2016 Eastern Conference Semifinals: Cleveland Cavaliers vs Atlanta Hawks

Posted on May 2 2016 - 11:10am by The Ball Hog
(1) Cleveland Cavaliers vs Atlanta Hawks (4)

CLE-ATL

Ο πρώτος γύρος αποτελεί παρελθόν, με τους δύο μονομάχους είτε εύκολα, στην περίπτωση των Cavs, είτε κάπως δυσκολότερα, στην περίπτωση των Hawks, να περνούν τους αντιπάλους τους. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για την ομάδα του Mike Budenholzer να μας δείξει αν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον LeBron James και την παρέα του, και να κάνει το βήμα παραπάνω για να διεκδικήσει αυτό που δεν κατάφερε πέρσι, όταν και είχε το καλύτερο ρεκόρ της Ανατολής. Από την άλλη, η τριάδα James, Irving και Love θέλει να διατηρήσει την καλή προϊστορία που έχουν οι Cavs απέναντι στα “Γεράκια” για τα Playoffs, όπου και μετρούν ένα 8-0, με σκούπες στους περσινούς τελικούς της Ανατολής και στους Ημιτελικούς της Περιφέρειας το 2009.

Στην Regular Season

Ο χαρακτηρισμός “πελάτες” θα μπορούσε να δοθεί στους Hawks καθώς μετά το σκούπισμα τους στους περσινούς τελικούς, οι Cavaliers τους κέρδισαν και στα τρία φετινά παιχνίδια για την regular season.

27/11/2015

haws_Cavs_27.11

ATL: P. Millsap: 14pts, 11rebs, 5ast, 4stl

CLE: K. Love: 25pts, 11rebs, 2ast, 2blk

01/04/2016

haws_Cavs_1.4

CLE: L. James: 25pts, 16rebs, 9ast, 3stl

ATL: P. Millsap: 29pts, 12reb, 3ast

11/04/2016

haws_Cavs_11.4

ATL: K. Bazemore: 23pts, 6reb, 3stl

CLE: K. Irving: 35pts, 4reb, 5ast

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο
Cleveland Cavaliers (4-0 Vs Detroit Pistons)

Το αναμενόμενο για πολλούς σκούπισμα των Pistons από τους Cavs είναι γεγονός. Για να έρθει αυτό το 4-0, όμως, είδαμε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα στα παρκέ των Quicken Loans Arena και Palace of Auburn Hills.

Η Big-3 των Cavrs ήταν σε μεγάλα κέφια σε όλη την διάρκεια της σειράς κι αυτό φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι, όπου και σκόραραν τους 81 από τους 106 πόντους της ομάδας, ποσοστό της τάξης του 76,4%. Στο σύνολο των τεσσάρων παιχνιδιών, το ποσοστό αυτό ήταν στο 69,1%. Ένα ακόμα στοιχείο που έκρινε τη σειρά ήταν ο αφοπλισμός του Andre Drummond από την -όχι και τόσο σκληροτράχηλη- γραμμή ψηλών των Cavs. Ο ηγέτης της ομάδας του Detroit είχε όλη την χρονιά ένα μέσο όρο 15 rebounds, όντας πρώτος στο ΝΒΑ, όμως στην σειρά κόντρα στους Cavs τα νούμερά του έπεσαν στα 8, και αν συνυπολογίσει κανείς και την αστοχία του στις βολές, όπου είχε 11/34 και 32,4%, γεγονός που του στοίχισε αρκετό χρόνο εκτός παρκέ, ελέω Hack a’ Dre, μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα ότι ο Lue βρήκε το κουμπί των Pistons για να κάνει την σειρά αρκετά πιο εύκολη για την ομάδα του.

Μάταια οι Pistons άρχισαν να γίνονται “Baaaaaad Boooooooys” όπως χαρακτηριστικά φώναζαν οι οπαδοί τους στο τρίτο παιχνίδι. Το σκληρό παιχνίδι δεν κατάφερε να τους δώσει κάποιο πλεονέκτημα απέναντι στους μπαρουτοκαπνισμένους σε αγώνες playoffs Cavaliers. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η παρέα του LeBron στο δεύτερο παιχνίδι ισοφάρισε και το ρεκόρ με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (20), ένα ρεκόρ που τέσσερις μέρες αργότερα κατέρριψαν -ποιοι άλλοι;- οι Warriors (21), χωρίς μάλιστα τον Stephen Curry στην σύνθεσή τους.

