NBA 2015-16 Weekly Report #11 – The Cole Aldrich Crossover

Posted on Jan 18 2016 - 1:34pm by Giannis Chatsios
H ειδοποιός διαφορά μεταξύ Warriors και Cavaliers

Το καλοκαίρι του 2014, κατά το οποίο η  Minnesοta προσπαθούσε να πουλήσει τον Kevin Love, είχε πλησιάσει τους Warriors ζητώντας σαν αντάλλαγμα τον Klay Thompson. Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Golden State δεν είχε προχωρήσει σε αυτή την συμφωνία δεν ήταν μονάχα η εμπιστοσύνη στο ταλέντο του SG του διδύμου των Splash Brothers, ούτε φυσικά επειδή είχαν φανταστεί στο πόσο σπουδαίος μπασκετμπολίστας θα γινόταν ο πολυτιμότερος παίκτης της φετινής σεζόν, Draymond Green, αλλά ο φόβος τους για την αδυναμία του διδύμου Stephen Curry-Kevin Love να αμυνθούν απέναντι στο pick’n’roll.

Οι Cavaliers, από την άλλη, δεν είχαν τέτοιους ενδοιασμούς και προχώρησαν στην απόκτηση του επιθετικά ταλαντούχου power forward.

Και τον Ιούνη, όταν αναπόφευκτα θα έχουν φτάσει στον τελικό των playoffs, το δίδυμο των Kyrie Irving και Kevin Love θα κληθεί να σταματήσει στο pick’n’roll κάποιους εκ των Steph-Draymond, Tony-LaMarcus, Patty-Boris, Russ-Serge ή μέχρι και CP3- Cole.

Και εκείνη την στιγμή ο Kelly Olynyk δεν θα βρίσκεται εκεί να τραυματίσει τον Kevin Love ώστε στη θέση του να μπει κάποιος defensive stopper. Kαι για το τι θα επακολουθήσει, μια πρόγευση πήραμε στο παιχνίδι απέναντι στους Spurs.

Celtics Vs Wizards

Δεν ξέρω τι παίζει με τις δύο αυτές ομάδες, όμως σχεδόν κάθε συνάντησή τους καταλήγει σε μια μεγαλειώδη μονομαχία, όπως το περσινό 133-132 στην δεύτερη παράταση. Φέτος οι Wizards γνώρισαν δύο ντροπιαστικές ήττες με 20+ πόντους διαφορά στο ξεκίνημα της σεζόν, και η ευκαιρία για εκδίκηση εμφανίστηκε το Σάββατο, όταν υποδέχονταν την ομάδα του Brad Stevens με τη δυνατότητα να επιμηκύνουν το σερί τους στις πέντε νίκες και να βρεθούν ένα παιχνίδι μακριά από τους αντιπάλους τους στη σφαγή για μια θέση στα playoffs της Ανατολής.

Κι έτσι εγένετο η μάχη των point guards. O Isaiah Thomas έμπαινε στο παιχνίδι βρισκόμενος σε δαιμονιώδη κατάσταση1)μετά κι από αυτό το παιχνίδι, οι μέσοι όροι του στα τελευταία πέντε είναι περίπου 30/6 με 50/50/95 σε 32′. Όχι άσχημα για άτομο που κατεβάζει τα ποτήρια από το ντουλάπι με σκαμνί κι ο John Wall παρέλαβε το βραβείο του παίκτη του μήνα στην Ανατολή. Ο πιτσαδόρος έβαλε 32 με 5 assists, μα ο Wall ήταν αποφασισμένος να δικαιώσει το αγαλματίδιο που σήκωσε και οργίασε απέναντι στην άμυνα των πρωτευουσιάνων με 36 πόντους, 7 rebounds, 13 assists και 7 κλεψίματα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως παίζει μια ταχύτητα πάνω από τους υπόλοιπους, με αστραπιαίες μπούκες στην καρδιά της άμυνα των Celtics. Μα πιο χαρακτηριστική ήταν η τελευταία φάση του παιχνιδιού, όταν με 3,9” στο χρονόμετρο και την μπάλα να επαναφέρεται από τη βασική, έφτασε ασύλληπτα γρήγορα στο αντίπαλο καλάθι, για να αστοχήσει ωστόσο στο lay-up, και οι Celtics να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Η statline του είναι μοναδική στην ιστορία της λίγκας και μονάχα αν χαλαρώσουμε τα κριτήρια από το 36/7/13/7 στο 30/10/7 βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα λίστα παικτών με παρόμοια επίδοση.

