NBA Weekly Report #3 – The Attack of the Latvian Mutant

Posted on Nov 16 2015 - 4:27pm by Giannis Chatsios

Αντί προλόγου, και επειδή το γεγονός πως είμαστε μπασκετικό site δεν μας κάνει εξωγήινους, μια αναφορά στα χτυπήματα που έγιναν σε Παρίσι και Βυρηττό1)μακριά από επιλεκτική μνήμη και επιλεκτικά δάκρυα, το μίσος και ο τρόμος υπάρχουν παντού κι ας ευαισθητοποιούμαστε μόνο όταν χτυπάνε την πόρτα μας την Παρασκευή, και άφησαν πίσω τους κοντά στους 170 νεκρούς, φέρνοντας τον όλεθρο και στην ήπειρο που ζούμε, έναν όλεθρο από τον οποίο πολλοί ένιωθαν προστατευμένοι, και που, κατ’ αυτούς, αρμόζει σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, με πιο περιορισμένο δικαίωμα στη ζωή. 

Δεν θα επεκταθούμε εδώ σε ευχολόγια, επικήδειους και αναλύσεις, μα, προσωπικά, από το βήμα που μου δίνεται, θυμίζω πως “ο κόσμος δεν άλλαξε ποτέ με προσευχές” και θα παραπέμψω στο πιο περιεκτικό σκίτσο των τελευταίων ημερών:2)η featured image είναι το κούρεμα του Γάλλου Kevin Seraphin στον κυριακάτικο αγώνα με τους Pelicans

Από τον κομίστα του Charlie Hebdo, Joann Sfar

Από τον κομίστα του Charlie Hebdo, Joann Sfar

Όταν παίζεις με τον μεγαλύτερο ξάδερφο σου και θέλει να σε ταπεινώσει

Μερικές όμορφες εικόνες μιας καμηλοπάρδαλης που καβαλάει ανυποψίαστα ζώα

Boxing out is futile

Ish Smith

Χρόνια τώρα διατηρώ μια φετιχιστική λατρεία προς τον Ish Smith. Αυτός ο μικροσκοπικός τύπος είναι ο Sonic σε ανθρώπινο πακέτο, και παράλληλα μια σαΐτα φτιαγμένη για να ανοίγει αιφνιδιασμούς. Βλέπει πολύ καλά το γήπεδο και μπορεί να τρυπώσει παντού με την μπάλα στα χέρια.

Φέτος, τα σαπάκια της Νέας Ορλεάνης άνοιξαν δρόμο για να βρει λεπτά για πρώτη φορά στην καριέρα του, και ο Ish απαντάει με 8 assists μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής. Εξακολουθεί βέβαια να μην βάζει γκολ με τίποτα, όμως αυτοί οι εραστές του μπάσκετ που φρενάρονται από τα θανάσιμα ψεγάδια τους είναι βασικός λόγος που ασχολούμαι με το άθλημα. Για να απολαύσεις τις assists του θα πρέπει να υπομείνεις την τάση του να ντριμπλάρει την μπάλα μέχρι να ξεφουσκώσει, και για κάθε fast break layup που θα σερβίρει, θα πάρει ένα τρίποντο που έχει μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας.

Παράλληλα είναι ο τύπος που σε πέντε χρόνια καριέρας έχει περάσει από εννέα διαφορετικές ομάδες, με περισσότερες συμμετοχές τις 70 με τη φανέλα των Suns και για περισσότερες από μια χρονιά μονάχα στο Orlando. Ας πιούμε λοιπόν στην πιθανότητα να γίνει ο πιο ταξιδεμένος γυρολόγος των αμερικανικών γηπέδων.

