NBA Finals 2016 Preview – Ball Hog’s Roundtable: Golden State Warriors vs Cleveland Cavaliers

Posted on Jun 2 2016 - 11:14am by The Ball Hog
(#1) Golden State Warriors vs Cleveland Cavaliers (#1)

NBA Finals 2016 featured image

Η προϊστορία

Είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε αυτό το ζευγάρι στους Τελικούς της λίγκας, και μάλιστα συνεχόμενη. Αυτές οι δύο δε, είναι και μοναδικές (ως τώρα) που “Ιππότες” και “Πολεμιστές” έρχονται αντιμέτωποι σε οποιαδήποτε σειρά των playoffs, μιας και το 1970 που ιδρύθηκαν οι Cavaliers, οι Warriors είχαν ήδη εγκατασταθεί στο San Francisco, αφήνοντας πίσω τους την Philadelphia και την Ανατολική Περιφέρεια. Οι περσινοί Τελικοί είναι που δημιούργησαν “το δεδικασμένο”, όπως θα έλεγαν και οι δικηγόροι μας Μαντζούκας και Χάτσιος, με τους Warriors να στέφονται πρωταθλητές ΝΒΑ μετά από 40 ολόκληρα (και στρόγγυλα) χρόνια, κερδίζοντας το πρωτάθλημα σε έξι παιχνίδια, παρά το τρομακτικό και καθηλωτικό beast mode του LeBron James, που έχοντας χάσει τον Love από τον πρώτο γύρο κόντρα στους Celtics, είδε και τον Kyrie Irving να παίζει μόνο στο πρώτο παιχνίδι των Τελικών. Ο “Βασιλιάς” πάλεψε για το Πρωτάθλημα ενάντια στην καλύτερη ομάδα της χρονιάς, έχοντας για συμπαίκτες τους Dellavedova, Shumpert, Mozgov και σία, και παρά το 35,8/13,3/8,8 που μέτρησε, δεν κατάφερε -όπως δεν θα ήταν και φυσιολογικό- να τους κερδίσει μόνος του.

Μιας κι ο λόγος για εκείνον, αυτός θα είναι ο έκτος σερί Τελικός για τον “Βασιλιά”, κάτι που μόλις άλλοι πέντε παίκτες έχουν καταφέρει, όλοι φυσικά μέλη της δυναστείας των Celtics στα ’60s. Συνολικά σε έξι ή παραπάνω συνεχόμενους τελικούς έχουν αγωνισθεί οι Bob Cousy, Bill Russell, Sam Jones, K.C. Jones, Tom Heinsohn και Satch Sanders, με τους Cousy και Russell να είναι οι πρώτοι που το πέτυχαν χρονικά, με το σερί τους να ξεκινά το 1957.

Συνολικά οι δυο ομάδες μετρούν 11 Τελικούς ΝΒΑ (με τις δυο τελευταίες να είναι κοινές) με τους Warriors να έχουν τέσσερα πρωταθλήματα και τους Cavs να ψάχνουν για το πρώτο. Οι Warriors κέρδισαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας το 1947, όσο ακόμη το πρωτάθλημα ονομαζόταν Basketball Assosiation of America, κι εκείνοι ήταν οι Philadelphia Warriors, ενώ έχασαν στον Τελικό της επόμενης χρονιάς. Το 1956 ξαναπήραν την κούπα στη λίγκα, που πλέον ήταν με τη μορφή του ΝΒΑ, ενώ οι επόμενες συμμετοχές ήταν με έδρα τους πια την Καλιφόρνια. Δύο χαμένοι Τελικοί σαν San Francisco Warriors και δύο πρωταθλήματα σε δύο Τελικούς σαν Golden State Warriors. Είναι η δεύτερη φορά που οι “Πολεμιστές” παίζουν σε κολλητούς Τελικούς, και η πρώτη που αυτό γίνεται στο ΝΒΑ, μετά τα δύο πρώτα χρόνια του ΒΑΑ.

Τέλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε από δυο φορές το ίδιο ζευγάρι Τελικών, με Spurs-Heat το ’13-’14 και Warriors-Cavaliers τώρα. Αν ψάξουμε πότε συνέβη ξανά πριν τη διετία ’13-’14, πρέπει να πάμε στη διπλή μονομαχία Chicago Bulls-Utah Jazz το ’97-’98.

