Euroleague Week 3 Shootaround

Posted on Nov 4 2015 - 12:10pm by Petros Kaounis

Τρίτη αγωνιστική για τη Euroleague και είχαμε μεγάλες εκπλήξεις, δύσκολες νίκες αλλά και συντριβές. Στη σκιά λοιπόν της μεγάλης συνάντησης μεταξύ Euroleague και FIBA για το μέλλον της διοργάνωσης, ας δούμε τί μας έμεινε από την τρίτη στροφή της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Euroleague

Group A

Fenerbahce Istanbul (2-1) 77-66 Real Madrid (1-2)
Το παιχνίδι

Στο ντέρμπι του Group A, η Fenerbahce από την αρχή βρήκε λύσεις στην επίθεση μέσω του Udoh και πήρε το προβάδισμα με 10-4 στην αρχή του παιχνιδιού για να μειώσει η Real με τους Nocioni και Maciulis για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 20-18. Τα τρίποντα των Dixon και Datome από τη μία και η απελπιστική αστοχία των Μαδριλένων από την άλλη (3/17 είχαν μέχρι το ημίχρονο), μεγάλωσαν τη διαφορά στο δεύτερο δεκάλεπτο και της έδωσαν αέρα επτά πόντων με τη λήξη του.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ξεχώρισαν οι Bogdanovic και Rudy για κάθε ομάδα και έτσι δεν υπήρξε καμία διαφορά στην εξέλιξη του παιχνιδιού, με τη Fenerbahce να συνεχίζει να προηγείται σταθερά. Η άμυνα των Τούρκων στην τελευταία περίοδο έπιασε υψηλά επίπεδα, επέτρεψε στους Ισπανούς να πετύχουν μόλις δέκα πόντους, και έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους.

Στατιστική ανάλυση

Η Real είχε την υπεροχή στα rebounds (43 έναντι 35) αλλά έκανε περισσότερα λάθη στο παιχνίδι (18 έναντι 12). Το στοιχείο που δημιούργησε τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν το κακό ποσοστό της Real από το τρίποντο (21,4%) έναντι 36,4% των αντιπάλων της.

MVP του παιχνιδιού

Ο Ekpe Udoh ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε για τους γηπεδούχους. Τελείωσε το παιχνίδι με 15 πόντους, 6 rebounds και 3 blocks, κυριαρχόντας κάτω από τα καλάθια.

Khimki Moscow Region (2-1) 91-53 Crvena Zvezda Telekom Belgrade (1-2)
Το παιχνίδι

Ο Crvena Zvezda αντιστάθηκε μόνο για ένα δεκάλεπτο απέναντι στην Khimki. Η διαφορά υπερ του έφτασε μέχρι και το +7 αλλά όταν η Khimki έχει την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο παίκτες όπως ο Shved και ο Dragic, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη είναι η ποιότητα μεταξύ των δύο ομάδων. Με ένα σερί 12-0 πέρασε μπροστά στο σκορ, για να κλείσει το δεκάλεπτο με 22-17, και από το σημείο εκείνο και μετά δεν άφησε το πόδι από το γκάζι.

Οι απουσίες στο roster των Σέρβων περιόρισαν τις λύσεις απέναντι στην επίθεση της Khimki και σε συνδυασμό με τα 13 λάθη που έκαναν στο πρώτο ημίχρονο, έχασαν γρήγορα την επαφή με το σκορ. Η διαφορά στην ανάπαυλα έφτασε τους +20 πόντους (51-30) με την Khimki να σουτάρει 7/10 τρίποντα.

Τα λάθη από την πλευρά των Σέρβων συνεχίστηκαν και στο τρίτο δεκάλεπτο και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την αγωνιστική τους κατάρρευση. Η διαφορά λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου έφτασε μέχρι τους 32 πόντους για την Khimki, για να φτάσει ακόμα και τους 43 στο τελευταίο δεκάλεπτο με τους Todorovic και Rice να αναλαμβάνουν την υπόθεση σκοράρισμα για τους Ρώσους.

