2016 NBA Playoffs Preview: (2) Toronto Raptors Vs Indiana Pacers (7)

Posted on Apr 15 2016 - 7:00pm by Kosmas Kapsalis

(2) Toronto Raptors Vs Indiana Pacers (7)

TOR - IND

Την Τετάρτη το ξημέρωμα, οι Pistons έχασαν με 99-93 από τους Heat και λίγο νωρίτερα οι Pacers κέρδιζαν τους Knicks. Με αυτόν τον τρόπο, οι Pacers κλείδωσαν την έβδομη θέση, αφήνοντας την τελευταία για τους Pistons. Κι έτσι, ξημερώματα της  τελευταίας ημέρας της regular season ήταν που μάθαμε τα πρώτα ζευγάρια στην Ανατολή, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού που υπήρχε φέτος στην Περιφέρεια αυτή. Εξάλλου, οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες, όχι μόνο πήραν την οριστική τους θέση στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά η θέση αυτή κρίθηκε με τετραπλό tie brake, μιας και Heat, Hawks, Celtics και Hornets κατέληξαν με αυτή τη σειρά με κοινό ρεκόρ το 48-34. Αλλά αυτά θα τα αναλύσουν οι συνάδελφοι. Εδώ θα δούμε το ζευγάρι της Ανατολής που κλείδωσε πρώτο και το πρώτο χρονικά θα ξεκινήσει τον χορό των φετινών playoffs από το Air Canada Centre, το Σάββατο το απόγευμα στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Raptors-Pacers, λοιπόν, σε ένα matchup δυο ομάδων που και στην θεωρία -αλλά και στην πράξη- έδειξαν να έχουν διαφορετική δυναμική και διαφορετικούς στόχους από την έναρξη της χρονιάς, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την πορεία τους. Αλλά τώρα ξεκινά η postseason κι εκεί πολλές φορές το ρεκόρ της κανονικής περιόδου και τα πλεονεκτήματα έδρας δεν παίζουν παρά μικρό ρόλο. Ένα matchup, που μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά τα φετινά νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα πως θα είναι “επίθεση εναντίον άμυνας”.

Ας δούμε τα πράγματα με μια στατιστική ματιά, μέσω των 4 factors, του scoring distribution και ορισμένων ατομικών αριθμών:

Στην Regular Season

Οι Καναδοί ήταν οι νικητές στη σειρά της κανονικής περιόδου, κερδίζοντας τρία παιχνίδια, με τους Pacers να παίρνουν μόλις ένα. Από τους Raptors, μάλιστα, ήρθε η τελευταία ήττα για την Indiana στην κανονική περίοδο, σε ένα μικρό σερί 6-1 με το οποίο κλείσανε τη χρονιά, εξασφαλίζοντας τα playoffs κι -εν τέλει- την έκτη θέση. Να σταθούμε ακόμα στο τρίτο παιχνίδι, κατά το οποίο το Toronto έφυγε με τη νίκη από την Indianapolis έχοντας να ευχαριστεί σε μεγάλο βαθμό τον Bismack Biyombo, που έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του με 16 πόντους, 25 rebounds -ρεκόρ καριέρας, με τα 9 να είναι επιθετικά- και 2 blocks.

28/10: Pacers 99 @ Raptors 106

14/12: Raptors 90 @ Pacers 106

17/3: Raptors 101 @ Pacers 94 (ΟΤ)