Τα ύστερα του κόσμου #2

Για δεύτερη φορά φέτος2)30/12 η πρώτη οι Warriors χάνουν την ίδια μέρα που οι Sixers κερδίζουν. Και μάλιστα παίζοντας την ίδια ώρα. Και εμφατικά. Ο Stan Van Gundy κέρασε τους Warriors την πιο οδυνηρή ήττα τους φέτος, την πρώτη που έρχεται με όλο το δυναμικό τους υγιές, βάζοντας ένα μικρότερο κερασάκι, πάνω στο κερασάκι που ήταν η νίκη, της τούρτας που ήταν το ανέβασμα της φανέλας του Ben Wallace στην κορυφή του the Palace, την διαφορά των 19 πόντων.

Οι Sixers κέρδισαν με 25. ‘Nuff said.

Η υποψηφιότητα του Middleton για το All-Star Game

Τα $ 70 εκατ. για πέντε χρόνια που πρόσφεραν το καλοκαίρι οι Bucks στον Khris Middleton προκάλεσαν διχασμό στον κόσμο του NBA. Μια μερίδα έσμιξε τα φρύδια της ενώπιον του ανέλπιστου ποσού, με τον Khristian3)θεέ μου να μην είναι ακριβώς το όνομα που συνδέει κανείς με $ 15 εκατ. τον χρόνο, και την άλλη πλευρά να εστιάζει στο αυξανόμενο salary cap και την δομή του συμβολαίου, που ορίζει πτωτική τάση του μισθού τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς το πλάνο των Bucks ήταν να κρατήσουν τον παίκτη τώρα που η αγορά είναι ζεστή γι’ αυτόν μετά από μια breakout season, έστω και πληρώνοντάς τον πάνω από την αξία του στην αγορά, και ταυτόχρονα όταν Αντετοκούνμπο και Jabari θα έχουν ωριμάσει, να είναι ο wingman τους με ένα, μελλοντικά, αξιοπρεπές συμβόλαιο.

Οι αμφιβολίες της πρώτης πλευράς τροφοδοτήθηκαν τον πρώτο καιρό, με τον Middleton να χάνεται στη μετριότητα των Bucks, με τους μέσους όρους του να παραμένουν κοντά στους περσινούς (15 πόντοι, 3,5 rebounds & assists, 41,4% FG, 43,5% τρίποντα) σε περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Η προβλεπόμενη εξέλιξή του σαν σκόρερ έμοιαζε με ουτοπία, καθώς ήταν καταστροφικός πέρα από το τρίποντο, την ώρα που οι Bucks ήθελαν να του δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες. Όλα αυτά μέχρι τις 29 του Δεκέμβρη, όταν οι Bucks βρίσκονταν στο 12-20 και ο Middleton αποφάσισε να σκοράρει 69 πόντους στα δύο επόμενα παιχνίδια, πετυχαίνοντας σε διαδοχικά παιχνίδια τις δύο καλύτερες επιδόσεις τις καριέρας του με 36 και 33 πόντους απέναντι σε Oklahoma και Indiana αντίστοιχα. Αυτή ήταν και η σπίθα για το καλύτερο διάστημα της καριέρας του, και παράλληλα βάση για την αγωνιστική άνοδο των Bucks.

