NBA Fantasy – Κλέψ’τους στο Φινάλε

Posted on Feb 19 2016 - 11:32am by Stavros Marinos

Έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία και για την φετινή NBA fantasy σεζόν, και ο μεγαλύτερος guru του είδους στην Ελλάδα, και μέντορας όλων ημών των υπολοίπων του site, Σταύρος Μαρίνος, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμα tips για ένα πονηρό και συνάμα εντυπωσιακό φινάλε. H ανάλυση έχει βασιστεί στη δομή των Ball Hog fantasy λιγκών.

Κάθε λογικός παρανοϊκός με το NBA fantasy ξέρει πως η εβδομάδα του All-Star Game δεν έχει σχέση με γιορτές και χαρές, αλλά είναι μια ευκαιρία για προσεκτικό σχεδιασμό της ομάδας του πριν την τελική ευθεία για τα playoffs. Αυτή είναι η περίοδος του trade deadline, τόσο πραγματικού, όσο και του επικείμενου φαντασιακού, που μια κίνηση ματ μπορεί να αποβεί καθοριστική για την πολυπόθητη κούπα. Την κούπα που για χρόνια θα τρίβεις στα μούτρα των φίλων σου ή που θα σε κάνει τουλάχιστον να νιώθεις χαιρέκακα υπερήφανος λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος τη νύχτα, αναπολώντας τις φοβερές σου στρατηγικές κινήσεις, όπως για πααράδειγμα πως κατάφερες να δώσεις Marc Gasol και Donald Sloan για Draymond Green, παρότι τρεις κολλητοί σου ψήφισαν veto στο trade κι ο ένας πλέον νευρίασε σε τέτοιο βαθμό που δεν σου μιλάει, αλλά δεν πειράζει γιατί του χρώσταγες και 10 ευρώ από εκείνη την φορά που ξέχασες να έχεις μαζί σου λεφτά για να παραγγείλετε πίτσες. Φυσιολογικά πράγματα που συμβαίνουν σε κάθε παρέα είναι αυτά, έτσι;

Χωρίς να μακρηγορήσουμε περαιτέρω, βασικό ρόλο μετά την τελευταία στροφή που διανύουμε, κι αυτό που διαχωρίζει τον καλό manager από τον εμμονικό ιδιοφυή που δεν βγαίνει πότε από το δωμάτιό του, είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ομάδων. Αυτό θα αναλύσουμε σήμερα διεξοδικά.

Σημείωση: Η ανάλυση θα βασιστεί στο πως έχουν δομηθεί οι λίγκες του Ball Hog, στις οποίες τα playoffs ξεκινούν 14 Μαρτίου, και ο τελικός ολοκληρώνεται 3 Απριλίου. Δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν το τέλος της πραγματικής regular season (13/4), έτσι ώστε να αποφευχθούν τα shut down ξεκούρασης των τελευταίων ημερών.

Αν και όλες οι ομάδες του NBA έχουν σταθερά τρεις ή τέσσερις αγώνες εβδομαδιαία (και σπανίως πέντε), όταν αθροιστικά η διαφορά μεταξύ της δικής σου και του αντιπάλου είναι πάνω από τρεις αγώνες, μιλώντας για ένα σύνολο περίπου 35 με 40 αγώνες, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην παίξει ρόλο στη νίκη η ποιοτική αξία των παιχτών αλλά η ποσοτική. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν οι αστέρες της ομάδας είναι αυτοί με τα περισσότερα ή λιγότερα ματς, όπως έχει πιστοποιηθεί και από τη χρήση του σχετικού excel που ο Νίκος παρουσίασε εδώ και έχει κάνει διαθέσιμο για κάθε παίχτη fantasy στο group της ελληνικής ΝΒΑ fantasy κοινότητας του Ball Hog. Για τον λόγο αυτό, μερικά επιτυχημένα trades αυτές τις μέρες μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση των παραπάνω αγώνων που θα σε κάνουν πανάξιο geek.

 Ας δούμε το πρόγραμμα όπως έχει ακριβώς (κλικ για μεγέθυνση):

NBA schedule

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο κάθε GM πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο αρχικός στόχος. Στην περίπτωση που βρίσκεστε οριακά εντός ή εκτός από τα playoffs, τότε σοφότερο είναι να δώσετε βάρος στο πρόγραμμα των τριών εναπομεινάντων εβδομάδων της fantasy season (φωτογραφία: Week 16-19, μωβ background ή “λιλά” για τους metrosexual), έτσι ώστε να σιγουρέψετε τη θέση σας στην post season.