Στατιστική ανάλυση

Η Khimki ολοκλήρωσε το παιχνίδι με το εντυπωσιακό 55% από την περιφέρεια (11/20) και με μόλις 10 λάθη έναντι των 26 των Σέρβων. Το συνολικό ranking των παικτών της έπιασε το 130 ενω για οι παίκτες του Crvena Zvezda με το ζόρι έφτασαν το 23…

MVP του παιχνιδιού

Καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων ήταν ο James Augustine με 14 πόντους, 5 rebounds και 4 blocks σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής.

FC Bayern Munich (2-1) 76-61 Strasbourg (1-2)
Το παιχνίδι

Σε ένα παιχνίδι-κλειδί για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης και την πρόκριση στο Top 16, η Bayern κέρδισε τη Strasbourg ανεβάζοντας ρυθμό προς το τέλος του παιχνιδιού, εξασφαλίζοντας μάλιστα και μια καλή διαφορά. Η Bayern αξιοποίησε το περιφερειακό της σουτ (11/24 συνολικά) έναντι του 38,1% της Strasbourg.

Τα τρίποντα πάντως ήταν αυτά που κράτησαν τη Strasbourg μέσα στο παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο και χρειάστηκε ένα σερί 8-0 με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου από πλευράς Bayern για να καταφέρει να ξεφύγει στο σκορ. Στην τελευταία περίοδο η έλλειψη δυνάμεων των Γάλλων ήταν εμφανέστατη και οι Djedovic και Savanovic έδωσαν τη νίκη και τη διαφορά στη Bayern.

Στατιστική ανάλυση

Τα καλύτερα ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα και τρίποντα για τους Γερμανούς, όπως και η υπεροχή τους σε rebounds, assists και κλεψίματα ήταν αυτά που έκαναν την τελική διαφορά.

MVP του παιχνιδιού

Οι Djedovic και Savanovic ήταν οι πρωταγωνιστές για τη Bayern. Ο πρώτος είχε 22 πόντους και 6 assists στο παιχνίδι ενώ ο δεύτερος είχε 18 πόντους και 7 rebounds.

Group B

Anadolu Efes Istanbul (2-1) 75-81 Cedevita Zagreb (1-2)
Το παιχνίδι

Η Efes δεν είναι ακόμα σε φόρμα και το ένα στραβοπάτημα ακολουθεί το άλλο, από το τουρκικό πρωτάθλημα στην Euroleague και από εκεί πάλι στο τουρκικό πρωτάθλημα. Η Cedevita μόνο κακή ομάδα δεν είναι, απλά δεν έχει την ποιότητα για το κάτι παραπάνω σε αυτή τη διοργάνωση. Η νίκη που πέτυχε μέσα στην Τουρκία, αποτελεί άθλο για τους Κροάτες και σίγουρα θα προβληματίσει ακόμα περισσότερο τον Duda. Ο οποίος Duda, πικράθηκε διπλά ανήμερα των γενεθλίων του. Εκτός από την απρόσμενη ήττα, βίωσε και την απώλεια του μεγάλου του δάσκαλου, Ranko Zeravica, ο οποίος έφυγε στα 86 του χρόνια.

Η απόδοση της Efes, δεν έπιασε υψηλά επίπεδα αλλά μπορούσε και διατηρούσε μια μικρή διαφορά στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, με πέντε της παίκτες να ξεχωρίζουν αλλά να μην βρίσκουν συμπαράσταση από τους συμπαίκτες τους. Οι παίκτες της Cedevita, ειδικότερα οι Babic, Pullen και Bilan, έπιασαν εξαιρετική απόδοση στο τέταρτο δεκάλεπτο και κατάφεραν να ανατρέψουν. Παρά τις απουσίες που είχε η Cedevita, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κατάφερε με την εξαιρετική απόδοση των παικτών της στο τέταρτο δεκάλεπτο, 17-27 επιμέρους σκορ, έκανε την ανατροπή και έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με το μεγάλο διπλό.

Στατιστική ανάλυση

Η στατιστική εικόνα των δύο ομάδων είχε διαφορές σε αρκετά σημεία. Στα δίποντα η Efes σούταρε με 48,6% ενώ η Cedevita μόλις με 40,4%. Στα τρίποντα η Cedevita σούταρε με 41,2% ενώ η Efes με 37%. Η μεγάλη διαφορά όμως ήταν στο ποσοστό των βολών. Εκεί η Efes είχε μόλις 50% ενώ η Cedevita με 94,7%. Οι φιλοξενούμενοι πήραν εννέα πόντους παραπάνω από ότι οι γηπεδούχοι από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

MVP του παιχνιδιού

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον εκ των Babic και Bilan οπότε θα δώσουμε και στους δύο των συγκεκριμένο τίτλο. Ο Babic τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, 9 rebounds και 5 assists και ο Bilan με 20 πόντους και 10 rebounds.

