2016 NBA Playoffs Preview: (4) Los Angeles Clippers Vs Portland Trail Blazers (5)

Posted on Apr 15 2016 - 12:56pm by Gus Chr

(4) Los Angeles Clippers Vs Portland Trail Blazers (5)

LAC - POR

Αυτοί που περιμέναμε κόντρα σε αυτούς που δεν περιμέναμε. Οι Blazers απέδειξαν σε όλους μας πως σημασία έχει το σύνολο, και με το φετινό 44-38 μπαίνουν στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα underdogs που κατάφεραν να προχωρήσουν στην post season. Και να φανταστεί κανείς πως έχοντας πέρυσι τους Aldridge, Batum, Matthews και Lopez ήταν τέταρτοι, κι αυτό λόγω του τίτλου της Νorthwest Division. Απέναντί τους η ομάδα που έχει καταφέρει να μας κάνει να την αντιπαθούμε λόγω του προπονητή της.

Η ομάδα που έχει περίσσιο ταλέντο, αλλά ανήκει στην κατηγορία “νά’χαμε να λέγαμε”. Η ομάδα που αν θέλει να δει άσπρη μέρα θα πρέπει να απομακρύνει τον Doc Rivers, τουλάχιστον από τη θέση του GM της, αν όχι γενικά. Έχοντας ως παράδειγμα, πάντως, την regular season, οι Blazers μόνο ξεγραμμένοι δεν είναι, παρά το 3-1 στα μεταξύ τους παιχνίδια με τους LAC. Βασικά, μετά το All-Star μετρούν 20-11, συνεπώς γίνεται εύκολα κατανοητό πως η ζωή των Clippers μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Ας δούμε τις επιδόσεις των δύο ομάδων σε στατιστικές κατηγορίες κλειδιά.
(Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, πως η ιδέα των 4 Factors ήρθε από το κείμενο του Leon T., που έφτιαξε για τα playoffs της Euroleague)

Eξίσου σημαντική σημείωση: Ο γράφων ήταν εκείνος που έκανε και το preview του Δ’ Ομίλου του Eurobasket ’15, οπότε τις παρακάτω γραμμές τις διαβάζετε με δικό σας ρίσκο.

Στην Regular Season: 3-1

20/11/2015: Clippers 91 @ Blazers 102

30/11/2015: Blazers 87 @ Clippers 102

6/1/2016: Clippers 109 @ Blazers 98

24/3/2016: Blazers 94 @ Clippers 96

Los Angeles Clippers

Μονοπώλησαν (ή τέλος πάντων προσέλκυσαν μεγάλο μέρος της προσοχής) το ενδιαφέρον της off season με την ιστορία του DeAndre Jordan, ο οποίος σαν κλασική αναποφάσιστη γκόμενα επέλεξε να μείνει με τον πρώην της (Clippers), που την είχε του πεταματού, αντί να πάει στον καινούριο που της έταξε πως θα την έχει βασίλισσα (Mavs).

Η Lob City μπαίνει για ακόμα μια φορά στην post season ως μία καλή ομάδα, αλλά μέχρι εκεί. Το κόλλημα του Rivers με το να στηρίζεται σε παίχτες που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ή που έχουν κάνει μεγάλες εμφανίσεις εναντίον του, και άρα αρκετά μεγάλους σε ηλικία ή με συγγενείς, είναι κάτι το οποίο έχει κοστίσει στους Clippers τα τελευταία χρόνια. Η όλη διαδικασία είναι σαν να στέλνεις βιογραφικό σε κάποια εταιρία. Βλέπεις τι ζητάνε, εσύ τα έχεις, αλλά μένεις με το… CV στο χέρι, λόγω των γνωριμιών του διευθυντή. Κατά τα λοιπά, η σεζόν για το LA ξεκίνησε μέτρια, καθώς με τις προσθήκες των Pierce, Stephenson1)που δεν έμεινε και για πολύ και Mbah a Moute, o Rivers πάλευε να βρει το ιδανικό σχήμα, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να βρει και λεπτά συμμετοχής για τον κανακάρη του.