Αν έχετε ήδη καπαρώσει θέση για τα playoffs, τότε μπορείτε να θυσιάσετε από τώρα κάποιον(-ους) καλό(-ους) σας παίχτη με κακό playoff schedule, για κάποιον άλλον που αντίστοιχα θα έχει περισσότερους αγώνες.

Υπάρχουν βέβαια και οι ομάδες-εξαιρέσεις που έχουν καλό πρόγραμμα τόσο για την υπόλοιπη σεζόν, όσο και για τα playoffs.

Τί πουλάμε
Season Finale

Αν λοιπόν μάχεστε για μια θέση στον ήλιο, μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα την σειρά “Season Total”, όπου με πράσινο αναγράφονται οι ομάδες με τον μέγιστο αριθμό αγώνων και με κόκκινο αυτές με τον ελάχιστο.

Συγκεκριμένα Celtics (season schedule: 3-4-2), Bulls (3-3-3) και Mavericks (3-3-3) έχουν μόλις εννέα αγώνες ακόμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παίχτες όπως Isaiah Thomas, Avery Bradley, Jay Cowder, Pau Gasol, Derrick Rose, Dirk Nowitzki, Deron Williams χάνουν ελαφρώς σε αθροιστικά νούμερα. Οπότε αν έχετε έναν ή παραπάνω από αυτούς, θα ήταν καλή ιδέα να τους βγάλετε στην βιτρίνα προς πώληση.

Το σημείο αυτό θέλει προσοχή, όμως, διότι πρέπει να εντοπίσουμε αν οι παίχτες που έχουμε με τους τρεις αγώνες ανά εβδομάδα, συμπίπτουν στο ίδιο matchup, μειώνοντας το άθροισμα αγώνων του ρόστερ επικίνδυνα. Για παράδειγμα, ενώ Bulls και Mavericks έχουν πρόγραμμα 3-3-3, οι Celtics έχουν το πιο απρόβλεπτο 3-4-2. Οπότε αν βρίσκεστε στην άκρη του γκρεμού την τελευταία αγωνιστική, οι Κέλτες σας θα σας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Αν όμως η πρόκριση έχει ξεκαθαρίσει συντομότερα, το 4άρι της προτελευταίας εβδομάδας είναι ευπρόσδεκτο, και το 2άρι της επομένης αδιάφορο.

Playoffs

Μία είναι η ομάδα με το χειρότερο πρόγραμμα στα playoffs: οι Los Angeles Lakers (playoff schedule: 2-4-3). Είναι η μόνη που κατά την διάρκεια των quarter finals, έχει μόνο δύο αγώνες. Όποιος έχει Kobe, Lou Will, Clarkson και δεν είναι βέβαιος για νίκη στον πρώτο γύρο, καλό θα ήταν να τους ξεφορτωθεί όσο είναι καιρός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η δικαιολογία πως οι νέοι παίρνουν πολύ χρόνο στο τέλος, και καθώς οι Lakers διαθέτουν τους Clarkson, Russell, Randle, θα αποτελούσε ένα καλό επιχείρημα να χρησιμοποιήσετε για να πείσετε κάποιον αδαή. Αν μάλιστα καταφέρετε να πλασάρετε και τον Kobe σε ένα trade-κύκνειο άσμα, τότε πραγματικά θα αξίζετε μετάλλιο πανουργίας!

Ενώ κανείς δεν έχει το κάκιστο πρόγραμμα των Lakers, οι Hawks, Heat, Bucks, Knicks και Spurs, είναι κοντά με μόλις 10 αγώνες συνολικά, και με τις τέσσερις ομάδες να έχουν μόνο τρεις αγώνες στον 1ο γύρο των playoffs. Αν έχετε στο ρόστερ σας παραπάνω από δύο παίχτες από τις παραπάνω ομάδες, σκεφτείτε σοβαρά να τους ξεφορτωθείτε για χάρη άλλων που έχουν φουλ πρόγραμμα με 12 παιχνίδια.

Οι Hawks (3-4-3) και φέτος έμειναν χωρίς κινήσεις στο deadline, με τους Millsap, Teague, Horford να προσφέρουν πολύ καλά φαντασιακά νούμερα μεν, αλλά με τρεις μόλις αγώνες στον 1ο γύρο και στον τελικό δε. Από τους Heat (3-3-4), πάντα επίφοβος είναι ο Wade που συχνά ξεκουράζεται, ενώ από τους Bucks (3-4-3), η πολυφωνία στην επίθεση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον με κακό πρόγραμμα. Ο Carmelo (3-3-4) με το γόνατο να τελειώνει από μπαταρία πλέον, προκαλεί άγχος για shut down με την ομάδα εκτός playoffs, ενώ οι Spurs (3-4-3) του Popovich είναι πάντα εκνευριστικοί λόγω των “τυχαίων” rotation και των απρόσμενων days-off.

