Αποχαιρετισμός στα Όπλα: New York Knicks (#24)

Posted on Jun 13 2016 - 11:14am by Loukas Moschoulas

Όπως σωστά μας είχε υπενθυμίσει ο Κοσμάς στο κείμενο για την φαγούρα, οι Knicks έχουν 17 ολόκληρα χρόνια να συμμετάσχουν σε τελικό πρωταθλήματος. Οι φίλοι των Knicks έχουν να δουν την ομάδα τους να διεκδικεί ένα δαχτυλίδι από το μακρινό 1999 και την κουτσουρεμένη σεζόν του Lock Out, με πρωταγωνιστές τους Latrell Sprewell και Allan Houston1)που με τόσα “λ” αδικήθηκαν να μην παίζουν για ομάδα της Θεσσαλονίκης. Και αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2000 έχουν συμμετάσχει σε μόλις πέντε post seasons, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τη δίψα που επικρατεί για επιτυχίες και ελπίδα2)too soon? στο Μεγάλο Μήλο.

Knicks playoffs

Συμμαζεμένα σε έναν αποκαρδιωτικό πίνακα

NEW YORK 

Grade:

Αν τους βάλουμε έναν βαθμό θα ήταν C-. Θα μου πείτε, περίμενε κανείς κάτι καλύτερο με τον Derek Fisher προπονητή; Δεν νομίζω… Ο Phil Jackson ουσιαστικά ανακοίνωσε το τέλος της μπασκετικής καριέρας του – μέχρι το 2013 – προέδρου του σωματείου των παικτών και του έδωσε το κουστούμι του προπονητή στο MSG, για να δώσει τα φώτα του στα νέα παιδιά και να εφαρμόσει την τριγωνική επίθεση. Τώρα το 32-50 το λες και μια χαρά γιατί όπως σωστά είχε προβλέψει ο Μήτσος Μαυράκης στο περσινό preview της ομάδας:

“Οι φίλαθλοι θα αναπολούν τις παλιές καλές μέρες (παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια) κι εμάς θα μας ψυχαγωγεί η παράλογη αισιοδοξία τους μετά τις νίκες και η γκρίνια τους μετά από τις ήττες.”

Έτσι και έγινε λοιπόν.

Ο Hornacek της τριγωνικής επίθεσης ή αυτός του run ‘n’ gun;

Σε μία κίνηση που παραξένεψε πολλούς, ο Jackson έκλεισε νωρίς για επόμενο προπονητή της ομάδας τον coach Hornacek. O πρώην άσσος των Jazz ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Utah, ως βοηθός του Jerry Sloan, και για πρώτη φορά ως head coach στους Phoenix Suns την περίοδο 2013 – 2014. Στις δυόμισι σεζόν που κάθισε στον πάγκο τον “Ήλιων” είχε ρεκόρ 101-112 χωρίς να καταφέρει να τους οδηγήσει playoffs. Ο Hornacek στους Suns χρησιμοποίησε μία πιο εξελιγμένη μορφή επίθεσης, βασισμένη στην ταχύτητα αλλά και στα πολλά σουτ τριών πόντων, πράγμα αρκετά διαφορετικό με την τριγωνική επίθεση.

Ο Jackson δεν μίλησε ξεκάθαρα για το λόγο της επιλογής του Hornacek για τον πάγκο των Knicks, ούτε για το ποια θα είναι η βασική επιθετική τακτική της ομάδας. Την ημέρα της παρουσίασης του νέου coach απλά αρκέστηκε να πει ότι “στόχος είναι να γίνουμε ομάδα playoffs με δόσεις τριγωνικής επίθεσης”. Από την άλλη πλευρά, ο Hornacek, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τριγωνική επίθεση θα είναι ένα μέρος των plays των νέων Knicks. Tα τελευταία δύο χρόνια οι ομάδες του Μεγάλου Μήλου που χρησιμοποιούσαν ως βασική επιθετική επιλογή την τριγωνική επίθεση ήταν στις τελευταίες πέντε θέσεις σε ότι αφορά το pace3)Tις κατοχές, δηλαδή, που έχει κάθε ομάδα ανά παιχνίδι. και στα σουτ στα πρώτα εννέα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά, οι Suns με προπονητή των Hornacek βρίσκονταν στην πρώτη πεντάδα και των δύο αυτών κατηγοριών, δείγμα του ότι ο νέος head coach έχει να αλλάξει πολλά στην ομάδα. Υπάρχουν βέβαια και  κάποιες διαφορές στα ρόστερ που δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και σίγουρα θα παίξουν τον ρόλο τους, καθώς θα δυσκολέψουν τον νέο προπονητή στο να προσαρμόσει την δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Για παράδειγμα οι Knicks διαθέτουν τα βασικά τους όπλα στην front line, με Melo, Porzingis και Lopez, ενώ οι Suns επί εποχής Hornacek είχαν υπεροπλία στην περιφερειακή τους γραμμή, με Dragic, Bledsoe, Thomas και Knight.

