2016 Eastern Conference Semifinals: Toronto Raptors vs Miami Heat

Posted on May 3 2016 - 4:41pm by Giannis Chatsios
(2) Toronto Raptors Vs Miami Heat (3)

nopic

Δύο σειρές του πρώτου γύρου πήγαν στα επτά παιχνίδια, και ήταν αυτές που μας έδωσαν το ήσσον ζευγάρι των ημιτελικών της Ανατολής. Toronto Raptors, λοιπόν, εναντίον Miami Heat. Από τη μια η βορειότερη ομάδα του NBA (δεν είναι, αλλά τέλος πάντων, Καναδάς, Βορράς, roll with it) και από την άλλη η νοτιότερη ομάδα, στις ακτές του Ατλαντικού. “The North” vs “South Beach”.

Στον πρώτο γύρο αμφότεροι οι μονομάχοι εξέθεσαν και εκτέθηκαν, από -κατά τεκμήριο- υποδεέστερους αντιπάλους που τους έφτασαν στα όριά τους.

Από τη μια οι Raptors ψάχνουν μια διάκριση για να σφραγίσουν τη σταδιακή, χρόνο με το χρόνο, εξέλιξή τους, και από την άλλη το Miami, o Eric Spoelstra και ο Dwyane Wade ζουν και αναπνέουν για να βρουν μπροστά τους τον LeBron.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Cavaliers δεν έχουν ποτέ συναντήσει σε playoffs ούτε τους Heat, αλλά ούτε και τους Raptors.

Στην Regular Season

8/11  Toronto Raptors @ Miami Heat 76 – 96

14/12 Toronto Raptors @ Miami Heat 108 – 94

22/1 Miami Heat @ Toronto Raptors   81- 101

12/3  Miami Heat @ Toronto Raptors 104 – 112

Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τα matchups της regular season, καθώς σε κανένα από αυτά δεν εμφανίστηκε η τωρινή έκδοση των Heat. Στα πρώτα τρία παιχνίδια είχαν τον Chris Bosh, ενώ στο τέταρτο, που ο Joe Johnson είχε έρθει στο Miami, o Wade έμεινε εκτός.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο
Toronto Raptors (4-3 vs Indiana Pacers)

Άντεξαν την πίεση των Pacers του Frank Vogel που εξαπέλυσε σαν σκυλιά Paul George και George Hill πάνω στους stars τους, DeRozan και Lowry, και τους υποχρέωσαν σε εφτά μίζερα παιχνίδια στα οποία σούταραν με 32% έκαστος. Παράλληλα, άντεξαν τον πολιορκητικό κριό που ονομάζεται Paul George, και έδειξαν ένα “μέταλλο” που δεν μας είχαν συνηθίσει, με μια μεγάλη ανατροπή στο πέμπτο παιχνίδι.

Η εξουδετέρωση των stars ανάγκασε τον Dwane Casey να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους απειλής και να εμπιστευθεί τα εργαλεία του πάγκου, και δικαιώθηκε γι’ αυτό. Ο 59χρονος είδε τον Joseph να χρησιμοποιεί την εμπειρία του από τους Spurs για να φέρνει την ομάδα στα ίσια της όταν Lowry και DeRozan ξέφευγαν, είδε έναν Bismack Biyombo να ανεβάζει την ένταση σε επικίνδυνα επίπεδα όποτε επιστρατευόταν, μα κυρίως, ανακάλυψε ότι ο Norman Powell δεν είναι απλά ένα μπάλωμα από τον πάγκο, αλλά ο αμυντικός εξολοθρευτής του, και παράλληλα ένας παίκτης που υποδέχεται με θάρρος τις μεγάλες στιγμές.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε, πέρα από τις σχετικά χαμηλές πτήσεις των δύο σταρ της ομάδας, είναι η ολοκληρωτική εξαφάνιση του DeMarre Carroll ως τώρα, ο οποίος παίζει, αλλά είναι σαν να μην παίζει. Το μυστήριο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψιν ότι στα περσινά playoffs των Hawks, όταν οι υπόλοιποι τέσσερις σταρ ήταν σκιές των εαυτών τους, ο Carroll ήταν ο μοναδικός παίκτης ο οποίος είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του και τα νούμερα του, όντας η πλέον αξιόπιστη επιθετική τους επιλογή.

Οι Pacers άγχωσαν τους Raptors, αλλά ταυτόχρονα τους ανάγκασαν να μάθουν και να σφυρηλατήσουν τους εαυτούς τους μέσα στη φωτιά.