Στην Κανονική Διάρκεια

warriors cavs

cavs warriors

Drive to the Finals

2016 playoffs

Οι Warriors έως τώρα

1st Round: 4-1 vs Houston Rockets

Western Semifinals: 4-1 vs Portland Trail Blazers

Western Finals: 4-3 vs Oklahoma City Thunder

Οι Cavaliers έως τώρα

1st Round: 4-0 vs Detroit Pistons

Eastern Semifinals: 4-0 vs Atlanta Hawks

Eastern Finals: 4-2 vs Toronto Raptors

Conference Table isolated on white background. Digitally generated image

The Ball Hog’s NBA Finals 2016 Roundtable

Και πάμε τώρα στην καταγραφή της συζήτησης των συντελεστών του site μας για τον μεγάλο Τελικό των φετινών ΝΒΑ Playoffs.

Γιατί η κούπα θα πάει στο Golden State;

Σταύρος Μαρίνος: Το προφανές: μιλάμε για την καλύτερη ομάδα που έχει περάσει στην Iστορία και τον καλύτερο σουτέρ της Ιστορίας, ενδεχομένως παρέα με τον δεύτερο καλύτερο σουτέρ της Ιστορίας. Πόσες φορές χρειάζεται να το αποδείξουν και να αναλύσουμε τα μπασκετικά “γιατί”; Εννοείται πως είναι το φαβορί και αν χάσουν θα είναι έκπληξη.

Πέτρος Καούνης: Γιατί ενώ θα έπρεπε κανονικά, μετά από μια σειρά επτά παιχνιδιών απέναντι στους Thunder και με τα τελευταία τρία παιχνίδια με την πλάτη στον τοίχο, οι δυνάμεις των Warriors να λιγοστεύουν, αντιθέτως, στα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς των τελικών της Δύσης είδαμε τους Warriors να ανεβάζουν στροφές, να φρεσκάρουν το παιχνίδι τους, μέσω της μεγαλύτερης εμπλοκής του πάγκου τους, και να αποκτούν το, θεωρητικό πάντα, πλεονέκτημα της ομάδας που έχει momendum.

Γιάννης Χάτσιος: Η ευελιξία. Όχι η δική τους, αλλά η απουσία της για τους Cavaliers απέναντί τους. Οι Cavs ξεκινούν δύο minus defenders απέναντι στους πρωταθλητές, τον Kyrie Irving και τον Kevin Love. Η παρουσία του πρώτου σημαίνει ότι ο J.R. Smith θα πρέπει να ρίχνεται σε έναν εκ των Thompson ή Curry, ή θα προσπαθεί να κρυφτεί στον Barnes. Κι αν ο τρελό-Earl έχει παρουσιάσει ένα ανέλπιστα συνεπές αμυντικό πρόσωπο στα φετινά playoffs, οι Splash Brothers θα φέρουν στα όρια την ικανότητα συγκέντρωσής του. Ο Kevin Love, από την άλλη, δυσκολεύεται διαχρονικά στην κάλυψη του pick and roll και το τεχνικό team των Warriors θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον αναγκάσει να πέσει πάνω στον Steph Curry. Η ικανότητά του να μείνει μπροστά από τον Curry σε αυτές τις καταστάσεις και, παράλληλα, να μην εκτεθεί από τον λυσσασμένο Green, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο συμμετοχής του, που είναι άμεσα συνυφασμένος με το spacing των Cavs. Εν ολίγοις δεν βλέπω πώς μπορούν να λύσουν οι Cavs τα προβλήματα που θέτει η επίθεση του Golden State.