Atlanta Hawks (4-2 vs Bostons Celtics)

Αντίθετα με τους Cavs, μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά μας πρόσφεραν τα “Γεράκια” της Atlanta με αντίπαλους τους “Κέλτες”. Οι παίκτες του Budenholzer έκαναν τη ζωή τους δύσκολη και τα χρειάστηκαν στο πρώτο παιχνίδι για να μην στραβώσει από νωρίς η σειρά, όμως θα πρέπει να ανάψουν μια λαμπάδα στο ύψος του Kent Bazemore, ο οποίος τους πήρε στις πλάτες του και οδήγησε την ομάδα του στο 1-0, το οποίο ήταν και η πιο δύσκολη νίκη τους, μιας και οι υπόλοιπες νίκες των Hawks ήρθαν με διψήφιες διαφορές. Χαρακτηριστικά στατιστικά, που δείχνουν το πόσο εύκολα ήρθαν οι νίκες για τους Hawks, είναι η επιθετική συγκομιδή των “Πρασίνων” στην πρώτη περίοδο του δεύτερου παιχνιδιού, που ανήλθε σε μόλις επτά πόντους, αλλά και τα 20 λάθη στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς.

Παρένθεση στην υπεροχή της ομάδας της Atlanta ήταν τα δύο πρώτα παιχνίδια στο Boston Garden, όπου οι Thomas και Jerebko θέλησαν να μας αποδείξουν ότι υπάρχει ζωή στην Βοστόνη και χωρίς τους τραυματίες Bradley και Olynyk. Ο πρώτος έβαλε 42 για το 2-1 και ο άλλος κατάφερε να είναι το αντίπαλο δέος του Millsap, ξυπνώντας την ομάδα του με 10 συνεχόμενους πόντους στο τέλος της τρίτης και τις αρχές της τέταρτης περιόδου, δίνοντας το έναυσμα για την ισοφάριση της σειράς στο 2-2.

Αν και οι Hawks είχαν σχετικά σβηστούς τους κινητήριους μοχλούς τους, Millsap και Horford (με εξαίρεση φυσικά την έκρηξη των 45 πόντων του Paul Millsap στην ήττα του τρίτου παιχνιδιού), είδαν τον Korver να ξαναβρίσκει τον ρυθμό του και τον Kent Bazemore να πιάνει μέσους όρους της τάξης των 14 πόντων, 7 rebounds, 2 assists και από 1 κλέψιμο/block, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του στα παιχνίδια που έκριναν την πρόκριση.

Γιατί θα περάσει το Cleveland

Για χίλιους δυο λόγους. Επειδή έχει τον LeBron James, ο οποίος θέλει να διανύσει με συνοπτικές διαδικασίες τον δρόμο μέχρι τους τελικούς. Επειδή, σε αντίθεση με πέρσι, έχει υγιή όλη την τριάδα-φωτιά, η οποία κουβαλά και άλλον έναν χρόνο μονταρίσματος στις αποσκευές της. Επειδή έχει το πλεονέκτημα έδρας. Συν τοις άλλοις, το στοιχηματικό φετίχ που λέγεται “παράδοση” είναι αναφανδόν εναντίον της Atlanta. Πιο πολύ ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς μπορεί η Atlanta να χτυπήσει το Cleveland.

Χωρίς χρονοτριβή  λοιπόν…

Γιατί θα περάσει η Atlanta

Πέρσι είχαν την τύχη να βρουν τους Cavaliers μετά την επέμβαση του Dr. Olynyk στον ώμο του Kevin Love. Ταυτόχρονα, όμως, είχαν να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι προβλήματα, με τον DeMarre Carroll που επωμίστηκε το μαρκάρισμα του LeBron να παίζει με πρόβλημα, με τον Kyle Korver να πέφτει θύμα της “Αυστραλιανής τορπίλης” που λέγεται Dellavedova, αλλά και τον Thabo Sefolosha να παρακολουθεί με πολιτικά, ύστερα από το σπασμένο πόδι που υπέφερε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Φέτος Carroll μπορεί να μην υπάρχει, αλλά υπάρχει ένας Kent Bazemore γεμάτος ενέργεια και αυτοπεποίθηση, ο οποίος ταυτόχρονα παίζει το επόμενο συμβόλαιό του, και η δυνατότητα να περιορίσει τον LeBron James μπορεί να προσθέσει μηδενικά στο χαρτί που θα υπογράψει τον Ιούλη. Ο Sefolosha είναι υγιής και έτοιμος για την πρόκληση του King James και με αυτή την ευελιξία στο ρόστερ μπορεί και ο Millsap να πέσει με μεγαλύτερη ασφάλεια πάνω του.

