Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Memphis Grizzlies (#15)

Posted on Jun 29 2016 - 12:31pm by Giannis Chatsios

Οι Grizzlies είναι μία από τις πιο σταθερές ομάδες της δεκαετίας που διανύουμε, καθώς οι έξι συμμετοχές τους στις ισάριθμες τελευταίες post season μιλούν από μόνες τους. Η υπέρβαση που περίμεναν διοικούντες και φίλαθλοι δεν έγινε ούτε με τον Dave Joerger, ενδεχομένως όχι από ευθύνη του τελευταίου. Παρόλα αυτά, νέος προπονητής θα είναι στον πάγκο της ομάδας στην έναρξη της επόμενης σεζόν. Και το ερώτημα που πλέον πλανάται στην πόλη είναι “συνεχίζουμε με την ίδια ομάδα ή αλλάζουμε και δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό;”

MEMPHIS

Grade: B

Η προσπάθεια του Grizzlies πέρυσι ήταν τιτάνια και θα μνημονεύεται στους δρόμους του Memphis για τα χρόνια που έρχονται σαν την επιτομή του Grit’n’Grid.

Με την ομάδα να ξεκινάει τη χρονιά με τις αναμνήσεις των προηγούμενων ετών να τη συνοδεύουν, και τις μνήμες από τους ημιτελικούς της Δυτικής Περιφέρειας της προηγούμενης χρονιάς, οι Grizzlies είχε χρίσει τους εαυτούς τους ως διεκδικητές του τίτλου, οπότε είχαν αποφασίσει να μην ανανεώσουν τον κορμό τους ή το στυλ του παιχνιδιού τους. Αυτό αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή κακοδαιμονία, με τον ένα τραυματισμό να διαδέχεται τον άλλον.

Παρόλα αυτά οι Grizzlies, βασισμένοι στο καλό ρεκόρ τους στην αρχή της χρονιάς, τα χάλια της Δυτικής Περιφέρειας, αλλά και το πείσμα απέναντι στις κακουχίες, κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ομάδα που χρησιμοποιεί πάνω από 24 παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν και φθάνει στα playoffs, μιας που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του Memphis 28 μπασκετμπολίστες! Ο τρόπος που έφθασαν στο τέλος της χρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηρωικός, με όσους βετεράνους είχαν καταφέρει να επιβιώσουν και διάφορους παντελώς αγνώστους παίκτες να κάνουν τις υπερβάσεις τους, και οι καταταλαιπωρημένοι Grizzlies έσυραν το κουφάρι τους ως τα παιχνίδια με τους Spurs, αφήνοντας από πίσω μια γραμμή από αίμα να υπενθυμίζει την προσπάθειά τους.

Παρόλα αυτά η πρώτη offseason κίνηση αφορούσε την αλλαγή προπονητή. Αυτό πως σχολιάζεται;

O Dave Joerger έκανε εξαιρετική δουλειά στους Memphis Grizzlies, ανανεώνοντας κατά τμήματα το παλαιολιθικό μπάσκετ που έπαιζαν. Είναι ένας προπονητής με ξεχωριστή προσωπικότητα και σχεδόν κολεγιακή ένταση στον τρόπο που κινείται πλάι στο γήπεδο. Παρά το player management του, που θυμίζει παλιότερες εποχές, είναι τέκνο της analytics-era, με φρέσκες ιδέες, και κατάφερε -μετά τον περονόσπορο που έπεσε στο Μemphis κατά τη διάρκεια της σεζόν που τελείωσε- να διατηρήσει το καράβι με μπαλώματα και D-leaguers στη ρότα των playoffs, δίνοντας σε πολλούς εμπειρίες, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ζούσαν ποτέ.

Ωστόσο ο ίδιος θεώρησε ότι ο κύκλος του στο Tennessee έκλεισε και ζητούσε άδεια να συναντηθεί με άλλες ομάδες, μην αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια στον General Manager Chris Wallace. Η τελευταία του συνέντευξη τύπου, μετά τον αποκλεισμό από τους San Antonio Spurs, ήταν μια από τις πιο ανθρώπινες στιγμές της σεζόν, σε μια λίγκα που το politically correct και το σκληρό προφίλ ή ο στωικισμός γίνονται όλο και περισσότερο η κυρίαρχη νόρμα.

