Euroleague Top 16 Team Rankings – Group E

Posted on Dec 28 2015 - 5:43pm by Petros Kaounis

Η φάση των ομίλων αποτελεί παρελθόν και τώρα ξεκινάει το σοβαρό κομμάτι της διοργάνωσης. Στο TOP 16 κάθε νίκη και κάθε ήττα μετράνε και το επίπεδο όλων των παιχνιδιών είναι υψηλό. Ήρθε η ώρα λοιπόν για το The Ball Hog να παρουσιάσει τα δικά του team rankings ανά όμιλο, λίγες ώρες πριν την πρώτη αγωνιστική του Top 16. Σήμερα παρουσιάζουμε το Group E.

Group E

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Κατέκτησε την πρώτη θέση του Group C με ρεκόρ 8-2. Απέναντι της είχε κυρίως την Barcelona και τον Παναθηναϊκό αλλά έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα σε όλα τα παιχνίδια και δεν δυσκολεύτηκε να τερματίσει πρώτη στον όμιλο. Ο coach Μπαρτζώκας κάνει restart στην προπονητική του καριέρα, με ένα καθαρά δικό του project αυτή τη φορά, και τα πρώτα αγωνιστικά δείγματα φαντάζουν εξαιρετικά. Κορυφαίο παιχνίδι στην πρώτη φάση ήταν η νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μια νίκη σε μία έδρα από την οποία δύσκολα περνάει η οποιαδήποτε ομάδα. Κακή στιγμή ήταν η εντός έδρα ήττα απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, τη Gora, σε μια βραδιά που κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ πόντων στην επίθεση, με μόλις 51.

Στατιστική ανάλυση: Η Kuban ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 75,4 πόντους μ.ο. σε 71,3 κατοχές, δηλαδή περίπου έναν πόντο κάτω από τον μ.ο. των ομάδων. Στα δίποντα είχε 53,4% ευστοχία (7η), στα τρίποντα 36,4% (10η) και στις βολές 76% (11η). Σε κάθε παιχνίδι μοίραζε 15,5 assists (3η χειρότερη επίδοση) όσα ακριβώς και τα λάθη που έκανε (2η χειρότερη επίδοση). Στα rebounds είχε 34,9 ανά παιχνίδι (12η), με τα 10,5 να είναι επιθετικά. Στις αμυντικές στατιστικές κατηγορίες, είχε 8,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι (η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 32 ομάδες) και 2,3 κοψίματα, λίγο κάτω από τον γενικό μέσο όρο. Στο συνολικό rating έβγαζε 85,8 (10η) και στο +/- είχε 7,1.

Στην άμυνα δεχόταν μόλις 68,3 πόντους ανά παιχνίδι σε 71,7 κατοχές των αντιπάλων, απόδοση που ήταν η καλύτερη για την πρώτη φάση. Οι αντίπαλοι της επιδόθηκαν σε μόλις 47,2% στα δίποντα, αλλά με 36,3% στα τρίποντα, το οποίο είναι η 9η χειρότερη επίδοση. Στα rebounds είχαν μόλις 29,1 ανά παιχνίδι (2η καλύτερη επίδοση), με 8,3 επιθετικά. Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 14,9 λάθη ανά παιχνίδι (4η καλύτερη επίδοση) και δεχόταν 17,1 assists. Έχανε την μπάλα 7,1 φορές σε κάθε παιχνίδι, πρόβλημα που φαίνεται και στα πολλά λάθη που έκανε, και δεχόταν μόλις 2 κοψίματα σε κάθε παιχνίδι. Στο συνολικό rating, οι αντίπαλοι της ίδρωναν για να φτάσουν το 68,2, το οποίο και είναι η χαμηλότερη επίδοση αντιπάλου.

Καλύτερος παίκτης: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Malcolm Delaney, ο οποίος είχε 16,1 πόντους ανά παιχνίδι σε 33,3 λεπτά και συμμετείχε στις 59,2 από τις κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με 52,6% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα και 83% στις βολές στον πρώτο γύρο. Είχε 5,3 assists ανά παιχνίδι, αλλά και 3 λάθη, και κατέβαζε 3,5 rebounds. Ήταν τρίτος παίκτης σε μ.ο. κερδισμένων fouls ανά παιχνίδι, με 5,7 και έβδομος καλύτερος παίκτης σε rating με 18,6 ανά παιχνίδι. Σίγουρα ένα από τους καλύτερους παίκτες της πρώτης φάσης και μέλος της καλύτερης αρχικής 5αδας.