Miami Heat (4-3 vs Charlotte Hornets)

Οι Heat έμοιαζαν έτοιμοι για μια εύκολη πρόκριση μετά και τον τραυματισμό του Batum, και ίσως υποτίμησαν τη δυναμική και το δέσιμο των Hornets. Κάπως έτσι έκαναν κοιλιά στη μέση της σειράς, και έχασαν το πέμπτο παιχνίδι στην έδρα τους μένοντας πίσω με 3-2, πολύ κοντά σε έναν αποκαρδιωτικό αποκλεισμό. Το πηγάδι της επίθεσής τους στέρεψε για τρία παιχνίδια, και χρειάστηκαν οι ηρωισμοί του Wade για να ισοφαρίσουν τη σειρά, και ένας συγκλονιστικός Dragic για να πάρουν την πρόκριση.

Λογικά πάντως, το γεγονός αυτό λειτούργησε σαν καμπανάκι για την ομάδα του Spoelstra, αποδεικνύοντας ότι δεν παίζουν μπάσκετ μόνο τα ονόματα και η εμπειρία, αλλά χρειάζεται συγκέντρωση και συνεπής εκτέλεση σε κάθε αγώνα. Οι Hornets μπορεί τελικά να μην είχαν την ιπποδύναμη να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, αλλά οι Raptors δύσκολα θα είναι τόσο ευγενικοί.

Γιατί θα περάσει το Toronto

Οι Heat παίζουν ουσιαστικά με έναν ψηλό, κι αυτό είναι κάτι που ο Dwane Casey θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει, κουμαντάροντας σωστά τα λεπτά Biyombo και Valanciunas, μα ίσως επαναφέροντας και τον Luis Scola, ο οποίος βέβαια είναι ερωτηματικό πού θα μαρκάρει τις πεντάδες των Heat με τον Deng ή τον Johnson στο τέσσερα, που αρέσκονται να ψάχνουν γρήγορες επιθέσεις μετά το rebound.

Έχουν το πλεονέκτημα έδρας και ένα αφοσιωμένο κοινό που δημιουργεί μια εξαιρετική και παθιασμένη ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, βαδίζουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Οι διάσημοι για τις τάσεις αυτοκτονίας στα playoffs Καναδοί κατάφεραν επιτέλους να περάσουν σε δεύτερο γύρο playoffs. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ομάδα θα εμφανιστεί στον ημιτελικό με τους Heat. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα ξαναεμφανιστούν οι ατρόμητοι Raptors της κανονικής διάρκειας, ίσως και πιο παθιασμένοι και ανάλαφροι ακόμα, τώρα που η κατάρα των αποκλεισμών έσπασε.

Γιατί θα περάσει το Miami

Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες με την εμπειρία των Heat στα playoffs. O Lowry και ο DeRozan μοιάζουν με νεοσύλλεκτους μπροστά στους μπαρουτοκαπνισμένους Wade, Deng και τον Raptor-killer Joe Johnson. Το Miami, όμως, δεν ποντάρει μόνο στην εμπειρία. Ο Hassan Whiteside αντιπροσωπεύει τη δίψα για διάκριση στην πρώτη του παρουσία στα playoffs και συντάσσει το βιογραφικό του για να πληρωθεί το καλοκαίρι, ενώ το εντυπωσιακό rookie δίδυμο του Spoelstra, που αποτελούν οι Richardson και Winslow, είναι οι εξολοθρευτές που ο προπονητής των Heat ετοιμάζεται να εξαπολύσει εναντίον των stars του Toronto.

Γιατί οι Raptors δεν έχουν τον παίκτη που μπορεί να τραβήξει τον Whiteside μακριά από το καλάθι, και τα προβλήματα των Lowry και DeRozan απέναντι σε Mahinmi και Turner δεν είναι ο καλύτερος οιωνός για τον Casey απέναντι στον λυσσασμένο μπλοκέρ του Miami.

Μιλάμε για εμπειρία και για επιθετικό πλουραλισμό επειδή τα παιχνίδια πιθανότατα θα είναι κλειστά και θα κριθούν στην εκτέλεση στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Οι Heat έχουν δύο παίκτες στα πρόσωπα των Wade και Dragic, που μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα της άμυνας ξανά και ξανά, και να επιστρατεύσουν μια φαρέτρα γεμάτη κολπάκια και δημιουργικές επιδείξεις footwork για να βρουν τον δρόμο προς το καλάθι, έχουν τον – πάλαι ποτέ – ιδεατό clutch scorer Joe Johnson, έναν αφιονισμένο στα φετινά playoffs Deng, ενώ πάντα επικρέμαται η εναέρια απειλή του Whiteside. Oι Raptors δεν φημίζονται για τη δημιουργικότητά τους σε αυτές τις καταστάσεις, που συνήθως εξαρτώνται από τους ηρωισμούς του – σε κακή κατάσταση – Lowry και του DeRozan. Χωρίς να έχουν πείσει από τα 7,25, οι δίοδοί τους προς το καλάθι, όπου θα περιμένει ο κέρβερος, μοιάζουν δύσβατες.