8/4: Pacers 98 @ Raptors 111

Toronto Raptors

Φέτος πραγματοποίησαν (μακράν) την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους. Τρίτη σερί χρονιά πρωτιά στην Atlantic, πρώτη φορά που σημείωσαν πάνω από 50 νίκες, φτάνοντας μάλιστα τις 56, και τρίτη συνεχή χρονιά που βελτιώνουν το franchise record τους. Μάλιστα, μέχρι και 2-3 αγωνιστικές πριν το τέλος, η υπόθεση πρωτιά στην Ανατολή ήταν ανοιχτή ουσιαστικά κι όχι μόνο μαθηματικά, με τους Raptors να είναι σε απόσταση αναπνοής από τους Cavaliers καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Από τις 26 ήττες που κάνανε, οι μισές προέρχονται από ομάδες εκτός playoffs ενώ οι μόνες από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν που τους κέρδισαν πάνω από ένα παιχνίδι, είναι οι Warriors και οι Rockets. Δεν είναι δηλαδή κι ότι θα βρεθούν στον Τελικό με τους Cavs και θα τους κοπούν τα πόδια απαραίτητα. Την ομάδα την χαρακτηρίζει τo χαμηλό pace και οι λίγες assists, κατηγορίες στις οποίες ήρθαν προτελευταίοι σε όλη τη λίγκα. Αυτό μεταφράζεται σε πολλά iso-plays που σημαίνουν και πολλές βολές (2οι στη λίγκα στην συγκεκριμένη κατηγορία), αλλά γενικότερα τους βγήκε επιθετικά, μιας και η ομάδα ήρθε πέμπτη σε Offensive Rating. Εν τω μεταξύ, στις τέσσερις σεζόν που μετράει ο Lowry στον Καναδά έχει τελειώσει ακριβώς με τον ίδιο αριθμό rebounds. 4,7 – το καλύτερο στην καριέρα του.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί είναι καλύτερη ομάδα. DeRozan και Lowry κάνανε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα τους, και ήταν All-Stars επειδή το άξιζαν κι όχι επειδή το event ήταν στο Τορόντο. Οι Biyombo και Scola ταίριαξαν πολύ ωραία στην ομάδα, κι ο Norman Powell απέδειξε με τις εμφανίσεις του στο δεύτερο μισό, ότι όντως μπορεί να θεωρηθεί το διαμαντάκι του δεύτερου γύρου σε ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικό draft class, μετρώντας τον τελευταίο μήνα σχεδόν με 13 πόντους, σουτάροντας μάλιστα με 47,8 % από το τρίποντο. Έτσι οι Raptors, εκτός από μια καλή πεντάδα, έχουνε και αρκετές λύσεις από τον πάγκο που μπορούν να ξεκολλήσουν την ομάδα. Και μιλήσαμε μονάχα για τους νεοφερμένους στην ομάδα, χωρίς καν να αναφέρουμε τον Ross ή τον Patterson.

Στατιστικά, οι Raptors, όπως φαίνεται και στα γραφήματα, στηρίζονται πολύ στο τρίποντο, αλλά και στις βολές, ό,τι τα σύγχρονα analytics επιτάσσουν δηλαδή. Ήταν τέταρτοι στη λίγκα σε ποσοστό τριπόντων, και δεύτεροι και τρίτοι σε εύστοχες βολές και προσπάθειες σε αυτές αντίστοιχα. Από την άλλη, κάνουν λίγα fouls κι ακόμη λιγότερα λάθη, και παίζουν με χαμηλό ρυθμό. Δεν είναι και πολύ επαναστατικό λοιπόν, να θεωρήσουμε πως εφόσον καταφέρουν να κρατήσουν στη σειρά με τους Pacers τον τρόπο παιχνιδιού και στις αρχές που είχαν στην κανονική διάρκεια, δεν θα δυσκολευτούν πολύ να περάσουν.

