Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Los Angeles Lakers (#29)

Posted on Jun 5 2016 - 11:04am by Nicolas Radicopoulos

Farewell to arms είναι η γενική ιδέα των κειμένων, κι όπως οι ήρωες του Hemingway είναι συνήθως βαθιά σημαδεμένοι από τις χαρακιές του πολέμου, έτσι κι ο Kobe Bryant μετά από μια κωμικοτραγική “farewell tour season” αποσύρεται από το μπάσκετ σκαλισμένος με τα σημάδια του παιχνιδιού σε σώμα και μυαλό, σαν ένας πραγματικός αφοσιωμένος στρατιώτης του, από superstar, αντιήρωας, δικαιωμένος στο δεύτερο μισό της καριέρας του και πολύ ξεροκέφαλος για να προσαρμοστεί στη δύση των αγωνιστικών ημερών του. Σε αυτό το τελευταίο οδυνηρό στάδιο συμπαρέσυρε και το franchise των Lakers με τον ίδιο τρόπο που το οδηγούσε στη δόξα πριν μια δεκαετία, με τους Lakers να κερδίζουν 17 παιχνίδια και να χάνουν για τρίτη συνεχή χρονιά τα playoffs, την ώρα που τα 36 χρόνια πριν από αυτή την τριετία είχαν μείνει εκτός μονάχα δύο φορές. Σε μια περίεργη εφαρμογή του νόμου του αντιπεπονθότος, πάντως, η χρονιά-αρνητικό ρεκόρ των Lakers θα τους ανταμείψει με έναν εκ των Ben Simmons ή Brandon Ingram, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να βγάλουν από τα σπλάχνα τους τον επόμενό τους superstar.

Ας δούμε, όμως, κάπως αναλυτικότερα κάποια σημαντικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ομάδας των Λιμνανθρώπων.

των Γιάννη Χάτσιου και Νίκου Ραδικόπουλου

unspecified
. ……..
Season Grade:

Άριστα 10′! Και, όχι, δεν ειρωνευόμαστε.

Ψάχνουμε στην αγορά τον επόμενο superstar ή τον εξελίσσουμε εκ των έσω;

Τον μύθο του Kobe Bryant τον αποχαιρετίσαμε στο Ball Hog με τον δέοντα τρόπο. Με το φάντασμά του να μην πλανάται πια στο Staples Center, οι Los Angeles Lakers έχουν και πάλι την ευχέρεια, την ευελιξία του salary cap, και το δέλεαρ της χλιδής, να προσελκύσουν την ελίτ των free agents, απλώνοντας μια μακρά λίστα ομαδικών επιτυχιών, δημιουργίας προσωπικών θρύλων, αλλά και της λάμψης Hollywood, στα πόδια των επίδοξων superstars. H αλήθεια είναι πως το franchise των Lakers δεν είναι συνηθισμένο να μην έχει στη σύνθεσή του ένα από τα top-3 ονόματα της λίγκας. Αν εξαιρέσει κανείς το μεσοδιάστημα μεταξύ της αποχώρησης Magic και της έλευσης Shaquille, ο οργανισμός διαθέτει πάντοντε ένα από τα κορυφαία ονόματα του ΝΒΑ στη σύνθεσή του. Συνεπώς το μεγάλο στοίχημα για αυτό το καλοκαίρι δεν είναι άλλο από τον Kevin Durant. Αλλά ο “Durantula” δεν μας φάνταζε ποτέ για Laker material. Aφήστε που δύσκολα φέτος θα μετακινηθεί. Η μακρόχρονη και δαπανηρή επένδυση στο κακέκτυπο του Kobe, τον DeMar DeRozan, ή τον Hassan Whiteside μοιάζουν με κινήσεις βιαστικού overpay και δεν απαντούν στα βασικά ζητήματα του franchise. Ήδη με το ξεκίνημα της σεζόν οι Lakers θα έχουν τρεις παίκτες κάτω των 22 ετών που μπορούν να σφυρηλατηθούν και να δουλευτούν για να βγει ανάμεσά τους ο επόμενος μεγάλος Laker. Julius Randle, Simmons/Ingram και, φυσικά, αυτός που όλοι περιμένουν να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ο 19χρονος D’ Angelo Russell, που μοιάζει προορισμένος για διάδοχος του Kobe στην μακρά λίστα των Laker Legends.

farewelltokobe

Η φωτογραφία είναι δανεισμένη από το bleacher report

Είναι ο Luke Walton ο Μεσσίας;