Μήτσος Μαυράκης: Η αδυναμία του Love να μαρκάρει το pick’n’roll είναι γνωστή στη Δυτική Ακτή. Πρωτίστως από τότε που ο Jerry West απείλησε να παραιτηθεί αν γίνει το trade με τους Wolves, εκείνο το trade που θα έστελνε τον Klay Thompson στους Λύκους για τον Love. Αλλά και από τον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου όταν και ο forward των Cavs περιφερόταν τυφλά μετά τα screen, σαν μεξικανάκι με δεμένα μάτια που δεν προσπαθεί μάταια να χτυπήσει μια αθέατη piñata. Όσον αφορά την αμυντική προσήλωση του Irving, ο Uncle Drew είναι σαν βαριεστημένος σύζυγος που παίρνει ένα ζευγάρι τσόκαρα στο άλλο του μισό και περιμένει ευγνωμοσύνη για όλη την υπόλοιπη χρονιά που αδιαφορεί επιδεικτικά, συνεπώς θα παρακολουθήσουμε τον Kyrie να κάνει δύο εντυπωσιακά αμυντικά highlight ανά παιχνίδι και τον Steph να του βάζει σαραντάρες. Έχουμε και τις συνήθεις υπαρξιακές ανησυχίες της υπόλοιπης άμυνας των Cavs, που εννίοτε παρατάνε την ομαδική άμυνα για να στοχαστούν, ενώ οι αντίπαλοί τους σκοράρουν από back cuts. Αν προσθέσουμε πως ο Tristan Thompson είναι μεν φιλότιμο παλικάρι, αλλά δεν είναι ούτε καν στα επίπεδα του Robertson στην άμυνα στο στεφάνι, δυσκολεύομαι να φανταστώ πως οι Warriors δεν θα καλπάζουν στην Oracle Arena σαν απελευθερωμένα άγρια ζώα που επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο μετά το μαρτύριο της Oklahoma.

nba playoffs on ballhog

Υπάρχει κρυμμένο κόλπο στη φαρέτρα του coach Kerr;

Μήτσος Μαυράκης: Με τον νηφάλιο J.R. Smith να κυνηγάει τον Klay και το δίδυμο Dellavedova/Shumpert θα προσπαθήσει να καταφέρει τον άθλο του να περιορίσει τον Steph, ο Lue θα προσπαθήσει να κρύψει τον Irving πάνω στον Barnes και ο νεαρός forward θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δικαιολογήσει τον παχυλό μισθό που θα απαιτήσει φέτος το καλοκαίρι.

Σταύρος Μαρίνος: Θα γελάσω αρκετά αν πάρει χρόνο ο Speights και γλεντήσει τους Thompson/Love με 10 ποντάκια σε 7 λεπτά. Αντίστοιχα, θα διασκεδάσω περισσότερο αν τύχει και οι Warriors χάσουν τη σειρά λόγω βροχής τρίποντων από J.R. Smith και Frye.

Άρης Τόλιος: Δεν έχω ακριβώς καταλάβει ποιο είναι το αναπληρωματικό πεντάρι αυτήν την στιγμή στο Golden State. Ο Ezeli έπαιξε αρκετά στα τελευταία ματς, προτού του σπάσει ο Μαυράκης το ηθικό, αλλά και ο Speights παίζει στα γνωστά ημιτελή του στάνταρ. Οπότε; Μήπως όλα αυτά προετοίμαζαν αποκλειστικά την επερχόμενη κυριαρχία του Anderson Varejao1)μπλιαχ! απέναντι στη πρώην του ομάδα και κατ’ επέκταση στο ΝΒΑ; Μήπως είναι αυτός που τραβολογήσει τον “x-factor” των φετινών playoffs για τους Cavs, τον Kevin Love, μέχρι την περιφέρεια;

Ballhog logo 2015-16 test

Γιατί η κούπα θα πάει στο Cleveland;

Λουκάς Μοσχούλας: Γιατί πολύ απλά ο LeBron φέτος δεν είναι μόνος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα λεπτά συμμετοχής του στις τρεις φετινές σειρές είναι σχεδόν τρία λιγότερα από τις αντίστοιχες περσινές, και συγκεκριμένα 37,9  έναντι των περσινών 40,7. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί διπλά, πρώτον ότι είναι φρέσκος, και δεύτερον ότι οι Irving και Love έχουν πάρει μεγάλο μερίδιο στο παιχνίδι των Cavs, πράγμα που σημαίνει ότι η φετινή σειρά των τελικών θα είναι μια τελείως διαφορετική σειρά.

Σταύρος Μαρίνος: Οι Cavs έχουν την τάση να επιβάλλουν σχετικά χαμηλό ρυθμό και να πνίγουν τους αντιπάλους τους. Μέχρι τώρα δεν έχει επιβιώσει κανείς στην Ανατολή. Μπορεί αυτό να γίνεται με βάση το triple threat του LeBron που το γνωρίζουμε όλοι εδώ και μια δεκαετία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καταφέρει κανείς να το υπερνικήσει. Παρότι πέρσι θα είχαν ανακηρυχθεί εύκολα Πρωταθλητές χωρίς τραυματισμούς, φέτος δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο, διότι οι Warriors είναι φονικότεροι και πιο δεμένοι από ποτέ.