Γιατί θα αποκλειστούν

Δεν είναι ακριβώς μεταφυσικά τα αίτια, οπότε θα πούμε πως απλά είναι θέμα ψυχολογίας. Ειλικρινά, δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος αγωνιστικός λόγος για τον οποίο οι Raptors θα αποκλειστούν. Δεν είναι, βέβαια, πως έχουν την αχτύπητη ομάδα, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι καλύτεροι. Παρόλα αυτά, κάνοντας ένα μικρό flashback, το 2014 οι Raptors κάνουν 48 νίκες, παίρνουν την πρωτιά στην Atlantic και μπαίνουν στα playoffs για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Παίζουν με τους Brooklyn Nets κι αποκλείονται στα επτά παιχνίδια, με τον Lowry να παίρνει την προσπάθεια για το σουτ νίκης-πρόκρισης, τον Paul Pierce να τον ταπώνει και στη συνέχεια να φωνάζει ”Γι’αυτό το λόγο με φέραν εδώ από τη Βοστόνη”. Το 2015 οι Raptors βελτίωσαν το ρεκόρ τους, κάναν 49 νίκες, ξανά πρωτιά στην Atlantic. Ξανά αποκλεισμός στον πρώτο γύρο με 4-0 από τους Washington Wizards. Στους οποίους έπαιζε ο Paul Pierce.. Χμμ, προλαβαίνουν οι Pacers να κάνουν κανένα 10ήμερο συμβόλαιο με τον “Truth”;

X-Factor

Ο DeMarre Carroll ήταν μια από τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, αλλά ήταν η πιο φαντασμαγορική ας πούμε, τόσο από την άποψη των χρημάτων του συμβολαίου που του δόθηκε, όσο και σαν αγωνιστική αξία, έχοντας κατά νου τις προηγούμενες δυο χρονιές του 29χρονου forward με τη φανέλα των Atlanta Hawks. Παρόλα αυτά, ο Carroll τραυματίστηκε και τελικά χειρουργήθηκε στο δεξί γόνατο κι έπαιξε μόλις 26 παιχνίδια φέτος. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αρχίσει να αποσβένει τα $ 60 εκατ. που έχει να λαμβάνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η αποστολή του είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση της σειράς: μπορεί να σταματήσει, ή έστω να περιορίσει, τον Paul George; Κακά τα ψέματα, Lowry και DeRozan είναι εξαιρετικοί παίκτες, που μπορούν να πάρουν παιχνίδια πάνω τους κι έρχονται από πολύ καλές χρονιές. Ο καλύτερος παίκτης της σειράς όμως παίζει στην αντίπαλη ομάδα κι ο Carroll είναι ο μόνος ίσως που έχει την ικανότητα και το σώμα να ακολουθήσει τον PG13 μέσα κι έξω.

Indiana Pacers

Οι Pacers στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν θεωρητικά σε τροχιά tanking. Όχι ριζικού, αλλά tanking. H frontline αποψιλώθηκε, με τους Hibbert, West και Scola να αλλάζουν φανέλα, και το ερώτημα ήταν αν θα άλλαζε και η φιλοσοφία της ομάδας που σταθερά τα τελευταία χρόνια ήταν μέσα στις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Εκτός του Jordan Hill που ήρθε από τους Lakers, τα λεπτά στο “4” και το “5” πήγαν στον μόνιμα παγκίτη Ian Mahinmi και τον φανταστικό rookie Myles Turner. Η συνταγή με τον George στο “4” και το rotation των ψηλών πήγε καλά, και κάπως κρύφτηκε η -όχι και τόσο καλή- χημεία με τον Ellis. Η αμυντική απόδοση της ομάδας παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, ο ρυθμός ανέβηκε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, και το φορμάρισμα της ομάδας προς το τέλος της χρονιάς, σε συνδυασμό με την πτώση των Bulls και των Wizards, τους έφερε μέσα στην πρώτη οκτάδα.

