Euroleague Week 4 Shootaround

Posted on Nov 11 2015 - 5:30pm by Petros Kaounis

Ακόμα μια αγωνιστική βδομάδα πέρασε για την Euroleague και είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Παιχνίδια που κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ, υγιεινούς περιπάτους αλλά και νίκες-έκπληξεις. Το σίγουρο είναι πως καμία ομάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδώσει σε υψηλό ρυθμό για μεγάλη χρονική διάρκεια. Επίσης, καμία ομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί από τόσο νωρίς στη διοργάνωση. Αλλά πριν γράψουμε για όλα όσα είδαμε τη βδομάδα που μας πέρασε, ας ξεκινήσουμε με το αγαπημένο μας θέμα. Την κόντρα μεταξύ Euroleague και FIBA.

Δύο προτάσεις στο τραπέζι

Την Τρίτη έγινε συνάντηση μεταξύ  της ηγεσία της Euroleague και εκπροσώπων των ομάδων στη Βαρκελώνη, ώστε να συζητήσουν την πρόταση που παρουσίασε και κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών η FIBA, την προηγούμενη βδομάδα. Οι πληροφορίες που ήθελαν  την Euroleague να έχει έτοιμη δική της πρόταση για να καταθέσει στις ομάδες, με σκοπό να συνεχίσει την αποκλειστική συνεργασία μαζί τους χωρίς την εμπλοκή της FIBA, επιβεβαιώθηκαν. Η Euroleague έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρία και η πρόταση που κατέθεσε, υπολογίζεται πως θα αποφέρει περισσότερα από 36 εκατομμύρια Ευρώ στις ομάδες, περισσότερα δηλαδή από αυτά που προσφέρει η αντίστοιχη της FIBA.

Η πρόταση που κατέθεσε η Euroleague, μιλάει για εγγυημένο συμβόλαιο δεκαετίας στις 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και νέο μοντέλο διεξαγωγής. Ουσιαστικά το οργανωτικό πλάνο είναι το ίδιο με αυτό της πρότασης της FIBA. Συμμετοχή 16 κορυφαίων ομάδων, σε έναν όμιλο με 30 αγωνιστικές και πρόκριση των οκτώ κορυφαίων ομάδων στα playoffs. Εκεί ο νικητής θα κρίνεται στις τρεις νίκες (δύο έλεγε η πρόταση της FIBA) και οι τέσσερις που θα προκριθούν, θα πάρουν μέρος στο Final Four.

Οι ομάδες αποφάσισαν ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ την έγκριση της πρότασης της Euroleague. Ουσιαστικά επέλεξαν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται μόνες τους το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και να μην βάλουν τη FIBA στη συνδιοργάνωση. Τα οικονομικά οφέλη από την πρόταση της Euroleague κρίθηκαν πως είναι περισσότερα και πως υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν κιόλας. Τα δύο αγκάθια που παραμένουν στο σκηνικό είναι πως το σχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις ομάδες και αυτό αποκαλύπτει κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ομάδων. Το άλλο, είναι πως πουθενά στο πλάνο της Euroleague δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών των εθνικών ομάδων. Το πρώτο θα ξεπεραστεί αν η πλειοψηφία που ψήφισε θετικά είναι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, καθώς οι μικρότεροι θα ακολουθήσουν ακόμα και αν διαφωνούν. Το δεύτερο και μεγαλύτερο αγκάθι, που αφορά τις ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, προς το παρόν δεν φαίνεται πως μπορεί να λυθεί, παρά μόνο είτε με τη μη συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των παικτών των ομάδων της Euroleague, είτε με μεγαλύτερα roster, ώστε να καλύπτονται οι πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.

Φαίνεται πως η οριστική απόφαση θα παρθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι, πως μιλάμε για ιστορική αλλαγή σελίδας, τόσο ως προς τα οικονομικά δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όσο και προς τον τρόπο διεξαγωγής του.

Group A

Khimki Moscow Region (3-1) 88-62 Strasbourg (1-3)
Το παιχνίδι

Εύκολο απόγευμα για την Khimki που δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει τη νίκη απέναντι στη Strasbourg και να παραμείνει στην κορυφή του Group A. Από την άλλη, η γαλλική ομάδα, μαζί με τον Crvena Zvezda, θα πρέπει να υπερβούν εαυτούς αν θέλουν να περάσουν στο Top 16.

Οι Ρώσοι πλέον έχουν 3 στα 3 στην έδρα τους με μ.ο. διαφοράς πόντων ανά αγώνα τους 26! Οι περιφερειακοί τους ήταν σε καλή μέρα και οι τρεις μαζί (Rice, Shved, Dragic) συνολικά πέτυχαν 47 πόντους, παραπάνω από τους μισούς της ομάδας τους. Η άμυνα της Strasbourg δεν κατάφερε να περιορίσει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού το επιθετικό παιχνίδι της Khimki και δεχόταν συνεχώς εύκολα καλάθια. Στην επίθεση, το περιφερειακό σουτ των Γάλλων δεν απέδωσε (μόλις 16,7% ευστοχία), οπότε φάνηκε πως η μάχη θα ήταν άνιση από την αρχή κιόλας. Άλλωστε, μόλις στο 6ο λεπτό η διαφορά ήταν ήδη διψήφια για τους γηπεδούχους.

