2016 Western Conference Semifinals: Golden State Warriors vs Portland Trail Blazers

Posted on May 1 2016 - 5:28pm by Kosmas Kapsalis
(#1) Golden State Warriors Vs Portland Trail Blazers (#5)

GSW-POR

Golden State Warriors εναντίον Portland Trail Blazers λοιπόν. Το απόλυτο φαβορί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς για το πρωτάθλημα, κόντρα σε μια ομάδα που η πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου την ήθελε εκτός playoffs στην αρχή της regular season. H ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ, κόντρα στην αδιαμφισβήτητη έκπληξη της χρονιάς. Ένα match-up που ίσως λήξει νωρίς, αλλά αν κρίνουμε από την κανονική διάρκεια, θα μας αποζημιώσει με καλό και θεαματικό μπάσκετ.

Στην Regular Season

Οι Blazers έχουν να καυχιόνται για την μία από τις εννιά βραδιές που έκαναν τους “Πολεμιστές” να μοιάζουν θνητοί. Και μαζί με την ήττα από τους Spurs, αυτή από τους Blazers ήταν μάλλον οι πιο εμφατικές. Η ιστορία είναι μάλλον γνωστή: οι ομάδες επιστρέφουν στη δράση μετά την ανάπαυλα του All-Star και ο Damian Lillard βλέπει τον ιδανικό αντίπαλο να ξεσπάσει τα νεύρα του που δεν κλήθηκε στο Τορόντο. Κάνει ρεκόρ καριέρας με 51 πόντους, 9 τρίποντα, 7 assists και 6 κλεψίματα και οι Warriors κάνουν την πέμπτη ήττα τους. Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια της σειράς πήγαν στο Golden State, αλλά αν μη τι άλλο ήταν θεαματικά για μάτια που τους αρέσει ο γρήγορος ρυθμός και τα μεγάλα σκορ, με την νικήτρια ομάδα και στα τέσσερα παιχνίδια να φλερτάρει ή να ξεπερνά τους 130 πόντους και την ηττημένη να βάζει πάντα πάνω από 100.

8/1: Warriors 128 @ 108 Blazers

19/2: Warriors 105 @ 137 Blazers

11/3: Blazers 112 @ 128 Warriors

3/4: Blazers 111 @ 136 Warriors

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Golden State Warriors (4-1 Vs Houston Rockets)

Oι Warriors ξεκίνησαν τη σειρά όπως όλοι ανέμεναν, κερδίζοντας δηλαδή. Μελανό σημείο, οι ενοχλήσεις που ένιωσε ο Curry, ο οποίος απείχε από τα παιχνίδια 2 και 3. Το τρίτο παιχνίδι ήταν μια αποτύπωση του πόσο μπορούσαν να κοντράρουν οι “Ρουκέτες” τους πρωταθλητές. Με τον Curry απόντα, τον Klay Thompson να τα σπάει με 0/7 τρίποντα και 7/20 συνολικά και τον Draymond Green στο φτωχό -για τα δεδομένα του- 9/7/7, το Houston κέρδισε με έναν πόντο διαφορά. Κι εκεί που φαινόταν η χαοτική διαφορά στη δυναμική και υπήρχε η αίσθηση ότι ο Curry θα ξεκουραστεί προληπτικά για όλη τη σειρά, εμφανίστηκε στο τέταρτο παιχνίδι. Τί το’θελε… Ξεκίνησε εμφανώς επηρεασμένος από τις ενοχλήσεις που τον κράτησαν έξω από τα προηγούμενα παιχνίδια, ήταν άστοχος, και, κερασάκι στην τούρτα, λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, έχασε την ισορροπία του σε σημείο του παρκέ που λίγο πριν είχε διαμαρτυρηθεί πως γλιστράει, και γύρισε το γόνατό του. Η διάγνωση ήταν διάστρεμμα πρώτου βαθμού κι επανεξέταση σε 15 μέρες.