Γιατί θα περάσουν

Τα δύο σοβαρά ατού των Pacers είναι δύο. Ο Paul George μέσα στο γήπεδο κι ο προπονητής της ομάδας Frank Vogel. Ο δεύτερος, παρά τις σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, και σε μια δυναμωμένη και ανέλπιστα ανταγωνιστική και βαθιά φέτος Ανατολή, κατάφερε να διατηρήσει στην ομάδα τις αρχές και την φιλοσοφία που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια, και με διάλειμμα ενός έτους να ξαναμπούν στα playoffs, αποφεύγοντας κιόλας σε πρώτη φάση τον LeBron. Ο Paul George βασικά είναι η αιτία που έγινε πέρσι το διάλειμμα από τα playoffs. Όλοι θυμόμαστε τον φρικιαστικό του τραυματισμό στο Las Vegas το καλοκαίρι του ’14 στην προετοιμασία της Team USA. O George πρακτικά έχασε όλη την περσινή χρονιά, φέτος όμως μπήκε πολύ ορεξάτος. Χρειάστηκε μόλις λίγα παιχνίδια για να βρει ρυθμό, αλλά μετά απογειώθηκε και μέχρι ένα καλό σημείο της χρονιάς ήταν δεύτερος υποψήφιος για το MVP πίσω από τον Curry. Έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, ισοφάρισε τις επιδόσεις του σε assists και κλεψίματα και είχε το δεύτερο καλύτερο νούμερο στα rebounds. To δε πείραμα του Vogel να τον βάζει στο ”4”, έδειξε να λειτουργεί, με τον George να περνάει στα πόδια όποιον έβγαινε να τον μαρκάρει, κι από την άλλη να πυροβολεί ανελέητα από τα 7,25 τις ομάδες που δεν έστελναν τον PF πάνω του όταν απομακρυνόταν από το καλάθι. Η τύχη των Pacers στη σειρά με τους Raptors, αλλά και η γενικότερη πορεία τους στα playoffs, ξεκινά και σταματά στις επιδόσεις του George. Κι όπως έχει δείξει ως τώρα, στα playoffs δεν κρύβεται.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Indiana είναι η ευελιξία στα σχήματα των ψηλών. Τα guards είναι κλειδωμένα με Ellis και Hill, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Έχοντας σαν βάση την αρχική θέση του George στο, η ομάδα παρατάσσεται είτε με δίδυμο George-Turner, είτε με τον George στο “3” και δυο από τους Turner, Hill, Mahinmi, Allen στην ρακέτα. Η διαφοροποίηση αυτή, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε τρόπο παιχνιδιού, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη κόντρα στους Raptors, που έχουν να παρατάξουν τους Valanciunas-Scola, που έχουν ποιότητα, αλλά άμυνα γι’αυτούς παίζει ο Biyombo, και τον Patterson, που είναι κοντός για τα δεδομένα ματσαρίσματα.

Τέλος, όπως προείπαμε, η αναμέτρηση αυτή είναι “η επίθεση κόντρα στην άμυνα”. Η Indiana, παρά τις αλλαγές, παρέμεινε και φέτος εξαιρετικά αποδοτική στην άμυνα, όντας τρίτη σε Defensive Rating, αλλά μόλις 25η σε Offensive, την στιγμή που το Τορόντο είναι πέμπτο. Όσον αφορά το pace, δεν είναι στις κορυφαίες ομάδες, αλλά έχουν ανέβει θέσεις σε σχέση με τα τα προηγούμενα χρόνια, και σε κάθε περίπτωση παραμένουν πάνω από τη βάση, στην 11η θέση του ΝΒΑ, σε αντίθεση με τους Raptors που είναι στην 29η. Εφόσον μπορέσουν και τρέξουν το γήπεδο, εφαρμόζοντας την άμυνά τους στις μπούκες του Lowry και του DeRozan, έχουν ξεκάθαρα τύχη.

Γιατί θα αποκλειστούν

Επειδή δεν έχουν ακόμη την εμπειρία και τη σταθερότητα να προχωρήσουν πολύ στην postseason. Στις δυο τελευταίες παρουσίες τους, παίξανε Τελικούς Περιφέρειας με τους Heat, αλλά βασικοί παράγοντες εκείνης της ομάδας ήταν οι David West και Roy Hibbert. Στην τωρινή ομάδα, ακόμη κι ο Ellis που είναι 10 χρόνια στο ΝΒΑ, μόλις τέσσερις έχει παίξει σε playoffs, και τις τρεις από αυτές μόλις ένα γύρο. Εκτός αυτού, και κατά τη διάρκεια της χρονιάς τους χαρακτήριζε η αστάθεια στην απόδοσή τους. Εκτός από ένα σερί έξι νικών που κάνανε στην αρχή της χρονιάς (με τις μισές νίκες να είναι με 76ers, Bucks, Lakers), καμία φορά δεν κέρδισαν πάνω από τρία διαδοχικά παιχνίδια, ακόμα και όταν έπιαναν καλή απόδοση. Στην καλύτερη επίδοση του George για φέτος, με 48 πόντους κι οχτώ τρίποντα, η ομάδα έβαλε 119 πόντους κι έχασε από τη Utah.