Atonement

Λίγα λεπτά αφότου ένας ψηλός, ο Nikola Vucevic είχε δώσει με buzzer beating jumpshot τη νίκη στους Magic απέναντι στους Lakers, στη Βόρεια Καρολίνα, ένας άλλος λευκός ψηλός, ο Cody Zeller έδινε τη νίκη στους Hornets απέναντι στους Knicks. Το play που σχεδίασε ο Steve Clifford παίρνοντας περίπου 34 time-outs ήταν ιδιοφυές στην απλότητά του, και κατάφερε με κάτι λιγότερο απο 3΄΄ να βγάλει clean look μπροστά στο αντίπαλο καλάθι. Credits και στον Zeller όχι μόνο επειδή τελείωσε τη φάση, αλλά κυρίως γιατί το δυναμικό του screen υποχρέωσε τον Lopez σε βοήθεια, ανοίγοντας το δρόμο για πάσα κάτω από το καλάθι. Έτσι, εξιλεώθηκε για τις δύο χαμένες βολές του με 20κάτι” στο χρονόμετρο. Το καλάθι του Zeller όμως δεν ήταν buzzer beater, αλλά αντίθετα άφησε 0,6 στο χρονόμετρο. Αρκετά για να έρθει ο Porzingis και να σπείρει τους πρώτους εφιάλτες.

Το καλάθι δεν μέτρησε, αλλά πιθανότατα ήταν η πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία των Knicks, που βλέπουν στο πρόσωπο του Porzingis ένα προϊόν που πουλάει, αλλά και έναν φοβερά ταλαντούχο μπασκετμπολίστα που η ωριμότητά και το παράστημά του στο γήπεδο ξεπερνούν τα χρόνια του.

Φιλότιμη προσπάθεια να το σώσει3)ως γνωστόν, η λέξη φιλότιμο υπάρχει μόνο στην ελληνικά

Οι Sacramento Kings θυμίζουν κάτι σαν το Fast Zombies With Guns ή το Sharktopus, έχοντας καλές ιδέες και προθέσεις, μα αταίριαστα υλικά, που έχουν ως αποτέλεσμα μια παρωδία. Παρ’ όλα αυτά, η παρωδία είναι σχεδιασμένη, και σίγουρα διασκεδαστική για το κοινό. Κύρια ατραξιόν είναι ο DeMarcus Cousins που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Μπουλντοζοκαταπέλτης, καθώς σουτάρει 4 και κάτι τρίποντα αγώνα, και τα κολλάει με ρυθμό της τάξης του 45%, την ώρα που κατεδαφίζει κόσμο όταν αποφασίσει να μπουκάρει προς το καλάθι. Πόσο θα αντέξει ο Karl στο τσίρκο;

Dirk being Dirk

Το χαμόγελο στις επιστροφές στην άμυνα, μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, ένα χαμόγελο που αναβλύζει κέφι και φρεσκάδα. Και την ίδια στιγμή ο ταλαιπωρημένος διασκελισμός, που θυμίζει τελευταία λεπτά σε τουρνουά παλαιμάχων. Οι γλυκές, σχεδόν μαεστρικές κινήσεις, που εκτελούνται παρά την εμφανή απώλεια των αθλητικών προσόντων, απέναντι σε μια θέση που συγκεντρώνει ίσως τους καλύτερους αθλητές του κόσμου.

Είναι φορές που το ντεπόζιτο μοιάζει να έχει αδειάσει οριστικά, μα είναι κι άλλες που ο Γερμανός είναι βγαλμένος από χρονοκάψουλα και κάνει όσα έκανε στο prime του. Αυτόν τον Dirk αντιμετώπισαν οι Clippers, και υποτάχθηκαν στη θέλησή του.

Μετά από ένα αναιμικό πρώτο ημίχρονο, βγαίνει από τα αποδυτήρια και ζεσταίνει την παλιά, γέρικη και αξιόπιστη μηχανή. Σφαλιαρίζει το rebound πάνω από τα χέρια του Griffin προς τον Pachulia, του ζητάει λυσσαλέα την μπάλα πίσω, και σουτάρει με το ένα πόδι γέρνοντας σε σημείο επικίνδυνο για τις αρθρώσεις στην ηλικία του, το κλασικό σουτ-ουράνιο τόξο χαριεντίζεται γλυκά με το στεφάνι και καταλήγει μέσα.

Ξεμένει στο τρίποντο με τον DeAndre, τον κοιτάζει μετρώντας τον και πυροβολεί εν ψυχρώ, παίρνοντας μια σύντομη εκδίκηση για τα γεγονότα του καλοκαιριού.