Το ημίχρονο έκλεισε με την Khimki στο +13 και το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, καθώς η Strasbourg δεν μπορούσε να χτυπήσει με κανέναν τρόπο το παιχνίδι, ούτε να μαζέψει τη διαφορά που όλο και μεγάλωνε.

Στατιστική ανάλυση

Το 3/18 στα σουτ τριών πόντων της Strasbourg και τα 16 λάθη που έκανε συνολικά, της στέρησαν κάθε ελπίδα στο να πάρει κάτι καλό από αυτό το παιχνίδι.

MVP του παιχνιδιού

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι τρεις περιφερειακοί της Khimki ήταν σε μεγάλη μέρα και έτσι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον. Οι Rice, Dragic και Shved πέτυχαν συνολικά 47 πόντους (16, 15 και 16 αντίστοιχα), πέτυχαν συνολικά τα 7 από τα 8 τρίποντα που πέτυχε η Khimki, έδωσαν τις 10 από τις 23 assists της ομάδας τους και συγκέντρωσαν τους 45 από τους 110 συνολικά πόντους στο ranking.

Real Madrid (2-2) 101-99 FC Bayern Munich (2-2)
Το παιχνίδι

Παραλίγο κηδεία για τη Real στο καλύτερο παιχνίδι της αγωνιστικής, που σώθηκε χάρη στο τρίποντο του Carroll, τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού. Η Bayern στάθηκε εξαιρετικά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο και μέσα σε μια από τις δυσκολότερες έδρες της Ευρώπης, λιγύζοντας στο τέλος. Οι Γερμανοί αποδεικνύουν πως έχουν ανέβει επίπεδο σε σχέση με πέρυσι και η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος, δεν είναι ικανή μόνο για να τους δώσει την πρόκριση στο Top 16 αλλά ίσως και για παραπάνω.

Η Real είχε τον Reyes σε καλή μέρα και οι 14 πόντοι του από τους 20 συνολικά που πέτυχε στο πρώτο δεκάλεπτο, της έδωσαν το προβάδισμα, με τη διαφορά μάλιστα να φτάνει μέχρι και το +15. Η ισπανική ομάδα ήταν εξαιρετική στο πρώτο δεκάλεπτο, πέτυχε 33 πόντους, δέχτηκε 18 και έδειξε πως θα καθαρίσει από νωρίς το παιχνίδι. Η Bayern όμως προσαρμόστηκε στο ρυθμό που είχαν δώσει οι γηπεδούχοι στο παιχνίδι και με 6/11 τρίποντα συνολικά στο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν να ανατρέψουν τη διαφορά και με το δικό τους επιμέρους 33-18 να πάνε ισόπαλοι στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Bayern συνέχισε να χτυπάει την κακή αμυντική λειτουργία των περιφερειακών της Real και με 7/16 τρίποντα, βρέθηκαν να προηγούνται ακόμα και με 10 πόντους διαφορά λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Η Real ήταν πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας εντός έδρας ήττας, από εκεί που έδειχνε πως θα είχε ένα εύκολο βράδυ λόγω της απόδοσής της στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Bayern κατάφερνε και διατηρούσε το προβάδισμα ασφαλείας μέχρι το 36ο λεπτό, όταν και προηγήθηκε ξανά με δέκα πόντους διαφορά. Κάπου εκεί όμως φάνηκαν οι μεγάλες προσωπικότητες των παικτών της Real. O Llull πέτυχε 8 συνεχόμενους πόντους (από τους 18 που πέτυχε συνολικά) και έβαλε ξανά τη Real στο παιχνίδι.

Στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι έγινε ροντέο με συνεχόμενα καλάθια και από τις δύο πλευρές με τον Renfroe να πετυχαίνει ένα μεγάλο σουτ τριών πόντων μόλις 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος για να δώσει το προβάδισμα με 98-99 στην ομάδα του. Η τελευταία επίθεση εκτελέστηκε με ακρίβεια από τους περιφερειακούς της Real, που γύρισαν γρήγορα τη μπάλα στην περιφέρεια και έτσι ο Carroll βρέθηκε μόνος του για να εκτελέσει έξω από τα 6,75 και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Η Bayern είχε επιλέξει να κλείσει την άμυνά της πάνω στον Reyes στην τελευταία φάση και να μην αφήσει διάδρομο για κάποια διείσδυση στους Llull ή Sergio, ρισκάροντας το ελεύθερο σουτ.

Στατιστική ανάλυση

Σε ένα τόσο επιθετικό και ανοιχτό παιχνίδι, η άμυνα της Real έκανε τη διαφορά στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου και δέχτηκε μόλις 18 πόντους. Δεν είναι λίγοι, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δεχτεί 81 σε 30 λεπτά παιχνιδιού.

MVP του παιχνιδιού

O Reyes συνεχίζει να βρίσκεται σε περίοδο εξαιρετικού φορμαρίσματος και τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους με 5/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 7/7 βολές, μαζεύοντας και 11 rebounds, συγκεντρώνοντας έτσι 30 πόντους στο ranking. Δικαίως λοιπόν πήρε τον τίτλο του MVP της Week 4 της Euroleague.