Σε αντιπαραβολή, οι Raptors διατήρησαν τον κορμό τους, που – στην χειρότερη περίπτωση – έχει δύο συνεχόμενες παρουσίες σε playoffs, και τους πλαισίωσαν με παίκτες που έχουν εμπειρία από την post-season, όπως ο DeMarre Carroll και ο Cory Joseph, που έχει άλλωστε γευτεί και το νέκταρ του πρωταθλήματος, στην παρουσία του στους Spurs.

X-Factor

Ποιος Monta Ellis θα εμφανιστεί στη σειρά; Η φετινή χρονιά του Ellis ήταν μια μικρογραφία της καριέρας του. Παιχνίδια στα οποία ήταν ο ουσιαστικός παίκτης που είδαμε τα δυο τελευταία χρόνια στο Dallas και παιχνίδια που θύμιζε τον παίκτη των Bucks και των Warriors. Kai χωρίς καν να σκοράρει τόσο πολύ όσο στις τελευταίες δύο αναφερθείσες ομάδες. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι και στα χαρτιά η φιλοσοφία της ομάδας δεν ταίριαζε με τον Monta, αλλά ένας καλός Ellis θα αποτελέσει βαρόμετρο στην έκβαση της σειράς. Εκτός αυτού, μην λησμονούμε και τον Ty Lawson. Aν και ο ίδιος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να μας μείνει αξέχαστος με τις ”επιδόσεις” του τη φετινή χρονιά, είναι ένας παίκτης που μόλις ένα χρόνο πριν συγκαταλεγόταν στους elite-PGs της λίγκας. Στην (όχι και τόσο μεγάλη) πιθανότητα που ο Ty θυμηθεί ότι είναι μπασκετμπολίστας, η πλάστιγγα θα αρχίσει να γέρνει προς την Indiana.

Πρόγραμμα

Game 1: Σάββατο 16 Απριλίου, Pacers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto 7.30 μμ

Game 2: Δευτέρα 18 Απριλίου, Pacers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto 2.00 πμ

Game 3: Πέμπτη 21 Απριλίου, Raptors @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis 2.30 πμ

Game 4: Σάββατο 23 Απριλίου, Raptors @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis 10.00 μμ

Game 5 (αν χρειαστεί): Τρίτη 26 Απριλίου, Pacers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 29 Απριλίου Raptors @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis

Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 1 Μαΐου, Pacers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto

Τι θέλουμε να γίνει

O Myles Turner δείχνει για πρώτη φορά σε συνεχόμενα παιχνίδια μεγάλης σημασίας τι παίκτης είναι και τι παίκτης θα γίνει, ο George παίζει στα γνωστά του επίπεδα και οι Pacers κάνουν το (ίσως όχι και τόσο μεγάλο) μπαμ.

Τι θα γίνει

Οι Raptors θα αφήσουν πίσω τους τον άγχος των δυο τελευταίων ετών τους στην post-season, θα αποδείξουν ότι είναι όντως καλύτερη ομάδα και μετά από 15 χρόνια θα περάσουν τον πρώτο γύρο των playoffs, αποκλείοντας τους Pacers σε πέντε ή έξι παιχνίδια.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Mr.White April 16, 2016 at 22:31 -

    Ωραια αρχη η Ιντιανa ενω το “best comedy duo του ΝΒΑ” ειχαν μαζι λγοτερους ποντους απο οτι ο George μονος του…