 Limoges CSP (1-2) 71-107 Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz (2-1)
Το παιχνίδι

Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις για τη Laboral με έναν περίπατο στη Γαλλία απέναντι στη Limoges. Το παιχνίδι δεν σηκώνει ιδιαίτερη κριτική καθώς από την αρχή του η Kutxa μπήκε μπροστά στο σκορ και έβγαλαν πολλές εύκολες φάσεις στην επίθεση. Το ημίχρονο βρήκε μπροστά τους Βάσκους με 34-60 και έδωσε χαρακτήρα προπόνησης και συντήρησης δυνάμεων από την πλευρά των φιλοξενούμενων για τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Στατιστική ανάλυση

Για ακόμα ένα παιχνίδι η Kutxa απέδειξε πως η μεγάλη της δύναμη βρίσκεται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας που έχει στην επίθεση και στα ελεύθερα περιφερειακά σουτ που δημιουργεί, ειδικότερα από την αδύναμη πλευρά. Σε αυτό το παιχνίδι σούταρε με ποσοστό 46,4% από την περιφέρεια και έβαλε συνολικά 13 τρίποντα. Εντυπωσιακό είναι το 149 που φτάσανε συνολικά οι παίκτες της στο ranking, έναντι μόλις 59 των αντιπάλων τους.

MVP του παιχνιδιού

Εξαιρετικό παιχνίδι για την Kutxa έκανε ο Darius Adams ο οποίος πέτυχε 19 πόντους, μάζεψε 9 rebounds και είχε και 3 κλεψίματα για να συγκεντρώσει έτσι 29 πόντους στο ranking. Δικαίως ψηφίστηκε MVP της Week 3 της Euroleague και πήρε τη σκυτάλη από τον συμπαίκτη του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος και ήταν MVP την προηγούμενη βδομάδα.

EA7 Emporio Armani Milan (1-2) 66-71 Ολυμπιακός (2-1)
Το παιχνίδι

Διπλό ψυχολογίας για τον Ολυμπιακό που κατάφερε να κερδίσει στο τέλος την Armani μέσα στο Μιλάνο κυρίως χάρη στην άμυνα του στο δεύτερο ημίχρονο και στην καλή απόδοση των μεγάλων παικτών του στα κρίσιμα τελευταία λεπτά.

Ο Σπανούλης έπαθε διάστρεμμα δύο μέρες πριν το παιχνίδι αλλά όχι μόνο αγωνίστηκε αλλά έκανε και το κορυφαίο του παιχνίδι στη διοργάνωση για φέτος. Το δικό του κρίσιμο, δύσκολο σουτ ήταν αυτό που καθάρισε το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό αν και λίγο πριν είχε υποπέσει σε λάθος που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο.

Το παιχνίδι ήταν από την αρχή κλειστό και καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερνε να διατηρήσει το προβάδισμα των 7-8 πόντων που έπαιρνε. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Ολυμπιακό στο +2 (37-39) με καλή λειτουργία στην επίθεση (σε καλή μέρα Σπανούλης και Πρίντεζης) αλλά στην άμυνα δεν μπορούσε με τίποτα να περιορίσει τον εξαιρετικό Gentile (24 πόντους και 7 rebounds).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός βελτίωσε αισθητά την άμυνα τους (δέχτηκε μόλις 29 πόντους) αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει το ρυθμό που του έδινε η άμυνα στην επίθεση του και έτσι έχασε γρήγορα τη διαφορά των έξι πόντων που είχε αποκτήσει στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Gentile συνέχιζε να δείχνει ασταμάτητος, ακόμα και μετά από έναν μικροτραυματισμό που είχε, και οι ανορθόδοξες επιθέσεις των Μιλανέζων έβρισκαν στόχο. Κάπως έτσι το +6 για τον Ολυμπιακό έγινε +6 για τους γηπεδούχους επτά λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού.