Crvena Zvezda Telekom Belgrade (1-3) 60-74 Fenerbhce Istanbul (3-1)
Το παιχνίδι

Οι αλλαγές που έκανε ο Crvena Zvezda στο roster του, φάνηκε πως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν τα ζητούμενα. Η εικόνα των γηπεδούχων στο παιχνίδι ήταν απογοητευτική και το ότι αντιμετώπιζαν μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης, δεν βοήθησε την κατάσταση. Από την αρχή του αγώνα, η Fenerbahce κυριάρχησε στο παρκέ και επέβαλε τον ρυθμό της με ευκολία. Στο τέλος του ημιχρόνου, η διαφορά είχε φτάσει τους 14 πόντους υπέρ των φιλοξενούμενων, οι οποίοι έπαιζαν κυρίως με τους ψηλούς τους, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των Σέρβων μέσα στη ρακέτα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι διατήρησαν απλά τη διαφορά, ρίχνοντας το ρυθμό τους. Όταν η διαφορά πλησίασε ξανά το μεταίχμιο της διψήφιας, τότε ο coach Obradovic ξανάβαλε στο παιχνίδι τους βασικούς του παίκτες για να την κρατήσουν.

Στατιστική ανάλυση

Τα 11 επιθετικά rebounds που πήραν οι ψηλοί της Fenerbahce, της έδωσαν παραπάνω επιθέσεις και οι 37 πόντοι που πέτυχαν συνολικά οι τρεις ψηλοί της, έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι.

MVP του παιχνιδιού

Ο Udoh ήταν ο κύριος στόχος των περιφερειακών της Fenerbahce μέσα στη ρακέτα και των ”τάιζαν” συνέχεια με πάσες. Ο ψηλός της Fenerbahce τελείωσε το παιχνίδι με 12 πόντους με 4/7 προσπάθειες.

Group B

EA7 Emporio Armani Milano (1-3) 68-77 Cedevita Zagreb (2-2)
Το παιχνίδι

Μόνο περαστική δεν θα είναι όπως φαίνεται η Cedevita στη φετινή διοργάνωση. Μετά την μεγάλη της νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Efes, πέτυχε και δεύτερη μέσα στο Μιλάνο, με την Armani να είναι το θύμα της αυτήν την φορά. Βαθμολογικά, πλέον, έχει το προβάδισμα απέναντι στους Ιταλούς και αν πετύχει και μια ακόμα νίκη ”εκτός προγράμματος”, τότε θα κλειδώσει την πρόκριση στο Top 16.

Οι γνωστοί-άγνωστοι Bilan και Babic συνέχισαν τις μεγάλες εμφανίσεις για φέτος στη διοργάνωση και μαζί με τους White και Arapovic, ήταν αυτοί που έδωσαν τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη στην ομάδα τους. Η Armani ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα το παιχνίδι και αυτό έδωσε αέρα δέκα πόντων στους φιλοξενούμενους στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η Cedevita κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου, αν και η Armani με τους Simon και Gentile προσπαθούσε να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με 20-14 υπέρ των γηπεδούχων, με τον Lafayette να κάνει καλό παιχνίδι πετυχαίνοντας 14 πόντους αν και γενικότερα ήταν άστοχος (3/11 τρίποντα). Ότι όμως πέτυχε η Armani στο τρίτο δεκάλεπτο, το ίδιο ακριβώς πέτυχε και η Cedevita στο τελευταίο και πιο κρίσιμο δεκάλεπτο του παιχνιδιού. Η τέταρτη περίοδος, τελείωσε με 28-18 υπέρ των φιλοξενούμενων, με την άμυνα των Ιταλών να μην μπορεί να βρει απαντήσεις απέναντι στους Babic και Bilan.

Στατιστική ανάλυση

Η τελική διαφορά οφείλεται στην αστοχία των παικτών της Armani στο τελευταίο δεκάλεπτο, που αδυνατούσαν να βρουν επιθετικές λύσεις και δοκίμαζαν να σκοράρουν μόνο με μακρινά σουτ. Ο τραυματισμός του Macvan (θα λείψει 4-6 βδομάδες) θα κοστίσει στην Armani και το έργο της για πρόκριση στο Top 16, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. H Cedevita τελείωσε το παιχνίδι με το εκπληκτικό 67,4% στα δίποντα, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τους Babic και Bilan κάτω από τα καλάθια.

MVP του παιχνιδιού

Ο Bilan τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους και 7 rebounds με 8/12 σουτ και, μαζί με τον Babic, συνεχίζει να είναι ένα από τα ονόματα έκπληξη της φετινής διοργάνωσης μέχρι στιγμής.

Ολυμπιακός (3-1) 75-49 Limoges CSP (1-3)
Το παιχνίδι

Άμυνα που τσακίζει έπαιξε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τη Limoges. Μπορεί να δέχτηκε μόλις 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και στο πρώτο δεν ήταν κακός αμυντικά (δέχτηκε 29 πόντους). Τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι, είναι πως με την ακόμα καλύτερη άμυνα που έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκε χώρους για να τρέξει σε ανοιχτό γήπεδο και πως τα σουτ που δεν έμπαιναν στο πρώτο ημίχρονο, βρήκαν στόχο στο δεύτερο.