Από τότε η ομάδα του Jason Kidd4)ή του Joe Prunty, αν θέλετε, μέχρι να γιάνει το ισχίο του Kidd έχει για πρώτη φορά φέτος θετικό ρεκόρ σε διάστημα 10+ αγώνων (6-5) και ο Middleton ξαφνικά μοιάζει περισσότερο με franchise player παρά με συμπληρωματικό κομμάτι, φέρνοντας πονηρά χαμόγελα στα πρόσωπα των ιδιοκτητών Lasry και Edens. Στο διάστημα αυτό έχει 24,1 πόντους, 3,5 rebounds, 4,7 assists με 51,3% FG, 40% τρίποντα και 84% βολές, δείχνοντας μια απρόσμενη άνεση να παίρνει όγκο προσπαθειών (17 σουτ ανά αγώνα) σαν πρώτη επιλογή της επίθεσης. Είναι στο καλύτερο 10% της λίγκας σε αποδοτικότητα από spot-ups, παίρνοντας το 18% των προσπαθειών του έτσι και σκοράροντας 1,17 πόντους ανά κατοχή. Αντίστοιχο αριθμό προσπαθειών παίρνει και μετά από screen ή ως χειριστής στο pick and roll, στην πρώτη περίπτωση σκοράροντας 1,03 πόντους ανά κατοχή, και πάλι ψηλά στην σχετική κατάταξη, αλλά μόλις 0,74 σε καταστάσεις pick and roll, στο κάτω μισό της λίγκας5)ακόμα και έτσι, η καλύτερη επιλογή των Bucks πίσω από τον Αντετοκούνμπο, που όμως χρησιμοποιεί μόνο το 7% των προσπαθειών του ως χειριστής. Τέλος, εξαιρετικός και στο κορυφαίο τέταρτο του NBA είναι και σε hand-offs, play που του δίνει συχνά ο προπονητής των Bucks και αποτελεί το 11% των προσπαθειών του και αποδίδει 1,16 πόντους ανά κατοχή, και είναι τρίτος πίσω μόνο από McDermott και Curry μεταξύ παικτών που έχουν τουλάχιστον 40 απόπειρες.

Θα αφήσω κι αυτό εδώ:

Dame

Ο Damian Lillard γίνεται ο δεύτερος παίκτης μετά τον Curry τα τελευταία επτά χρόνια που σκοράρει 30+ πόντους με 10+ assists και δίχως λάθος. Είναι καταπληκτικό το ότι ο μόνος που το έχει κάνει πάνω από δύο φορές είναι ο αληθινά τρελός Stephon Marbury.

Οι Blazers είναι ενάμισι παιχνίδι πίσω από τους Utah Jazz σε μια άτυπη μάχη για το δικαίωμα να γίνουν σάκος του μποξ για τους Warriors.

Vintage Cole Aldrich

Ο Chris Paul μπορεί να δώσει σε οποιονδήποτε παίζει center πλάι του τη δυνατότητα να βάζει 19-20 πόντους. Οποιονδήποτε. Αρκεί να μπορεί στοιχειωδώς να στρίψει το κορμί του και να ρολάρει προς το καλάθι. Ακόμα και έναν τύπο που μοιάζει με πλουσιόπαιδο που κακοποιήθηκε επειδή τριγύρναγε στη λάθος γειτονιά.

Γιατί λοιπόν, δεν το έκανε με τον κάθε Lionel Hollins και Hilton Armstrong που βρέθηκαν στον δρόμο του τα προηγούμενο χρόνια; Επειδή πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, να γιατί. Κι ο Cole Aldrich το έκανε, για να δρέψει έπειτα τους καρπούς του θράσους του.

El Caso Curioso del Louis Scola

Aπό τη σεζόν 1999/00 ως τη σεζόν 2006/07 που ο Luis Scola αγωνιζόταν στην Ισπανία και την Tau Ceramica, ευστόχησε σε τρία τρίποντα συνολικά. Συγκεκριμένα είχε 2/15 στο πρωτάθλημα της ACB και 1/11 στους αγώνες που έδωσε για την Euroleague. Στις οχτώ πρώτες σεζόν στο ΝΒΑ, η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με τον Αργεντίνο forward να μετρά 10/60. Αθροιστικά δηλαδή, σχεδόν σε όλη του την καριέρα ως το καλοκαίρι, ο Scola είχε 13/86, που μας δίνει ποσοστό 15%. Φέτος, για την ακρίβεια στα 40 πρώτα παιχνίδια, έχει ήδη 28/65 που μεταφράζεται σε ένα υπέροχο 43%, ποσοστό που θα τον έφερνε στη 12η θέση σε όλο το ΝΒΑ αν το δείγμα ήταν μεγαλύτερο. Προχθές στο παιχνίδι που έγινε στο Λονδίνο, ο Scola είχε 3/3.

Είναι επιδημία πλέον, μετά τους νεότερους Davis, Cousins και Horford, που όπως είδαμε και σε προηγούμενο κείμενο πέσανε με τα μούτρα στο τρίποντο, με τον παίκτη των Kings να σουτάρει τέσσερα ανά αγώνα6)καταβαραθρώνοντας τα ποσοστά του, πλέον ο ιός χτυπά και ηλκιωμένους.