Συμπέρασμα: Ομάδα με αμυντική νοοτροπία που αντικατοπτρίζει στο παρκέ τα στοιχεία που επιθυμεί ο coach Μπαρτζώκας από τις ομάδες του. Στο Top 16 θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της στο έπακρο ώστε να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Από την εικόνα που έδειξε στον πρώτο γύρο, δείχνει ικανή για την πρώτη θέση αν και της λείπουν οι παραστάσεις από τόσο υψηλό επίπεδο.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Σε ένα δύσκολο group, με αντιπάλους τις Real Madrid, Khimki Moscow και FC Bayern Munich, κατέκτησε την πρώτη θέση με ρεκόρ 8-2. Η κακή κατάσταση της Real και η απειρία των υπολοίπων ομάδων τη βοήθησαν αρκετά είναι η αλήθεια, αλλά από την άλλη ο coach Obradovic παρουσίασε ένα από τα πλέον αξιόπιστα σύνολα στη διοργάνωση. Η συντριβή στη Γαλλία, απέναντι στη Strasbourg, τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, ήταν το κομβικό σημείο για να ανεβάσει απόδοση και να πετύχει πέντε σερί νίκες, ώστε να καταλάβει την πρώτη θέση στο Group A.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 77 πόντους μ.ο. σε 73,5 κατοχές ανά παιχνίδι, ελάχιστα πάνω από τον μ.ο., με 50% στα δίποντα (15η), 36,7% στα τρίποντα (8η) και 77,7% στις βολές (7η). Σε κάθε παιχνίδι μοίρασε από 16,7 assists (15η) και έκανε μόλις 11,8 λάθη (δεύτερη καλύτερη επίδοση). Στον τομέα των rebounds είχε 33,7 ανά παιχνίδι (8η χειρότερη επίδοση) με τα 10 από αυτά να είναι επιθετικά. Όσον αφορά την άμυνα επιδιδόταν σε 5,9 κλεψίματα και 3,3 κοψίματα ανά παιχνίδι (6η). Στο συνολικό rating είχε μ.ο. 87,1 (8η) και στο +/- 6,3.

Επιπλέον στην άμυνα, είχε παθητικό 70,7 πόντους μ.ο. σε 73,2 κατοχές ανά παιχνίδι (3η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης) και οι αντίπαλοι της σούταραν με ποσοστά 55,1% στα δίποντα, 28,7% στα τρίποντα και 70,6% στις βολές. Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 14,3 λάθη ανά παιχνίδι, σχεδόν όσες και οι assists που έβγαζαν στην άμυνα της (15). Της έκλεβαν 6 φορές τη μπάλα και οι παίκτες της δεχόντουσαν 2,4 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στα rebounds, οι αντίπαλοι της είχαν 33,7 ανά παιχνίδι, με τα 10,1 να είναι επιθετικά. Ίδια νούμερα με αυτά που έβγαζε η Fenerbahce στο συγκεκριμένο τομέα. Την διαφορά σε κάθε παιχνίδι την έκανε το συνολικό rating των αντιπάλων, που με το ζόρι έφτανε το 70,7 ανά παιχνίδι.

Καλύτερος παίκτης: Στα πρώτα 10 παιχνίδια ξεχώρισε με την παρουσία του ο Jan Vesely, ο οποίος ταίριαξε ιδανικά με τον Ekpe Udoh, και αποτελούν ένα από τα δυνατότερα δίδυμα ψηλών στη διοργάνωση. Ο Vesely είχε 13,1 πόντους μ.ο. σε 26,2 λεπτά και συμμετείχε στις 48,5 κατοχές της ομάδας του σε κάθε παιχνίδι. Σούταρε με 58,1% στα δίποντα αλλά με μόλις 55,6% στις βολές. Είχε 6,2 rebounds ανά παιχνίδι (3,8 αμυντικά και 2,4 επιθετικά- μέσα στους πέντε κορυφαίους), 1,6 κλεψίματα και 0,9 κοψίματα. Στο rating ανά παιχνίδι έφτασε το 16,4, που είναι ο 13ος υψηλότερος δείκτης αξιολόγησης μεταξύ των παικτών για την πρώτη φάση.

