O Καλός, ο Κακός, ο Άσχετος και η Κασσάνδρα #10

Posted on Jan 4 2016 - 8:38pm by The Ball Hog

Ξεκίνημα της ενδέκατης, αισίως, fantasyακής εβδομάδας και στο Ball Hog σας ξεναγούμε στους Καλούς, Κακούς και Άσχετους της εβδομάδας που τελείωσε, ενώ κάνουμε τη συνήθη προσπάθεια να διαβάσουμε πίσω από τις καραμπόλες τραυματισμών και εσωτερικών συσχετισμών των ομάδων, ώστε να διακρίνουμε fantasyακά διαμάντια στη “λάσπη” των FAs. Για πάμε!

11892120_10206526362054500_8801553225789554241_n

Ο Καλός

Οι Rockets έχασαν από τους Hawks, αλλά ο Dwight Howard έδωσε μια vintage εμφάνιση, από τον καιρό που έπαιζε στο Orlando. 30 πόντοι με 10/12 σουτ, ενώ ήταν και αξιοπρεπής για τα δεδομένα του στις βολές, με 10/18. Τα 16 rebounds και οι 3 assists ήταν η γαρνιτούρα σε ένα γεμάτο πιάτο, σερβιρισμένο από τον ασταθή φέτος Superman.

Ρεκόρ καριέρας για τον Chris Middleton κόντρα στους OKC, καθώς δεν σταματιόταν με τίποτα. 36 πόντοι για τον shooting guard των Bucks, με 6/9 τρίποντα και 13/22 σουτ συνολικά, συνοδευόμενα από 7 assists. Στο ίδιο ματς εξαιρετικοί ήταν και οι Γιάννης Αντετοκούνμπο με 26 πόντους (11/19 σουτ) και 7 rebounds, καθώς και ο Michael Carter- Williams που έφτασε μια ανάσα από το triple double με 19 πόντους ( 8/14 σουτ) και από 9 σε assists και rebounds.

Τρομερός Kemba Walker τη Δευτέρα το βράδυ κόντρα στους Lakers, έκανε τα πάντα και οδήγησε τους Hornets στην επικράτηση. Σημείωσε 38 πόντους, με 14/25 προσπάθειες, και τους συνόδευσε με 6 rebounds, 5 assists, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα. Μήπως παραείναι χαμηλά στην ψηφοφορία για το All-Star Game;

Η πιο συναρπαστική εμφάνιση της εβδομάδας που μας πέρασε ανήκει, όμως, στον Draymond Green, ο οποίος κόντρα στους Nuggets αποφάσισε ότι το triple double είναι αρκετά πεζό και κυνήγησε το 20/20/20. Δεν το πλησίασε, ωστόσο οι 29 πόντοι, τα 17 rebounds και οι 14 assists μαζί με τα 4 κλεψίματα ήταν η πιο all-around επίδοση της χρονιάς ως τώρα. Συνολικά τη βδομάδα που μας πέρασε, ο Green κινήθηκε σε μέσους όρους triple double με 18,8 πόντους, 11,3 rebounds και 9,5 assists. Φανταστικός.

Από κοντά κι ο Jimmy Butler με τους 40 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στο Toronto, σε μία επική προσπάθεια. Αν είχε κι ένα αξιοπρεπές πρώτο ημίχρονο, θα έγραφε νούμερα ακόμα πιο εντυπωσιακά από τους 42 πόντους με τα 4 rebounds και τις 5 assists.

Όπως είχαμε πει και πριν δύο βδομάδες, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία του Rodney Hood για να λάμψει. Δεν την εκμεταλλεύτηκε από την αρχή, όντας πολύ άστοχος, ωστόσο κόντρα στο Memphis έδειξε την ποιότητα του: 32 πόντοι, με 5 τρίποντα και 10/20 σουτ, μαζί με 8 rebounds. Για τις επόμενες βδομάδες θα αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς της επίθεσης της Utah, και φωνάζει για να τον εμπιστευτεί κάποιος από το 63,1% των λιγκών στις οποίες είναι ελεύθερος.  