Με την ψυχολογία θεωρητικά με το μέρος των Rockets, πολλοί πίστεψαν ότι η σειρά αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον. Αντ’ αυτού, με το που μπήκαν οι Warriors στο παρκέ για την τρίτη περίοδο το επιμέρους σκορ πήγε στο 41-20 και το συνολικό του δευτέρου ημιχρόνου 65-38. Το 3-1 έγινε εύκολα, η τέταρτη νίκη ήρθε ακόμη ευκολότερα, με 33 πόντους διαφορά, και οι Rockets πέταξαν άλλη μια σεζόν στα σκουπίδια, με τον Howard -σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα- να θεωρείται ήδη παρελθόν. Τον Howard, που στο τελευταίο παιχνίδι έδειξε αξιοπερίεργο φιλότιμο σε σχέση με αυτά που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, μένοντας στο παρκέ ως το τέλος, παίζοντας 45 λεπτά και τελειώνοντας το παιχνίδι με 21 rebounds (τα 11 επιθετικά) και κανένα λάθος, αλλά με μόλις 8 πόντους, με 3/13. Επίσης, οι Warriors για πρώτη φορά στην μεγάλη ιστορία τους έκαναν back2back παιχνίδια με τουλάχιστον 30 assists, κάτι που έγινε στο τέταρτο και το πέμπτο. Γενικότερα, το ρεζουμέ της σειράς μετά τον τραυματισμό του Curry (γιατί με τον Curry υγιή δεν υπήρχε καν συζήτηση για την έκβαση της σειράς), είναι το ακόλουθο:

Portland Trail Blazers (4-2 Vs Los Angeles Clippers)

Η μοίρα έδωσε ένα πανέμορφο δώρο στην αρμάδα του Terry Stotts, με τους τραυματισμούς των Chris Paul και Blake Griffin των Clippers στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, και o Lillard, o McCollum και τα υπόλοιπα παιδιά δεν έδειξαν αχαριστία, και χίμηξαν σαν λέαινες στο πληγωμένο κορμί των Clippers.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μιλάμε για μια ομάδα που βρίσκεται τυχαία εδώ. Πριν το σύμπαν ξεπληρώσει στον Doc Rivers κάποια χρωστούμενα που προφανώς είχαν ξεμείνει από το μόνιμα γκρινιάρικο παρελθόν και παρόν, καταδικάζοντας άλλη μια προσπάθειά του να κάνει τους Clippers μεγάλους, οι Blazers είχαν κερδίζει εμφατικά το πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους, και το ίδιο φαινόταν ότι θα έκαναν στο δεύτερο ακόμα και αν οι stars του LA δεν τραυματίζονταν.

Ο Terry Stotts κάνει μια συγκλονιστική χρονιά προπονητικά, στήνοντας μια ομάδα πάνω στο καταπληκτικό επιθετικό ταλέντο και την ηγετική προσωπικότητά του Lillard, αναδεικνύοντας έναν ακόμα 20ppg σκόρερ, στο πρόσωπο του McCollum, και βρίσκοντας ρόλους σε έναν σωρό ημίψηλους και αντισυμβατικούς ψηλούς, δημιουργώντας μια ομάδα αξιοθαύμαστα ισορροπημένη, παρά τη συγκέντρωση του σκορ στους δύο περιφερειακούς του stars. Οι εκπλήξεις, όμως, συνεχίστηκαν και στα playoffs, όπου εξαπέλυσε τον – φαινομενικά – στάσιμο μια τετραετία Maurice Harkless, o οποίος, από τα 19 λεπτά της κανονικής περιόδου, απέναντι στους Clippers έπαιζε κατά μέσο όρο 29, διπλασιάζοντας πόντους και rebounds και λύνοντας τα χέρια του προπονητή του τόσο με φανταστική δουλειά μακριά από την μπάλα, με κοψίματα και leak-outs, όσο και μια αναπάντεχη αυτοπεποίθηση στο να βάλει την μπάλα στο παρκέ.

Γιατί θα περάσει το Golden State

Δεν χρειάζεται να ξαναγράφουμε τα ίδια και τα ίδια και να κουράζουμε. Ναι, είναι αντικειμενικά καλύτερη ομάδα, ναι, θα πονέσουν λίγο, πολύ ή καθόλου που θα λείψει ο Curry, ναι, ο Klay Thompson έδειξε με τους Rockets ότι μπορεί να το πάρει πάνω του. Από εκεί και πέρα, οι Warriors είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που δεν έχει χάσει δεύτερη φορά από τον ίδιο αντίπαλο μέσα στη χρονιά. Θα καταφέρουν οι Blazers να τους κερδίσουν τέσσερις φορές μέσα σε 16 (το πολύ) μέρες;

Γιατί θα περάσει το Portland

Επειδή παίζουν χωρίς κανένα απολύτως άγχος. Μπήκαν στα playoffs κόντρα σε κάθε (αρχική) πρόβλεψη. Μετά, χάρη στο ταλέντο τους, αλλά και τις συνθήκες που άλλαξαν, πέρασαν και τον πρώτο γύρο. Πλέον αντιμετωπίζουν τους Warriors που όσα παιχνίδια κι αν παίξουν χωρίς τον Curry, είναι, όπως και να το κάνουμε, καλύτερη ομάδα. Δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα, μόνο να κερδίσουν, ακόμα κι αν φύγουν σκουπισμένοι. Θα παίξουν ελεύθερο μπάσκετ κι αυτό θα είναι καλό και για το θέαμα της σειράς.