Σε εκείνο το σημείο όμως οι μεγάλοι παίκτες του Ολυμπιακού (Σπανούλης και Πρίντεζης) έδωσαν τα μεγάλα σουτ που έλειπαν από την αρχή της σεζόν στο παιχνίδι της ομάδας και με άξιο συμπαραστάτη τον καταπληκτικό Young, έδωσαν και πάλι το πορβάδισμα στον Ολυμπιακό. Οι Ιταλοί όμως δεν παράτησαν το παιχνίδι και το έφεραν στα ίσα του 80” πριν το τέλος του, στο 64-64. Εκεί όμως το σου του Σπανούλη και το goal-foul του Πρίντεζη που πέτυχε στην αμέσως επόμενη φάση, έδωσαν τη νίκη στον Ολυμπιακό και την ψυχική ηρεμία στην ομάδα.

Στατιστική ανάλυση

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το παιχνίδι με το υψηλότατο 62,5% στα δίποντα, έναντι μόλις 41,7% των Ιταλών. Επίσης κυριάρχησε στα rebounds με 35 έναντι 31 των γηπεδούχων. Η ουσιαστική διαφορά όμως έγινε από την καλή του άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, που οδηγούσε τους Ιταλούς σε τραβηγμένα σουτ στο τέλος των επιθέσεων και δεν τους άφηνε να πλησιάσουν στη ρακέτα.

MVP του παιχνιδιού

O Patric Young τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους με 6/7 δίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής και ήταν το επιθετικό όπλο των ερυθρολεύκων μέσα στη ρακέτα.

Group C

Pinar Karsiyaka Izmir (1-2) 66-68 Zalgiris Kaunas (2-1)
Το παιχνίδι

Η Zalgiris πέτυχε μεγάλη νίκη μέσα στην ”καυτή” έδρα της Karsiyaka και μπήκε για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης στο Top 16. Οι Λιθουανοί με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις τους στη διοργάνωση, χρησιμοποιούν σωστά το έμπειρο roster τους για να πάρουν αποτελέσματα. Αν μάλιστα δεν είχαν χάσει στο τέλος από την Kuban, την προηγούμενη αγωνιστική στο Kaunas, με τη νίκη μέσα στην Τουρκία θα είχαν το απόλυτο και θα ήταν μόνοι πρώτοι στην κορυφή του ομίλου. Αυτή ήταν η ένατη νίκη για τους Λιθουανούς σε 19 επισκέψεις τους στην Τουρκία. Καθόλου κακό ποσοστό για επισκέψεις σε παραδοσιακά καυτές έδρες.

Ο Βουγιούκας ήταν το επιθετικό όπλο των Λιθουανών και ”ταΐζοντάς” τον συνέχεια κάτω από το καλάθι στην πρώτη περίοδο, πήραν προβάδισμα με 15-23 στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο διάστημα αυτό, ο Έλληνας center πέτυχε και τους 11 πόντους του στο παιχνίδι. Οι Λιθουανοί έπαιζαν μόνο μέσα στη ρακέτα, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Karsiyaka, και τελείωσαν το πρώτο ημίχρονο με 16/20 δίποντα. Η Karsiyaka κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι χάρη στους Gabriel και Carter, και τελείωσαν το ημίχρονο μόνο πέντε πόντους πίσω στο σκορ (33-38).

Ο Gabriel  ήταν αυτός που ισοφάρισε το παιχνίδι με οκτώ δικούς του πόντους, από τους 17 που πέτυχε συνολικά, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά και πάλι η Zalgiris έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με έξι πόντους διαφορά. Στο τέταρτο δεκάλεπτο άρχισε να μιλάει η δύναμη της έδρας και με ένα σερί 12-3 οι Τούρκοι πέρασαν μπροστά με 64-61 για να το γυρίσουν και πάλι οι Λιθουανοί και με ένα καλάθι του Jankunas να περάσουν μπροστά με 64-67 ένα λεπτό πριν το τέλος. Η Karsiyaka είχε την ευκαιρία είτε να ισοφαρίσει το παιχνίδι με το σουτ του Sipahi, είτε να το πάρουν με τρίποντο του Carter, αλλά και τα δύο σουτ ήταν άστοχα.