Άρης Τόλιος: Διότι όπως και νά ‘χει, οι Warriors έρχονται με τρεις παραπάνω αγώνες στα φετινά playoffs από τους Cavs, οι οποίοι δεν δυσκολεύτηκαν πουθενά. Και προφανώς δεν λογίζω πολύ υπόψην τα δύο ματς στο Toronto -αυτό έλειπε να μην έπαιζαν κάποια στιγμή και το δικό τους μπάσκετ οι “Πτερόσαυροι”. Δεύτερον, οι Cavs σε αυτήν τη σειρά είναι, με έναν τρόπο, πιο ήρεμοι: οι ρόλοι τους είναι πολύ κατανεμημένοι, ο Love αξιοποιείται πολύ περισσότερο (άσχετα αν, για να συμβεί αυτό, έχει μετατραπεί σε “stretch five” με συστηματικούς όρους) και ο Irving παρουσιάζεται ιδιαίτερα ώριμος. Σημειώνω, τέλος, πως ιδιαίτερα στα μεγάλα ματς, όπως το έκτο στον Καναδά, οι big-3 ήταν σε εξαιρετική μέρα ταυτόχρονα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Συνολικά στα 14 πρώτα ματς των playoffs, James-Irving-Love σκόραραν 20+ πόντους ταυτόχρονα στα έξι από αυτά. Just saying…

Δημήτρης Μαντζούκας: Πέρα από τα προαναφερθέντα, τεράστια σημασία θα παίξει η κανονική διάρκεια της σεζόν που πέρασε. Οι Warriors έκαναν την καλύτερη χρονιά στην Iστορία του ΝΒΑ, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να θυσιάσουν την ξεκούραση και την άνεση των τελευταίων εβδομάδων, καθώς έπαιξαν στα κόκκινα μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι στο κυνήγι του ιστορικού ρεκόρ. Αντίθετα, οι Cavaliers είχαν την άνεση να ξεκουραστούν αλλά και να φτάσουν στους Tελικούς χωρίς να ζοριστούν, λήγοντας τις σειρές εγκαίρως, ώστε να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες. Δείχνουν να έχουν φτάσει εδώ σε πολύ cool κατάσταση, με μεγάλα περιθώρια ενέργειας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα κυλήσει φέτος η αναμέτρηση με τους Cavaliers να είναι αυτοί που έχουν δυνάμεις, σε αντίθεση με πέρσι.

Ballhog Spalding

Ποια κίνηση του Tyrone Lue μπορεί να προβληματίσει τον αντίπαλο coach;

Πέτρος Καούνης: Μία κίνηση που πιστεύω πως θα δούμε από την πλευρά του Lue είναι τα λεπτά συμμετοχής του LeBron στη θέση 5 ουσιαστικά (με τον Frye stretch-4), σε μια προσπάθεια προσαρμογής των Cavs στο small-ball των Warriors. Αυτό βέβαια εμπεριέχει το ρίσκο του ματσαρίσματος Green- LeBron, με πιθανό αποτέλεσμα την κόπωση του “The King” από το ”ξύλο” του καλύτερου point forward του NBA.

Gus Χρυσοχού: Οι Cavs φέτος επιδίδονται σε ένα τρομακτικά καλό παιχνίδι από την περιφέρεια, με τα ποσοστά τους να είναι σε επίπεδα… Golden State, ενώ και η κυκλοφορία της μπάλας είναι εντυπωσιακή και αποτελεσματική. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να προβληματίσει τους Warriors είναι να δουν το ίδιο τους τον εαυτό σε άλλη ομάδα. Προσωπικά προετοιμάζομαι για μια ομοβροντία τριπόντων εκατέρωθεν.

Μήτσος Μαυράκης: Οι Warriors τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική του να αγωνιστούν με small-ball σχήματα οι Cavaliers. Όπως έδειξαν οι φετινοί τελικοί της Δύσης και οι περσινοί τελικοί μεταξύ των δύο ομάδων, ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει κάποιος τους Πρωταθλητές είναι να ρίξει κατακόρυφα τον ρυθμό του παιχνιδιού, μειώνοντας τις κατοχές και να τιμωρήσει το χαμηλά σχήματα των Warriors, κυνηγώντας διαρκώς το επιθετικό rebound που και θα δώσει επιπλέον επιθέσεις, άλλα και δεν θα επιτρέψει στους Warriors να τρέξουν.