Συμπέρασμα: Καλό σύνολο με αξιόπιστες λύσεις σε κάθε θέση και ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα. Δυνατό της σημείο είναι η ρακέτα της και ειδικότερα η άμυνα που μπορούν να παίξουν οι ψηλοί της, με το physical game να είναι το δυνατό σημείο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα παραμένει το κεφάλαιο Obradovic στο τιμόνι της ομάδας. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι το άγχος για την κατάκτηση του τροπαίου, που κάθε χρόνο μεγαλώνει ανάλογα με το χρηματικό ποσό που δαπανάται από τη διοίκηση της ομάδας. Το Group E έχει αρκετά παιχνίδια- παγίδες συν τις τέσσερις αναμετρήσεις με Efes και Darussafaka, που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά πιστεύουμε πως η Fenerbahce είναι ένα από τα φαβορί για μια εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Group B, με ρεκόρ 6-4, σε ισοβαθμία με την Kutxa, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ. Η αλήθεια είναι πως η Efes, χρειάστηκε ένα δυνατό τελείωμα στη φάση των ομίλων ώστε να αποφύγει τους όποιους μπελάδες. Η δεύτερη θέση ήρθε περισσότερο λόγω της αδιαφορίας που επέδειξε ο Ολυμπιακός στο μεταξύ τους παιχνίδι, την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Στον αντίποδα έκανε και εμφανίσεις όπως αυτή με τη Cedevita εντός έδρας, όπου γνώρισε την ήττα. Ο coach Ivkovic δεν χρειάζεται συστάσεις για το τί μπορεί να πετύχει, αλλά μέχρι στιγμής το φετινό σύνολο της Efes δείχνει να μην έχει πάρει ακόμα εμπρός. Η τρίτη θέση στο ranking οφείλεται περισσότερο στις δυνατότητες που έχει και ακόμα δεν έχει βγάλει στο παρκέ.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 86,3 πόντους σε 77 κατοχές ανά παιχνίδι, δεύτερη καλύτερη επιθετική απόδοση ανάμεσα στις 32 ομάδες. Το ποσοστό της στα δίποντα ήταν μόλις 49,4% αλλά στα τρίποντα σούταρε με το εντυπωσιακό 46,6%, μακράν καλύτερη επίδοση από τη δεύτερη. Στις βολές είχε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό με μόλις 68,4%. Στα rebounds είχε 37 μ.ο. (5η) με τα 11,1 να είναι επιθετικά (8η). Στις assists είχε την καλύτερη επίδοση με 21 μ.ο. ανά παιχνίδι αλλά έκανε και 14,3 λάθη (7η). Στις αμυντικές κατηγορίες είχε 6,7 κλεψίματα μ.ο. (10η) και 3,7 κοψίματα ανά παιχνίδι (3η καλύτερη επίδοση). Στο συνολικό rating συγκέντρωνε 98,5 ανά παιχνίδι, απόδοση που την φέρνει στην τρίτη θέση και στο +/- είχε 5,8.

Στην άμυνα δεχόταν 80,5 πόντους σε 76,6 κατοχές, 6η χειρότερη αμυντική απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης. Οι αντίπαλοι της σούταραν με μόλις 48,4% στα δίποντα αλλά με 40,8% στα τρίποντα, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό αντιπάλων. Στα rebounds επέτρεπε 33,3 ανά παιχνίδι στις άλλες ομάδες, με τα 9,5 να είναι επιθετικά. Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 12,6 λάθη (6η χειρότερη αμυντική επίδοση) και τους επέτρεπε να βγάζουν 16 assists ανά παιχνίδι (6η καλύτερη αμυντική απόδοση). Έχανε 6,1 φορές τη μπάλα σε κάθε παιχνίδι και δεχόταν 2,5 κοψίματα. Οι αντίπαλοι της συγκέντρωναν 81,6 στο rating, επίδοση που είναι κάτω από το μέσο όρο.

Καλύτερος παίκτης: Ο Thomas Heurtel είχε 13,9 πόντους σε 26,1 λεπτά και συμμετείχε στις 50,9 από τις κατοχές της ομάδας του σε κάθε παιχνίδι. Ο κινητήριος μοχλός της Efes σούταρε με 46,3% στα δίποντα αλλά με το εκπληκτικό 55% στα τρίποντα και με 79,3% στις βολές. Μιλάμε για τον κορυφαίο δημιουργό της πρώτης φάσης αφού τελείωσε με μ.ο. 7,7 assists ανά παιχνίδι και με 2,7 λάθη. Στο rating ανά παιχνίδι είχε 17,8, απόδοση που τον τοποθέτησε στην πρώτη 10αδα.