Ξεμπούκωσε ο Arron Afflalo και το πλήρωσαν οι Hawks. Ο παίκτης των Knicks έπαιξε σαν να αγωνιζόταν ακόμα στους Magic και βομβάρδισε το καλάθι των Γερακιών με 38 πόντους, 7 τρίποντα και 14/17 σουτ. Σημείωσε, δηλαδή, 11 πόντους παραπάνω από ότι στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του μαζί.

Έφτασε επιτέλους η εβδομάδα της ανάστασης του Nerlens Noel. Εκμεταλλέυτηκε και τον μικρό χρόνο συμμετοχής του Jahlil Okafor και κυριάρχησε μέσα στη ρακέτα της Philadelphia κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις, με πιο κοντινή στις αρχικές προσδοκίες που είχαν οι ιδιοκτήτες τους αυτή κόντρα στους Lakers, με 15 πόντους, 12 rebounds, και από 3 assists, κλεψίματα και blocks. Πιθανώς να πέσει κάπως η απόδοση του με την πλήρη επάνοδο του Okafor, ωστόσο αυτή την στιγμή δείχνει να έχει κλειδώσει την θέση του βασικού, έχοντας αναπτύξει καταπληκτική επικοινωνία με τον Ish Smith, και θα πρέπει να κρατήσουμε ότι είναι η πρώτη φορά από την αρχή της χρονιάς που ο Noel είναι τελείως καλά και δεν έχει κάποιο πρόβλημα μικροτραυματισμού.

Ο Κακός

Ο Paul George βασανίζεται πολύ τον τελευταίο καιρό. Κόντρα στους Hawks συνέχισε ένα σερί κακών εμφανίσεων σημειώνοντας για δεύτερη φορά στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια μονοψήφιο αριθμό πόντων. 9 πόντοι με 3/14 σουτ, 5 rebounds, 3 assists και 2 κλεψίματα συγκροτούν έναν ιδιαίτερα φτωχό απολογισμό. Ευτυχώς, μετά από αυτό το κακό σερί επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις κόντρα σε Milwaukee και Detroit.

Ο Dennis Schroder δεν ήταν κακός κόντρα στους Rockets και στους Knicks, καθώς δεν εμφανίστηκε καν στο παρκέ, γράφοντας από ένα DNP-CD στην στατιστική του. Ο Mike Budenholzer παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, απλά ήθελε να δοκιμάσει την ετοιμότητα του Shelvin Mack. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα. Δυστυχώς η φετινή απόδοση του Γερμανού δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες που άφησε κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι στο Eurobasket. Ο ρόλος του είναι μικρός και  είναι ολοφάνερο ότι δεν νιώθει άνετα με αυτόν. Μια ανταλλαγή θα ήταν η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές.

O Jabari Parker μπήκε με τον χειρότερο τρόπο στην εβδομάδα, καθώς κόντρα σε Mavericks και Thunder πάλευε άδικα να βρει επαφή με το καλάθι. Σημείωσε αντίστοιχα 6 και 5 πόντους με τραγικά ποσοστά (4/18 σουτ συνολικά) και τους συνόδευσε με 4 rebounds σε κάθε παιχνίδι. Δικαιολογημένα είδε τον χρόνο συμμετοχής του να πέφτει στα 18 λεπτά στην κάθε αναμέτρηση.

O Elfrid Payton έκανε μία πολύ κακή βδομάδα με εννέα πόντους συνολικά σε τέσσερα παιχνίδια, και ελάχιστη προσφορά στο παιχνίδι των Magic. Ωστόσο η απόδοση του αυτή οφείλεται στους χτυπημένους αστραγάλους του, καθώς έχει τραυματίσει τόσο τον αριστερό, όσο και τον δεξί. Δυστυχώς συνίσταται απλά υπομονή μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Ίσως πάντως θα ήταν προτιμότερο να χάσει ένα-δυο παιχνίδια μέχρι να γίνει τελείως καλά, από το να παίζει συνεχώς χωρίς να είναι έτοιμος. 