Η κουβέντα, λοιπόν, στην Μέκκα του μπάσκετ έχει αλλάξει ή έστω δείχνει να αλλάζει. Πλέον μένει να αποδειχτεί αν ο Hornacek θα είναι αυτός που θα βγάλει τους Knicks από το τριπάκι της τριγωνικής επίθεσης και θα τους δώσει μία διαφορετική εικόνα στην επίθεση, ή αν η πρόσληψη του έγινε με βασική οδηγία το να χρησιμοποιήσει την πεπατημένη υπακούοντας τον Πρόεδρο-Zen Master της ομάδας, Phil Jackson.

Τα κλειδιά στον Porzingis;

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Phil Jackson ως GM των Knicks προσπάθησε να βάλει την ομάδα σε ένα rebuild mode. Επέλεξε, λοιπόν, να ανταλλάξει τους T. Chandler, I. Shumpert και J.R. Smith, έδωσε επίσης τον T. Hardaway Jr. για ένα pick πρώτου γύρου στο οποίο επέλεξε τον Jerian Grant. Αποκορύφωμα η επιλογή του Kristaps Porzingis στο #4 του περσινού draft.

Ο Λετονός τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, και με αριθμούς 14,3 πόντους, 7,3 rebounds, 1,9 blocks, 1,3 assists, 42,1% στα σουτ εντός παιδιάς και 83,8% από την γραμμή των βολών σε 28,4 λεπτά συμμετοχής στην rookie χρονιά του, γέμισε χαμόγελα τους οπαδούς αλλά και το front office στο MSG. Έτσι, λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι καλείται να πάρει μια απόφαση που θα είναι αρκετά σημαντική για το μέλλον της ομάδας και αυτή δεν είναι άλλη από την ανταλλαγή του Carmelo Antony.

projected_win_shares_1296x1360

Είναι δύσκολη απόφαση, βέβαια, να κάνεις έναν νέο παίκτη από την Λετονία τον franchise player σου όταν στην ομάδα έχεις έναν All-Star από την φουρνιά του 20034)Tον μόνο χωρίς δαχτυλίδι από τα πέντε πρώτα picks., όμως, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει γυρισμός για τους Knicks. Ήδη από τα μέσα της σεζόν αρκετοί αναλυτές του NBA, με αφορμή τις επιδόσεις του Porzingis, ξεκίνησαν μια κουβέντα για το σε τι βαθμό θα ωφελούσε τους Knicks μία ενδεχόμενη ανταλλαγή του Melo. Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία του καθιστά αποτρεπτική την επιμονή σε αυτόν μαζί με την προσπάθεια να χτιστεί μια νεανική ομάδα. Οι μετοχές βέβαια, του γεννημένου στο Brooklyn forward, ακόμα μετρούν στο χρηματιστήριο του NBA και είναι αρκετές οι ομάδες που έχοντας πιο άμεσες βλέψεις για το πρωτάθλημα, θα ήθελαν να δοκιμάσουν να πορευθούν μαζί του, όπως για παράδειγμα οι Houston Rockets δίπλα στον Harden ή και οι Mavericks για τα δύο τελευταία χρόνια του Dirk Nowitzki. Ενδεχόμενη παρουσία του Melo στο Houston, βέβαια, γεννάει την φράση “Παιδιά δεν φτάνουν οι μπάλες”, αλλά ας μην προτρέχουμε. Πέρα από τις δύο προαναφερθείσες, υπάρχουν και ομάδες οι οποίες ψάχνουν το κάτι παραπάνω για να μπορέσουν να φτάσουν πιο κοντά στην κορυφή όπως οι Wizards, οι Celtics και οι Hornets. Ενώ, τέλος, ειδικά μετά τα playoffs 2016, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ένα ενδεχόμενο trade Melo για Love.

