Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Miami Heat (#7)

Posted on Jul 9 2016 - 5:39pm by Kosmas Kapsalis

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το μέλλον των Heat μοιάζει αβέβαιο. Ο φυσικός και ουσιαστικός αρχηγός της ομάδας, Dwyane Wade είναι πια κάτοικος Chicago, ο Bosh δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι, και picks στην ομάδα δεν υπάρχουν. Είναι, όντως, ο Pat Riley σε δύσκολη θέση, ή μας κρατάει κάτι για το τέλος;

MIAMI

Βαθμός: Β-

Όταν το στοίχημα ήταν ο τελικός, αρχικά της Ανατολής και μετά ο κανονικός και δεν φτάνεις εκεί παρά μία νίκη έχεις πάει συμπαθητικά, αλλά έχεις αποτύχει. Η ομάδα γερόντων και εύθραυστων μιας χρήσης που συνέθεσε ο Riley πέρσι το καλοκαίρι τελικά δεν είδε το καλό σενάριο να πραγματοποιείται, αλλά, αντίθετα, είδε το πιθανότερο. Έστω κι αν αυτός που κατέρρευσε ήταν ο Bosh. Μία μαγευτική vintage χρονιά του Wade δεν είχε αντίκρυσμα, οι τελευταίες εμφανίσεις των πρώην καλαθοσφαιριστών Amar’e και Haslem προκαλούσαν οίκτο, ενώ ο Deng είχε αποσπασματικές στιγμές μαγείας στα playoffs πριν πάρει το εφάπαξ στην California. To πέρασμα του Joe Johnson από το Miami σε λίγα χρόνια θα το θυμόμαστε μόνο από quiz γνώσεων, καθώς στην πραγματικότητα ήταν να σαν να μην υπήρξε. Αναιμική ήταν και η παρουσία του Gerald Green, από τον οποίο ομάδα και φίλαθλο κοινό περίμεναν πολύ παραπάνω. Στα θετικά της χρονιάς καταγράφονται πως ο Dragic θύμισε κάτι από τον καλό εαυτό του, της εποχής της ερήμου του Phoenix μετά το all star, και πως ο Spoelstra έκανε για ακόμα μια φορά τα μαγικά του, μαθαίνοντας τον Whiteside να παίζει κανονική άμυνα και να είναι ένας ολοκληρωμένος rim protector κι όχι απλά η μίξη σκιάχτρου και κατσικιού που πηδάει, αποκλειστικά για να γράψει blocks στην στιτιστική του και αδιαφορώντας για το συνολικότερο κεφάλαιο “άμυνα”.  Άξιοι αναφοράς και οι πιτσιρικάδες, με τον Winslow να έχει μία πολύ θετική πρώτη παρουσία στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακούς τους Richardson και Johsnon. Ειδικά ο πρώτος έκανε εντυπωσιακότατες εμφανίσεις στα playoffs περιορίζοντας τον σεληνιασμένο όλη τη σεζόν Kemba Walker στο match up του δεύτερου γύρου των playoffs των Heat με τους Hornets.

Αποχαιρετισμός στα όπλα: Dwyane Wade

“Η σημαία κατέβηκε από τον ιστό της”, “αλλαγή σελίδας”, κι άλλα τέτοια γλυκούλικα κλισέ. Ο Dwyane Wade, μετά από 13 χρόνια, τρία πρωταθλήματα κι ένα finals MVP στο Miami, αποχωρεί όντας πρώτος σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες1)Πόντους, assists, κλεψίματα, σουτ, εύστοχα και προσπάθειες, αριθμός αγώνων, λεπτά, δίποντα, βολές, τέταρτος σε rebounds και δεύτερος σε blocks στην Ιστορία του οργανισμού και πιθανότατα σαν ο καλύτερος παίκτης στην Ιστορία του. Το γυαλί είχε δείξει να γυαλίζει από πέρσι, όταν ο  Wade απαίτησε -και τελικά πήρε- το μεγάλο συμβόλαιο που δεν είχε πάρει προκειμένου να έρθουν οι Bosh και James. Υπέγραψε για ένα χρόνο κι έμεινε στην ομάδα, αλλά φέτος φάνηκε πως θα δείξει ΚοbeBryant-ια επίπεδα επαγγελματισμού κι αδιαλλαξίας2)Πιθανότατα ορθά, τόσο λόγω προτέρου έντιμου βίου, αλλά και λόγω του γεγονότος πως από την παρουσία του Dewyane στην ομάδα μάλλον η ομάδα οφελήθηκε υπερπολλαπλάσια από ότι ο ίδιος. και με την άνοδο του salary φέτος και του χρόνου, δεν θα πήγαινε σε λογικές Dirk-Duncan ρίχνοντας το κασέ του. Το αντικείμενο της διαφωνίας φυσικά δεν είναι τα $ 8 εκατ. διαφορά ανάμεσα στα $ 48 εκατ. που πήρε στο Chicago και τα $ 40 εκατ. που φέρεται να του είχε προσφέρει ο Riley. Δεν είναι αυτή η διαφορά που θα του εξασφαλίσει τα γεράματα. Είναι αυτό που ο Wade έβλεπε στο σύλλογο3)δικαίως ή αδίκως αυτή όμως ήταν η άποψή του σαν έλλειψη σεβασμού στην μέχρι τώρα προσφορά και συμπεριφορά του.