Ο ρόλος πάντως του Bazemore δεν περιορίζεται στο αν θα καταφέρει να μαρκάρει τον LeBron, αλλά και στην αποτελεσματικότητά του από τα 7,25 και στην κίνηση δίχως την μπάλα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μοιάζει με το δυναμό που κάνει τη μηχανή της Atlanta να γυρνά.

Κατά δεύτερον, οι Cavs βρήκαν το αντίδοτο για τον Andre Drummond, αλλά εδώ θα έχουν απέναντί τους μια πολυσύνθετη front-line που μπορεί να προσαρμοστεί και να θέσει διάφορα προβλήματα στον Kevin Love και τον Tristan Thompson. Πέρσι ο Horford τα είχε βρει μπαστούνια με τον Mozgov, αλλά φέτος ο Ρώσος έχει παραγκωνιστεί. Ο Love δεν φημίζεται για τη θέρμη με την οποία αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις του στην άμυνα του pick n’ roll, και Millsap-Horford μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά σε αυτόν τον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, μια ματιά στους δύο πάγκους αρκεί για να γεμίσει ελπίδες τους φίλους της Atlanta, καθότι ο Budenholzer αποτελεί βαρύ πυροβολικό απέναντι στη σφεντόνα που λέγεται Tyronn Lue.

X-Factors 

Το ζευγάρι παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες μονομαχίες σε διάφορες θέσεις. Jeff Teague και Kyrie Irving τείνουν να ανεβάζουν τα νούμερά τους όταν αγωνίζονται ο ένας απέναντι στον άλλον, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσον ο Kevin Love θα καταφέρει να είναι το ίδιο αποδοτικός απέναντι στον Paul Millsap, αλλά και το πώς θα διαμορφωθούν τα μαρκαρίσματα των Cavs στην άμυνα.

Στο παρκέ σημαντικό ρόλο θα παίξει η μάχη των rebounds, την οποία οι Hawks πέρσι έχασαν κατά κράτος, και φυσικά τα τρίποντα. Η αποτελεσματικότητα σε αυτά έδωσε νίκες και στους δύο στον πρώτο γύρο, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους. Η μάχη των shooting guards πέρσι είδε έναν σεληνιασμένο J.R. Smith, την ώρα που ο Kyle Korver ήταν κρύος ακόμα και πριν τον τραυματίσει ο Dellavedova. Είναι κρίσιμο για τον Budenholzer να βγάλει ποιοτικά σουτ για τους Korver και Bazemore, καθώς έτσι ίσως υποχρεώσει τον Lue να δοκιμάσει πεντάδες που δεν έχει τρέξει αρκετά.

Πρόγραμμα

Game 1: Τρίτη 3 Μαΐου – Hawks at Cavaliers – 2:οο π.μ.

Game 2: Πέμπτη 5 Μαΐου – Hawks at Cavaliers – 3:00 π.μ.

Game 3: Σάββατο 7 Μαΐου – Cavaliers at Hawks – 2:00 π.μ.

Game 4: Κυριακή 8 Μαΐου – Cavaliers at Hawks – 10:30 μ.μ.

Game 5: Τρίτη 10 Μαΐου – Hawks at Cavaliers – (Εάν χρειαστεί)

Game 6: Πέμπτη 12 Μαΐου – Cavaliers at Hawks – (Εάν χρειαστεί)

Game 7: Κυριακή 15 Μαΐου – Hawks at Cavaliers – (Εάν χρειαστεί)

Τι θέλουμε να γίνει

Η τριάδα των Teague, Millsap και Horford θα καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια την αντίστοιχη των Cavaliers και θα φτάσει την σειρά σε έκτο ή και έβδομο παιχνίδι. Ο Lue θα προσπαθήσει να κερδίσει την μάχη των πάγκων. Εντάξει το συγκεκριμένο δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει ούτε ο ίδιος ο θεός, απλά σε αυτή την ενότητα μας αρέσει να γράφουμε πράγματα για να γελάμε.

Τι θα γίνει

Ο LeBron όσο πλησιάζουμε προς του τελικούς θα ανεβάσει στροφές μέχρι να φτάσει σε mode περσινών τελικών και οι Cavaliers θα ξεπεράσουν σε πέντε παιχνίδια το εμπόδιο των τίμιων Hawks.