Τί αγοράζουμε – “Shut up and take my money!”

Season Finale

Καμία ομάδα δεν έχει πλήρες πρόγραμμα 4-4-4 στις τρεις τελευταίες εβδομάδες της κανονικής διάρκειας, αλλά σχεδόν το μισό NBA (13 ομάδες) έχει από 11 αγώνες. Αν θέλετε να τερματίσετε την αρρωστημένη εξειδίκευση και να το “πάτε” all-in, η συμβουλή είναι να τσεκάρετε το πρόγραμμά σας, να δείτε ποιο είναι το ευκολότερο matchup που θα κερδίσετε ούτως ή άλλως, να το αγνοήσετε πλήρως, και να κάνετε ανταλλαγές μεγιστοποιώντας τις αγωνιστικές στις υπόλοιπες κρισιμότερες εβδομάδες.

Για παράδειγμα αν πιστεύετε πως η τελευταία αγωνιστική είναι αυτή που θα κρίνει την πρόκριση, τότε βρείτε τις ομάδες που έχουν τέσσερις αγώνες την Week 19, και θυσιάστε παίχτες που έχετε με λιγότερους αγώνες.

Επειδή δεν υπάρχουν ομάδες που θα κάνουν τη διαφορά σε αυτήν την περίοδο, θα ήταν σώφρον να συνδυάσουμε τις ανταλλαγές μας παράλληλα με το playoff schedule.

Playoffs

Αφού “ξεκουράστηκαν” με 3-3-3 στο τέλος της σεζόν, οι Bulls έχουν υπερφορτωμένο πρόγραμμα στα playoffs, όντας η μόνη ομάδα με 13 αγώνες (4-4-5), με το 5άρι του τελικού να γυαλίζει από χιλιόμετρα. Οι υγιείς Butler, Rose και γερό-Pau είναι χρυσάφι για όποιον έχει βλέψεις τελικού. Καθόλου βέβαια δεν μας “χαλάει” το 4-4-4 των Cavaliers, Nuggets, Warriors, Magic, Kings, Spurs και Wizards.

Τέλος, υπάρχουν αυτές οι λίγες ομάδες-εξαιρέσεις (τελευταία σειρά του πίνακα, “Total”), που έχουν καλό πρόγραμμα στο τέλος της σεζόν και γεμάτο στα playoffs (με 4-4-4). Για αυτές θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τις διαπραγματευτικές μας ικανότητες και να “κλέψουμε” τους παίχτες τους. Αυτές είναι οι Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors, Orlando Magic, Sacramento Kings, Washington Wizards.

Αυτή, λοιπόν, είναι η περίοδος του φαινομενικού παραλογισμού. Δεν χρειάζεται να κρατήσετε το γνωστό υπεροπτικό σας ύφος στις διαπραγματεύσεις. Ρίξτε τα μούτρα σας για να αποκτήσετε τον παίχτη με τους περισσότερους αγώνες, ακόμα κι αν αυτός που δίνετε είναι οριακά καλύτερος. Για παράδειγμα, o Lou Williams των Lakers με stats 15-3-3, έχει μόλις 19 αγώνες μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ ο J.R. Smith με 13-3-2, έχει 23, κάτι που δίνει στον δεύτερο μεγαλύτερη αξία.

Αν το μελετήσουμε ακόμα πιο διεξοδικά, οι εννέα αγώνες του Jordan Clarkson στα playoffs, με μέσους όρους 15-4-3, μπορεί να αποδειχθούν κατώτεροι των 12 αγώνων του Harrison Barnes με 12-3-2. Ποιος δεν θα προτιμούσε τον Derrick Rose με πέντε αγώνες στον τελικό με μέσους όρους 15-5, από το 18-4 του Middleton ή το 15-6 του Teague, που έχουν μόνο τρεις;

Ώρα για αποδείξεις, λοιπόν, σε fantasy managerial επίπεδο, για το ποιος δεν είναι απλά καλός recruiter στο draft, αλλά και καλός προγραμματιστής, καλός διαπραγματευτής, αλλά και ένας αξιοσέβαστος κλέφτης στα trades. Ένας ολοκληρωμένος fantasy manager δηλαδή!

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.