Συμπέρασμα: Φουλ επιθετική ομάδα, με έμφαση στο περιφερειακό σουτ και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας αλλά με χτυπητά κενά στην άμυνα που θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύψει αν θέλει να πάρει μία από τις θέσεις που οδηγούν στα play offs. Θα δώσει τέσσερα παιχνίδια εντός συνόρων, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως θετικό αν κρίνουμε από τις επιδόσεις της στην τουρκική λίγκα φέτος. Γενικότερα είναι μια ομάδα με αστάθειες που θέλει να παίζει συνέχεια σε γρήγορο ρυθμό και δεν σκέφτεται ποτέ δεύτερη φορά το αν θα σουτάρει. Μαζί με τον Παναθηναϊκό και την Malaga κλείνουν την πεντάδα των φαβορί για τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Σίγουρα την περιμέναμε δυνατή φέτος τη Malaga, αλλά λίγοι την περίμεναν τόσο δυνατή όσο παρουσιάστηκε στην πρώτη φάση. Κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Group D, μετά την εντός έδρας ήττα από την CSKA Moscow, με 7-3 ρεκόρ. Τελείωσε το πρώτο μισό της διοργάνωσης το τελείωσε αήττητη, κερδίζοντας μάλιστα την CSKA μέσα στην Μόσχα. Αυτό το παιχνίδι αποτέλεσε και τη σπουδαιότερη εμφάνιση της για τον πρώτο γύρο αλλά την έκτη αγωνιστική έχασε με 20 πόντους διαφορά από την Bamberg, τσαλακώνοντας κάπως της εικόνα της. Στο δεύτερο γύρο θα έχει τον Nelson στη θέση του Markovic, ο οποίος θα χάσει τρεις μήνες λόγω τραυματισμού. Ο coach Plaza έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο, ισορροπημένο σύνολο που δείχνει να έχει τις δυνατότητες για το κάτι παραπάνω φέτος και να παλέψει την πρόκριση στα playoffs. Για το Top 16 η Malaga ενισχύθηκε με τον DeMarcus Nelson, που μετά το περυσινό του πέρασμα από τον Παναθηναϊκό, φέτος είχε ξεκινήσει τη χρονιά στη Monaco.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 76,1 πόντους μέσο όρο σε 69,8 κατοχές, λίγο κάτω από τον μέσο όρο των ομάδων. Μέτρησε 54,5% στα δίποντα (3η καλύτερη επίδοση) και 79,7% (δεύτερη καλύτερη επίδοση) στις βολές, αλλά μόλις 32,9% στα τρίποντα (4η χειρότερη επίδοση). Στα rebounds είχε 34 ανά παιχνίδι με τα 12,7 να είναι επιθετικά, που είναι και η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 32 ομάδων. Η Malaga είχε στον πρώτο γύρο μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες μπάλας, με 18,1 assists (7η) και με μόλις 12,7 λάθη ανά παιχνίδι. Στις αμυντικές κατηγορίες είχε μόλις 5,7 κλεψίματα μέσο όρο (28η) και μόλις 1,8 κοψίματα (28η). Στο συνολικό rating είχε 84,9 σε κάθε παιχνίδι (11η) και στο +/- είχε 4,2.

Στην άμυνα δεχόταν 71,9 πόντους μ. ο. (5η καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση) σε μόλις 68,6 κατοχές (λιγότερες κατοχές από αντίπαλο). Οι αντίπαλοι της σούταραν με 55,1% στα δίποντα (6η χειρότερη απόδοση αντιπάλου) και 38,8% στα τρίποντα (επίσης 6η χειρότερη απόδοση αντιπάλου). Στα rebounds οι αντίπαλοι της είχαν μόλις 28,3 rebounds, χειρότερη επίδοση από αντίπαλο, με 7,8 επιθετικά (επίσης χειρότερη απόδοση από αντίπαλο). Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 14,3 λάθη και τους άφηνε να δώσουν 16,8 assists ανά παιχνίδι. Έχανε μόλις 5,6 φορές τη μπάλα από κλέψιμο σε κάθε παιχνίδι και οι παίκτες της δεχόντουσαν μόλις 2,2 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στο συνολικό rating οι αντίπαλοι μάζευαν 76,6 (6η χαμηλότερη συγκομιδή).

Καλύτερος παίκτης: Ναι μεν ο Kuzminskas είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αλλά οι καλές επιδόσεις στην άμυνα της Malaga ξεκινάνε από τον Richard Hendrix. Ο Αμερικάνος είχε 10,7 πόντους σε 22,2 λεπτά συμμετοχής και συμμετείχε στις 37,7 κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με 68,3% στα δίποντα και κατέβαζε 6,8 rebounds ανά παιχνίδι, με τα 2,7 να είναι επιθετικά. Είχε 15,3 στο rating ανά παιχνίδι αλλά η όλη προσφορά του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του δεν μπορεί να αποτυπωθεί με στατιστικά νούμερα.

