2016 Eastern Conference Finals: Cleveland Cavaliers vs Toronto Raptors

Posted on May 17 2016 - 6:05pm by Stavros Marinos
(#1) Cleveland Cavaliers vs Toronto Raptors (#2)

CLE-TOR conf finals

Οι τελικοί Περιφέρειας για τον LeBron James είναι, εδώ και χρόνια, σαν ρεζερβέ VIP section. Από τις δέκα εμφανίσεις του στα playoffs, είναι η έβδομη φορά που τον περιμένει “τραπέζι-πίστα”, δίπλα στους τελικούς NBA. Αντίθετα για τους Raptors είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Από την ίδρυσή τους το 1995, έχουν προκριθεί μόλις οκτώ φορές στην post-season και για πρώτη φορά φέτος στους τελικούς της Ανατολής. Τα σκορ των δύο πρώτων γύρων δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν πιο γλαφυρά το status των δύο ομάδων. Οι Cavs με δύο “σκουπίσματα” (4-0 vs Pistons, 4-0 vs Hawks) περιμένουν από τις 8 Μαΐου τον αντίπαλό τους, ενώ οι Raptors, ιδρωμένοι και κατάκοποι, πέρασαν από δύο σειρές οριακά με 4-3 (vs Pacers, vs Heat), με τελευταίο τους παιχνίδι την Κυριακή (15 Μαΐου).

Οι Raptors για πρώτη φορά σε τελικούς Περιφέρειας.

Στην Regular Season

Ως γνωστόν, η regular season του NBA δεν είναι έγκυρο κριτήριο που μπορεί να μας δώσει στοιχεία για το τι θα ακολουθήσει σε αυτήν τη σειρά. Χαρακτηριστικά, στις τρεις αναμετρήσεις τους, είχαμε τρία “διπλά”, με τους Raptors να έχουν δύο νίκες έναντι μίας.

CLE-TOR - 25/11/15TOR-CLE 2/1/16CLE-TOR - 26/2/16

Δύο στοιχεία όμως είναι άξια αναφοράς:

  • Το ίδιο ισχύει όμως και για τους σουτέρ των Cavaliers, που έκαναν ανενόχλητοι βόλτες στα πράσινα λιβάδια της περιφέρειας των Raptors, σουτάροντας με 50% από το τρίποντο.
cavs shot chart

Cavaliers’ shot chart vs Raptors (2015-16 regular season).

Τα νούμερα

Όπως δείχνει και το ρεκόρ των δύο ομάδων μέχρι τώρα (8-0 έναντι 8-6), οι Cavs κυριαρχούν εμφατικά στατιστικά. Με εξαίρεση τον τομέα των ελευθέρων βολών, στον οποίο ειδικεύονται οι Raptors χάρις στους DeRozan (3ος στη σεζόν με 8,4 FTA per game) και Lowry (6,4 FTA) που ζουν και πεθαίνουν στην γραμμή φιλανθρωπίας.

Μεγάλη διαφοροποίηση στο στυλ των δύο ομάδων μας δείχνει η κατανομή του σκοραρίσματος. Οι Cavs προέρχονται από μία από τις καλύτερες ιστορικά επιδόσεις σε τρίποντα στις δύο πρώτες σειρές, βομβαρδίζοντας συνεχώς από την περιφέρεια. Αντίθετα, οι Raptors λειτουργούν κυρίως στο ζωγραφιστό, είτε από διεισδύσεις των guards, είτε με τελειώματα του Valanciunas. Ο τελευταίος είναι και ο μόνος παίχτης των Καναδών που παίζει εμφανώς πολύ ποιοτικότερο μπάσκετ συγκριτικά με τον προσωπικό του αντίπαλο στους Cavaliers (στην περίπτωσή του τον Tristan Thompson). Κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τους Lowry/DeRozan, που παρά τα ηρωικά τους ξεσπάσματα, οι επιδόσεις τους χαρακτηρίζονται από χείριστα ποσοστά και έντονη αστάθεια. Τα μεγάλα τους στατιστικά νούμερα θυμίζουν περισσότερο βάψιμο με υπερβολικό make-up που προσπαθεί να κρύψει άσχημα σπυράκια, παρά φυσική ομορφιά.

Τι έκαναν στον 2ο γύρο
Cleveland Cavaliers (4-0 vs Atlanta Hawks)

Τα μπαράζ τρίποντων και οι αυτοματισμοί των Cavs δεν άφησαν περιθώριο στους Hawks σε κανένα σημείο της σειράς. Ούτε και στα λιγοστά λεπτά/quarters που τα “Γεράκια” ήταν μπροστά στο σκορ και φαινομενικά είχαν τον έλεγχο. Το Cleveland βαδίζει στα playoffsat least you tried atlanta αγέρωχα, με μια αυτοπεποίθηση που άργησε να εμφανιστεί στη σεζόν, άλλα αναδύθηκε την κατάλληλη στιγμή. Δεν αποκλείεται ο αέρας τους να είναι καθυστερημένο προϊόν της αλλαγής προπονητή. Όχι επειδή ο Tyrone Lue είναι ο ιδιοφυής Tyrion των προπονητών1)Κρίμα, γιατί θα ταίριαζε το γραφικό Game of Thrones-λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα, αλλά επειδή βοήθησε στο δέσιμο των αποδυτηρίων και στις διαπροσωπικές σχέσεις που τόσο χώλαιναν επί Blatt.