Γιάννης Χάτσιος: Ο Dahntay Jones αποκτήθηκε για να αρματωθεί και να ντυθεί πολιορκητικός Beverley απέναντι στο γόνατο του Curry. O Richard Jefferson μετά τους δύο τελικούς στις δύο πρώτες του χρονιές στο NBA προσπαθεί μάταια να συντονίσει έτσι τις επιλογές του ώστε να ξαναβρεθεί στη γη της επαγγελίας, πηγαίνοντας στις σωστές ομάδες τις λάθος χρονιές (Spurs 2010-11, Warriors 2012). O τρίτος τριανταπεντάρης, ο James Jones τον έξι συνεχόμενων τελικών, κρατιέται με προσοχή στη ναφθαλίνη και είναι έτοιμος να επιστρατευτεί για ένα αναπάντεχο μπαράζ τριπόντων. Ναι, η έκπληξη του Tyronne Lue μπορεί να έρθει μονάχα από τον χώρο του μεταφυσικού.

fb profil pic

Υπάρχει κάποιος X-Factor για αυτούς τους τελικούς;

Πέτρος Καούνης: X-factor στους φετινούς τελικούς μπορεί να είναι η παρουσία του Kyrie Irving. Με αυτόν να πατάει καλά οι Cavs έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με το στήσιμο της ομάδας στους τελικούς του 2015 και να αποκτήσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, αναγκάζοντας τον Kerr να σπαταλήσει χρόνο στην προσαρμογή πάνω στα νέα δεδομένα. Το θέμα θα είναι, βέβαια, να μην τρώει αμυντικά παραπάνω από όσο θα συνεισφέρει επιθετικά.

Λουκάς Μοσχούλας: Ο Klay Thompson είναι σε μεγάλα κέφια στα φετινά playoffs. Η απουσία του έτερου Splash Brother για έξι παιχνίδια έδωσε φτερά στον Καλιφορνέζο guard, που ανέβασε το σκοράρισμα του από τους 22 πόντους της κανονικής περιόδου, στους 26,2 στην post season. Αν δε, τον μαρκάρει ο Irving, τότε όλα δείχνουν ότι θα είναι βαρόμετρο για τους Warriors, και ενδεχομένως το κλειδί.

Νίκος Ραδικόπουλος: Οι αναπληρωματικοί των δύο ομάδων και δη οι ψηλοί αυτών. Ο Kerr έχει τη συνήθεια να ξεκινάει τα δεύτερα και τέταρτα δωδεκάλεπτα χωρίς Curry, Thompson και Green, για να τους έχει φρέσκους στα κλεισίματα των παιχνιδιών2)Μία τακτική που, όπως αποδείχθηκε, βοήθησε ιδιαίτερα απέναντι στους Thunder. Αναλυτικά το γιατί το παρουσιάσαμε στο review του Game 6. Στα φετινά playoffs οι αναπληρωματικοί των Cavs, αποτελούμενοι από τους Dellavedova, Shumpert, Jefferson και Frye, έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, και οι διαφορές ανοίγουν υπέρ της ομάδας τους όταν βρίσκονται στο παρκέ. Το πως θα ματσάρουν τα second units των δύο ομάδων και ιδίως το πως θα σταματήσουν οι Ezeli, Speights και Varejao την απειλή του Frye από τα 7,25, αλλά και, τούμπαλιν, πως ο Frye θα μαρκάρει μες στη ρακέτα τους αναπληρωματικούς ψηλούς των “Πολεμιστών” ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για την εξέλιξη των αναμετρήσεων. Με άλλα λόγια, σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο θα μπορέσουν να ξεκουραστούν μέσα στον αγώνα οι βασικοί των δύο ομάδων, συνάρτηση του σε τί επίπεδα θα αφήνουν τις διαφορές και σε τί θα τις βρίσκουν.