Νέος προπονητής, ο για χρόνια #2 πίσω από τον Erik Spoelstra στο Miami και #1 στις λίστες για τον επόμενο assistant που θα γίνει επιτυχημένος head coach, David Fizdale. Ο 42χρονος coach από το Los Angeles διασκεδάζει τις φήμες που τον θέλουν να είναι ο χαμένος γιος του Mike Woodson, και είναι ένας από τους πιο συμπαθείς assistants σε όλη τη λίγκα, με reporters και παίκτες να στάζουν μέλι για τον χαρακτήρα του.

(Βραβείο χλαπάτσας του μήνα στον Mario Chalmers που είχε κοπεί από τους Grizzlies όταν τραυματίστηκε)

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

Αν οι Grizzlies μπουν σε έναν κυκεώνα από ήττες κι απογοήτευση τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να ξαναχτίσουν την ομάδα που αγαπήσαμε τα τελευταία χρόνια, πολλοί θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο για να βρουν το σημείο που έσπασε το ξόρκι της επιτυχίας. Οι περισσότεροι θα πάνε στην άνοιξη του ’15 και τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς που έβαλαν την ταφόπλακα σε μια ομάδα και μια προσέγγιση που άρχιζε να φαίνεται ξεπερασμένη.

Κι όμως, ιστορικέ του μέλλοντος, αν διαβάζεις αυτές τις αράδες, η παρακμή των Grizzles έχει άλλον πυρήνα, που χρονολογείται στο φθινόπωρο του ’14. Οι Grizzlies αναζητούν απεγνωσμένα έναν σουτέρ να ξεμπλοκάρει τους χώρους στην επίθεσή τους και να προσθέσει άλλη μια πτυχή στο παιχνίδι της ομάδας, και παράλληλα έναν παίκτη ο οποίος δεν θα τρώει όσα βάζει στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Παράλληλα χρειάζονται έναν ψηλό που να πάρει κάποια από τα λεπτά των ταχέως αποσυντιθέμενων και βαρέως χρησιμοποιούμενων Randolph και Gasol.

Στο draft του 2014, οι Grizzlies έχουν την 22η επιλογή. Όλα μα όλα τα mock drafts έχουν σίγουρη γι’ αυτούς την επιλογή του Rodney Hood και ο ίδιος ο Dave Joerger έχει δηλώσει ξεκάθαρα την επιθυμία του. Ένας παίκτης, με τα τότε δεδομένα, έτοιμος να προσφέρει, χωρίς αμυντικές αδυναμίες παρότι rookie, και με ένα αξιόπιστο σουτ από τα 7,25 με εξαιρετική μηχανική, με μόνη βολή κατά της επιλογής του, τις αμφιβολίες για το ταβάνι του, καθώς ήταν ήδη 22. Η επιλογή του Jordan Adams γίνεται ακόμα περισσότερο ακατανόητη όταν παίρνουμε ως δεδομένο ότι έψαχναν άμεση βοήθεια στα φτερά. Fast forward δύο χρόνια μετά, ο Rodney Hood είναι ακρογωνιαίος λίθος του μέλλοντος της Utah και ένας από τους πιο ζηλευτούς νεαρούς two-way guards της λίγκας, ενώ ο Jordan Adams, μετά από μια απογοητευτική rookie season 30 παιχνιδιών και μια δεύτερη με τραυματισμούς, όπου έπαιξε μόνο δύο αγώνες, μπαίνει για χειρουργείο μεταμόσχευσης χόνδρου στο γόνατό του. Και σαν να μην έφθανε αυτό η σχέση του προπονητή με τη διοίκηση επιδεινώθηκε μετά εκείνο το βράδυ του draft, οδηγώντας στην προδιαγεγραμμένη απόχωρησή του δύο χρόνια μετά. Ο άλλος παίκτης κλειδί είναι ο Hassan Whiteside, ο οποίος για ένα μήνα είχε συμβόλαιο με την ομάδα, αλλά κόπηκε μια βδομάδα πριν την έναρξη της σεζόν. Ξανακλήθηκε στις 19 Νοέμβρη από τους Grizzlies, για να κοπεί και πάλι μια μέρα μετά, τέσσερις μέρες πριν το συμβόλαιο με τους Heat που του άλλαξε τη ζωή.