Μέχρι και το 28ο λεπτό ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ, παρόλο που είχε ανατρέψει την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως, η άμυνά του όχι μόνο εξόντωσε κάθε ελπίδα νίκης της Limoges, αλλά του έδωσε και μια μεγάλη διαφορά. Το επιμέρους σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν 24-7 και ήταν το καλύτερο δείγμα μέχρι στιγμής από τον φετινό Ολυμπιακό. Το παθητικό των μόλις 49 πόντων είναι το δεύτερο καλύτερο στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού, μετά τους 41 που είχε δεχθεί από τη Σιένα στη σειρά των προημιτελικών του 2011 (89-41).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με σκοπό να χτυπήσει τους φιλοξενούμενους μέσα στη ρακέτα με τους Πρίντεζη και Young να ξεκινάνε καλά το παιχνίδι. Τα προβλήματα όμως των γηπεδούχων, έκαναν την εμφάνισή τους από τη μέση του πρώτου δεκαλέπτου και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Πέρα του Σπανούλη, δεν υπήρχε άλλος να βοηθήσει δημιουργικά την ομάδα και όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκατσε στον πάγκο, η ομάδα έμεινε επτά λεπτά χωρίς πόντο. Ακόμα ένα πρόβλημα ήταν η κακή κυκλοφορία της μπάλας και τα άστοχα περιφερειακά σουτ που επέτρεψαν στη Limoges να επικεντρώσει την άμυνα της στους κινδύνους κάτω από το καλάθι. Μέχρι το 16ο λεπτό, ο Ολυμπιακός είχε 0/9 τρίποντα και οι Hackett, Strawberry και Παπαπέτρου δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Για ακόμα μια φορά είδαμε πολλά συστήματα με τους δύο τελευταίους αγκυροβολημένους στην αδύναμη πλευρά του γηπέδου, να περιμένουν να τους έρθει η μπάλα για να σουτάρουν.

Το χαμηλό σχήμα που χρησιμοποίησε ο coach Σφαιρόπουλος, βοήθησαν την ομάδα να τρέξει ένα σερί 10-1 και να πάρει το προβάδισμα, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει στο τέλος του ημιχρόνου. Τα δύο σερί τρίποντα του Αθηναίου ήταν αυτά που ξεμπλόκαραν επιθετικά τον Ολυμπιακό και του έδωσαν ώθηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Ολυμπιακός είχει 0/12 σουτ από μέση και μακρινή απόσταση αλλά και 10/21 μέσα από τη ρακέτα χάρη στους Young και Πρίντεζη.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός επιχειρούσε να ακουμπήσει τη μπάλα στο ποστ σε κάθε του επίθεση, τακτική που απέδωσε, και στην άμυνα να κλείσει κάθε διάδρομο προς τη ρακέτα του και με hedge out των ψηλών του να αναγκάζει τους φιλοξενούμενους σε μακρινά σουτ στο τέλος του χρόνου επίθεσης. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, η άμυνα του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα, έδωσε την ενέργεια που έλειπε στην ομάδα, με τον Young να κόβει ότι κινείται και σε παίκτες όπως ο Strawberry, να τρέξουν σε ανοιχτό γήπεδο και να τελειώσουν φάσεις. Το σερί 18-0 που έτρεξαν οι γηπεδούχοι στο συγκεκριμένο διάστημα, έδωσε τέλος στο παιχνίδι και την εύκολη νίκη στον Ολυμπιακό.

Στατιστική ανάλυση

Το 53,5% με το οποίο σούταρε ο Ολυμπιακός στα δίποντα έναντι του μόλις 29,8% της Limoges, έκανε τη μεγάλη διαφορά στο στατιστικό κομμάτι του παιχνιδιού. Παραδοσιακά ο Ολυμπιακός είναι μια σκληρή, αθλητική, αμυντική ομάδα που αντλεί την ενέργεια της από την αμυντική της απόδοση συνολικά. Χρόνος χρειάζεται, όπως χρειάζονται και όλες οι ομάδες εξάλλου, αλλά ήδη φαίνεται πως πάνω στην άμυνά του θα χτίσει φέτος, ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, ότι καταφέρει να χτίσει.

MVP του παιχνιδιού

Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Young ήταν ο ογκόλιθος του Ολυμπιακού κάτω από τα καλάθια. Με τον Hunter να χάνει ακόμα ένα παιχνίδι φέτος, ο Young δείχνει να προσαρμόζεται στο παιχνίδι που ζητάει από αυτόν ο προπονητής του, να συγκρατεί το κορμί του ώστε να μην φορτώνεται εύκολα fouls και να είναι πιο προσεκτικός στον τομέα των rebounds. Στο παιχνίδι με τη Limoges, πέτυχε 13 πόντους με 5/6 δίποντα, κατέβασε 10 rebounds και μοίρασε 5 blocks, μαζεύοντας 28 πόντους συνολικά στο ranking.

Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz (3-1) 92-90 Anadolu Efes Istanbul (2-2)
Το παιχνίδι

Δεύτερο συναρπαστικό παιχνίδι μετά από αυτό της Μαδρίτης για την Week 4 της Euroleague. Η Kutxa κέρδισε δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι της στην παράταση μετά από αυτό με τον Ολυμπιακό, και πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στη διοργάνωση, δείχνοντας πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Η Efes ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και με καλή λειτουργία στην επίθεση, έβρισκε πόντους από όλους τους παίκτες της στο πρώτο δεκάλεπτο. Η Kutxa, από την άλλη, χάρη στην ικανότητά της να τρέχει στο γήπεδο, κατάφερε να μείνει κοντά στο σκορ, με τις δύο ομάδες να τελειώνουν το πρώτο δεκάλεπτο με 16-18. Υπεύθυνος για το σκορ της πρώτης περιόδου ήταν ο Blazic, αφού σημείωσε τέσσερις συνεχόμενους πόντους. Οι Dunston (11 πόντοι και 8 rebounds) και Granger (16 πόντοι), ωστόσο, ήταν σε καλή βραδιά και ήταν εκείνοι που κράτησαν το προβάδισμα για την Efes, το οποίο έφτασε μέχρι και το +7 στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Efes συνέχισε να χτυπάει μέσα από το καλάθι και να αυξάνει τη διαφορά πριν η Kutxa φέρει το παιχνίδι στα ίσα με ένα σερί 9-0. Ένα τρίποντο του Diebler και ένα καλάθι του Dunston στην εκπνοή του ημιχρόνου, έδωσαν προβάδισμα με 5 πόντους στην Kutxa. Ο Huertel έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στην παλιά του ομάδα και μαζί με τους Granger και James, αύξησαν τη διαφορά για τους φιλοξενούμενους. Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +11 μέχρι να μειώσει και πάλι η Kutxa, με τους Μπουρούση και Blazic.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Kutxa δεν άργησε να επιστρέψει στο παιχνίδι, για να ξαναπάρει το προβάδισμα η Efes με 6 πόντους έξι λεπτά πριν το τέλος. Η Kutxa κατάφερε να επανέλθει στο παιχνίδι και να κάνει το 72-74, με τον Μπουρούση στα 100” πριν το τέλος, να σημειώνει. Ο Blazic με καλάθι του μετά από κλέψιμο στην επαναφορά έκανε το 76-75 και οι βολές του Μπουρούση και του Causuer έδωσαν αέρα τεσσάρων πόντων στους γηπεδούχους μόλις 20 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Η Efes όμως δεν παράτησε το παιχνίδι και με τρίποντο του Heurtel μείωσε στον πόντο, για να κάνει γρήγορα foul στην επαναφορά πάνω στον Causeur. Αυτός αστόχησε στη μία από τις δύο βολές και στην τελευταία επίθεση, μετά από άστοχο σουτ, ο Brown με ένα tip-in σε νεκρό χρόνο, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Όπως στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, έτσι και σε αυτό, η Kutxa έκανε ένα σερί 7-0 στην παράταση και βρέθηκε στο +5, που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της. Οι Heurtel και Osman όμως, έφεραν και πάλι το παιχνίδι στους δύο πόντους, με την Efes να έχει την τελευταία επίθεση, αλλά να αστοχεί σε τρίποντο ο Osman και η Kutxa να παίρνει ακόμα μια μεγάλη νίκη.

Στατιστική ανάλυση

Η Efes ήταν καλύτερη στατιστικά στο παιχνίδι, αλλά τα 16 λάθη που έκανε, της στέρησαν τη νίκη. Ασφαλώς αυτό δεν μειώνει καθόλου τη μαχητικότητα που βγάζουν οι παίκτες της Kutxa σε κάθε παιχνίδι μέχρι τώρα στη season.

MVP του παιχνιδιού

Ποιος άλλος από τον Γιάννη Μπουρούση; Για ένα ακόμα παιχνίδι έκανε σπουδαία εμφάνιση, πετυχαίνοντας 18 πόντους, κατεβάζοντας 11 rebounds, μοιράζοντας 2 τάπες, κερδίζοντας 10 fouls συγκεντρώνοντας 29 πόντους στο ranking.

Group C

Zalgiris Kaunas (2-2) 78-85 FC Barcelona Lassa (2-2)
Το παιχνίδι

H Zalgiris προσπάθησε να βάλει δύσκολα στην Barcelona και χτύπησε το παιχνίδι αλλά σε κανένα σημείο δεν φάνηκε πως μπορούσε να το πάρει. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι, αλλά μέχρι να τελειώσει το δεκάλεπτο, η Barcelona είχε πάρει το προβάδισμα για να μην το αφήσει ξανά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η κακή αμυντική λειτουργία που παρουσίασε η Barcelona, δεν της επέτρεψε να ξεφύγει στη διαφορά και μέχρι λίγο πριν το ημίχρονο, οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες. Με την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου και με τη συμβολή του Navarro, ο οποίος μοίραζε πάσες σε Doellman και Samuels, η διαφορά άρχισε να ανοίγει για να φτάσει μέχρι και το +14 λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι αρκέστηκαν στο να διατηρήσουν τη διαφορά, αλλά οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι. Όταν όμως η διαφορά έπεσε στους οκτώ πόντους, οι Doellman και Tomic ανέλαβαν με δύο δικά τους καλάθια να την ανεβάσουν και πάλι στο +12 και να δώσουν τέλος στο παιχνίδι.

Στατιστική ανάλυση

Η Zalgiris έσπασε τα στεφάνια από την περιφέρεια καθώς σούταρε με το απογοητευτικό 20% σε αντίθεση με τη Barcelona που είχε 47,4% με 9/19 προσπάθειες.