Ο Wade στα 13 χρόνια που υπηρέτησε τους Heat δεν ήταν ποτέ ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης. Από το 2007 που σταμάτησε να έχει rookie συμβόλαιο και μέχρι πέρσι, τα περισσότερα λεφτά στην ομάδα του έπαιρναν αντίστοιχα οι Shawn Marion, Jermaine O’Neal (δυο χρονιές), Chris Bosh και LeBron James (τις τέσσερις σεζόν των Big-3) και ο Chris Bosh πέρσι. Και οι τελευταίες περιπτώσεις είναι και ο λόγος που στράβωσε ο Wade. H υποχώρηση που έκανε στο peak της καριέρας του, να πάρει λιγότερα χρήματα, ώστε η ομάδα -κι ο ίδιος ασφαλώς- να πάρει Πρωταθλήματα. Αυτό ήθελε πια να το εξαργυρώσει. Και μιας κι αναφέρθηκε ο Kobe πιο πάνω, οι περιπτώσεις τους ίσως μοιάζουν, αλλά δεν είναι ίδιες. Οι δυο τους, κάθε άλλο παρά είναι στο ίδιο στάδιο στις καριέρες τους. Ο Wade μπορεί να μην είναι ο Flash του παρελθόντος, αλλά το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο που πήρε ο Kobe, το υπέγραψε όντας ήδη παροπλισμένος από σοβαρό τραυματισμό, και δεν απέδωσε ποτέ ξανά όπως ήδη ξέρουμε. Αξίζει ο τωρινός Wade $ 25 εκατ.; Η απάντηση σκεπτόμενοι τα ποσά μέχρι πριν λίγο καιρό και με δεδομένο ότι το Γενάρη γίνεται 35 είναι όχι. Παρόλα αυτά, στο ίδιο άθλημα που ο Mozgov κι ο Tristan Thompson παίρνουν σχεδόν 20, τα αξίζει και με το παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, ο Wade είναι παρελθόν από τους Heat, κι όσο δύσκολο κι αν είναι να τον φανταστούμε με άλλη φανέλα, από τον Οκτώβρη θα φορά τα κόκκινα των Bulls. Σωστή η λάθος κίνηση, δικαιολογημένη ή μη, η κατάσταση στους Heat, 13 χρόνια μετά, είναι διαφορετική και η ομάδα αλλάζει οριστικά σελίδα.

Και τώρα τι;

Προς το τέλος της σεζόν τα πράγματα έδειχναν ότι ο Wade θα μείνει κι ο Whiteside δεν χωράει στην ομάδα. Οι περισσότερες ομάδες προσπαθούσαν να τον προσελκύσουν, με τους Lakers να δείχνουν σε ένα σημείο σαν η ομάδα που θα έκανε την σοβαρότερη κίνηση να τον αποκτήσει. Παρόλα αυτά, το serial του Whiteside έκλεισε νωρίς, με τον 27 χρονο center από την Βόρεια Καρολίνα να μένει στους Heat. Ο Wade, όπως είπαμε και πριν και ξέρετε ήδη, χαιρέτησε για άλλες πολιτείες. Ρίχνοντας μάλιστα και την σποντάρα του όταν υπέγραψε ο Whiteside.

