2016 Western Conference Semifinals: San Antonio Spurs Vs Oklahoma City Thunder

Posted on Apr 29 2016 - 5:10pm by Gus Chr

(2) San Antonio Spurs vs Oklahoma City Thunder (3)

SAS-OKC

Τα πράγματα πήγαν όπως ακριβώς τα επιθυμούσαν οι δύο ομάδες στον πρώτο γύρο και, αφού έκαναν το ζέσταμά τους κόντρα σε Grizzlies και Mavericks αντίστοιχα, πλέον θα μονομαχήσουν για μια θέση στους Τελικούς της Δύσης. Κι αν οι Spurs βρίσκονται σε μια μόνιμη μπασκετική κατάσταση ζεν, οι Thunder έχουν μπροστά τους μια πραγματική δοκιμασία. Τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Και ιδίως στο δεύτερο κομμάτι, καθώς η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι στο πως θα διαχειριστούν την ψυχολογία τους απέναντι στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Popovich. Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην regular season, όπως θα δείτε και παρακάτω, San Antonio και Oklahoma μοιράστηκαν τις νίκες.

Στην Regular Season

28/10/2015: Spurs @ Thunder 106 – 112

12/3/2016: Thunder @ Spurs 85 – 93

26/3/2016: Spurs @ Thunder 92 – 111

12/4/2016: Thunder @ Spurs 98 – 102 (OT)

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies: 4 – 0

Η αλήθεια είναι πως οι Spurs θα έχαναν αυτήν την σειρά μόνο σε περίπτωση που η κόλαση πάγωνε. Όπως φαίνεται ο κάτω κόσμος παραμένει στις φλόγες, οπότε ο θείος Timmy και η παρέα του δεν συνάντησαν μεγάλα προβλήματα. Δεν συζητάμε φυσικά πως η σειρά θα ήταν διαφορετική αν έπαιζαν Conley και Gasol, αλλά με τα “αν” ουδείς φτιάχνει ιστορία. Επιπλέον, για να μην παρεξηγηθούμε, όχι ότι θα έπαιρναν την πρόκριση οι Grizzlies, αλλά τέλος πάντων θα βλέπαμε πιο ενδιαφέροντα ματς. Οι Spurs, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των δύο φυσικών ηγετών του Memphis, κράτησαν τους αντιπάλους τους στους 81 πόντους μ.ο. την στιγμή που οι ίδιοι σημείωναν 103. Ε, δύσκολα χάνεις έτσι.

O Popovich επιδόθηκε σε ένα rotation κανονικής περιόδου, θέλοντας προφανώς να ξεκουράσει τους βασικούς του. Συνεπώς, πλην του τρίτου παιχνιδιού, ο -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος αμυντικός του NBA- Kawhi Leonard αγωνίστηκε κάτω από 30 λεπτά, ο LaMarcus Aldridge το ίδιο, ενώ οι Tim Duncan και Tony Parker αγωνίστηκαν κάτω από 25 λεπτά και στα τέσσερα ματς. Ο Κawhi ήταν εκείνος που τράβηξε τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά τους Spurs, ωστόσο, όπως και στην regular, έτσι και στο match up με τους Grizzlies, o πάγκος ήταν εκείνος που έδωσε την πολυμορφία που θέλει ο Popovich. O Patty Mills έδωσε -πολλές- λύσεις, ο Boris Diaw έσπρωξε και δημιούργησε, ο David West έδωσε ανάσες στους ψηλούς και ο Boban Marjanovic μας χάρισε αυτό:

Δίχως ίχνος υποτίμησης προς το Memphis, οι απουσίες που είχε ο Joerger μετέτρεψε εξ αρχής τη σειρά αυτή σε μια άνιση μάχη, η οποία ουσιαστικά ήταν μια καλή προπόνηση για τους Spurs εν όψει Thunder.

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks: 4-1

Εδώ αν μη τι άλλο υπήρχε ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Υπήρχε ένας Mark Cuban να δηλώνει για τον Russell Westbrook πως δεν είναι super star. Υπήρχε το ενδεχόμενο να δεις έναν vintage Dirk Nowitzki να φορτώνει με καμιά 35άρα τους αντιπάλους του. To τελευταίο δεν έγινε και μείναμε με την όρεξη. Επί της ουσίας, όμως, αυτή η μία ήττα των Thunder στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς κατέδειξε το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ομάδας του Billy Donovan: άπαντες περιμένουν τα πάντα από τους Westbrook και Durant, κάτι για το οποίο ευθύνεται ο ίδιος ο προπονητής.