Είναι σίγουρο πως, ακόμα και σήμερα, αν τύχει να μείνουν μόνοι τους LeBron και Love στα αποδυτήρια θα κοιτάνε και οι δύο τα παπούτσια τους, γεμάτοι αμηχανία, ανίκανοι για το παραμικρό small talk. Στο γήπεδο όμως, η αμηχανία αυτή έχει ξεπεραστεί. Όπως και για τον Irving, που ενώ είχε αρχίσει να αποκτά τη φήμη του εγωιστικού μαύρου πρόβατου, μιας και δεν έγινε ποτέ ο superstar που ονειρεύονταν κάποιοι, σε αυτήν τη σειρά εκτόξευσε την αποδοτικότητά του (54% σε τρίποντα) και κατάφερε να πάρει αγώνες στην πλάτη του.

Στο παρκέ, οι τρεις από τους τέσσερις αγώνες της σειράς έληξαν με διψήφια διαφορά πόντων. Οι Cavs διέλυσαν πολλά ρεκόρ τρίποντων, όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό, σε μια χρονιά που οι Warriors του Stephen Curry βρίσκονται σε ιστορικά μπασκετικό απόγειο. Κι ας λέει ο LeBron πως “δεν είμαστε ομάδα τριών πόντων”.

Toronto Raptors (4-3 vs Miami Heat)

Τί τύχη για έναν φίλαθλο, να βλέπει μια σειρά ΝΒΑ να καταλήγει στον έβδομο αγώνα! Θέαμα, πάθος, σασπένς, δράμα! Σωστά; Nope.

Στη δεδομένη απουσία του Bosh και στα λιγοστά ψυχικά αποθέματα των ξεπερασμένων και ηλικιωμένων Heat, προστέθηκε ο τραυματισμός του Whiteside (3ος στην ψηφοφορία για το  Defensive Player of the Year award) που έπαιξε μόνο στους τρεις πρώτους αγώνες. Από την άλλη μεριά, σε μόνο τρεις αγώνες συμμετείχε κι ο Valanciunas (αστράγαλος), δημιουργώντας έτσι μια δύσμορφη εικόνα στο παρκέ και για τις δύο ομάδες. Αφενός οι Heat έπαιζαν αναγκαστικά με center τον rookie Justise Winslow (τριάρι είναι το παιδί, 6’7), κι ευτυχώς δεν έδωσαν λεπτά στον Amar’e Stoudemire, σεβόμενοι τα μάτια και τη νοημοσύνη του φίλαθλου κοινού. Αφετέρου οι DeRozan και Lowry συνέχισαν να βοηθούν στην ανοικοδόμηση του νέου γηπέδου των Kings, σουτάροντας κοντά στο 40%. Ο Lowry κατάφερε με αναλαμπές να δείξει γιατί αναδείχθηκε all-star (ειδικά στο 7ο ματς), αλλά ο DeRozan ακόμα αγνοείται. Σε κάθε αγώνα που καμιά ομάδα δεν κατάφερνε να πάρει το πάνω χέρι και να λήξει τη σειρά, δεν μας έμενε αίσθηση ανυπομονησίας για την επόμενη αναμέτρηση, αλλά παρατεταμένου βασανιστηρίου. Οι τελευταίες ηρωικές εμφανίσεις του Wade δεν μας δημιουργούσαν ψυχική ανάταση, αλλά συμπόνοια και μελαγχολία (Free Agent το καλοκαίρι. Anyone?).

Γιατί θα περάσουν οι Cavaliers

Είναι η καλύτερη ομάδα. Έχουν συνολικά καλύτερους παίχτες. Έχουν το momentum από το 8-0. Έχουν πλέον την αυτοπεποίθηση. Είναι οκτώ ημέρες ξεκούραστοι.

big-three-cover

Πώς θα το κάνουν; Θα σπάσουν την Καναδική άμυνα με power επελάσεις του LeBron και με την ταχύτητα/τρίπλα του Irving. Με kick out πάσες θα βρίσκουν τους ανοιχτούς σουτέρ που θα περιμένουν στο τρίποντο ή θα τελειώνουν τις φάσεις με layup. Ποιος θα τους κλέψει τον έλεγχο των rebounds όταν δεν το κατάφερε ο ίδιος ο Drummond; Θα συνεχίσουν να παίζουν ψύχραιμα με ελάχιστα λάθη. Στην άμυνα δε, το hustle τους έχει φτάσει σε επίπεδα Miami Heat προ τριετίας.