Πως φτιάχνεις ομάδα χωρίς draft picks;

Πολύ απλά “δεν φτιάχνεις”, θα μπορούσε να πει κάποιος κακεντρεχής και να τελειώσει την κουβέντα εδώ. Οι Knicks, με μία εγκληματική ενέργεια, κατάφεραν να μην έχουν pick για τον πρώτο γύρο του φετινού draft αν και υπήρξαν κάποιες φήμες που τους ήθελαν να προσπαθούν να βρουν ένα κάπου στα βαθιά του πρώτου γύρου, βέβαια εμείς στο BallHog θεωρούμε κάποιες άλλες φήμες που γράφτηκαν, ότι δηλαδή υπήρχαν σκέψεις για να δώσουν και αυτό του 2018 για έναν παίκτη μέσα στη χρονιά, πιο βάσιμες σύμφωνα με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας στους Knicks τα τελευταία χρόνια. Χωρίς κάποια επιλογή (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) πρέπει να κοιτάξουν μόνο από το καλάθι των free agents ή να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις μέσα από την ομάδα.

Λέτε;

Λέτε;

Σε ό,τι αφορά τους free agents λοιπόν, τους βοηθούν τα $ 19 εκατ. που έχουν στο salary, συν τον όποιο επιπλέον χώρο που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενο trade του Melo, που αναφέραμε παραπάνω. Οι free agents θα είναι αρκετοί και τα όνειρα που κάνουν στο Madison φτάνουν μέχρι και τον Kevin Durant. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τα όνειρα φυσικά, αλλά ίσως ένα χαστούκι για επιστροφή στην πραγματικότητα να ήταν κάπως πιο χρήσιμο.

Βέβαια, τα ακόμα πιο δύσκολα έχουν να κάνουν με την περαιτέρω βελτίωση της ομάδας, εκεί όπου μπαίνει η δουλειά του Hornacek. Οι δύο λύσεις που υπάρχουν στο ρόστερ των Knicks και πολλοί πιστεύουν ότι την νέα αγωνιστική σεζόν θα βρουν χώρο για να μπορέσουν να δείξουν το ταλέντο τους, ακούν στα ονόματα Jerian Grant και Tony Wroten. Ξεκινώντας από τον δεύτερο, πολλοί τον ξέγραψαν με τα προβλήματα που έχει στο γόνατο, θεωρώντας τον τελειωμένο. Ωστόσο ο Jackson τον πιστεύει και γι’ αυτό έσπευσε να του δώσει, έστω και ένα μη εγγυημένο, συμβόλαιο μόλις τον αποδέσμευσαν οι Sixers. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πρόκειται για έναν παίχτη που είναι μόλις 23 ετών. Από την άλλη, ο Jerian Grant είναι ένα ψηλό και αθλητικό PG και του αρέσει να επιδίδεται σε γρήγορο tempo και PnR παιχνίδι. Στα έξι τελευταία παιχνίδια της σεζόν, όπου ξεκίνησε ως βασικός, έδειξε ψήγματα του ταλέντου του έχοντας 14,5ppg, 3,7apg, 3,7rpg, σουτάροντας με 49,3% εντός παιδιάς. Βέβαια το σουτ από μακρινή απόσταση θεωρείται ένα από τα μειονεκτήματα του και αυτός είναι ο λόγος που δουλεύει στον συγκεκριμένο τομέα με τον πρώην άσσο των Denver Nuggets, Mahmoud Abdul – Rauf, o oποίος έκανε και ένα πέρασμα από την χώρα μας φορώντας την φανέλα του Άρη.

Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στους φανατικούς φίλους της ομάδας να αναφέρουμε ότι τα καπελάκια με το logo της για το draft είναι προς πώληση. Αφού δεν θα το φορέσει κάποιος παίκτης φέτος, φορέστε το εσείς.

Τα λέμε στην παραλία

Λογικά οι διακοπές τους θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μπιτσόμπαρα που θα έχει κλείσει ο Melo και θα προσπαθεί να πείσει όλους τους συμπαίκτες του για το πόσο σημαντικός είναι ακόμα για την ομάδα, ενώ ο Kristaps θα γελάει συνωμοτικά σε κάποια γωνία, σαν άλλος Χλαπάτσας σκεπτόμενος ότι πλέον δεν τον έχει ανάγκη. Ο νέος coach, βέβαια, δεν προβλέπεται να κάνει διακοπές (ίσως να πάει κανένα τριήμερο στην Χαλκιδική της Νέας Υόρκης), καθώς η προετοιμασία για την νέα χρονιά προβλέπεται δύσκολη.

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 που με τόσα “λ” αδικήθηκαν να μην παίζουν για ομάδα της Θεσσαλονίκης
2 too soon?
3 Tις κατοχές, δηλαδή, που έχει κάθε ομάδα ανά παιχνίδι.
4 Tον μόνο χωρίς δαχτυλίδι από τα πέντε πρώτα picks.