Στατιστική ανάλυση

Το παιχνίδι κρίθηκε από την εξαιρετική αστοχία των γηπεδούχων, οι οποίοι τελείωσαν το παιχνίδι με 47,5% στα δίποντα και 17,4% τα τρίποντα. Ποσοστά εξαιρετικά χαμηλά για εντός έδρας παιχνίδι. Οι Λιθουανοί τελείωσαν το παιχνίδι με 56,8% στα δίποντα και ”πλήγωσαν” τους αντιπάλους τους μέσα στη ρακέτα.

MVP του παιχνιδιού

Ο Paulius Jankunas τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντουςμε 4/7 δίποντα και 8/10 βολές, κατεβάζοντας 10 rebounds, μοιράζοντας 3 assists και, το σημαντικότερο, κερδίζοντας 6 fouls, εξουδετερώνοντας τους ψηλούς της Karsiyaka.

FC Barcelona Lassa (2-1) 77-53 Παναθηναϊκός (1-2)
Το παιχνίδι

”Όταν κάτι ξεκινήσει στραβά, τότε θα πάει παρα πολύ στραβά” λέει ένας από τους χρυσούς κανόνες του αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη Βαρκελώνη με έναν παίκτη λιγότερο αλλά τελικά μπήκε στο παρκέ με δύο παίκτες λιγότερους στο roster του. Οι τραυματισμοί των Γιάνκοβιτς και Kuzmic, όχι μόνο δυσκόλεψαν το έργο του Παναθηναϊκού για μία εκτός έδρας νίκη, αλλά το έκανε ακατόρθωτο. Ναι μεν η μια ήττα από τη Barcelona και μάλιστα εκτός έδρας, μπορεί να θεωρηθεί εντός προγράμματος, αλλά το να συνοδεύεται από συντριβή σίγουρα δεν είναι μέρος του προγράμματος.

Ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να καταφύγει, λόγω απουσιών, σε σχήματα έκτακτης ανάγκης τα οποία δεν μπόρεσαν να του δώσουν ρυθμό στο παιχνίδι, με εξαίρεση τις αρχές του πρώτου και τρίτου δεκαλέπτου. Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του παιχνιδιού είχε ένα μικρό προβάδισμα αλλά η Barcelona πήρε το πάνω χέρι όταν ο Doellman, άρχισε να σκοράρει.

Η άμυνα ζώνης στην οποία κατέφυγε ο Djordjevic, ως λύση έκτακτης ανάγκης, αποδείχθηκε εύκολο εμπόδιο για τους περιφερειακούς της Barcelona και με τον Tomic να επικρατεί κάτω από τα καλάθια. Ο σκοπός της Barcelona να πατήσει όλο το επιθετικό της παιχνίδι πάνω στον Κροάτη λόγω των ελλείψεων του Παναθηναϊκού μέσα στη ρακέτα.

Τα περιφερειακά σουτ των Aroyo, Περπέρογλου και Doellman άνοιξαν τη διαφορά, παρά την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να πλησιάσει στις αρχές της τρίτης περιόδου, και το τρίτο foul του Raduljica, έδωσε τέλος στην υπόθεση νικητής από πολύ νωρίς. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο και να μην αφήσει τη διαφορά να ξεφύγει αλλά οι περιορισμένες επιλογές που είχε στη διάθεση του ο προπονητής του, δεν του έδωσαν μια τέτοια ευκαιρία.

Στατιστική ανάλυση

Το 14,3% με το οποίο σούταραν από την περιφέρεια οι πράσινοι, αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τριών πόντων στην ιστορία της διοργάνωσης. Έτσι αφού μέσα στο καλάθι δεν υπήρχαν επιλογές, ήρθε και η αστοχία από την περιφέρεια και το παιχνίδι χάθηκε δικαιολογημένα. Ένα ακόμα στατιστικό δεδομένο που αποτυπώνει τη διαφορά των δύο ομάδων στο συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι οι 95 πόντοι στο ranking που μάζεψαν οι παίκτες των γηπεδούχων, έναντι των μόλις 47 αυτών των φιλοξενούμενων.

MVP του παιχνιδιού

Ο Tomic έκανε τη διαφορά κάτω από τα καλάθια σε μια βραδιά που δεν είχε αντίπαλο απέναντι του. Τελείωσε το παιχνίδι με 11 πόντους, 7 rebounds, 4 assists και 6 κερδισμένα fouls.