Ο Άσχετος…

Κι ενώ ήμασταν έτοιμοι να αναρωτηθούμε γιατί οι Pelicans άφησαν τον Ish Smith να φύγει μετά από αρκετές καλές εμφανίσεις, ο Norris Cole κόντρα στους Magic προσπάθησε να μας κλείσει το στόμα και να αποδείξει ότι δικαιούται την θέση του αναπληρωματικού κουμανταδόρου πίσω από τον Jrue Holiday. Ο πρώην παίκτης του Miami μέσα σε 30 λεπτά έδωσε 17 πόντους με καλά ποσοστά (8/14), καθώς και 8 rebounds, 3 assists και ένα κλέψιμο. Η απόδοση του πάντως δεν έφτασε να δώσει την νίκη στους Pelicans.

O Cole Aldrich εμφανίστηκε από το πουθενά (στην πραγματικότητα εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Griffin) και έδωσε μια all-around εμφάνιση με 13 πόντους, 6 rebounds, 3 assists, 4 κλεψίματα και 1 block. To 13/6/3/4/1 είναι κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε να συνοδεύει την στατιστική του λευκού ψηλού, και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμένουμε να ξαναδούμε.

Αν αναλογιστούμε την σταθερότητα του τη φετινή χρονιά, είναι άδικο ο Omri Casspi να μπαίνει σε αυτή την κατηγορία και όχι στου καλού, ωστόσο οι 36 πόντοι με τα εννέα τρίποντα στον διαγωνισμό τριπόντων κόντρα στον Curry μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα, σε μία εμφάνιση που δεν είναι ιδιαίτερα σχετική με την διαχρονική εικόνα του Ισραηλινού. Το γεγονός ότι παραμένει ελεύθερος στο 34% των λιγκών του ESPN μας φαίνεται περίεργο, ωστόσο το ότι μας φαίνεται περίεργο στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο περίεργο. Σε κάθε περίπτωση, ο Casspi φέτος είναι άλλος παίκτης. 

… και η Κασσάνδρα

Ο Alec Burks θα απουσιάσει τουλάχιστον για τις επόμενες έξι εβδομάδες, οπότε ο Rodney Hood θα αναλάβει ακόμα περισσότερες ευθύνες στην επίθεση των Jazz. O πραγματικός κερδισμένος ωστόσο, θα είναι λογικά ο Trey Burke, ο οποίος μοιραζόταν την ευθύνη του σκοραρίσματος στην second unit, και τώρα όσο και να κοιτάξουμε δεν βλέπουμε άλλον παίκτη που να μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα από τον πάγκο.

Ο Jarrett Jack, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Ο δρόμος ανοίγει λοιπόν για τον Shane Larkin, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε μέσα στην χρονιά αρκετές από τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και θα λάβει λογικά το χρίσμα του βασικού playmaker. Αν υπάρχει οπουδήποτε ελεύθερος, προφανώς αποκτήστε τον, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μαζί σας.

Ωστόσο, ο Shane Larkin είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή στην ομάδα αυτή την στιγμή, κάτι το οποίο μπορεί πολύ άνετα να αλλάξει μέσα στην βδομάδα που έρχεται. Ένα trade θα ήταν δύσκολο για τους Nets, καθώς δεν έχουν πληθώρα ταλέντου να προσφέρουν, οπότε θα κοιτάξουν προς την ελεύθερη αγορά, στην οποία δεσπόζει το όνομα του Tony Wrotten, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από τους Sixers. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια σχετική πληροφόρηση, ωστόσο η λογική λέει ότι οι Nets, σε άμεση ανάγκη pointguard, θα πάρουν τον καλύτερο διαθέσιμο, και το hype αυτή τη στιγμή είναι με το μέρος του πρώην παίκτη της Philadelphia. Προφανώς πρόκειται για καθαρό τζογάρισμα, αλλά αν τελικά δοθεί σε αυτόν η θέση θα έχετε εξασφαλίσει ένα σημαντικό γρανάζι για την ομάδα σας. Εναλλακτικά, προσέξτε την επόμενη μεταγραφή των Nets, η οποία λογικά θα αφορά παίκτη από την D-League, η οποία από την Τετάρτη και μετά ανοίγει τις πόρτες της και παζαρεύει τους παίκτες της.