31/11 με 11/14 σουτ και χέρι μουδιασμένο από το χαστούκι σε όσους ξέγραφαν τους Mavericks από την κούρσα τον playoffs. Άγνωστο πόσες φορές μπορεί να το κάνει ακόμα. Θα απολαύσουμε κάθε μια από αυτές. Κι ας υπομένουμε παράλληλα την προσπάθεια του Raymond Felton να χάσει κιλά στην πλάτη του4)πέρα από την πλάκα, ο Felton την παλεύει απρόσμενα, και έχει σχεδόν ματσάρει το συνολικό του σκοράρισμα την περσινή σεζόν.

Η δουλειά στην προπόνηση που βγαίνει στο γήπεδο

Στιγμές από την αμήχανη ύπαρξη του Kevin Love

Άστοχος Δαυίδ εναντίον Αδιάφορου Γολιάθ

Πηγαίνοντας στο παιχνίδι του Σαββάτου, οι Brooklyn Nets είχαν μια μόνο νίκη σε εννέα παιχνίδια και μόνο απελπισία κοιτώντας το μέλλον, ενώ οι Warriors βρίσκονταν στο 10-0 υπό τον θόρυβο τον συγκρίσεων με τους Bulls του ’96. Ωπ, εδώ είμαστε σκέφτηκα βλέποντας το match-up. Τι καλύτερο σκηνικό για την πρώτη ήττα της ομάδας του Golden State. Σαν την παραδοσιακή ήττα της Manchester United κάθε χρόνο από τον ουραγό της βαθμολογίας.

Ο Lionel Hollins ήθελε πολύ το παιχνίδι, και παρότι επρόκειτο για το δεύτερο βράδυ ενός back to back έδωσε 39+ λεπτά σε τέσσερις από τους πέντε starters του (39 ο Young, 41 o Johnson, 42 o Lopez, 44 o Jack). Αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, πιθανώς γιατί η ντροπή του κακού ρεκόρ πλέον πλήττει και την ατομική τους φήμη, και οι Nets έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους μέχρι τώρα, σε ένα βράδυ που οι Warriors έμοιαζαν κουρασμένοι και εκτός ρυθμού. Κρίσιμο κλέψιμο από τον Young στο τελευταίο λεπτό, βολές Jack, και οι Nets βρίσκονται μπροστά με έναν πόντο, 30” πριν από τη λήξη. Ο Curry τρυπώνει στην άμυνά τους μα η άμυνα είναι καλή και αστοχεί στο lay-up με 22” στο ρολόι. Ευκαιρία να κλειδώσουν το ματς. Αδικαιολόγητοι, 8” ύστερα δεν έχουν καταφέρει να περάσουν το κέντρο μετά το rebound5)ούτε καν μετά από επαναφορά που προλαβαίνουν να στηθούν παγίδες – credits στους Warriors για την καταπληκτική ετοιμότητά τους, με το λάθος να χρεώνεται στον Jarrett Jack, την ώρα που ο Lionel Hollins κάνει γυμναστικές επιδείξεις στο παρκέ προσπαθώντας να καλέσει time-out, αγνοημένος από τους διαιτητές.

Κι όμως, μετά την επαναφορά, η μπάλα πάει στα χέρια του Curry ο οποίος θα παγιδευτεί και θα κάνει λάθος, με τον Young να ξανακλέβει ανέλπιστα, και να πηγαίνει στις βολές για να φέρει τη διαφορά στο +3, 9” πριν από τη λήξη. Η ωδή στο ακατανόητο, σε έκθεση από τους Brooklyn Nets, συνεχίζεται, με τους Warriors να επαναφέρουν την μπάλα στον Green μέσα από τη γραμμή του τρίποντου, και τον Thad Young να μην κάνει foul. Η μπάλα βγήκε έξω στον Iguodala που με τρίποντο έκανε το 97-97.