Stelmet Zielona Gora (0-3) 75-83 Lokomotiv Kuban Krasnodar (3-0)
To παιχνίδι

Ή του αρέσουν τόσο πολύ οι ανατροπές ή είναι κάποιο μέρος του DNA του. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά τη ροπή που έχει ο coach Μπαρτζώκας να κάνει όλα τα παιχνίδια των ομάδων του θρίλερ. Αν δεν είχε σε τέτοια μέρα τον Delaney η Kuban, ίσως να είχε χάσει και να γράφαμε τώρα για τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη της ημέρας μετά από τη νίκη της Cedevita μέσα στην έδρα της Efes.

Ουσιαστικά η απειρία των παικτών της Gora, ήταν αυτή που τους στέρησε την ευκαιρία για μία μεγάλη νίκη. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν είτε κοντά, είτε μπροστά στο σκορ και ουσιαστικά οι Ρώσοι σφράγισαν τη νίκη μόλις 12” πριν τη λήξη περισσότερο λόγω των λαθών των Πολωνών, παρά της δικής τους απόδοσης. Πάντως αυτή η εμφάνιση άφησε πίσω τις ελπίδες για κάτι καλύτερο για την ομάδα της Gora. Φαίνεται πως θα καταφέρει να κάνει μια-δύο ζημιές, το θέμα είναι απέναντι σε ποιους αντιπάλους θα τις κάνει.

Στατιστική ανάλυση

Η διαφορά των δύο ομάδων φάνηκε στην ευστοχία των δύο ομάδων στα δίποντα (58,8% έναντι 41,7%). Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι διαφορές δεν ήταν αισθητές. Αν οι Πολωνοί είχαν περισσότερη ηρεμία στις επιλογές τους, θα είχαν πετύχει τη μεγάλη νίκη.

MVP του παιχνιδιού

Μα φυσικά ο Delayne, ο οποίος πέτυχε 25 πόντους με 6/8 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 7/8 βολές, μοιράζοντας παράλληλα και 5 assists. Ο Αμερικανός της Kuban, με αυτή του την εμφάνιση, πήρε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης για τον μήνα Οκτώβρη, καθώς είχε σε τρία παιχνίδια 20 πόντους, 4 rebounds, 3,7 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 32 λεπτά ανά αγώνα.

Group D

CSKA Moscow (3-0) 83-77 Brose Baskets Bamberg (1-2)
Το παιχνίδι

Η CSKA δεν είχε κέφια οπότε είχαμε παιχνίδι. Η ομάδα της Μόσχας τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Bamberg και χρειάστηκε η αφύπνιση της στα τελευταία λεπτά και ένα τάκλιν του διαιτητή στον Ζήση για να μην έχουμε τη μεγάλη έκπληξη.

Το ξεκίνημα ήταν δυνατό για την CSKA αλλά η αντίδραση της Bamberg ήταν άμεση και με μπροστάρη τον Νίκο Ζήση, το δεκάλεπτο έκλεισε με 16-15 υπέρ των γηπεδούχων. Η εικόνα παρέμεινε ίδια και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου η αστοχία των γηπεδούχων δεν τους επέτρεψε να ξεφύγουν στο σκορ και το ημίχρονο έκλεισε με 37-28. Ο De Colo πέτυχε 16 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και ήταν αυτός που οδηγούσε την CSKA και οι Ζήσης και Melli ήταν αυτοί που δεν άφηναν τους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο σκορ.

Το τρίτο δεκάλεπτο κύλησε με την ίδια εικόνα από πλευράς των δύο ομάδων. Η μεν CSKA να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να ξεφύγει στο σκορ και η δε Bamberg να παλεύει για να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η κακή αμυντική λειτουργία της CSKA και το ανοιχτό γήπεδο που βρήκαν οι φιλοξενούμενοι για να τρέξουν, έβαλαν τη Bamberg για τα καλά στο παιχνίδι. Κάποια καλάθια του Ζήση (12 πόντοι στο παιχνίδι με 6/7 δίποντα) και δύο καλάθια του Wanamaker (19 πόντους συνολικά με 6/9 δίποντα), έδωσαν το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 68-69. Ένα τρίποντο του Teodosic και ένα καλάθι του Vorontsevich, έδωσαν και πάλι το προβάδισμα στους γηπεδούχους και έναν αέρα τεσσάρων πόντων (76-72) για να έρθει και το τάκλιν του διαιτητή στο Ζήση και να βάλει τέλος στο παιχνίδι. Η τελική διαφορά διαμορφώθηκε με ένα σερί των Ρώσων στο τελευταίο λεπτό.