MVP του παιχνιδιού

Από την πλευρά των νικητών ξεχώρισε με την εμφάνιση του ο Tomic, που τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους και 8 rebounds.

Lokomotiv Kuban Krasnodar (4-0) 72-53 Pinar Karsiyaka Izmir (1-3)
Το παιχνίδι

Η ομάδα του coach Μπαρτζώκα παρέμεινε αήττητη στη διοργάνωση, πετυχαίνοντας μια άνετη σχετικά νίκη απέναντι στην Karsiyaka. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και έβγαζαν τη γνωστή τους ενέργεια που τους έδινε ρυθμό στην επίθεση. Τα πέντε τρίποντα που πέτυχαν στο πρώτο δεκάλεπτο, (από τα έξι συνολικά στο παιχνίδι) έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, το οποίο έφτασε ακόμα και τους 13 πόντους, μετά από ένα σερί 0-14 που πέτυχαν. Η άμυνα του Singleton πάνω στον Iverson βελτιώθηκε και το σκοράρισμα του Delaney κατέβασαν τη διαφορά στους πέντε πόντους με τη λήξη του ημιχρόνου.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η Kuban παρουσιάστηκε με τελείως διαφορετικό πρόσωπο και έπαιξε καταπληκτική άμυνα για είκοσι λεπτά. Οι φιλοξενούμενοι δεν ξαναπέτυχαν τρίποντο σε όλο το παιχνίδι και η απειλή των Iverson και Ragland απαλείφθηκε. Το επιμέρους σκορ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν 42-18 υπέρ της Kuban και η Karsiyaka δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να ξαναμπεί στο παιχνίδι όσο η άμυνα της Kuban έσφιγγε όλο και περισσότερο.

Στατιστική ανάλυση

Το επιμέρους 42-18 του δευτέρου ημιχρόνου υπέρ της Kuban λέει πολλά για την εικόνα του παιχνιδιού. Επίσης το 68,8% στα δίποντα για την Kuban, έναντι του 37,1% της Karsiyaka δείχνει πως, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όλοι οι διάδρομοι προς τη ρακέτα της Kuban, είχαν κλείσει τελείως.

MVP του παιχνιδιού

Ο Dellaney ήταν ιδιαίτερα άστοχος στο συγκεκριμένο παιχνίδι (0/5 τρίποντα) αλλά κατάφερε να πετύχει 15 πόντους (πρώτος scorer της ομάδας) με 9/10 και 9 κερδισμένα fouls.

Stelmet Zielona Gora (1-3) 71-68 Παναθηναϊκός (1-3)
Το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε για ακόμη μια φορά φέτος αποδυναμωμένος εκτός έδρας και έβγαλε στο παρκέ τα ίδια προβλήματα που είχε βγάλει απέναντι στις Kuban και Barcelona. Το κενό που αφήνει η απουσία του Gist στην άμυνά είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί με εσωτερικές αλλαγές και πειραματισμούς στα σχήματα. Το θετικό είναι πως η ομάδα έχει μια θέση ξένου κενή και τον Δεκέμβρη θα έχει τη δυνατότητα να ψάξει για ένα αθλητικό παίκτη στη θέση 4, ώστε να μοιράζεται τα λεπτά συμμετοχής με τον Gist.

Στις σετ επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός δείχνει να εγκλωβίζεται και να προσπαθεί να πάρει σκορ από το περιφερειακό σουτ του. Όταν όμως λείπει ένα βασικό σου κομμάτι, όπως είναι ο Gist, σε άμυνα και επίθεση, αυτό δεν είναι εύκολο. Ο Gist στην επίθεση εκτός από την ενέργεια που βγάζει, έχει και το σουτ για να τραβήξει τον αντίπαλο του έξω από τη ρακέτα και να δημιουργήσει χώρους, αλλά έχει και το pick ‘n’ roll παιχνίδι για να παίξει με Καλάθη και Διαμαντίδη.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού χάνει αρκετή από τη δυναμική της και ο Raduljica δεν μπορεί να μένει αρκετά λεπτά μέσα στο παρκέ, όταν δεν έχει κάποιον αθλητικό ψηλό δίπλα του για να καλύπτει τη δική του αδυναμία στην άμυνα. Ο Kuzmic είναι καλύτερος αμυντικά μεν, αλλά επιθετικά δεν μπορεί να αποτελέσει βασική απειλή για καμία αντίπαλη ρακέτα.

Στο παιχνίδι απέναντι στην Gora, o Παναθηναϊκός ήταν απελπιστικά άστοχος και τα πολλά του λάθη έδωσαν αρκετά εύκολα καλάθια στους αντιπάλους. Τον Swewczyk δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν ούτε ο Kuzmic, ούτε ο Raduljica και η διαφορά στο 15ο λεπτό είχε φτάσει σε διψήφια επίπεδα. Αν δεν ήταν ο Pavlovic (11 πόντοι) και ο Καλάθης (8 πόντοι, 7 rebounds και 7 assists) να ξεμπλοκάρουν επιθετικά τον Παναθηναϊκό με τις ενέργειες τους, η διαφορά θα είχε φτάσει ακόμα ψηλότερα.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των Πολωνών και είδε τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 8-12 πόντων μέχρι το 30′. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η βελτίωση της άμυνας του Παναθηναϊκού τον έβαλε ξανά στο παιχνίδι και με τους Καλάθη και Feldeine, έφερε το παιχνίδι στα ίσα περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος. Οι Πολωνοί κατάφεραν να ξαναπάρουν διαφορά ασφαλείας, αλλά ο Διαμαντίδης με τους πρώτους του πόντους στο παιχνίδι, μείωσε στον ένα πόντο μόλις 29” πριν το τέλος. Οι παίκτες της Gora ήταν εύστοχοι στις βολές που κέρδισαν και τα σουτ για ισοφάριση του Pavlovic και του Διαμαντίδη βρήκαν σίδερο για να χαθεί έτσι η ευκαιρία της παράτασης.