Επιπλέον, η προσοχή όλων έχει πέσει πάνω στον Blake Griffin, του οποίου ο τραυματισμός στον τετρακέφαλο οφείλεται σε χρόνια τενοντίτιδα, σύμφωνα με τον Dr. Souryal, που αποτέλεσε επί 22 χρόνια γιατρός των Mavericks. Το κακό με την κατάσταση του παίχτη είναι πως αυτού του είδους οι τραυματισμοί δύσκολα θεραπεύονται πλήρως, λόγω της φύσης του ίδιου του αθλήματος. Συνεπώς δεν αποκλείεται να δούμε μια συντηρητική χρήση του Griffin ακόμα και αν πρόκειται για την post season. Για να μην είμαστε όμως και πλήρως αρνητικοί προς τον Rivers, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η παραμονή του Jordan στο Staples Center εξασφάλισε την καλή αμυντική επίδοση της ομάδας για μια ακόμα σεζόν, καθώς οι Clippers τέλειωσαν έβδομοι στη λίγκα όσον αφορά τους πόντους που δέχονται ανά παιχνίδι. Όσο ο DeAndre είναι καλά, οι Clippers φαίνεται πως θα μπορούν να κερδίζουν (και) από την άμυνα. Η επιθετική τους λειτουργία είναι κάτι το οποίο λειτουργεί ρολόι, μιας και σε αυτή την κατηγορία τέλειωσαν ως η έβδομη καλύτερη ομάδα της λίγκας, χάρη κυρίως στην παρουσία του Chris Paul. Απέναντι στο Portland πάντως, αυτό που θα μετρήσει θα είναι η άμυνα και όχι η επίθεση.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί ο καλύτερος floor general της λίγκας, Chris Paul, θα το πάρει πάνω του, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον Jordan τις οδηγίες του Rivers. Εν ανάγκη, την ώρα που θα βλέπει τον Austin να παίρνει την θέση του, ας αρνηθεί με όποιες συνέπειες. Ξέχωρα από τον χαβαλέ, στην θεωρία οι Clippers είναι καλύτερη ομάδα από το Portland σε όλα τα επίπεδα. Έχουν πιο πλήρες ρόστερ, έχουν περισσότερες απαντήσεις και σε μια σειρά best of seven, μάλλον θα έχουν περισσότερα δυναμάρια. To σημαντικότερο όλων, όμως, αποτελεί το ότι έχουν πολύ καλύτερη άμυνα σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Αν βρουν τρόπο να εκμεταλλευθούν τα pick n’ rolls με τον τρόπο που έκαναν στην regular season, τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η αποτελεσματικότητα του περιφερειακού σουτ.

Γιατί θα αποκλειστούν

Για αυτό που είπαμε μερικές γραμμές παραπάνω: το περιφερειακό σουτ. Λόγω της απουσίας του Griffin ήταν φυσιολογικό να μοιραστούν οι προσπάθειες και τα λεπτά κάποιων παιχτών. Οι Redick και Crawford έγιναν βασικά σημεία αναφοράς του επιθετικού παιχνιδιού των Clippers, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα ματς που έζησαν και πέθαναν (τελικά) από την γραμμή του τριπόντου. Επιπλέον, είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσουν ένα Portland που έχει ατσαλωθεί από αυτοπεποίθηση λόγω της παρουσίας και της εικόνας που δείχνει το τελευταίο τρίμηνο. Αν οι Blazers παρασύρουν τους Clippers στο small ball και στον ρυθμό τους, τότε το πράγμα θα δυσκολέψει πολύ για την ομάδα του Rivers. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε και το ότι το LA δεν είναι και ο ορισμός της σταθερότητας στην απόδοσή του κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Tέλος, υπάρχει πάντα ο παράγοντας του προπονητή, και ο Doc έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλάκις πως η διαχείριση του υλικού του δεν αποτελεί και το πιο δυνατό του σημείο.

X-Factor(s)

Δύο ονόματα: J.J. Redick και Jamal Crawford. Ναι, ο Paul θα κάνει αυτά που ξέρει, ναι, ο Jordan θα πετάει και απλά θα καρφώνει, μαζεύοντας παράλληλα ό,τι σκουπίδι κυκλοφορεί, ναι, μπορεί ο Griffin να έχει κάποιες εκλάμψεις στον χρόνο συμμετοχής που θα πάρει. Τα πάντα σε αυτή την σειρά, όμως, εξαρτώνται από το καλό σουτ πρωτίστως του J.J. και δευτερευόντως της απόδοσης του εκ των υποψηφίων για το βραβείο του έκτου παίχτη. Οι βοήθειες που θα δώσουν αμφότεροι στο σκοράρισμα είναι το κλειδί για τους Clippers.