Συμπέρασμα: Η δουλειά που έχει γίνει φέτος από τον coach Plaza είναι εξαιρετική. Θα χτυπήσει την πρόκριση στα play offs κυρίως χάρη στην καλή της άμυνα και την κυριαρχία της στον τομέα των rebounds. Δεν είναι από τις ομάδες που σε τραβάνε με το θέαμα που αποδίδουν στο παρκέ, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική και αποδίδει καλά αυτό που ζητάει ο προπονητής της.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Κατέκτησε την τρίτη θέση στο Group C, κερδίζοντας εκτός έδρας την τελευταία αγωνιστική την Zalgiris, με ρεκόρ 6-4. Η αλήθεια είναι πως βρέθηκε αρκετά κοντά στον αποκλεισμό, αλλά η ομάδα του coach Djordjevic, με τέσσερις σερί νίκες τις τελευταίες ισάριθμες αγωνιστικές, πήρε την πρόκριση στο Top 16. Ο Παναθηναϊκός των πολλών αλλαγών και του νέου προπονητή, έδειξε να δυσκολεύεται να βρει την αγωνιστική του ταυτότητα και εμφανίσεις όπως αυτή απέναντι στη Gora, στην Πολωνία, γέννησαν έντονους προβληματισμούς για τις φετινές δυνατότητες της ομάδας. Στο δεύτερο γύρο, με την αγωνιστική άνοδο του Καλάθη και τη βελτίωση της άμυνας, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε αρκετά βελτιωμένος, με αποκορύφωμα την εντός έδρας νίκη απέναντι στην Barcelona.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 75,6 πόντους μέσο όρο σε 72,1 κατοχές, νούμερο που τον φέρνει λίγο κάτω από τον μέσο όρο των ομάδων. Είχε 53,5% στα δίποντα (5η καλύτερη επίδοση), 36,5% (9ος) στα τρίποντα αλλά μόλις 70% στις βολές (4η χειρότερη επίδοση). Στα rebounds είχε 33,7 ανά παιχνίδι (25ος) με τα 8,2 να είναι επιθετικά (δεύτερη χειρότερη επίδοση). Ο Παναθηναϊκός είχε στον πρώτο γύρο την κορυφαία επίδοση σε assists ανά παιχνίδι, με 20,9 και με 14 λάθη (9ος). Στις αμυντικές κατηγορίες είχε 7,9 κλεψίματα μέσο όρο (5η) αλλά μόλις 2,8 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στο συνολικό rating είχε 89,2 σε κάθε παιχνίδι (7η) και στο +/- είχε 4,6.

Στην άμυνα δεχόταν 71 πόντους μέσο όρο (4η καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση) σε 72,8 κατοχές. Οι αντίπαλοι του σούταραν με 46,4% στα δίποντα (3η χειρότερη απόδοση αντιπάλου) και 34,1% στα τρίποντα (6η χειρότερη απόδοση αντιπάλου). . Τα rebounds είναι τομέας που πονάει ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός φέτος, κάτι που αποδεικνύεται και από τα παρακάτω νούμερα: 34,7 rebounds μάζευαν οι αντίπαλες ομάδες, με τα 11 εξ αυτών να είναι επιθετικά. Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 14,6 λάθη (6η καλύτερη επίδοση) και τους άφηνε να δώσουν μόλις 14,3 assists ανά παιχνίδι (κορυφαία επίδοση στη διοργάνωση). Έχανε 8,1 φορές τη μπάλα από κλέψιμο σε κάθε παιχνίδι (5η χειρότερη απόδοση) και οι παίκτες του δέχονταν μόλις 2,4 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στο συνολικό rating οι αντίπαλοι μάζευαν μόλις 72 (4η χαμηλότερη συγκομιδή).

Καλύτερος παίκτης: Αν υπολογίσει κανείς τους πόντους στους οποίους έχει συμμετοχή ο Νικ Καλάθης, από το δεύτερο μισό και μετά, σε κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού, θα διαπιστώσει πως μιλάμε για πάνω από 50%. Ο άσσος του Παναθηναϊκού ανέβασε την απόδοση του κατακόρυφα μετά το πρώτο μισό της μέχρι τώρα διοργάνωσης και μαζί του τράβηξε και την ομάδα σε μια ανοδική πορεία. Σε 31 λεπτά είχε 10,7 πόντους μέσο όρο και συμμετοχή σε 56,4 κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με 46,7% στα δίποντα και με το εκπληκτικό 43,8% στα τρίποντα, δείχνοντας πως έχει βελτιώσει κατά πολύ το περιφερειακό σουτ του. Το μειονέκτημα του είναι το μόλις 60% στις ελεύθερες βολές, που σε σημαντικά σημεία των παιχνιδιών, μπορεί να κοστίσει. Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 6,8 assists και με 2,7 λάθη, με 2,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι (εκ των κορυφαίων στην κατηγορία) αλλά και 5 rebounds μέσο όρο. Στο συνολικό rating είχε 15,5 ανά παιχνίδι, που τον τοποθετεί ανάμεσα στους είκοσι κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης.