Στατιστική ανάλυση

Για δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι τα ποσοστά του Παναθηναϊκού στα τρίποντα και στις βολές, έπιασαν ιστορικό χαμηλό. Έξω από τα 6,75 ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 18,5% και στις βολές με το ζόρι ξεπέρασε το 50%. Η κακή λειτουργία που είχε η ομάδα στην επίθεση φαίνεται και από τις 27 συνολικές προσπάθειες που πήρε από το τρίποντο, παρόλο που δεν ήταν εύστοχος, έναντι τον 32 που πήρε για δύο πόντους.

MVP του παιχνιδιού

Ο Ponitka με 13 πόντους και 10 rebounds έκανε τη ζημιά στη ρακέτα του Παναθηναϊκού.

Group D

Brose Baskets Bamberg (2-2) 77-66 Maccabi FOX Tel Aviv (1-3)
Το παιχνίδι

Η κατηφόρα δεν έχει σταματημό για την Maccabi φέτος στην αρχή της χρονιάς. Ο Goodes έδειχνε πως θα σώσει τη θέση του, ωστόσο μετά από την ήττα από την Bamberg και τη νέα ήττα για το πρωτάθλημα του Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο, φαίνεται πως μετράει μέρες στον πάγκο της Maccabi. η διοίκηση της “ομάδας του λαού” προχώρησε στην απόλυση του 45χρονου προπονητή.

Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού η Bamberg προσπαθούσε να σταθεροποιήσει το προβάδισμα που αποκτούσε με τους Ζήση (10 πόντοι) και Melli (9 πόντοι και 10 rebounds) να δίνουν τις λύσεις επιθετικά. Το ημίχρονο έκλεισε με την Bamberg στο +7 μετά από 20 λεπτά καλής απόδοσης.

Με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, με τον Smith να πετυχαίνει 5 τρίποντα, η Maccabi έδειξε να αφυπνίζεται και κάνοντας ένα σερί 22-9 έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +6. Στο τελευταίο δεκάλεπτο είδαμε έναν εξαιρετικό Theis να ξαναβάζει την Bamberg μπροστά στο σκορ και μαζί με τον Wanamaker (15 πόντους με 11/13 βολές, 8 rebounds, 4 assists και 9 κερδισμένα fouls), να την οδηγούν σε μια διαφορά ασφαλείας, την οποία και κράτησαν μέχρι τέλους.

Στατιστική ανάλυση

Οι παίκτες της Maccabi ήταν άστοχοι στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, ειδικά από το τρίποντο και δεν μπόρεσαν να παραμείνουν κοντά στο σκορ μήπως και καταφέρουν να κλέψουν το παιχνίδι στο τέλος. Ναι μεν τα ποσοστά τους σε δίποντα και τρίποντα ήταν καλύτερα από αυτά των γηπεδούχων, αλλά τα σημαντικά σουτ δεν βρήκαν στόχο. Η Bamberg κέρδισε 26 fouls συνολικά και εκτέλεσε 29 βολές έναντι μόλις 11 των αντιπάλων της.

MVP του παιχνιδιού

Ο Theis πέτυχε 16 πόντους με 7/8 δίποντα και είχε και 7 rebounds στο παιχνίδι. Ήταν ο παίκτης πάνω στον οποίο βασίστηκε η επιστροφή της Bamberg στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Darussafaka Dogus Istanbul (1-3) 75-80 CSKA Moscow (4-0)
Το παιχνίδι

Η CSKA πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να χαλάσει τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου κλειστού της Darussafaka και το κατάφερε. Διατήρησε έτσι το απόλυτο σε νίκες στη διοργάνωση και περιμένει το παιχνίδι με την Malaga για να ξεκαθαρίσει κάπως το θέμα της πρώτης θέσης του ομίλου. Στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου κλειστού, η διοίκηση των γηπεδούχων βράβευσε τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Μπορεί το σκορ να δείχνει κλειστό παιχνίδι αλλά η επικράτηση της CSKA ήταν ευκολότερη. Το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε τους Ρώσους μπροστά στο σκορ με +18 πόντους και στο τέταρτο δεκάλεπτο απλά έριξε το ρυθμό της όπως είναι λογικό να κάνει κάθε προπονητής τέτοια περίοδο.

Η CSKA ξεκίνησε δυνατά με τον Hines (9 πόντοι και 6 rebounds) να πρωταγωνιστεί και στις δύο ρακέτες, αλλά η Darussafaka βρήκε ευκαιρίες από τα πολλά λάθη των Ρώσων και πήρε το προβάδισμα με 19-13. Εκεί όμως φάνηκε η διαφορά στη δυναμικότητα των δύο ομάδων. Μόλις σε 70” η CSKΑ έκανε ένα σερί 11-0 και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά με 24-19.