Το δείγμα είναι πολύ μικρό, αλλά έχει αφήσει άριστες πρώτες εντυπώσεις. Έτρεξε με τους Warriors ένα ρεκόρ 39 – 4 όσο ο Kerr ανάρρωνε, ρεκόρ όμως που θα προσμετρηθεί στον τελευταίο, άρα ο Walton ξεκινά την προπονητική του καριέρα στους Lakers από το μηδέν. Ο Walton είναι άνθρωπος του οργανισμού Lakers, καθώς από αυτούς είχε επιλεχθεί στο #32 του draft του 2003 και μαζί τους έκατσε για μία 10ετία, όντας μέλος των ομάδων των Πρωταθλημάτων 2009 και 2010. Μεγάλη σημασία θα έχει ποιοι θα αποτελέσουν το προπονητικό team που θα τον υποστηρίξει, με το πρώτο επιβεβαιωμένο όνομα να είναι ένας έτερος πρώην Laker και νυν μέλος του προπονητικού team των Warriors, ο Brian Shaw. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Lakers κινήθηκαν γρήγορα και εξασφάλισαν ένα από τα πιο hot ονόματα της προπονητικής αγοράς, κλείνοντάς τον μάλιστα για πέντε χρόνια έναντι $ 35 εκατ., ένα ποσό που θεωρείται πολύ καλό για τα τρέχοντα επίπεδα της προπονητικής αγοράς του ΝΒΑ. Το ζήτημα είναι πoιο είναι το μέτρο με το οποίοι οι Lakers fans θα κρίνουν τον νέο τους προπονητή. Ο φθόνος για τους Clippers μεγαλώνει, και ο Steve Ballmer προσπαθεί να τους μεγαλώσει και σαν brand στην εποχή που η τεχνολογία φτιάχνει περισσότερους οπαδούς από την εδαφική συνάφεια. Αν οι Lakers περιμένουν ως δια μαγείας να μπουν στα playoffs, η δουλειά του Walton δυσκολεύει.

Αποστολή εξετελέσθη Mr. Scott;

Απόλυτα! Στόχος ξεκάθαρος ήταν το tanking και η διατήρηση του draft pick τους, που αν δεν ήταν μέσα στα τρία πρώτα θα πήγαινε στους 76ers1)Oι Lakers είχαν δώσει το pick πρώτου γύρου τους για το draft 2016 στο Phoenix, με ρήτρα να το κρατήσουν αν είναι μέσα στα τρία πρώτα, στα πλαίσια του trade για τον Nash. Από το Phoenix πήγε στην Philadelphia μέσω του trade που έστειλε τον Brandon Knight στους Suns, τον Michael Carter- Williams στους Bucks και το pick των Lakers στους 76ers.. Η ομάδα στα χέρια του Byron Scott κατάφερε να είναι τόσο κακή που εξασφάλισε τον στόχο της. Αν το βραβείο του Προπονητή της Χρονιάς δίνεται με βάση την επίτευξη των στόχων της κάθε ομάδας, εντύπωση προκαλεί που ο Scott δεν ήταν μέσα στους υποψήφιους για το βραβείο και δη ψηλά πλασαρισμένος! Τόσο στοχοπροσηλωμένη ήταν η ομάδα στο tanking. To ότι μία τόσο εξωφρενικά κατεστραμμένη χρονιά κατάφεραν να την μετατρέψουν σε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες, με το “Kobe Bryant Farewell Tour”, το οποίο υπήρξε το δεύτερο σημαντικότερο NBA topic, παράλληλα με την αδιανόητη σεζόν των Warriors, δείχνει το πόσο σπουδαία δουλειά έκανε το εμπορικό τμήμα της ομάδας, αλλά και το πόσο σημαντικός είναι ο οργανισμός Lakers για το ΝΒΑ. Στα μόνα αρνητικά της σεζόν μπορεί να καταγραφεί η μη εκτόξευση του D’ Angelo Russel στα επίπεδα που ο οργανισμός τον περίμενε. Κάτι οι κόντρες με τον Scott, κάτι η χαζομάρα με το video με τον Nick Young, επισκίασαν τις όποιες αγωνιστικές επιδόσεις του παίχτη. Ανάμεσα σε μία εξαιρετική draft class, ο Russel έδειξε την μπασκετική του ποιότητα μόνο μετά το All Star break. Στα θετικά, βέβαια, πρέπει να αναφερθεί η μεστή δεύτερη χρονιά του Clarkson, ο οποίο –όντας pick δεύτερου γύρου– το καλοκαίρι θα βγει στην αγορά για να διεκδικήσει συμβόλαιο οχταψήφιων ετήσιων αποδοχών, με τους Lakers, λογικά, να το ισοφαρίζουν, ανεξαρτήτως του ύψους αυτού, καθώς θα είναι restricted free agent και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το μέλλον του οργανισμού.