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα φέτος, που δεν είναι εύκολο να αποκρυφτούν. Έχει μια δυνατή έδρα, τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία μαζί με Real, CSKA, Barcelona και Ολυμπιακό και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και τα δύο αυτά στοιχεία για να προκριθεί στα play offs. Μπορεί η αρχική του εικόνα φέτος να ήταν προβληματική, αλλά δείχνει πως έχει πράγματα να δώσει. Τα μειονεκτήματα του είναι η άμυνα μέσα στη ρακέτα, λόγω των αργών ποδιών των ψηλών του και τα νεκρά διαστήματα που έχει πολλές φορές στην επίθεση όταν ο Καλάθης δεν μπορεί να δημιουργήσει. Σίγουρα είχε ανάγκη από δύο προσθήκες πριν την έναρξη του Top 16, ένα guard με έφεση στο σκοράρισμα, αφού ο Παππάς ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως από τον σοβαρότατο τραυματισμό του και ένα αθλητικό τεσσάρι πίσω από τον Gist, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη μεταβολή όταν ξεκουράζεται ο Αμερικάνος. Για διάφορους λόγους, προπονητής και διοίκηση, επέλεξαν να πορευτούν με την ομάδα ως έχει στη συνέχεια της διοργάνωσης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πιστεύουμε πως η κατάκτηση της τρίτης-τέταρτης θέσης είναι ο εφικτός φετινός στόχος του Παναθηναϊκού στο Top 16.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο, τερμάτισε τρίτη πίσω από Fenerbahce και Khimki, ενώ Real Madrid και FC Bayern Munich είδαν την πλάτη της. Μετά τη νίκη στο ξεκίνημα απέναντι στην Strasbourg, οι τρεις συνεχόμενες ήττες και ο τραυματισμός του αρχηγού της ομάδας, Luka Mitrovic, έκαναν το ενδεχόμενο της πρόκρισης να φαντάζει χλωμό. Η νίκη όμως απέναντι στη FC Bayern, μέσα στο Μόναχο, και οι τρεις μεγάλες νίκες απέναντι σε Real, Khimki και πάλι Bayern στο δεύτερο γύρο, της έδωσαν την πρόκριση στο Top 16 και οι διαφορές στις ισοβαθμίες της έδωσαν την τρίτη θέση στον όμιλο. Η υπέρβαση έχει γίνει για τον Crvena Zvezda, με την πρόκριση στο Top 16 και τώρα θα ψάξει για μία ακόμα μεγαλύτερη, απέναντι σε ακόμα καλύτερες ομάδες, για την πρόκριση στα play offs. Στη φάση του Top 16, o Crvena Zvezda θα έχει στο roster του και τον Vasilije Micic, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στο rotation της Bayern μετά τον τραυματισμό του, στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά και τον έμπειρο Tarence Kinsey, ο οποίος αγωνιζόταν στην Τουρκία και τον center Vladimir Golubovic από τη Strasbourg.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 76,6 πόντους μέσο όρο σε 75,5 κατοχές, επιθετική επίδοση που φέρνει την ομάδα στην 9η θέση. Είχε 50% στα δίποντα και 34,6% στα τρίποντα, επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο. Στις βολές είχε 73%, επίδοση και αυτή μικρότερη του μέσου όρου. Στα rebounds είχε 35,4 ανά παιχνίδι (8ος) με τα 11,7 να είναι επιθετικά (5ος). Στον πρώτο γύρο μοίρασε 17,4 assists ανά παιχνίδι και έκανε 15,1 λάθη μέσο όρο που είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση. Στις αμυντικές κατηγορίες είχε 6,5 κλεψίματα μέσο όρο και 3,5 κοψίματα ανά παιχνίδι (5ος). Στο συνολικό rating είχε 78,5 σε κάθε παιχνίδι και στο +/- είχε 4,7.

Στην άμυνα δεχόταν 81,3 πόντους μέσο όρο (4η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση) σε 75,5 κατοχές. Οι αντίπαλοι του σούταραν με 53,6% στα δίποντα και 36,4% στα τρίποντα. ενώ επέτρεπαν 34,2 rebounds με τα 10,3 να είναι επιθετικά. Ανάγκαζε τους αντιπάλους του σε 13,1 λάθη και τους άφηνε να δώσουν 19,7 assists ανά παιχνίδι (πέμπτη καλύτερη απόδοση αντιπάλου). Έχανε 8,2 φορές τη μπάλα από κλέψιμο σε κάθε παιχνίδι (3η χειρότερη απόδοση) και οι παίκτες του δέχονταν μόλις 4,1 κοψίματα ανά παιχνίδι (2η χειρότερη απόδοση). Στο συνολικό rating οι αντίπαλοι μάζευαν 96,2 (3η υψηλότερη συγκομιδή αντιπάλου).

Καλύτερος παίκτης: Ο Maik Zirbes, ο οποίος αντικατέστησε επάξια τον Marjanovic, που έφυγε για NBA μεριά, στη θέση στου center. Σε 25,7 λεπτά είχε 16,3 πόντους μέσο όρο και συμμετοχή σε 47,4 κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με το υψηλότατο 71,3% στα δίποντα και κατέβαζε 6,1 rebounds ανά παιχνίδι. Με τις σπουδαίες εμφανίσεις που έκανε στον πρώτο γύρο ήδη βρίσκεται στα μπλοκάκια πολλών τεχνικών για το καλοκαίρι.