Οι φιλοξενούμενοι με τον De Colo (19 πόντοι) αύξησαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα στη δεύτερη περίοδο, για να τη μαζέψουν οι γηπεδούχοι με τους Slaughter (12 πόντοι, 8 rebounds και 3 blocks) και Harangody (18 πόντοι και 7 rebounds), στοχεύοντας τις επιθέσεις τους μέσα στο καλάθι.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η CSKA έπιασε το γνωστό ρυθμό της, με μαέστρο τον Teodosic, και έφτασε τη διαφορά μέχρι και τους +18, με επιμέρους σκορ δεκαλέπτου 22-9 υπέρ της. Κάπου εκεί το παιχνίδι ουσιαστικά έλαβε τέλος και το μόνο που κατάφερε η Darussafaka ήταν να μειώσει τη διαφορά, σε αξιοπρεπή επίπεδα αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Μελανό σημείο για την CSKA ήταν ο νέος τραυματισμός του Khryapa μετά από μόλις 34” συμμετοχής στο παιχνίδι. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απουσία μέχρι τις αρχές του 2016, συνεχίζοντας έτσι το σερί ατυχίας του παίκτη.

Στατιστική ανάλυση

Παρόλο που στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο ρυθμός της CSKA δεν είχε διάρκεια και η απόδοση των παικτών της δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα, αρκούσε μια καλή μέρα του Teodosic οργανωτικά και το 52,5% στα σουτ δύο πόντων (έναντι 44,2%) για να τους δώσει τη νίκη.

MVP του παιχνιδιού

Ο Milos Teodosic, τελείωσε το παιχνίδι με 22 πόντους και 9 assists, με 3/3 σουτ δύο πόντων και 4/7 τρίποντα. Περισσότερο σημαντική από την επιθετική του προσφορά, ήταν η βοήθειά του στο οργανωτικό του κομμάτι.

Unicaja Malaga (4-0) 80-62 Dinamo Banco di Sardegna Sassari (0-4)
Το παιχνίδι

Για ένα ημίχρονο κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι η Sassari απέναντι στη φορμαρισμένη Malaga, αλλά δεν άντεξε παραπάνω. Ενώ στο πρώτο ημίχρονο είχε καταφέρει να βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους και έδειχνε πως έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει το παιχνίδι, στο τρίτο δεκάλεπτο κατέρρευσε.

Η Malaga μπήκε με κατακόρυφα ανεβασμένη απόδοση από τα αποδυτήρια και με επιμέρους σκορ 24-7 στο τρίτο δεκάλεπτο, έσβησε κάθε ελπίδα των Ιταλών για κάτι καλύτερο στο παιχνίδι. Το μεγάλο πρόβλημα της Sassari κάτω από το καλάθι το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Hendrix, ο οποίος φόρτωνε συνέχεια με πόντους το καλάθι των Ιταλών. Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες απλά περίμεναν τη λήξη και παίξανε και οι δύο σε χαλαρό ρυθμό μέχρι τέλους.

Στατιστική ανάλυση

Τα 43 rebounds των παικτών της Malaga έναντι των μόλις 23 αυτών της Sassari δείχνουν την μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων στις δύο ρακέτες.

MVP του παιχνιδιού: Ο Hendrix με 19 πόντους (9/13 προσπάθειες) και 7 rebounds (τα 3 από αυτά επιθετικά) ήταν ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων σε αυτή την άνετη νίκη τους στο δρόμο προς το παιχνίδι κορυφής απέναντι στην CSKA.

Το Top 10 της αγωνιστικής

ΥΓ: Η εβδομάδα που ακολούθησε την αγωνιστική, είχε δύο μεγάλες μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους από τα παρκέ του NBA.

Η πρώτη ήταν το 4ετες συμβόλαιο που υπέγραψε ο Aldemir με την Darussafaka, με υψηλές αποδοχές όπως λένε τα τουρκικά μέσα. Η Darussafaka με αυτή της την κίνηση, σε συνδυασμό με τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου κλειστού της, δείχνει πως ήρθε για να μείνει στο ευρωπαϊκό στερέωμα, κάνοντας επενδύσεις και βάζοντας λεφτά. Υπάρχει ακόμα κάποιος μπασκετόφιλος που δεν θεωρεί κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη αυτό της Τουρκίας αλλά αυτό της Ισπανίας;

Η δεύτερη μεγάλη κίνηση ήρθε από Κροατία μεριά και την Cedevita. Άλλη μια ομάδα που δείχνει πως θέλει να καθιερωθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο και πέρα από την καλή της φετινή αγωνιστική παρουσία, έχει πρόθεση να ξοδέψει χρήματα για να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Υπέγραψε λοιπόν τον Henry Walker από τους Miami Heat, περιφερειακό που βγάζει το ψωμί του με το καλό του σουτ από το τρίποντο. Έχει περάσει από αρκετές ομάδες του NBA, πάντα ως ρολίστας και έχει κάνει και το πέρασμα του ως γνήσιος γυρολόγος από τα πρωταθλήματα της Βενεζουέλας και των Φιλιππίνων.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».