Στατιστική ανάλυση

Η CSKA μοίρασε 16 assists έναντι μόλις 10 της Bamberg και έκλεψε τη μπάλα 10 φορές συνολικά έναντι 7 των φιλοξενούμενων. Τα ποσοστά ευστοχίας ήταν σχεδόν τα ίδια για τις δύο ομάδες και η υπέρβαση της Bamberg πήγε να γίνει με αυτό που ονομάζουμε ”μεγάλα σουτ”.

MVP του παιχνιδιού

Ο De Colo έκανε ακόμα ένα καλό παιχνίδι με την CSKA, πετυχαίνοντας 22 πόντους με 6/9 δίποντα, 1/1 τρίποντα και 7/8 βολές. Επίσης, μοίρασε 7 assists, έκλεψε δύο φορές τη μπάλα και κέρδισε 7 fouls συνολικά.

 Maccabi FOX Tel Aviv (1-2) 79-63 Dinamo Banco Di Sardegna Sassari (0-3)
Το παιχνίδι

Η Maccabi πέτυχε την πρώτη της νίκη στη φετινή διοργάνωση, παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο και με την ψυχολογία της στα πατώματα. Ο Goodes, με αυτή τη νίκη, δείχνει να σώνει προς το παρόν τη θέση του στον πάγκο της Maccabi και πλέον οι Ισραηλινοί ψάχνουν τις κατάλληλες προσθήκες παικτών για να αποκτήσουν αγωνιστική δυναμική. Από την άλλη πλευρά, η Sassari ήθελε να αποφύγει το μηδέν στα τρία αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού ουσιαστικά.

Η Maccabi μετέφερε όλο το άγχος που κουβαλούσε στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού (10 λάθη συνολικά) και αν δεν ήταν ο Devin Smith να τη σπρώξει, το ημίχρονο θα έκλεινε με τη Sassari μπροστά στο σκορ. Στο τρίτο δεκάλεπτο η Maccabi, αν και ισοφαρίστηκε προσωρινά, κατάφερε να βρει τις λύσεις και να πάρει διψήφια διαφορά ώστε να αποκτήσει και το ψυχολογικό πλεονέκτημα για το τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο. Από τη στιγμή που η διαφορά ξεπέρασε τους δέκα πόντους, η Sassari δεν κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ, ειδικά αφού τα σουτ της από την περιφέρεια δεν έμπαιναν.

Στατιστική ανάλυση

Η Sassari ήταν εξαιρετικά άστοχη από την περιφέρεια, μόλις 6/24, και παράλληλα έδειξε για ακόμα μια φορά κακή εικόνα στην άμυνα (78 πόντους μ.ο. παθητικό στα τρία πρώτα παιχνίδια). Η Maccabi κυριάρχησε στον τομέα των rebounds (44 έναντι 29) και στις assists (18 έναντι 10).

MVP του παιχνιδιού

Ο Devin Smith είχε 22 πόντους με 5/7 τρίποντα και 7 rebounds και ήταν αυτός που με τα καλάθια του ξεμπλόκαρε ψυχολογικά και τους συμπαίκτες του.

Unicaja Malaga (3-0) 81-69 Darussafaka Dogus Istanbul (1-2)
Το παιχνίδι

Αν και ξεκίνησε αρκετά μουδιασμένα και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο (16-20), η Malaga βελτίωσε κατά πολύ την επιθετική της λειτουργία στο δεύτερο και με επιμέρους σκορ 28-17, πήρε ένα προβάδισμα επτά πόντων το οποίο και διεύρυνε στο δεύτερο ημίχρονο. Η Malaga έχει το απόλυτο σε νίκες και αποτελεί μια από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, κυρίως λόγω της καλής επιθετικής της λειτουργίας και της εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας.