Συμπέρασμα: Σκληρή ομάδα με πάρα πολύ δυνατή έδρα αλλά με μεγάλες αδυναμίες στην άμυνα. Δύσκολα θα κάνει το κάτι παραπάνω και ένα πλασάρισμα στην έκτη θέση του Group E, θα σημαίνει μια άκρως πετυχημένη χρονιά για τους Σέρβους. Σίγουρα θα προσφέρει ένα δύσκολο βράδυ σε κάθε ομάδα που θα την επισκεφτεί. Να σημειώσουμε, τέλος, πως η ομάδα του Βελιγραδίου προχώρησε σε αλλαγές του έμψυχου δυναμικού της, καθώς Ryan Thompson και Marcus Williams αποτελούν παρελθόν, με τον πρώτο να συνεχίζει στην Τουρκία και την Trabzonspor. Tην αντίθετη διαδρομή του Thompson, θα πάρει ο Tarence Kinsey (SF – 31 ετών), ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια, αφού αποτέλεσε στο παρελθόν μέλος της Partizan.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Αποτέλεσε την ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης, όχι για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης του Group B με ρεκόρ 4-6, αλλά για τις καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε. Μια ομάδα γεμάτη μπασκετικό ταλέντο που χτύπησε τα περισσότερα παιχνίδiα που έδωσε και αν δεν είχε γνωρίσει τρεις σερί ήττες στο τέλος του πρώτου γύρου, θα είχε τερματίσει σε καλύτερη θέση. Καλύτερη της εμφάνιση ήταν αυτή που της έδωσε τη νίκη μέσα στην Τουρκία, απέναντι στην Efes και χειρότερη της αυτή της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Kutxa, αλλά με το στόχο της πρόκρισης να έχει ήδη επιτευχθεί.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε 75 πόντους μέσο όρο σε 73,9 κατοχές. Είχε 51,1% στα δίποντα (9η), 33% (5η χειρότερη επίδοση) στα τρίποντα και 76,4%% στις βολές. Στα rebounds είχε 35 ανά παιχνίδι (11η) με τα 10,1 να είναι επιθετικά. Η Cedevita είχε στον πρώτο γύρο μόλις 16,5 assists ανά παιχνίδι και 13,8 λάθη (10η χειρότερη επίδοση). Στις αμυντικές κατηγορίες είχε μόλις 4,9 κλεψίματα μέσο όρο (31η) και μόλις 1,5 κοψίματα ανά παιχνίδι (32η). Στο συνολικό rating είχε 78,7 σε κάθε παιχνίδι, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο και στο +/- είχε -3.

Στην άμυνα δεχόταν 78 πόντους μέσο όρο (10η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση) σε 74,7 κατοχές. Οι αντίπαλοι της σούταραν με 50,1% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα, επιδόσεις κοντά στους μέσους όρους. Στα rebounds οι αντίπαλοι της είχαν 36,8 (5η καλύτερη επίδοση αντιπάλου) με 12,3 να είναι επιθετικά (3η καλύτερη επίδοση αντιπάλου). Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 13 λάθη ανά παιχνίδι και τους άφηνε να δώσουν 19,8 assists μέσο όρο (4η καλύτερη επίδοση αντιπάλου). Έχανε μόλις 5,7 φορές τη μπάλα από κλέψιμο σε κάθε παιχνίδι (5η καλύτερη απόδοση) και οι παίκτες της δέχονταν 2,6 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στο συνολικό rating οι αντίπαλοι μάζευαν 87,5 που είναι απόδοση πάνω από τον μέσο όρο.

Καλύτερος παίκτης: Ο Miro Bilan ήταν ο παίκτης – αποκάλυψη για τους Κροάτες στον πρώτο γύρο και ήδη έχει συγκεντρώσει πολλά βλέμματα πάνω του. Σε 27,8 λεπτά είχε 15,3 πόντους μέσο όρο και συμμετοχή στις 50,9 κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με το εξαιρετικό 56% στα δίποντα και κατέβαζε 6,8 rebounds σε κάθε παιχνίδι (τα 2,3 επιθετικά). Κέρδιζε 4,8 fouls ανά παιχνίδι και το μετουσίωνε σε 72,1% σε βολές. Συγκέντρωνε 17,9 στο rating ανά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι και ήταν 8ος συνολικά στη σχετική κατηγορία των παικτών.

Συμπέρασμα: Ο στόχος για τη Cedevita έχει επιτευχθεί ήδη οπότε από εδώ και πέρα θα παίξει ελεύθερα για ότι καλύτερο έρθει. Έκανε την υπέρβαση με την πρόκριση στο Top 16 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χτυπήσει όλα τα παιχνίδια της σε αυτό το γύρο. Δύσκολο να προκριθεί στα play offs γιατί θα πρέπει να προσπεράσει καλύτερα σύνολα από την ίδια, αλλά σίγουρα θα κάνει νίκες που θα πονέσουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι φαβορί για την πρόκριση.