Τα δεδομένα τώρα είναι τα εξής. Οι Heat έδωσαν στον Whiteside ένα μεγάλο συμβόλαιο και με το δεδομένο του εύθραυστου Bosh, αναμένεται να είναι ο βασικός ψηλός τους, περιμένοντας από αυτόν να ανταποκριθεί. Πέρσι σε 29 λεπτά είχε 12 rebounds και 3,7 κοψίματα. Φέτος πιθανότατα τα αγωνιστεί πιο πολύ. Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι όσο τρομακτικά αμυντικά νούμερα κι αν δίνει, η ομάδα δεν μπορεί να βασιστεί πάνω του επιθετικά. O Goran Dragic αναμένεται να επιφορτιστεί με μεγάλο μέρος της επίθεσης. Η περσινή regular season του ήταν μάλλον ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις χρονιές σε Houston και Phoenix, αλλά στα playoffs ήταν μάλλον ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του. Μιας και ο λόγος στα playoffs, εκεί έλαμψε αρκετά και το αστέρι του βασικού πλέον SF της ομάδας, Justice Winslow. O άλλοτε Blue Devil του Duke, βρέθηκε σε μια ιδανική κατάσταση, να παίζει σε μια ομάδα που δεν χρειαζόταν να πάρει πολύ φορτίο στους ώμους του, και παράλληλα να έχει μέντορες τους Wade και Deng. Στα playoffs έδειξε πολλές από τις αμυντικές του αρετές, έχοντας αναλάβει το ρόλο μέχρι και του center σε κάποια σχήματα στη σειρά με το Toronto. Πλέον, με τους προαναφερθέντες Wade – Deng να είναι παρελθόν από την ομάδα, η θέση του βασικού δείχνει καπαρωμένη για τον Winslow που θα πρέπει να τραβήξει κουπί κι επιθετικά. Αυτό που έδειξε πέρσι είναι εξαιρετική ικανότητα στο rebound, αλλά αρκετά μεγάλη ασυνέπεια στο σκοράρισμα, απόρροια βεβαίως και της μικρής του ηλικίας αλλά και της επιθυμίας όποτε έμπαινε μέσα να αποδώσει.

Ξεχάσαμε κανέναν; Α, ναι…

Φάκελος Chris Bosh

Στις 11 πρώτες του χρονιές στο ΝΒΑ, ο CB αγωνίστηκε κατά μέσο όρο 72 παιχνίδια, αριθμός που θα ήταν ακόμη πιο μεγάλος αν το ’11-’12 η σεζόν δεν είχε 57 παιχνίδια λόγω lock out. Τις τελευταίες δυο χρονιές έχει παίξει σε 44 και 53 παιχνίδια αντίστοιχα. Κι όχι επειδή έχανε διάσπαρτα παιχνίδια, αλλά με δυο season out αποφάσεις της ομάδας εξαιτίας του ίδιου θέματος. Και για να πέσει και λίγη ομίχλη στο όλο θέμα, ο Bosh βγήκε knock out για το 2015 στις 20/2 και για το 2016 στις 19/2..! Ο λόγος και τις δυο φορές; Θρόμβοι στο αίμα. Την πρώτη φορά στον πνεύμονα και την δεύτερη στην γάμπα. Τώρα, για να μπουν τα πράγματα λίγο στην σωστή βάση, το πρόβλημα του Bosh είναι πραγματικά σοβαρό4)Όσο μπορούμε να παίρνουμε χαλαρά θέματα όπως χιαστούς, μινίσκους, αχίλλειους, διαστρέμματα κ.λπ., και δεν είναι κάτι που απλά μπορεί να τον κάνει να σταματήσει να παίζει μπάσκετ. Τώρα, πως γίνεται ένας άνθρωπος που γυμνάζεται και υποβάλετε σε αναλυτικότατες ιατρικές εξετάσεις τα τελευταία 15 χρόνια (στην καλύτερη) και να μην ανακαλύφθηκε ποτέ; Ας πιστέψουμε ότι δυστυχώς είναι άτυχος. Ανεξαρτήτου αιτίας, και όποιου ”χαβαλέ” ή ίντριγκας, είναι προφανές ότι πάνω από όλα είναι η υγεία και ευχή όλων είναι ο συμπαθής Chris να είναι καλά, μέσα ή έξω από το μπάσκετ.