Γιάννης Χάτσιος: Ποιος άλλος παρά ο MVP των περσινών τελικών, που φαίνεται να ανεβάζει αμυντικά στροφές και πάλι ενόψει Τελικών. Ο Andre Iguodala, ο άνθρωπος με την πιο κυκλοθυμική καριέρα στο NBA, είναι έτοιμος και πάλι να ριχτεί με κάθε δύναμη πάνω στον LeBron James και να τον κάνει να ματώσει για κάθε καλάθι. Το 43% στα τρίποντα στα φετινά playoffs είναι ένα εξτραδάκι που θα κάνει τον Tyronne Lue να το σκεφτεί δύο φορές πριν τον αγνοήσει στη γραμμή των 7,25.

profile ballhog4

Τί ανυπομονούμε να δούμε;

Gus Χρυσοχού: Πέρυσι το small ball του Golden State έφερε το δαχτυλίδι στην Bay Area. Ο Blatt δεν τόλμησε ποτέ ουσιαστικά να χαμηλώσει το σχήμα του, κάτι που το πλήρωσε ακριβά. Αυτό, λοιπόν, που ανυπομονώ να δω είναι το πως θα αντιδράσουν οι Warriors φέτος, με τον LeBron να παίζει στο “5” στην άμυνα και το πως το χαμηλό σχήμα των Cavs μπορεί να αποδώσει τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση.

Άρης Τόλιος: Βασικά ένα πράγμα. Αν ο Curry ρύθμισε τον εαυτό του να ξεπεράσει τις ανασφάλειες μετά τον ελαφρύ, αλλά πονηρό, τραυματισμό του, ακριβώς την στιγμή που έπρεπε, δηλαδή κόντρα στους Thunder και με την σειρά να βρίσκεται στο 1-3, τότε αυτό σηματοδοτεί τεράστιο πατιρντί. Προσθέστε ότι έρχεται και από μια σειρά που νίκησε στα ίσια τον Westbrook που κορόιδεψε την άμυνα του και πολλαπλασιάστε με το ότι ο James ήδη είχε φροντίσει να “φτιάξει κλίμα” στην postseason, όταν διαχώρισε τον MVP με τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος, θέλοντας λίγο να πικάρει τον Steph. Τα πράγματα είναι απλά: ο Curry έχει ένα εκατομμύριο λόγους για να δείξει ότι είναι ο καλύτερος στο ΝΒΑ, διατηρώντας τον εαυτό του στην κορυφή. Περιμένουμε να δούμε πως.

Νίκος Ραδικόπουλος: Εγώ θα διαφωνήσω με την απάντηση του Gus, και θα συμφωνήσω με την απάντηση που έδωσε σε προηγούμενη ερώτηση ο Μαυράκης. Οι Warriors θα κάνουν πάρτι αν οι Cavaliers πάνε σε small ball. Και για να δέσω τη δική μου απάντηση με του Άρη αμέσως προηγούμενα, δεν θα ήθελα με τίποτα να πάει σειρά σε μία κόντρα ποιος είναι ο καλύτερος παίχτης αυτή την στιγμή στο ΝΒΑ, σε μία άτυπη, δηλαδή, μάχη μεταξύ LeBron και Curry. Άλλωστε, το αγωνιστικό πλαίσιο κάθε ομάδας και το γενικότερο σύνολο αυτής είναι εκείνο που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες κάθε παίχτη, αλλά και κρύβει συλλογικά τις όποιες αδυναμίες του. Και όπως αποδείχθηκε πέρσι, στη μάχη μεταξύ της καλύτερης ομάδας και του καλύτερου παίχτη, η καλύτερη ομάδα ήταν εκείνη που υπερίσχυσε και μάλιστα σχετικά εύκολα. Συνεπώς, η δικιά μου προσμονή έγκειται στο να δω τη μονομαχία μεταξύ δύο ομάδων, με ξεκάθαρους ρόλους για κάθε παίχτη και προπονητικές εκπλήξεις. Τόσο σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικής, όσο και στις λεπτομέρειες, στη χρήση δηλαδή συγκεκριμένων παιχτών σε συγκεκριμένες αποστολές, για την κατάκτηση και του παραμικρού αγωνιστικού πλεονεκτήματος που μπορεί να οδηγήσει στη νίκη. Είναι το κορυφαίο ετήσιο μπασκετικό σκηνικό και περιμένω με αγωνία αντίστοιχου επιπέδου παραστάσεις σχεδιασμένες από τους προπονητές-χορογράφους και εκτελεσμένες από τους παίχτες-χορευτές.

ballhog

Ο MVP των φτωχών

Gus Χρυσοχού: Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά ο Matthew Dellavedova θα είναι και πάλι στο επίκεντρο. Θα κυνηγάει τον Curry σαν λυσσασμένο σκυλί, θα του ρίξει και μερικές ψιλές για να τον βγάλει εκτός ρυθμού, θα βάλει τα δύο – τρία τρίποντα που θα του δοθούν, και θα μοιράσει πέντε – έξι assists. Θα πάρει τις εύφημες μνείες του, αλλά όχι τη δόξα. Θα παραμείνει ένα πολύτιμο γρανάζι στην μηχανή των Cavs (και άλλα ωραία τέτοια γραφικά).