Καλά όλα αυτά, κανένα δαχτυλίδι θα φορέσουμε;

Aναλυτική παρουσίαση του παρόντος και του μέλλοντος του οργανισμού Lakers είχε κάνει εδώ στο Ball Hog ο Gus. Στα καθαρά αγωνιστικά, ο κορμός Clarkson, Russell, Randle, Simmons ή Ingram, με συμπληρώματα Nance Jr. και Brown, δίνουν μία εκπληκτική βάση νεαρών ταλαντούχων και αθλητικών παιχτών για να αρχίσει να στήνεται η επόμενη μεγάλη ομάδα των Lakers. Το cap space υπάρχει για την υπογραφή δύο max free agents και σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι ο Durant. Παρόλα αυτά, πιο ρεαλιστικοί στόχοι αποτελούν οι DeRozan, Horford και Whiteside. Ενώ δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση αν του χρόνου επανεμφανιστεί στα παρκέ του ΝΒΑ ο Larry Sanders με τα “purple and gold”.

Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη είναι πως οι Lakers είναι το μεγαλύτερο franchise του NBA. Μόνιμα στο πάνω μισό της λίγκας σε εισιτήρια, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, εκτιμούνται σε αξία ως το κορυφαίο μπασκετικό franchise στον κόσμο και έκτο σε όλα τα sports. Διαθέτουν το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο στο ΝΒΑ, αξίας $ 4 δισεκατ. για 20 χρόνια με την Time Warner, είναι μόνιμα στις κορυφαίες 10 ομάδες του ΝΒΑ σε πωλήσεις προϊόντων, ενώ διαθέτουν 36 επίσημους χορηγούς – κολοσσούς. Με απλά λόγια, το NBA έχει ανάγκη τους Lakers να πρωταγωνιστούν για αθλητικούς λόγους, μιας και είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα της λίγκας, με 16 τίτλους, υπολειπόμενη μόλις έναν από τους Celtics, αλλά και -και ενδεχομένως κυρίως- για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς αποτελούν το πιο ακριβό στολίδι της λίγκας.

Παράλληλα, μετά τον θάνατο του άκρως επιτυχημένου Dr. Jerry Buss, και την αρχική περίοδο διοικητικής αναστάτωσης στα χέρια του γιου του Jim Buss, ο οργανισμός πλέον δείχνει να έχει ξαναβρεί την διοικητική ηρεμία του, υπό την καθοδήγηση της κόρης (και συμβίας του Phil Jackson) Jeanie Buss και του χρόνιου GM -και πρώην παίχτη της ομάδας- Mitch Kupchak. Αναμένουμε δύο υπογραφές max παιχτών, υπογραφές καλών ρολιστών και εξέλιξη του παρόντος νεανικού κορμού υπό τις οδηγίες του Luke Walton.

Όλα συνηγορούν, συνεπώς, πως η νέα σεζόν θα είναι η πρώτη σελίδα ενός ακόμα σημαντικού και νικηφόρου κεφαλαίου στην Ιστορία των Lakers, με την ομάδα θα αποδίδει σε επίπεδα playoffs, με σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί εντός αυτών.

Τα λέμε στην παραλία

Θα κάνουν διακοπές σαν 40άρης πρώην γιάπης, διαζευγμένος μόλις από γάμο με πρώην Bimbo, λυγισμένος υπό το βάρος των προσδοκιών της “κοινωνίας” για το status του, καταπιεσμένος σεξουαλικά και συναισθηματικά. Ακριβό ξενοδοχείο, coktails στο μπαρ, με νεαρές κορασίδες να πεθαίνουν για πάρτη του του, αλλά αυτός να ψάχνει τη γυναίκα που θα αποκαλύψει την κενότητα της ως τότε ζωής του για να τον απελευθερώσει και να ζήσει μια δεύτερη, λιγότερο ετεροπροσδιοριζόμενη νιότη.

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Oι Lakers είχαν δώσει το pick πρώτου γύρου τους για το draft 2016 στο Phoenix, με ρήτρα να το κρατήσουν αν είναι μέσα στα τρία πρώτα, στα πλαίσια του trade για τον Nash. Από το Phoenix πήγε στην Philadelphia μέσω του trade που έστειλε τον Brandon Knight στους Suns, τον Michael Carter- Williams στους Bucks και το pick των Lakers στους 76ers.