Στο διά ταύτα. Με τον επαναπατρισμό του LeBron στο Cleveland, και το δεδομένο ότι ο Wade δεν είναι πια ο Flash που ήταν, ο Bosh εμφανιζόταν σαν ο επικρατέστερος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στους Heat. Και η αλήθεια είναι ότι όσο είναι υγιής, θυμίζει την version του στο Toronto. To θέμα είναι πως πλέον δεν είναι υγιής. Οι φήμες τον ήθελαν να είναι καλά στα playoffs, αλλά οι γιατροί δεν ήταν και τόσο βέβαιοι και η ομάδα έβαλε veto στο να αγωνιστεί, απόφαση που εκνεύρισε τον Τεξανό forward. Μπορεί η ομάδα να βασιστεί πάνω του, με δεδομένο κι ότι το Μάρτιο θα συμπληρώσει τα 33;

Έχει αρχίσει να χάνει τελικά κάτι από τη μαγεία του ο Riley;

O Riley αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ΝΒΑ. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν έχει υπάρξει ούτε μία που να μην ήταν στους πρωταγωνιστές και νικητές (σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο) και αυτό λέει πάρα πολλά. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, δεν είναι το άγγιγμα του Μίδα που φθίνει, αλλά η υπομονή. Ο Riley βαδίζει προς τα 72 του χρόνια. Κανένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία δεν κάνει πενταετή και λοιπά μακροπρόθεσμα σχέδια. Αντίθετα ζει για το τώρα. Μετά την αποτυχία του περσινού στοιχήματος της μιας χρονιάς, τον τραυματισμό του Bosh και την εύλογη απαίτηση του Wade επιτέλους να πληρωθεί όπως του αρμόζει, ως η εμβληματική σημαία της ομάδας, και χωρίς picks στα χέρια του, μιας και όλα διατέθηκαν για να χτιστεί το χτες της ομάδας, ο Riley συνειδητοποιεί πια που τον οδήγησε η περσινή τακτική του. Δυνατότητα για μαγικά πλέον δεν υπάρχει. Οι φημισμένοι λόγοι του δεν κατάφεραν να προσελκύσουν στo Miami ούτε τον KD, ούτε να διατηρήσουν άλλο τον Wade, με αποτέλεσμα να είναι σε μία κατάσταση που δεν έχουν μείνει καλοί free agents στην αγορά και μάλλον θα αναγκαστεί να ισοφαρίσει την πρόταση του Brooklyn για $ 50 εκατ. για τέσσερα χρόνια στον Tyler Johnson. Κι όταν αρνείσαι να δώσεις $ 50 εκατ. (για δύο χρόνια) στον Wade και τα δίνεις τελικά στον Tyler Johnson (σε τέσσερα χρόνια), μάλλον ναι, το μαγικό σου άγγιγμα έχει αρχίσει να φθίνει… Συνεπώς; Συνεπώς το μέλλον του Riley δεν θα είναι μακρύ στα ινία του οργανισμού του Miami. Και, δυστυχώς, παρά τα όσα -πολλά, μα πάρα πολλά- κατάφερε για το franchise όλα αυτά τα χρόνια, η κατάσταση η οποία θα παραδώσει θα έχει δύσκολο παρόν και δύσβατο μέλλον. Όχι και η ιδανικότερη κατάληξη μιας εκθαμβωτικά θριαμβευτικής διοίκησης δεκαετιών…

Tα λέμε στην παραλία

Ανεξαρτήτου της κατάστασης που ήρθαν οι Heat και πόσο δύσκολος ή εύκολος είναι ο δρόμος που απλώνεται μπροστά τους, αλήθεια τώρα; Που θα βρει το καλοκαίρι τους Heat του Miami; Την ομάδα της South Beach; Με έδρα την περιοχή του πλανήτη που η μέση θερμοκρασία τον Γενάρη είναι 18 °C; Σοβαροί να είμαστε. Όχι ρε, καθόλου δεν ζηλεύουμε…

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Πόντους, assists, κλεψίματα, σουτ, εύστοχα και προσπάθειες, αριθμός αγώνων, λεπτά, δίποντα, βολές, τέταρτος σε rebounds και δεύτερος σε blocks
2 Πιθανότατα ορθά, τόσο λόγω προτέρου έντιμου βίου, αλλά και λόγω του γεγονότος πως από την παρουσία του Dewyane στην ομάδα μάλλον η ομάδα οφελήθηκε υπερπολλαπλάσια από ότι ο ίδιος.
3 δικαίως ή αδίκως αυτή όμως ήταν η άποψή του
4 Όσο μπορούμε να παίρνουμε χαλαρά θέματα όπως χιαστούς, μινίσκους, αχίλλειους, διαστρέμματα κ.λπ.