Οι Grizzlies είχαν τις λύσεις στα χέρια τους, αλλά πήγαν με τη σιγουριά στο λάθος στοίχημα και με το λαχείο επίσης.

Συνεχίζουμε ή το διαλύουμε; (Εναλλακτικός τίτλος: “το μπαλάκι στα χέρια του Mike Conley”)

Το best case και το worst case scenario χωρίζονται από μια βαθιά χαράδρα για τους Memphis Grizzlies. Και ο άνθρωπος που θα αποφασίσει προς τα που θα κινηθούν δεν είναι άλλος από τον Mike Conley. O 28χρονος point guard θα συγκεντρώσει προτάσεις από τις μισές περίπου ομάδες της λίγκας και το έργο των Grizzlies να τον κρατήσουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κινηθούν με αποφασιστικότητα στην free agency, αλλά δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο που να δείχνει ότι μπορούν να προσελκύσουν elite ταλέντα. Ο Randolph γερνάει, ο Marc Gasol έχει μπει στη λάθος μεριά των 30 και προέρχεται από συνεχείς σοβαρούς τραυματισμούς, και είναι δύσκολο για έναν star σε καλή ηλικία να τσεκάρει το εισιτήριο για το Tennessee.

Η ενδεχόμενη αποχώρηση του Mike Conley, πιθανότατα θα πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση και στο υπόλοιπο roster. O Marc Gasol το καλοκαίρι υπέγραψε ένα επικερδές, αλλά όχι παράλογο με τα νέα δεδομένα συμβόλαιο, το οποίο θα τον συνοδεύσει μέχρι τα μπασκετικά του γεράματα. Ο Ισπανός όμως, παρά το παρουσιαστικό του, είναι ένας φοβερά ανταγωνιστικός τύπος, ο οποίος δύσκολα θα συμβιβαστεί στον ρόλο της “Πηνελόπης” σε ενδεχόμενο rebuilding των Grizzlies. Ακόμα και ο Randolph, που νιώθει πιο άνετα στο Memphis κι από την γάτα σου στο laptop σου την ώρα που γράφεις, ίσως θελήσει να κυνηγήσει τις ελπίδες του για κάποιο δαχτυλίδι.

Μιλάμε για δύο παίκτες που μπορούν να δράσουν άμεσα και καταλυτικά σε κάποιον semi-contender, δίνοντάς του την ώθηση να παλέψει για έναν τίτλο. Ειδικά ο Marc Gasol μπορεί να φέρει σαν αντάλλαγμα σημαντικό ταλέντο σε καλές ηλικίες ή picks, και μάλλον η καλύτερη λύση των Grizzlies είναι ακριβώς να αξιοποιήσουν τα assets τους, φέρνοντας μια σειρά νέων παικτών και picks να δουλέψουν με τον άσσο του player development, Dave Fizdale. Αν μπορέσουν να πείσουν τον Mike Conley για κάποιο sign and trade τα πράγματα φαίνονται κάπως καλύτερα.

Πόση τρέλα αντέχεις;