Έξι δεύτερα για τους Nets. O Jack θα βρει ένα αρκετά καλό look μα θα αστοχήσει από τα πεντέμισι μέτρα. Δεν μπορεί, δεν θα έχουν κι άλλη ευκαιρία λες, μόλις η μπάλα στροβιλίζεται στο καλάθι και βγαίνει έξω, κι όμως, ο Curry θα την βγάλει εκτός τελικής γραμμής, δίνοντάς τους άλλη μια ευκαιρία με 0,5”. Ο Lopez θα σπρώξει καίρια τον Bogut και η μπάλα θα του σερβιριστεί προ κενής εστίας, μια απίθανη ευκαιρία από inbounds σε τόσο μικρό χρόνο, μα θα πάθει Duncan 2013 Finals και θα αστοχήσει.

Η παραπάνω αλληλουχία αποδεικνύει ότι, συμπαντικά, οι Nets αξίζουν κάθε μια από τις εννιά ήττες τους μέχρι ώρας στο πρωτάθλημα.

Τα ρέστα

Το αποτέλεσμα της εβδομάδας: Οι Bucks του Γιάννη, ανέκοψαν την ξέφρενη πορεία των Cavaliers, που καβαλούσαν ένα σερί 8 νικών πηγαίνοντας στο Bradley Center. Για πρώτη φορά φέτος, η ομάδα του Jason Kidd έπιασε τα καταπληκτικά περσινά standards στην άμυνα, αναγκάζοντας τους Cavs να πάρουν πάρα πολλές προσπάθειες από απόσταση και περιορίζοντάς τους στο 40% FG στο παιχνίδι, για να τους κρατήσουν τελικά στους 88 στην κανονική διάρκεια. Μετά από δύο παρατάσεις και άλλο ένα εξαιρετικό παιχνίδι του x-factor τους φέτος, Jerryd Bayless, ο οποίος έπαιξε μέχρι και άμυνα στον LeBron, στη δεύτερη παράταση μετά την αποβολή του Αντετοκούνμπο με 6 fouls, οι Bucks τελικά επικράτησαν των περσινών φιναλίστ και ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα αγώνων στο 5-5.

Ο Jabari βρίσκει τα πατήματά του με κινήσεις που είναι εγκεκριμένες από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Αναφορά θα πρέπει παράλληλα να γίνει στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη των Celtics στην Oklahoma, σε μια εντυπωσιακού ρυθμού κλωτσοπατινάδα. Ο Marcus Smart βρέθηκε στο στοιχείο του, φλοπάροντας ανελέητα6)μάλιστα σε μια φάση φλόπαρε και ταυτόχρονα έκλεψε την μπάλα από τον Russell Westbrook, σε έναν συνδυασμό κινήσεων πρωτοφανή στα μπασκετικά χρονικά παίζοντας άμυνα που κατέλυε κάθε έννοια προσωπικού χώρου και θα έκανε κάθε Σκανδιναβό να αισθάνεται άβολα, κατεδαφίζοντας screens σαν οδοστρωτήρας και μέσα σε όλα αυτά προσθέτοντας και 26 πόντους, 8 rebounds και 3 assists.

Random Big Game: Μια καλή εβδομάδα για τους διεστραμμένους συλλέκτες αναπάντεχων μεγάλων επιδόσεων. Ο LaVine σκόραρε 26 και 25 σε διαδοχικά παιχνίδια απέναντι σε Indiana και Memphis, απέναντι στους τελευταίους, μάλιστα, πέτυχε την επίδοση σε μόλις 17′. Ο Nic Batum σφράγισε την ληξιαρχική πράξη ανάστασής του με 33/5/6 και 5 τρίποντα απέναντι στην ομάδα που τον γαλούχησε στο NBA, τους Portland Blazers. Ο Γάλλος αναδεικνύεται σε βασική επιθετική απειλή για τους Hornets που ψάχνονται και αλλάζουν με το φετινό τους υλικό.

Κάποια στιγμή, πριν καναδυό βδομάδες, κορόιδευα το concept Kris Humphries stretch-four. Η αξιοπιστία της στήλης λοιπόν, δέχτηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα την Παρασκευή, όταν ο Humphries διέλυσε τους Magic με 5/8 τρίποντα, δύο από αυτά στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού.