X-Factors 

Προφανώς δεν θα πούμε κάτι αναπάντεχο. Η υγεία του Curry και το κατά πόσο θα μπορέσει να μπει και να βοηθήσει την ομάδα, εφόσον το πράγμα δείχνει να στραβώνει. Τί μπορούν να κάνουν οι Blazers κατά τη διάρκεια της απουσίας του; Μπορούν να κλέψουν κάποιο παιχνίδι στο Golden State; Μπορούν να πάρουν τα παιχνίδια στην έδρα τους; Κοιτώντας ακόμα πιο μπροστά, θα αναγκαστεί ο Curry να πιεστεί να επιστρέψει, και τι θα σημαίνει αυτό για το υπόλοιπο των playoffs;

Από πλευράς Blazers, στη σειρά με τους Clippers είδαμε έναν υπέροχο Mason Plumlee. Οι συνολικοί του μέσοι όροι ήταν 8 πόντοι, 13,2 rebounds και 5,7 assists, νούμερα που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα αν στο πρώτο παιχνίδι δεν είχε το φτωχό 5/0 σε rebounds/assist. Τα νούμερά του θυμίζουν ευθέως Draymond Green και τον ρόλο του στην ομάδα, όσο και αν οι κινήσεις τους δεν μοιάζουν μέσα στο παρκέ. Ξέρουμε από τώρα ότι η ομάδα ξεκινά και σταματά στο δίδυμο Lillard – McCollum, αλλά τη διαφορά, και το πόσο μακρυά θα πάει η σειρά (αν πάει), θα το καθορίσει το κατά πόσο o Plumlee θα μπορέσει να ξαναπιάσει τέτοια νούμερα.

Τέλος, ο Shaun Livingston δεν είναι παίκτης που μπορούν να αγνοήσουν οι Blazers, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα μαρκαρίσματα στην περιφέρεια. Αυτός ο πανύψηλος guard μπορεί να ποστάρει και να σουτάρει με turnaround πάνω από οποιονδήποτε, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το να ποστάρει τον Damian Lillard σταθερά θα είναι μια νέα πτυχή στο gameplan των Warriors.

Πρόγραμμα

Game 1: 1 Μαΐου, Blazers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 2: 3 ΜαΐουBlazers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 3: 7 Μαΐου, Warriors @ Blazers, Moda Center, Portland, Oregon

Game 4: 9 ΜαΐουWarriors @ Blazers, Moda Center, Portland, Oregon

Game 5 (αν χρειαστεί): 11 ΜαΐουBlazers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 6 (αν χρειαστεί): 13 ΜαΐουWarriors @ Blazers, Moda Center, Portland, Oregon

Game 7 (αν χρειαστεί): 16 ΜαΐουBlazers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Τι θέλουμε να γίνει

Τον Damian Lillard σαν άλλος Στάθης Ψάλτης να κάθεται στα αποδυτήρια και όλη την ομάδα παραταγμένη γύρω γύρω να του θυμίζει ότι το Φλεβάρη του ρίξανε άκυρο από το All-Star Game κι εκείνον να βγαίνει στο παιχνίδι και να σουτάρει αλύπητα. Περίπου ότι έγινε στις 19 Φλεβάρη δηλαδή, που έκανε την καλύτερη επιθετική βραδιά της καριέρας του με 51 πόντους. Όσο δύσκολο ή ακόμα κι αδύνατο να φαντάζει (έστω κι αν είναι βαριά λέξη το αδύνατο), πόσο ωραία ιστορία θα είναι οι Blazers, μια ομάδα που το χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα τελευταία χρόνια ήταν το μικρό rotation και τα πολλά λεπτά των βασικών, να αλλάζουν τα 4/5 της αρχικής τους πεντάδας και με έναν σνομπαρισμένο All-Star, τον πιο βελτιωμένο παίκτη της χρονιάς, κι έναν Αφρικανό πρίγκιπα να φτάσει στους Τελικούς της Δύσης, αποκλείοντας την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών;

Τι θα γίνει

Ο Curry θα αναρρώσει και θα ξεκουραστεί και λίγο αν προλάβει, θα παίξει στα τελευταία 1 ή 2 παιχνίδια (αν η σειρά δεν λήξει νωρίς) για να βρει ρυθμό εν όψει Τελικών Δύσης, και οι Warriors θα περάσουν σε 5 ή το πολύ σε 6 παιχνίδια.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.