Αν πάντως αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια οδό για να χαζεύουμε την αεικίνητη χαίτη του Luis Scola να ανεμίζει για περισσότερα ακόμα χρόνια στο NBA, μετρήστε με στους fans της ιδέας. Προς το παρόν, τον καθιστά έναν από τους μόλις πέντε παίκτες οι οποίο θα κλείσουν τα 367)Sorry Pau μέχρι το τέλος της σεζόν, και αειθαλείς καταφέρνουν ακόμα να σκοράρουν πάνω από 10ppg, μαζί με τους Jamal Crawford, Manu Ginobili, Kobe Bryant (-το αειθαλής), Dirk Nowitzki.

Έξι Τρισεκατομμύρια Λίτρα Ουΐσκυ

Βάζω στοιχήματα από τώρα. Σε δύο χρόνια, στα 30 του, ο Lawson είτε θα παίζει στην Κίνα, είτε θα έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο ευκαιρία και θα παλεύει για ένα πρωτάθλημα παρέα με τον Carmelo και τον Porzingis.

2015 Draft Bigs

Σε μια εποχή που το παιχνίδι έχει μετατεθεί στην περιφέρεια περισσότερο από ποτέ και οι καλοί PGs φυτρώνουν στα δέντρα, το περσινό draft μοιάζει σαν μια ανάσα καθαρού αέρα έχοντας τουλάχιστον οχτώ ψηλούς που είναι ήδη αξιοπρεπή κομμάτια του rotation των ομάδων τους, οι τρεις από αυτούς σίγουροι all-stars.

Τελευταίος που ανέβηκε στον αφρό, ο μέχρι πρότινος φοβισμένος σαν γάτος στο νερό, Trey Lyles. O 20χρονός Καναδός είχε σκοράρει μόνο μια φορά πάνω από 10 πόντους στα πρώτα 35 παιχνίδια που αγωνίστηκε, και όχι επειδή δεν έπαιρνε χρόνο8)ελέω τραυματισμών Gobert και Favors. Εντελώς ξαφνικά, ίσως είδε το rookie wall μπροστά του και απλά πάτησε πάνω του για να απογειωθεί.

Στους τελευταίους τρεις αγώνες έβαλε 16, 19 και 17 αντίστοιχα, συνδυάζοντας τα αθλητικά του προσόντα με αυτοπεποίθηση από μακριά, πυροβολώντας από τις γωνίες.

Mπράβο στο παλικάρι.

Ξεψαχνίζοντας τα boxscores
Weirdest Statline

Πριν από κάποιους μήνες πέτυχα έναν αδύνατο τύπο, γύρω στα 60-65 να ψειρίζει κάνα-δυό τρόφιμα από ένα super market. Μειδίασα μπροστά στο απρόσμενο θέαμα, και σκέφτηκα πόσο καλή κάλυψη είναι η ηλικία για πράξεις που θα περίμενε κανείς από πιτσιρικάδες. Φυσικά κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, και ο κύριος πλήρωσε το ψωμί για τοστ και το γάλα που πήρε για ξεκάρφωμα ή συμπλήρωμα, και συνέχισε τη ζωή του. Έμεινα να χαζεύω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του.

Δεν είχα ξαναφέρει στο μυαλό μου το γεγονός, μέχρι την Τετάρτη που μας πέρασε, όταν ένας αντιστοίχως ξερακιανός και γηραλέος τύπος πέρασε στο παρκέ του Staples Center. Ο Pablo Prigioni, πονηρός σαν αλεπού και με μια ταχύτητα που δίνει η εμπειρία και όχι τα πόδια, μέσα σε 14’53” κατάφερε να κλέψει οκτώ (8) μπάλες, βοηθώντας τα μέγιστα τους Clippers να κάνουν μια μεγάλη νίκη απέναντι στους Miami Heat. Στα υπόλοιπα 268′ που έχει παίξει φέτος έχει κάνει συνολικά 12 κλεψίματα.

Τα φαινόμενα, να ξέρετε, απατούν.

Career High

Mad props για το career high, έβαλε τους μισούς +1 πόντους των Bulls, και όταν σηκώνεται στον αέρα είναι σαν μπάλα κατεδάφισης, δεν τον κουνάει τίποτα, αλλά τί γίνεται με το τρίποντό σου ρε ψηλέ; Γιατί πάει χρονιά παρά χρονιά από το καλό στο χάλι;

Random Big Game

OXI OXI OXI!