X-Factors 

Η αντιμετώπιση του Hassan Whiteside από τον Dwane Casey. O Valanciunas θα δυσκολευτεί μαζί του στην άμυνα εξ’ αιτίας των αργών ποδιών, αλλά είναι παράλληλα ο τύπος ψηλού, δυνατός με post-moves που παίζει κατά βάση με πλάτη, που μπορεί να εκθέσει τον Whiteside. Θα βρει, όμως, τις ευκαιρίες να το κάνει; Οι υπόλοιποι παίκτες του Miami δεν είναι από αυτούς που θα διστάσουν να βάλουν τα χέρια τους στην μπάλα όταν ο Λιθουανός την πάρει στο low-post, και σε τέτοιες περιπτώσεις υποπίπτει συχνά σε λάθη. Ενδεχομένως ο Bismack Biyombo να παίξει περισσότερο για να τσαμπουκαλευτεί με τον Hassan Whiteside.

Ενδιαφέρουσα είναι και η μάχη των point guards. Τόσο ο Lowry, όσο και ο Dragic αναδείχτηκαν στο Houston, αρχικά με τον Adelman και έπειτα με τον McHale. Αμφότεροι late-bloomers, πήγαν στο Texas με χρόνια στην πλάτη του ως back-ups, και πρώτα ο Lowry και ύστερα ο Dragic στο πλευρό του τη σεζόν του lock-out toy 2011, έκαναν την οντισιόν τους μεγαλύτερους ρόλους. Ο Lowry βρήκε το λιμάνι του ως ο star του Toronto, έστω και μετά από μια τρικυμιώδη πρώτη διετία, ενώ ο Dragic επέστρεψε στο Phoenix, όπου έκανε μια καταπληκτική all-star επιπέδου χρονιά πλάι στον Bledsoe, που του απέφερε στα 28 του ένα βραβείο MIP και μια θέση στην 3rd All-NBA team. Πλέον στα 30 τους1)o Dragic έχει γενέθλια μεθαύριο 6 Μαΐου έχουν βρει τους ρόλους τους. Ο Lowry παραμένει πρωτοδεύτερη επιλογή στο Toronto, και αποτελεί μια από της πιο ηγετικές προσωπικότητες της λίγκας, ενώ ο Dragic συμβιβάστηκε ως συμπληρωματικός starter στο πλάι άλλων stars στο Miami.

O DeRozan, από την άλλη, μοιάζει με κακέκτυπο του Wade, κρατώντας ψηλά τον δαυλό του “άσουτου” shooting guard που μπουκάρει στο καλάθι με κάθε τρόπο και παίζει με πλάτη όταν οι δίοδοι του κλείνουν. Τι κι αν ο Wade βρίσκεται στα πίσω-πίσω, ενώ ο Derozan τώρα μπαίνει στο prime του, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο δεύτερος αποτελεί μεγαλύτερο εχέγγυο επιτυχίας ακόμα, ειδικά με τη φθίνουσα απόδοσή του χρόνο με τον χρόνο στα playoffs.

Πρόγραμμα

Game 1: Τρίτη 3/5, Air Canada Centre, Toronto, 3:00 π.μ.

Game 2: Πέμπτη 5/5, Air Canada Centre, Toronto, 3:00 π.μ.

Game 3: Σάββατο 7/5, AmericanAirlines Arena, 12:00

Game 4: Δευτέρα 9/5, AmericanAirlines Arena, 3:00 π.μ.

Game 5: Τετάρτη 11/5, Air Canada Centre, Toronto, (Αν χρειαστεί)

Game 6: Παρασκευή 13/5, AmericanAirlines Arena, (Αν χρειαστεί)

Game 7: Κυριακή 15/5, Air Canada Centre, Toronto, (Αν χρειαστεί)

Τι θέλουμε να γίνει

Να περάσουν οι Raptors με τον Norman Powell να έχει 15ppg σβήνοντας τον Wade, και να πάει στο Cleveland να σβήσει και τον LeBron.

Τι θα γίνει

Οι Heat με πείθουν πάρα πολύ. Έχουν πολλούς γρίφους να ρίξουν στους Raptors, έχουν την εμπειρία να κλειδώσουν τα παιχνίδια στην έδρα τους και ταυτόχρονα μοιάζουν να έχουν και απαντήσεις στα πλεονεκτήματα των Καναδών. Θεωρώ πως μπορούν να κάνουν ένα break και να πάρουν την πρόκριση στην έδρα τους στο έκτο παιχνίδι. Αν, όχι, στο έβδομο δεν χωρούν προβλέψεις.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 o Dragic έχει γενέθλια μεθαύριο 6 Μαΐου