Νίκος Ραδικόπουλος: O Tristan Thompson και οι επιδόσεις του επιθετικά, πέρα από τα rebounds. Αν καταφέρει να γράψει 14 rebs μέσο όρο στη σειρά, θα σπάσει τα πολλά λεπτά της “death lineup3)Curry-Thompson-Iguodala-Barnes-Green” των Warriors, ενώ θα συνεισφέρει και καλύτερα αμυντικά στα διαρκή p’n’r που θα στήνει η ομάδα από την California. Αν καταφέρει να συνεισφέρει και επιθετικά κάτι παραπάνω από οριακά, θα αποτελέσει το πρόβλημα που (που δεν λέγεται “LeBron” και) θα πρέπει να λύσουν οι Warriors για να επιβληθούν.

Δημήτρης Μαντζούκας: O Harrison Barnes θα έχει την ευκαιρία να λάμψει ή να καταδικάσει την ομάδα του. Στην επίθεση, οι καλοί περιφερειακοί αμυντικοί των Cavaliers θα κυνηγάνε τους Splash Brothers, οπότε είτε θα βρει τις ευκαιρίες του να ποστάρει χαμηλότερους αντιπάλους, είτε θα έχει προσωπικό φρουρό τον LeBron James, ο οποίος μπορεί να είναι συγκλονιστικός αμυντικός, αλλά θα έχει περισσότερο στο μυαλό του το να καλύπτει χώρους παρά τον Barnes.

mini logo

Το πρόγραμμα (Ημέρες και ώρες Ελλάδας. Στην Αμερική θα είναι ακόμη η προηγούμενη ημερομηνία)

Game 1: Παρασκευή 3 Ιουνίου 04:00, Cavaliers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 2: Δευτέρα 6 Ιουνίου 03:00 πμ, Cavaliers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 3: Πέμπτη 9 Ιουνίου 04:00 πμ, Warriors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio

Game 4: Σάββατο 11 Ιουνίου 04:00 πμ, Warriors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio

Game 5 (Μακάρι να χρειαστεί): Τρίτη 14 Ιουνίου 04:00 πμ, Cavaliers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Game 6 (Μακάρι να χρειαστεί)Παρασκευή 17 Ιουνίου 04:00 πμ, Warriors @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio

Game 7 (Μακάρι να χρειαστεί)Δευτέρα 20 Ιουνίου 03:00 πμ, Cavaliers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

Η πρόβλεψη – κουβάς του καθενός

Πέτρος Καούνης: Διαβάζοντας τα παγάκια του freddo μου ευελπιστώ για μια σειρά που θα μας μείνει αξέχαστη, θα πάει στα επτά παιχνίδια με όλα να κρίνονται σε ένα buzzer beater. Παρόλα αυτά νομίζω πως νικητές θα είναι οι Warriors με 4-2, επιστρέφοντας και πάλι από το 1-2 κατά τους, αλλά και με λίγη παραπάνω δυσκολία από τα περυσινά.

Κοσμάς Καψάλης: O ”μόνος” λόγος που θα χαρώ για τους Warriors, είναι ότι αν δεν το πάρουν, θα ακούμε όλο το καλοκαίρι τον κάθε κομπλέξα να μας διηγείται στα πόσα παιχνίδια του θα τους κέρδιζε η ομάδα του. Παρόλα αυτά θέλω LeBron και πιστεύω ότι μπορεί να το πάρει σε έξι παιχνίδια.

Δημήτρης Μαντζούκας: Η σειρά πιθανότατα δε θα έχει καμία σχέση με πέρσι, αλλα και πάλι, το Golden State ξεκινάει με προβάδισμα. Μπορεί να είναι περισσότερο κουρασμένο, μπορει οι Cavaliers να έχουν κάνει προσεκτική διαχείριση μέσα στη χρονιά, αλλά πιστεύω ότι έστω και δύσκολα, και ενδεχομένως σε έβδομο παιχνίδι, οι πρωταθλητές θα παραμείνουν πρωταθλητές.