Portland Trail Blazers

Τί να πρωτοπούμε για το θαύμα του Oregon που διέψευσε τους πάντες φέτος; Μην ανησυχείτε, δεν βγάζουμε τις ουρές μας απ’ έξω, και εμείς ήμασταν μέσα σε αυτούς που πίστευαν πως δεν έφταναν ούτε καν κοντά στην post season2)άντε με την εξαίρεση του Ραδικόπουλου. Το γεγονός ότι βρίσκονται απλά μια θέση πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι καταδεικνύει δύο πράγματα: α) Εφόσον υπάρχει πλάνο και ξέρεις τι ρόλους θα δώσεις στους παίχτες που θα πάρεις, όλα θα πάνε καλά και β) ο Stotts είναι από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να παίρνει νεανικά σύνολα και να τα κάνει ομάδα. Το ξεκίνημά τους ήταν μέτριο και όλοι βιαστήκαμε να βγάλουμε τα φτυάρια, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός το δίδυμο Lillard – McCollum έδειχνε πως ήρθε για να μείνει στην λίγκα.

Το small ball του Stotts, πολλές φορές στα πρότυπα του Golden State, έκανε τους αντιπάλους να λαχανιάζουν, ενώ τα χαμαλίκια των Plumlee, Davis, Leonard, Aminu και Harkless απέδειξαν πως το σύγχρονο μπάσκετ, όχι απλά μπορεί να ζήσει και με αντι-ήρωες, αλλά αυτοί είναι απαραίτητοι ρολίστες για κάθε σύνολο. Είναι σαφές πάντως, πως το Portland χρωστάει πολλά στην ραγδαία άνοδο του McCollum, ο οποίος από την στιγμή που πέρασε στην βασική πεντάδα της ομάδας, ξεδίπλωσε το μεγάλο ταλέντο του και είναι εκ των φαβορί (αν όχι το αδιαφιλονίκητο τέτοιο) για το Βραβείο του πιο Βελτιωμένου Παίχτη. Οι αριθμοί του; Αν μη τι άλλο εντυπωσιακοί: 20,9 πόντοι μ.ο., 4,3 ast, 1,2 κλεψίματα, ενώ το ποσοστό ευστοχίας του φτάνει το 44,8% και το 42,1% από την γραμμή των τριών πόντων3)Στατιστικά από το basketball-reference.com.

Από την άλλη ο Lillard ήταν απλά ο Lillard. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης που αν είχαμε 2011 και είχε αυτά τα νούμερα, τότε ο Derrick Rose θα είχε έντονο ανταγωνισμό για το βραβείο του MVP.

Η επιθετική λειτουργία του Portland φέτος ήταν σαν να ακούς το “The Infamous” των Mobb Deep: Πειραματικός, σκληρός hip hop ήχος που σε συνεπαίρνει και με flow που σε αφήνει άφωνο. Ό,τι ακριβώς και το small ball των Blazers. Η έκτη καλύτερη επιθετική επίδοση στην λίγκα καταδεικνύει το πόσο καλά πήγαν τα πράγματα στο επιθετικό κομμάτι για το Portland. Ωστόσο, η περίπτωση αυτού του άλμπουμ των Deep είχε και ένα αρνητικό: ο ενθουσιασμός των Havoc και Prodigy τους επηρέαζε σε τόσο μεγάλο βαθμό που ξεχνούσαν να ραπάρουν, με αποτέλεσμα τα τραγούδια να κουράζουν. Για τους Blazers ο ενθουσιασμός στην επίθεση είναι τόσο μεγάλος που ξεχνούν να παίξουν άμυνα, τελειώνοντας 20οί στους 30 στην κατάταξη.