Στο συγκεκριμένο ματς οι Thunder σούταραν 92 φορές, εκ των οποίων οι 55 ανήκουν στους δύο προαναφερθέντες. Από αυτά τα 55 σουτ, μόλις τα 15 βρήκαν στόχο, με τον μεν Westbrook να τελειώνει με 36,4% και τον δε Durant με 21,2%. Για καλό των Thunder, ο Donovan αποφάσισε να δώσει μπάλες και στους υπόλοιπους παίχτες του, συνειδητοποιώντας πως ένα πιο ομαδικό παιχνίδι -μάλλον- θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα. Το μεγάλο κέρδος των Thunder από αυτήν την σειρά είναι αφενός ο Dion Waiters και αφετέρου ο Enes Kanter. Ο πρώτος, μετά από μια ομολογουμένως κακή regular season1)που σημαδεύτηκε και από τον θάνατο του αδερφού του στις αρχές του Μάρτη, δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του την κατάλληλη στιγμή, και αν εξαιρέσουμε το πρώτο παιχνίδι της σειράς, πραγματοποίησε ουσιώδη παιχνίδια με καλά ποσοστά.

Από την άλλη ο Kanter συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της regular, με σταθερά καλές επιδόσεις σε πόντους και rebounds, ενώ στο τέταρτο παιχνίδι σημείωσε 28 πόντους με 12/13 σουτ, σε κάτι λιγότερο από 26 λεπτά.

Το debate έχει ανάψει για τα καλά στην Oklahoma πλέον, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι -μεταξύ των οποίων και τα Μέσα της πόλης- που θεωρούν πως ο Τούρκος center θα πρέπει να ξεκινάει στην πεντάδα αντί του Steven Adams, καθώς πιστεύουν πως η παρουσία του θα δώσει μία ακόμα επιθετική λύση και θα ελαφρύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια των Westbrook και KD. Στην ουσία θα αποβάλλει τα μονότονα iso τους.

Γιατί θα περάσει το San Antonio

Γιατί θα συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε μέχρι στιγμής, γιατί στην σειρά αυτή θα τελειώσει το τουριστικό rotation και τα “big guns” θα παίξουν στα κανονικά λεπτά τους. Επιπλέον, το passing game των Spurs έχει γίνει πια αντικείμενο διδακτορικής διατριβής, σε σημείο που σκέφτεσαι πως δεν κάνει λάθος αυτός που κάνει την πάσα, αλλά αυτός που θα ήταν αποδέκτης της γιατί δεν ήταν στην σωστή θέση. Ρωτήστε και τον Kyle Anderson να σας πει:

Κατ’ επέκταση, γιατί ακόμα και να στραβώσει κάτι σε κάποιο από τα ματς της σειράς, ο Popovich έχει γαλουχήσει τους παγκίτες του να παίρνουν πάνω τους τα παιχνίδια, έχοντας ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Και τέλος πάντων γιατί οι Spurs -μαζί με τους Warriors- παίζουν το καλύτερο μπάσκετ στην λίγκα.

Γιατί θα περάσει η Oklahoma

Γιατί οι KD και Westbrook θα εμφανιστούν από άλλο πλανήτη και θα φορτώνουν το αντίπαλο καλάθι με 30+ πόντους έκαστος. Ή γιατί ο Donovan, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, θα αποφασίσει να τελειώσει με το παλιό (sic) και θα δώσει περισσότερες προσπάθειες και στους υπόλοιπους παίχτες. Αν συμπεριλάβει τους Kanter, Waiters στον βαθμό που το έκανε μετά το δεύτερο ματς κόντρα στο Dallas, τότε ίσως η Oklahoma να έχει πιθανότητες.