Περισσότερο από όλους όμως με συγκίνησε ο Will Barton, ο οποίος με 26/5 σκότωσε για δεύτερη φορά φέτος τους Rockets, που όχι μόνο δεν παίρνουν αυτά που περιμένουν από τον Lawson, αλλά έχουν στην πλάτη τους δύο ήττες από τους άπειρους Nuggets. Το γεγονός πως η εμφάνισή του δεν έπεισε τους γνωστούς highlight video creators να του αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους, μου προκαλεί αποτροπιασμό και είναι ντροπή για το σύνολο του καλλιτεχνικού χώρου.

Weirdest Statline: H Rodmanίσια εμφάνιση του Joakim Noah, που απέναντι στους Hornets είχε 3 πόντους, 18 rebounds και 6 assists. Αν συμπεριλάβουμε στο ψάξιμο και τα 0 λάθη του, η statline δεν έχει όμοιά της στην στατιστική ιστορία του παιχνιδιού.

Chucker of the week: Ο Victor Oladipo αποχώρησε από την αναμέτρηση της Τετάρτης εναντίον των Lakers, μετά από 6:41, με συμπτώματα διάσεισης. Ο συνοδοιπόρος του στην αναρρίχηση του backcourt του Orlando προς την κορυφή, Elfrid Payton, απόμεινε να θρηνωδεί την απώλεια του συντρόφου του. Ο Elfrid πήρε το όπλο του, και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα οδυρόμενος. 13 πιστολιές έριξε, καταστρέφοντας τα πάντα γύρω του, μα ήρθε ο αγαθός γίγαντας βαλκάνιος φίλος τους να σώσει την κατάσταση στο τέλος.

Λίγες ημέρες μετά ο Okafor βρήκε μπροστά του το οδόφραγμα Adams-Ibaka, στην πόλη όπου έμενε κατά διαστήματα με τη μητέρα του ως παιδάκι, και τελείωσε με 3/18 σουτ, βοηθώντας στο στήσιμο του block party του Ibaka, που είχε 7, με τον Okafor να δέχεται 6 στο παιχνίδι.

Τι βλέπουμε;

Πρωινό ξύπνημα νωρίς την Παρασκευή και πριν αναχωρήσουμε για τη δουλειά θα μας έχουν λυθεί οι απορίες όπως, με ποιον τρόπο θα εκθέσει για άλλη μια φορά ανεπανόρθωτα τον Chris Paul ο Steph Curry και με ποια αφορμή θα διαμαρτύρεται όλο το βράδυ στους διαιτητές ο Doc Rivers, για άλλη μία αναμέτρηση μεταξύ Clippers και Warriors που αναμένεται να μείνει κλασική.

Το επόμενο βράδυ οι Pacers υποδέχονται το Milwaukee σε μια αναμέτρηση, που πέρα από την σύγκρουση των Paul George με το Γιάννη Αντετούκονμπο, φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες πως όταν αρχίσουν να ρολάρουν θα αποτελέσουν τον τρόμο στο πίσω μέρος των αντίπαλων προπονητών ενόψει playoffs.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 μακριά από επιλεκτική μνήμη και επιλεκτικά δάκρυα, το μίσος και ο τρόμος υπάρχουν παντού κι ας ευαισθητοποιούμαστε μόνο όταν χτυπάνε την πόρτα μας
2 η featured image είναι το κούρεμα του Γάλλου Kevin Seraphin στον κυριακάτικο αγώνα με τους Pelicans
3 ως γνωστόν, η λέξη φιλότιμο υπάρχει μόνο στην ελληνικά
4 πέρα από την πλάκα, ο Felton την παλεύει απρόσμενα, και έχει σχεδόν ματσάρει το συνολικό του σκοράρισμα την περσινή σεζόν
5 ούτε καν μετά από επαναφορά που προλαβαίνουν να στηθούν παγίδες – credits στους Warriors για την καταπληκτική ετοιμότητά τους
6 μάλιστα σε μια φάση φλόπαρε και ταυτόχρονα έκλεψε την μπάλα από τον Russell Westbrook, σε έναν συνδυασμό κινήσεων πρωτοφανή στα μπασκετικά χρονικά