Τί έκανε στον πρώτο γύρο: Τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Group D, αφήνοντας έξω στην ισοβαθμία την Maccabi. Η κάκιστη κατάσταση της φετινής Maccabi και η ανύπαρκτη αγωνιστικά Sassari, την βοήθησαν να πάρει την πρόκριση στο Top 16. Παιχνίδι ορόσημο ήταν η εκτός έδρας νίκη της μέσα στο Ισραήλ, απέναντι στη Maccabi, με διαφορά που δεν μπορούσε να καλυφθεί στο δεύτερο γύρο. Το παιχνίδι όμως που θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας, είναι τα τελευταία δύο λεπτά του εντός έδρα αγώνα, απέναντι στην “ομάδα του λαού” για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, που αποτέλεσαν παρωδία και εικόνες ντροπής για το μπάσκετ.

Στατιστική ανάλυση: Στην επίθεση είχε μόλις 70,4 πόντους μέσο όρο σε 73 κατοχές, που αποτέλεσε την 5η χειρότερη επίθεση στους ομίλους. Είχε 47,3% στα δίποντα (3η πιο άστοχη ομάδα), 33,5% (8η χειρότερη επίδοση) στα τρίποντα και μόλις 68,5% στις βολές (30η ανάμεσα στις 32 ομάδες). Στα rebounds είχε 36,3 ανά παιχνίδι (6η) με τα 11,4 να είναι επιθετικά (7η). Η Darussafaka επιδόθηκε στον πρώτο γύρο σε μόλις 16,3 assists ανά παιχνίδι (7η χειρότερη ομάδα στην κατηγορία) και 14,6 λάθη (6η χειρότερη επίδοση). Στις αμυντικές κατηγορίες είχε 6,6 κλεψίματα μέσο όρο και μόλις 3 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στο συνολικό rating είχε 77 σε κάθε παιχνίδι, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο και στο +/- είχε -3,6.

Στην άμυνα δεχόταν 74 πόντους μέσο όρο (10η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση) σε 73,2 κατοχές. Οι αντίπαλοι της σουτάρανε με 50,8% στα δίποντα και 32,3% στα τρίποντα (4η χειρότερη επίδοση αντιπάλου). Στα rebounds οι αντίπαλοι της είχαν 36,2 rebounds (7η καλύτερη επίδοση αντιπάλου) με 11,2 να είναι επιθετικά (6η καλύτερη επίδοση αντιπάλου). Ανάγκαζε τους αντιπάλους της σε 13,7 λάθη ανά παιχνίδι και τους άφηνε να δώσουν μόλις 16,1 assists μέσο όρο (8η καλύτερη επίδοση αμυνόμενης ομάδας). Έχανε μόλις 5,7 φορές τη μπάλα από κλέψιμο σε κάθε παιχνίδι (5η καλύτερη απόδοση) και οι παίκτες της δεχόντουσαν 2,6 κοψίματα ανά παιχνίδι, ίδιες ακριβώς επιδόσεις με τον Crvena Zvezda στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Στο συνολικό rating οι αντίπαλοι μάζευαν μόλις 76,6 που είναι η έκτη καλύτερη απόδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Καλύτερος παίκτης: Ο Milko Bjelica σε 20,5 λεπτά συμμετοχής είχε 10,2 πόντους μέσο όρο και συμμετοχή σε 37,8 κατοχές της ομάδας του. Σούταρε με 48,5% στα δίποντα, με το εκπληκτικό 50% στα τρίποντα και με 69,2% στις βολές. Ήταν δεύτερος rebounder της ομάδας του με 4,6 rebounds ανά παιχνίδι και μοίραζε και 1,2 assists. Στο ατομικό rating είχε 12,2 μέσο όρο ανά παιχνίδι και μαζί με τον Erden σχηματίζουν ένα αξιόλογο δίδυμο κάτω από τη ρακέτα.

Συμπέρασμα: Η πρωτοεμφανιζόμενη Darussafaka έκανε την υπέρβαση με το καλημέρα στη διοργάνωση, παίρνοντας την πρόκριση για το Top 16. Είναι μια ομάδα που χτίζει για το μέλλον, κάνοντας επενδύσεις, και δεν φοβάται να ξοδέψει χρήματα. Έφτιαξε ένα υπερσύγχρονο κλειστό για έδρα και απέκτησε τον Aldemir, κατευθείαν από το NBA. Στο Top 16 θα παλέψει όλα τα παιχνίδια στηριζόμενη και πάλι στην άμυνα της και θα προσπαθήσει για ότι καλύτερο. Το θέμα είναι πως σε αυτή τη φάση μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπειρία που έχει κάθε ομάδα και σε αυτό το κομμάτι η Darussafaka υστερεί.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».
Pages: 1 2