X-Factors 

Για το San Antonio η άμυνα του Kawhi πάνω στον KD. Αυτό είναι το match up που θα κρίνει μεγάλο μέρος της σειράς, καθώς μιλάμε για τον καλύτερο αμυντικό στο NBA απέναντι σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ. Το ζήτημα για τους Spurs είναι το κατά πόσο ο Leonard θα μπορέσει να εμφανιστεί στο 100% σε άμυνα και επίθεση, στα όσα παιχνίδια χρειαστούν. Νέος είναι, έχει αποδείξει πως έχει αντοχές, μένει να το δούμε και απέναντι στον Durant. Στο πρώτο match της σεζόν πάντως είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του. Η μονομαχία τους μοιάζει λιγάκι με την αντίστοιχη μεταξύ του αδιαμφισβήτητου τότε κυρίαρχου LeBron James2)όχι πώς έχει εκθρονιστεί δηλαδή, αλλά σε κλίμακα και του Kevin Durant που διεκδικούσε και αυτός τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων του NBA. Τελικά είναι όντως ο Durant o διάδοχος; Μπορεί ο Kawhi να αφήσει πίσω του τον star των Thunder;

Επιπλέον, βαρόμετρο θα είναι και ο LaMarcus Aldridge. Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικό για τον ίδιο, καθώς εμφανίζεται να έχει πλήρως ενταχθεί στον οργανισμό Spurs και ειδικά μετά το All Star τα νούμερά του έχουν ανέβει κατακόρυφα. Στην σειρά με τους Thunder μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για αυτούς, όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στην δημιουργία. Ας μην ξεχνάμε πως ο LMA έχει μεγάλη άνεση από την μέση απόσταση, κάτι που θα αναγκάσει τους αντίπαλους ψηλούς να μένουν κολλημένοι πάνω του. Με αυτόν τον τρόπο θα μένουν ορθάνοιχτοι διάδρομοι. Μην σας κάνει εντύπωση αν ο Aldridge τελειώσει την σειρά με έναν μέσο όρο κοντά στις 5 με 6 assists.

Από πλευρά OKC, προφανώς και τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στους δύο stars, όμως ο πραγματικός και σημαντικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο προπονητής. Ο Donovan, όσο ήταν σε κολεγιακό επίπεδο, αποθεωνόταν από ειδικούς και μη για το ομαδικό παιχνίδι των ομάδων του. Μέσα σε μια σεζόν ο ίδιος έχει αποτάξει το στυλ που είχε υιοθετήσει και δίδασκε, πέφτοντας στην παγίδα των franchise players. Δεν είναι αργά για να αλλάξει αυτό, φτάνει το μεταδώσει και ο ίδιος στους παίχτες του.

Το κατά πόσον τα PGs των Spurs θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τον σεληνιασμένο RW είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα. Parker και Mills δεν δείχνουν σε θέση να σταθούν απέναντί του στην άμυνα. Μην σας κάνει εντύπωση, όμως, αν ο Pop τους κρύψει στα δυάρια των OKC και ο Danny Green αναλάβει το δύσκολο έργο του περιορισμού του Westbrook (με δεδομένο πως ο Kawhi δύσκολα θα φύγει από τον Durant). Εδώ έρχεται και η παράμετρος Waiters. Παραδόξως πώς, o guard από την Philadelphia παίζει το πιο μεστό μπάσκετ της καριέρας του μέχρι ώρας στην πρώτη του παρουσία σε playoffs, έχοντας κόψει τα βλακώδη midrange shots, και τα παράλογα off the dribble τρίποντα. Αν δεν αποτελεί απλά ένα καλό φεγγάρι, ο Waiters με τον δυναμισμό του και χαλιναγωγημένη την όρεξή του για αψυχολόγητα σουτ μπορεί να αποτελέσει έναν δυσάρεστο γρίφο στη σκακιέρα για τον Popovich, εφόσον ο Donovan αποφασίσει να τον ταιριάξει με τον Westbrook, “ακυρώνοντας” το κρύψιμο των PGs καθώς ο Waiters έχει τόσο τη δύναμη όσο και την εκρηκτικότητα να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι ωστόσο έτοιμος ο Donovan να προβεί σε τέτοιες προσαρμογές στα κρισιμότερα παιχνίδια της καριέρας του;