Γιατί θα περάσουν οι Raptors

O τίτλος της παραγράφου θα μπορούσε να είναι “Γιατί να περάσουν οι Raptors;“. Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι έχουν παίξει έξι αγώνες παραπάνω κι ο Valanciunas θα χάσει τουλάχιστον δύο ακόμα παιχνίδια. Παρότι ο Κονγκολέζος Bismack Biyombo κρατάει αξιοπρεπώς τα αμυντικά του καθήκοντα την ρακέτα (4ος rebounder στα playoffs με 14 rpg per 36 mins), όλα θα πρέπει να κυλήσουν κατ’ ευχήν για να κοντράρουν την σειρά. Αρχή και τέλος είναι πάντα οι Lowry και DeRozan, κι αυτό γιατί το Toronto είναι μια ομάδα που βασίζεται κατά πολύ στις ατομικές προσπάθειες των δύο, αποφεύγοντας το passing game. Αν οι δυο τους επιστρέψουν στην all-star φόρμα που είχαν μεσούσης της σεζόν κι ο Λιθουανός center γυρίσει υγιής πριν το σκορ της σειράς να βρίσκεται στο 0-2, τότε οι ελπίδες θα παραμένουν μεν λίγες, αλλά θα είναι υπαρκτές. Αυτό που απέδειξαν, άλλωστε, στους δύο πρώτους γύρους είναι ο die hard χαρακτήρας τους.

X-Factors
  • Κούραση vs Επανάπαυσης. Οι Cavaliers έχουν ξεκουραστεί 25 μέρες από το τέλος της σεζόν λόγω των sweeps. Είχαν τόσο ελεύθερο χρόνο που έστησαν ένα “Adult Dance Party“. Οι Raptors, από την άλλη, έχουν παίξει 303 λεπτά παραπάνω στα playoffs, και μάλιστα με τρεις παρατάσεις εναντίον των Heat.
  • Kyrie vs Kyle. Η μεγάλη μάχη θα είναι αυτή μεταξύ δύο εκ των καλύτερων PGs της Ανατολής. Το ενδιαφέρον είναι έντονο γιατί και οι δύο έχουν να αποδείξουν πράγματα. Ο Irving προσπαθεί να καθιερωθεί στην ελίτ, βγάζοντας από πάνω του το στίγμα του εγωιστή σκόρερ, ενώ ο Lowry κουβαλάει χρόνια ένα κόμπλεξ κατωτερότητας που συχνά τον ωθεί σε υπερπροσπάθεια και νεύρα.
Πρόγραμμα

Game 1: Τρίτη 17 Μαΐου, 03:30 πμ, Raptors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio.

Game 2: Πέμπτη 19 Μαΐου, 03:30 πμ, Raptors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio.

Game 3: Σάββατο 21 Μαΐου, 03:30 πμ, Cavaliers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto, Ontario

Game 4: Δευτέρα 23 Μαΐου, 03:30 πμ, Cavaliers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto, Ontario

Game 5 (εάν χρειαστεί)Τετάρτη 25 Μαΐου, 03:30 πμ, Raptors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio.

Game 6 (εάν χρειαστεί): Παρασκευή 27 Μαΐου, 03:30 πμ, Cavaliers @ Raptors, Air Canada Centre, Toronto, Ontario

Game 7 (εάν χρειαστεί): Κυριακή 29 Μαΐου, 03:30 πμ, Raptors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio.

Τι θέλουμε να γίνει

Θέλουμε να δούμε έναν ανταγωνιστικό τελικό Περιφέρειας. Θέλουμε να δούμε τους Raptors αξιόμαχους, να ματώνουν στο γήπεδο και να αναγκάζουν τους Cavs να δείξουν επιτέλους αδυναμίες. Θέλουμε τον Λιθουανό του Toronto σύντομα στο παρκέ, για να παρακολουθήσουμε έναν Σοβιετικό εμφύλιο μεταξύ Valanciunas και Mozgov, Kaun2)Kaun; Σοβαρά, Ballhog;.

Τι θα γίνει

Το Cleveland έσπασε όλα τα τρίποντα ρεκόρ εναντίον ομάδων (Pistons, Hawks) με άνω του μέσου όρου άμυνα στην περιφέρεια. Οι Raptors κατά την διάρκεια της σεζόν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να ευστοχούν με 37,4% από την περίμετρο. Ρεκόρ αρκετά “καλό” για 29ο στο NBA. Με άλλα λόγια, έχουν την δεύτερη χειρότερη περιφερειακή άμυνα του NBA. Δεδομένης της κούρασης και της απουσίας του Valanciunas, η σειρά έχει γραμμένη πάνω της τη λέξη “συντριβή”. Παρόλα αυτά, το Toronto έχει χτίσει φέτος την ταυτότητα του “κακού σκυλιού, ψόφο δεν έχει”, και δεν είναι εύκολο να τους απορρίψουμε επιδεικτικά. Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά δεν είναι και απίθανο να πάρουν δύο νίκες.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Κρίμα, γιατί θα ταίριαζε το γραφικό Game of Thrones-λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα
2 Kaun; Σοβαρά, Ballhog;