Το Memphis λειτουργεί περίπου σαν τις βενζοδιαζεπίνες απέναντι στην επιθετικότητα και την τρέλα των ανθρώπων που έρχονται στο FedEx Forum. Ο θρυλικός headcase Zach Randolph έχει γίνει υπόδειγμα οικογενειάρχη, και ο οξύθυμος Barnes, εξημμένος από τις σχέσεις της πρώην γυναίκας του με τον Derek Fisher, πέρασε μια σεζόν όπου δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα εντός αγωνιστικού χώρου.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι ο Lance Stephenson. Η έκπληξη της σεζόν ’13-’14 κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να διαλύσει την αξία του, ανήμπορος να λειτουργήσει θετικά σαν μέρος ενός μη δυσλειτουργικού συνόλου, ή μιας ομάδας που δεν βασιζόταν μόνο, ή έστω δευτερευόντως, σε αυτόν, και τις από ιδιοφυείς μέχρι ακατανόητες, μα πάντα εντυπωσιακές, εμπνεύσεις του. Σε 26 παιχνίδια με το Memphis βρήκε και πάλι ακριβώς την αγαπημένη του κατάσταση. Μια ομάδα ενδεή δημιουργίας, χωρίς ισχυρή αγωνιστική και εξωαγωνιστική προσωπικότητα στην περιφέρεια. Έπαιρνε όσα και όποια σουτ ήθελε, είχε το ελεύθερο να ντριπλάρει τον αέρα έξω από την μπάλα, και να μπουκάρει προς το καλάθι, αψηφώντας κάθε οδηγία ορθής χρήσης του ανθρωπίνου σώματος.

Οι Grizzlies έχουν το δικαίωμα να τον κρατήσουν για έναν χρόνο ακόμα με $ 9,4 εκατ., να του προσφέρουν καινούριο συμβόλαιο ή να μην ασχοληθούν μαζί του. Στην πρώτη περίπτωση έχουν άλλον έναν χρόνο δοκιμής με μικρό ρίσκο, αλλά εφόσον το πείραμα αποδειχτεί επιτυχημένο, τότε δεν έχουν καμία εγγύηση πως: α. ότι θα τον κρατήσουν με ένα ποσό που θεωρούν συμφέρον, και β. ότι θα τον κρατήσουν γενικά. Βέβαια, ο μόνος καλός Stephenson που έχουμε ζήσει, είναι ο contract year Stephenson. Από την άλλη πλευρά, είναι άγνωστο πόσα θα ζητήσει για πολυετές συμβόλαιο, και φυσικά ποια θα είναι τα κίνητρά του και η αγωνιστική του συγκέντρωση αν το κερδίσει.

To Memphis, παρά την ένδεια ταλέντου που μαστίζει την περιφέρεια του, άφησε τον Lance ελεύθερο, προκαλώντας μια μελαγχολία στους οπαδούς της ομάδας, αλλά και ένα υποβόσκον αίσθημα φόβου στους General Managers που σκέφτονται να τον υπογράψουν.

Τα λέμε στην παραλία

Όπου και να τους βρει το καλοκαίρι, θα είναι καλό για εκείνους. Χρειάζονται ηρεμία και ξεκούραση μετά τη φετινή σεζόν που είχε η ομάδα, αλλά και μπόλικη τύχη ώστε να αποφύγουν τα νοσοκομεία.

Εκτός από την παραλία πάντως, το Memphis, παρότι δεν είναι καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης, για Αμερικάνους κι όχι μόνο. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο ετήσιο προσκύνημα που γίνεται τον 15αύγουστο, για τον Βασιλιά. Και παρόλο που είμαστε μπασκετικό site, δεν αναφερόμαστε στον LeBron1)Καλά να είναι ο άνθρωπος!, αλλά στον Βασιλιά. Ραντεβού στην Graceland λοιπόν, μόλις 15 λεπτά μακρυά από το γήπεδο των Grizzlies.

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 Καλά να είναι ο άνθρωπος!

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Ioannis Goutsios June 29, 2016 at 17:43 -

    Πολλά τα ερωτηματικά για το αύριο της ομάδας, όμως κατά τη γνώμη μου τώρα είναι η ώρα να πατηθεί η σκανδάλη και να επιδιωχθεί η ανανεωση σε όλα τα επίπεδα: και νιάτα στο ρόστερ, με ανταλλαγές ή όπως αλλιώς χρειαστεί, και αλλαγή συστήματος (να δούμε και 3ποντα στο Forum επιτέλους). Ήδη η έλευση Fizz είναι το 1ο βασικό βήμα, περιμένουμε τη συνέχεια ανυπόμονα & με αισιοδοξία. ALL HEART!!!

  2. Greg Ory June 30, 2016 at 01:03 -

    κ γω πιστευω οτι ο κονλευ δεν θα ανανεωσει κ θα παμε σε x-make over.