Βλέποντας τον Μεΐρί/Μεχρί/Μεζρί να παίζει και μάλιστα να κυριαρχεί, έχω ήδη πιάσει το finder του basketball-reference για να δω ποιο είναι το καλύτερο ντεμπούτο στο NBA για παίκτη άνω των 27 ετών. Είναι ο Πατ ο Μπερκ που είχε βάλει 12 στο ντεμπούτο του9)εντυπωσιάστηκα ψάχνοντας και βρίσκοντας ότι αν έβαζα ηλικία 25+ το καλύτερο ντεμπούτο ανήκει στον Gordan Giricek με 29 πόντους!. Κατενθουσιασμένος συνέχισα να χαζεύω τον Mejri να καρφώνει στο καλάθι της Οκλαχόμας και όταν το παιχνίδι έληξε και τον βρήκε στους 17 ήδη ήμουν χαμένος σε μια δίνη από σκέψεις για τον παιάνα του Τυνήσιου center και πώς θα κολλήσω μέσα τα ονόματα του Scola, του Garbajosa, του Sabonis… Άκουσα άλλωστε στη μετάδοση ότι είναι οι πρώτοι του πόντοι στο NBA.

Συμφορά. Ο Mejri είχε παίξει σε πέντε αγώνες στην αρχή της χρονιάς, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει, κι έτσι δεν θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του NBA πλάι στον Pat Burke και τον Kornel David.

Μια-δυό φορές τον χρόνο, ο Derrick Williams αναθερμαίνει τους fans του, βγάζοντάς τους για λίγο από την απελπισία που προκαλεί η καριέρα του σε σχέση με τις προσδοκίες. Η τρίτη που μας πέρασε ήταν μια από αυτές:

Chucker of the week

Πολύ, πολύ, πολύ αναιμική εβδομάδα από τους αγαπημένους μας chuckers. Ένα 4/19 του DeRozan, μάλλον λόγω jet lag, δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη. Άγγλοι και Λουκάς τον έβλεπαν, δεν τρέχει και τίποτα.

Triple Triple Double

Παρασκευή βράδυ τα καθαρόαιμα αφηνίασαν. Από τη μια ο Hassan Whiteside έγινε ο έκτος παίκτης που έχει στην καριέρα του 3+ triple doubles με τη μια κατηγορία να είναι τα blocks, μετά τους Hakeem Olajuwon, David Robinson, Shawn Bradley, Dikembe Mutombo και Marcus Camby. Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το έχει πετύχει σε 105 αγώνες, δηλαδή ένα triple-double με blocks ανά 35 παιχνίδια. Ο δεύτερος ήταν ο Marcus Smart, που ίδρωσε να φτάσει τους 10 πόντους, αλλά τα κατάφερε. Και φυσικά την τριάδα της Παρασκευής κλείνει o συνήθης ύποπτος Russell Westbrook, ο οποίος έφτασε τα 15 τις τελευταίες δύο σεζόν σε 108 παιχνίδια.

Σφηνάκια

Η απαραίτητη εβδομαδιαία δόση WarriorsWes Pachulia…Η α

τέρμονη προσπάθεια των Jazz να εξασφαλίσουν μια κατοχήΠιάσε μου μια το τεμπεσίρι, θέλω να δοκιμάσω κάτιΜαύρε SashaWill είσαι υπέροχος

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 μετά κι από αυτό το παιχνίδι, οι μέσοι όροι του στα τελευταία πέντε είναι περίπου 30/6 με 50/50/95 σε 32′. Όχι άσχημα για άτομο που κατεβάζει τα ποτήρια από το ντουλάπι με σκαμνί
2 30/12 η πρώτη
3 θεέ μου
4 ή του Joe Prunty, αν θέλετε, μέχρι να γιάνει το ισχίο του Kidd
5 ακόμα και έτσι, η καλύτερη επιλογή των Bucks πίσω από τον Αντετοκούνμπο, που όμως χρησιμοποιεί μόνο το 7% των προσπαθειών του ως χειριστής
6 καταβαραθρώνοντας τα ποσοστά του
7 Sorry Pau
8 ελέω τραυματισμών Gobert και Favors
9 εντυπωσιάστηκα ψάχνοντας και βρίσκοντας ότι αν έβαζα ηλικία 25+ το καλύτερο ντεμπούτο ανήκει στον Gordan Giricek με 29 πόντους!