Στατιστική ανάλυση

Η Malaga μοίρασε 24 assists και έκανε μόλις 6 λάθη σε όλο το παιχνίδι, έναντι των 16 που έκαναν οι Τούρκοι. Το ποσοστό τους στα δίποντα έφτασε το 61,5% και έτσι δεν φάνηκε το πλεονέκτημα που είχαν οι Τούρκοι σε rebounds και σουτ τριών πόντων.

MVP του παιχνιδιού

Ο Edwin Jackson τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους με 2/2 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 5/5 βολές σε 22 λεπτά παιχνιδιού.

Το TOP 10 της αγωνιστικής

ΥΓ: Η συνάντηση που έγινε στις 3/11, στη Γενεύη, μεταξύ της Euroleague και FIBA ήταν εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της διοργάνωσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας: ο γενικός διευθυντής της FIBA, T. Demirel, ο γενικός γραμματέας της FIBA, P. Bauman, και οι πρόεδροι των εθνικών ομοσπονδιών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας. Από την πλευρά της Euroleague συμμετείχαν: ο εκτελεστικός διευθυντής, J. Bertomeu, και εκπρόσωποι κορυφαίων ομάδων (Ολυμπιακός, Maccabi, Fenerbahce και Real Madrid).

H FIBA παρουσίασε το πλάνο της για μια διοργάνωση με συμμετοχή των 16 κορυφαίων συλλόγων και με σύστημα πρωταθλήματος δύο γύρων με πρόκριση στα playoffs για τις πρώτες οκτώ και συμμετοχή σε Final Four για τους νικητές των ζευγαριών. Το πλάνο αυτό θα έχει εφαρμογή από την επόμενη χρονιά και το ”αγκάθι” είναι να χωρέσουν στο καλαντάρι οι ημερομηνίες για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων.

Η συνάντηση, όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και φαίνεται πως, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων, αφήνουν πίσω τις διαφορές δεκαπέντε ετών. Οι ειδήσεις που βγήκανε από αυτή τη συνάντηση είναι πως προβλέπεται πλάνο συνδιαχείρισης (50% οι ομάδες και 50% η FIBA) για τη διοργάνωση, πως τα ελάχιστα έσοδα που θα μοιραστούν οι 16 ομάδες θα είναι 30 δις Ευρώ (ποσό που σίγουρα θα αυξηθεί αφού υπάρχει πρόθεση συμμετοχής χορηγών και επενδυτών) και πως η πλευρά της Euroleague θα εξετάσει την πρόταση και θα απαντήσει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια μεγάλη αλλαγή που έχει ως στόχο να δυναμώσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να το κάνει ελκυστικότερο προϊόν για επενδύσεις. Μέσα στον επόμενο μήνα θα γνωρίζουμε αν θα μιλάμε πλέον για ένα Champions League ή για νέο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

ΥΓ2: Οι δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού για τους Dunston και Σλούκα προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά όχι για το περιεχόμενο τους αλλά για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκαν να γίνουν.

ΥΓ3: “We must support the great work done by Proactiva in Lesvos, saving people lives who just want to survive”

Για ακόμα μια φορά θα βγάλουμε το καπέλο στον Laso, αλλά αυτή τη φορά όχι για τις προπονητικές του ικανότητες.

ΥΓ4: Το ανθρώπινο πρόσωπο της διοργανώτριας αρχής:

Euroleague Basketball is proud that our clubs have taken up the call by the Red Cross and Red Crescent to protect humanity in such very difficult circumstances as those of vulnerable migrants displaced from their homes,” Roser Queraltó, Chief Business Development Officer of Euroleague Basketball, said. “As we have seen again and again, and already this season specifically concerning this humanitarian emergency, clubs and fans around Europe are ready to help when asked, and this is another example of their solidarity.”

“We thank Euroleague for showing solidarity to vulnerable migrants in Europe and across the world. Red Cross and Red Crescent societies in 28 countries in Europe – supported by more than 25,000 volunteers – have provided humanitarian assistance to hundreds of thousands of people on the move throughout their journey. Support from Euroleague fans will enable the Red Cross and Red Crescent to continue to respond to humanitarian needs,” said Simon Missiri, Director, Europe Region, International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies.

The Red Cross and Red Crescent invites supporters to visit www.ifrc.org/protecthumanity and stand in solidarity with vulnerable people on the move. Sign the petition and help make the responsibility to #ProtectHumanity universal

https://www.ammado.com/community/171331

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».