Τέλος, χαρακτηριστικό των Thunder είναι τα πολλά λάθη που κάνουν στις τέταρτες περιόδους, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τις διαφορές που έχουν χτίσει. Έχοντας αυτό στο μυαλό, πρέπει να σημειώσουμε πως οι Spurs υποχρεώνουν τους αντιπάλους τους σε περίπου 15 λάθη ανά ματς3)14,8 για την ακρίβεια -στατιστικό από το basketball-reference.com. Η OKC θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμη στο 100%, στο κομμάτι του mental toughness, μιας και όπως έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής όταν ξεκινούν τα λάθη από την πλευρά της, ξεκινάει και το hero ball, με τις ευλογίες του Donovan πολλές φορές.

Πρόγραμμα

Κυριακή 1/5: Thunder @ Spurs

Τρίτη 3/5: Thunder @ Spurs (04:30)

Σάββατο 7/5: Spurs @ Thunder (04:30)

Δευτέρα 9/5: Spurs @ Thunder (03:00)

Τετάρτη 11/5: Thunder @ Spurs (εφόσον χρειαστεί)

Παρασκευή 13/5: Spurs @ Thunder (εφόσον χρειαστεί)

Δευτέρα 16/5: Thunder @ Spurs (εφόσον χρειαστεί)

Τι θέλουμε να γίνει

Να κάνουν sweep οι Spurs. Όμορφα, ωραία και νοικοκυρεμένα.

Τι θα γίνει

Sweep δεν θα γίνει, αλλά η λογική λέει Spurs. Οι Thunder, από άποψη μονάδων, έχουν έναν από τους καλύτερους πάγκους στο NBA, ωστόσο αν δεν αλλάξουν αγωνιστική ρώτα και συνεχίζουν να -θέλουν να- βρίσκουν κάποιον εκ των Durant – Westbrook για iso plays, τότε δεν έχουν μεγάλη τύχη. Ο coach Donovan θα πρέπει να βρει τρόπο να εκπλήξει τους Spurs, συμπεριλαμβάνοντας κι άλλους παίχτες στο επιθετικό κομμάτι. Ίσως θα πρέπει να μάθει από τον συνάδελφό του και να δώσει περισσότερα λεπτά και σουτ στους σουτέρ του4)γκμουχ -Morrow- γκμουχ.

Φυσικά οι Thunder θα θελήσουν να τρέξουν, ωστόσο δεν προμηνύεται πως θα βρουν εύκολα ανοιχτό γήπεδο, μιας και ένα από τα δόγματα του Popovich είναι μετά από σουτ να τρέχεις στην άμυνα και όχι να πηγαίνεις για το επιθετικό rebound. Και κυρίως γιατί φέτος έχουν την καλύτερη άμυνα της λίγκας. Θα βάλουμε τα λεφτά μας5)αντίθετα δηλαδή, για όσους με ξέρετε στο passing game των Spurs και στο ότι λίγοι έχουν καταφέρει να το αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα. Η Oklahoma δεν είναι μέσα σε αυτήν την λίστα. 4-2 για το San Antonio.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 που σημαδεύτηκε και από τον θάνατο του αδερφού του στις αρχές του Μάρτη
2 όχι πώς έχει εκθρονιστεί δηλαδή, αλλά σε κλίμακα
3 14,8 για την ακρίβεια -στατιστικό από το basketball-reference.com
4 γκμουχ -Morrow- γκμουχ
5 αντίθετα δηλαδή, για όσους με ξέρετε

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Χάρης Κορλεόνης May 13, 2016 at 16:49 -

    “Όντας κλασικός ανάποδος στις εκτιμήσεις, θα πω πως θα περάσουν OKC με 4-2 νίκες. Ας γίνει το αντίθετο.” (βλ. preview Clippers-Blazers).
    Μία απλή φράση στο τελείωμα του κειμένου και η συμπαντική ισορροπία θα εξακολουθούσε να υπάρχει.
    Αλλά όχι! “Η Oklahoma δεν είναι μέσα σε αυτήν την λίστα. 4-2 για το San Antonio.”
    Και εγένετο το αντίθετο…

    • Billy Hoyle May 13, 2016 at 17:04 -

      Εγώ μια φορά όντως κλαίω που δεν τα έχω παίξει όντως κόντρα όλα.