Σταύρος Μαρίνος: Οι Warriors πέρασαν από την κόλαση στα playoffs και επιβίωσαν (τραυματισμός Curry, come back με Thunder). Οι Cavs σάλπαραν σαν σε κρουαζιέρα στην Καραϊβική για δύο γύρους, και κούνησε λίγο το πλοίο στον τρίτο. Θα ήθελα να ψηφίσω Cavs σε έξι, αλλά δεν μου έχουν αποδείξει πως μπορούν. Δεν μπορώ να ποντάρω κόντρα στο 73-9.

Μήτσος Μαυράκης: Η ύπαρξη του προβοκάτορα Dellavedova εξασφαλίζει απουσία του Draymond από ένα παιχνίδι λόγω συμπλήρωσης του ορίου των τεχνικών ποινών. Εφόσον αυτό συμβεί, και συνυπολογίζοντας και την κούραση των Πρωταθλητών, οι Warriors θα χρειαστούν το έβδομο παιχνίδι για να διατηρήσουν τον τίτλο. Ειδάλλως δεν θα τους πάρει πάνω από πέντε.

Λουκάς Μοσχούλας: Ήρθε η ώρα το Ohio να γευτεί τη χαρά του πρωταθλήματος. Αν και θα ήθελα ο LeBron να μην είχε φάει τον αγαπημένο μου David Blatt, για να γίνει ο τελευταίος ο πρώτος προπονητής που καταφέρνει να κατακτήσει δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA και Euroleague. Cavaliers με 4-2, λοιπόν, και θα το τερματίσω λέγοντας ότι το τρόπαιο του MVP Finals πάει στον Kevin Love.

Νίκος Ραδικόπουλος: Μισό λεπτό να σταματήσω να γελάω με τη μοσχούλεια απάντηση για τον MVP! Όσο κι αν οι Cavs είναι πολύ πιο δεμένη ομάδα από πέρσι, αλλά και διαθέτουν αυτήν την κτηνώδη μπασκετική μηχανή, τον LeBron James, οι Warriors είναι η καλύτερη ομάδα στην Ιστορία του αθλήματος. Επίσης, έχουν αποδείξει δύο συνεχόμενα έτη πως έχουν την ικανότητα να λύνουν κάθε εξίσωση που ο αντίπαλος τους βάζει.  Και σε μία σειρά best of seven έχουν τον χρόνο που χρειάζεται για να λύσουν κάθε εξίσωση που θα τους τεθεί από Cavs και LeBron. Συνεπώς, Warriors, εύκολα ή δύσκολα. Μάλλον δύσκολα, αλλά πάλι Warriors. Mε 4-3.

Άρης Τόλιος: Οι Dubs πρέπει να δώσουν σάρκα και οστά στο νέο κεφάλαιο της Ιστορίας. Η καρδιά μου θέλει τέσσερα παιχνίδια με σκούπισμα. Η λογική λέει έξι. Αν δε, πάει σε έβδομο, με τόσα game sevens φέτος, θα μου μοιάζει με συνωμοσία. Και να γίνει απλά μια αναφορά στο ότι οι ομάδες που έχουν τον MVP της regular season έχουν κερδίσει 18 συνεχόμενα Game 7 στα playoffs.

Γιάννης Χάτσιος: Δεν μπορώ να καταλήξω πια αφήγηση είναι πιο εντυπωσιακή. Το σφράγισμα του 73-9 και του τίτλου της καλύτερης ομάδας ever με το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή, ή ένας LeBron James που διαλύει τους ιστορικούς Warriors για να φέρει τον πρώτο τίτλο στο Cleveland. Αν και με φοβίζει το ξεκούραστο Cleveland, θεωρώ ότι δεν ματσάρουν καλά με τους Warriors. 4-1 για τον Steph και την παρέα του.

Gus Χρυσοχού: Άπαντες γνωρίζουν για τις φημισμένες προβλέψεις μου πια και πόσο μέσα πέφτουν. Χωρίς πολλά-πολλά, λοιπόν, 4-2 για το Cleveland και καλή τύχη μετά από αυτό LeBron!!

cover

References
1 μπλιαχ!
2 Μία τακτική που, όπως αποδείχθηκε, βοήθησε ιδιαίτερα απέναντι στους Thunder. Αναλυτικά το γιατί το παρουσιάσαμε στο review του Game 6
3 Curry-Thompson-Iguodala-Barnes-Green