Γιατί θα περάσουν

Η ψυχολογία είναι μεγάλο πράγμα στο μπάσκετ. Στον αθλητισμό γενικά, δηλαδή. Οι Blazers έρχονται από ένα καταπληκτικό momentum που κρατάει από τις αρχές Ιανουαρίου και εντεύθεν, με τους αντιπάλους τους να μην μπορούν να βρουν αντίδοτο για την επίθεσή τους. Επιπλέον, ο Lillard έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως στα playoffs μεταμορφώνεται σε έναν ακόμα καλύτερο παίχτη σε σχέση με αυτό που βλέπουμε στην κανονική διάρκεια4)κι όμως! και όσο ο βραχύσωμος point guard παραμένει σε Lillard Time mode, τότε το Portland δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Σε ομαδικό επίπεδο, μιας και παίζεται μπάσκετ, οι Blazers ίσως είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα του NBA μετά τους Warriors, όσον αφορά το small ball. Η παρουσία στην ίδια πεντάδα των Lillard, McCollum, Aminu, Vonleh και Davis εξασφαλίζει τον φρενήρη ρυθμό σε αυτήν την σειρά, και ενδεχομένως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό εχέγγυο του Portland. Αν oι Blazers αντέξουν να τρέξουν στα όσα παιχνίδια γίνουν, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Clippers και να βρεθούν στον δεύτερο γύρο.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια και εκεί υπάρχει θέμα για το Portland. Δέχονται 104,1 πόντους ανά παιχνίδι και γίνεται κατανοητό πως αποτελούν μία από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας στον τομέα αυτό. Φυσικά η άμυνα και η χημεία της δεν είναι κάτι το οποίο συνηθίζονται μέσα σε μια σεζόν, ειδικά όταν πρόκειται για μια ομάδα που άλλαξε επί της ουσίας όλον τον βασικό κορμό της. Kαι παρότι εκμεταλλεύθηκαν τα συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια που είχανε στις αρχές Γενάρη για να βελτιωθούν σημαντικά στην αμυντική τους χημεία και λειρουργία εν γένει,  εξακολουθεί να πρέπει να δουλευτούν πολύ οι βοήθειες που δίνουν στην άμυνα, καθώς αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα τους. Και προς θεού, να μην αφήσουν χώρους για να πραγματοποιεί τα pick n’ rolls του ο Paul. Στα playoffs τα λάθη δεν συγχωρούνται, και αν οι Blazers παίξουν άμυνα επιπέδου regular, τότε μπορούν να ετοιμάζονται για τις διακοπές τους.

X-Factor

Η απειρία. Ναι, θαυμάσαμε το μπάσκετ του Portland μέχρις ώρας και μάλλον θα το απολαύσουμε και κατά την διάρκεια της σειράς, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε το πως θα αντιδράσουν στην πρώτη τους συμμετοχή στην post season παίχτες όπως ο Vonleh, o Crabbe, o McCollum. Ναι μεν ο τελευταίος ήταν και πέρυσι στο ρόστερ, αλλά καλείται να παίξει για πρώτη φορά ως ένας εκ των ηγετών, επί της ουσίας, και η πίεση θα είναι διαφορετική. Δεν είναι ασυνήθιστο, άλλωστε, να βλέπουμε ομάδες/παίχτες να εμφανίζονται ως cold feet στα playoffs5)γκμουχ – Raptors – γκμουχ.

Πρόγραμμα

Game 1: 17/4 Blazers @ Clippers

Game 2: 20/4 Blazers @ Clippers

Game 3: 23/4 Clippers @ Blazers

Game 4: 25/4 Clippers @ Blazers

Game 5: 27/4 Blazers @ Clippers (αν χρειαστεί)

Game 6: 29/4 Clippers @ Blazers (αν χρειαστεί)

Game 7: 1/5 Blazers @ Clippers (αν χρειαστεί)

Τι θέλουμε να γίνει

Να είναι 3-2 μπροστά το Portland, το ματς να πάει παράταση και να το πάρει με buzzer τρίποντο του Lillard. Μετά ο Rivers θα βγει και θα πει ότι δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένος, αλλά όλοι τους. Όχι Doc, πάλι εσύ θα φταις και αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα σου.

Τι θα γίνει

Όντας κλασικός ανάποδος στις εκτιμήσεις, θα πω πως θα περάσουν LAC με 4-2 νίκες. Ας γίνει το αντίθετο.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 που δεν έμεινε και για πολύ
2 άντε με την εξαίρεση του Ραδικόπουλου
3 Στατιστικά από το basketball-reference.com
4 κι όμως!
5 γκμουχ – Raptors – γκμουχ

5 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Billy Hoyle April 15, 2016 at 15:26 -

    Τα σπίτια σας στο Portland, παιδιά, άχαστο.

    • Χάρης Κορλεόνης April 30, 2016 at 10:47 -

      Billy λέγε πόσα κέρδισες! Πού κερνάς απόψε;

      • Billy Hoyle April 30, 2016 at 12:16 -

        Mπάρμαν, μαγειρίτσα όλο το μαγαζί!

        Μιλάμε ο άνθρωπος έχει ξεφύγει, του δώσαμε και Spurs-Thunder, τρέμω για τον Timmy και τον Manu, είναι και σε δύσκολη ηλικία.

        • Χάρης Κορλεόνης May 13, 2016 at 16:36 -

          Τι να πεις τώρα ρε φίλε; Μιλάμε η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Αλλά κι εσείς ρε παιδιά…Καμία ευαισθητοποίηση για την 3η ηλικία; Τι του δίνετε Spurs-Thunder, ο άνθρωπος είναι δημόσιος κίνδυνος!

  2. Χάρης Κορλεόνης April 30, 2016 at 10:45 -

    Ναι ρε Gus! ΝΑΙ ΡΕ GUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!