Η κατάσταση στο Phoenix πλέον είναι αποπνικτική από φαντασιακή σκοπιά μετά τον τραυματισμό του Eric Bledsoe και την ειλημμένη απόφαση για tanking, απόφαση που η εφαρμογή της κάνει τους Sixers να φαντάζουν υπερομάδα. Πλέον μόνο ο Brandon Knight μοιάζει με αξιόπιστη επιλογή, καθώς όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν κομμάτι ενός ακαθόριστου rotation, με αποτέλεσμα οι εμφανίσεις τους να κυμαίνονται από καταπληκτικές (όπως το 29/9/3/4 του T.J. Warren κόντρα στους Thunder), μέχρι απαράδεκτες, (όπως το 0/0/0/0/1 του ίδιου παίκτη τρεις μέρες μετά). Ο χρόνος συμμετοχής του καθενός εξαρτάται από τον αντίπαλο, την τύχη, το αν θα μπουν τα πρώτα σουτ, και το πόσο γρήγορα θα χαθεί το παιχνίδι για τους Suns, ώστε να δωθεί όλος ο χρόνος στους αναπληρωματικούς. Πλέον ο δεύτερος πιο αξιόπιστος παίκτης στο Phoenix είναι ο Markieff Morris, ο οποίος δεν παίζει καθόλου και μοιάζει θέμα χρόνου να παραχωρηθεί σε κάποια άλλη ομάδα, όπου θα προσπαθήσει να επιστρέψει στα γνωστά του standards.

Μπαίνουμε στον Γενάρη οπότε το “rookie wall” πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και περιμένει τους επόμενους rookies που θα πέσουν πάνω του. Το rookie wall είναι το σημείο μέσα στη χρονιά που οι rookies αρχίζουν να νιώθουν τη διαφορά στους ρυθμούς των αγώνων του ΝΒΑ σε σχέση με το κολεγιακό πρωτάθλημα και το σώμα τους αρχίζει να δυσφορεί σε αυτή τη μετάβαση, με αποτέλεσμα μία ορατή πτώση στην απόδοση τους. Πρώτο θύμα του ήταν ο Kristaps Porzingis, όπως έχουμε ήδη δει, και μένει να δούμε ποιοι θα τον ακολουθήσουν. Ίσως είναι καλή στιγμή να ανταλλάξετε κάποιους για να προστατευτείτε μακροπρόθεσμα, χωρίς να είναι βέβαια απαραίτητο ότι θα συμβεί σε κάθε παίκτη.

Για μία ακόμα φορά από εδώ θα ασχοληθούμε με τον Nik Stauskas, τον παίκτη που έχει καταρρίψει τις προσδοκίες μας όσο κανένας. Με την είσοδο του D’ Antoni στο τεχνικό τιμ, ο Stauskas θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, στο γρήγορο και επιθετικό στυλ παιχνιδιού που θα προσπαθήσει να εισαγάγει ο πρώην προπονητής1)ναι, τελεία. Όχι πρώην προπονητής κάποιας ομάδας. Πρώην προπονητής σκέτο. Τελεία. Ο Stauskas έχει καταπληκτικό μηχανισμό σουτ και πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού. Ωστόσο υστερεί σημαντικά στον τομέα της ψυχολογίας. Αν, με τα νέα δεδομένα, η ψυχολογία του με κάποιο τρόπο φτιάξει, θα πρόκειται για παίκτη που σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε ομάδα.

Καλή fantasyακή εβδομάδα και καλή fantasyακή χρονιά σε όλους σας (αν και ξέρουμε πως μόνο για ακριβώς τους μισούς θα πιάσει η συγκεκριμένη ευχή)!

References
1 ναι, τελεία. Όχι πρώην προπονητής κάποιας ομάδας. Πρώην προπονητής σκέτο. Τελεία