Αποχαιρετισμός στα Όπλα: Los Angeles Clippers (#6)

Posted on Jul 10 2016 - 2:20pm by Loukas Moschoulas

“Το ίδιο έργο σε επανάληψη” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα χαρακτήριζε την σεζόν που μας πέρασε για λογαριασμό των Clippers. Ο φτωχός (βάσει προϊστορίας) συγγενής του L.A. δεν λέει να σηκώσει κεφάλι και να θέσει υποψηφιότητα ούτε για τον τίτλο του  αφεντικού της πόλης. Τί φταίει; Μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα και να μην πάνε χαμένες οι ελπίδες που έχουν οι φίλοι της ομάδας για μια διάκριση η οποία θα τους βγάλει από την σκιά του συμπολίτη;

LACLIPPERS

Grade: C-

Μια ακόμα χρονιά που κύλησε χωρίς το κάτι παραπάνω για την ομάδα, και οι γκρίνιες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Ο αποκλεισμός στον πρώτο γύρο των playoffs από την νεανική ομάδα του Portland δεν ήταν κάτι που περίμεναν οι Clippers, οι δικαιολογίες υπάρχουν, στους τραυματισμούς των Paul και Griffin, όμως τα κακώς κείμενα μέσα στην ομάδα δεν σε αφήνουν να μείνεις εκεί.

Ρε coach τίγίνεται;

O Doc Rivers ήρθε στην ομάδα ως ο άνθρωπος που θα μετατρέψει τους Clippers από ομάδα κομπάρσο, σε ομάδα πρωταθλητισμού. Δυστυχώς για αυτούς τα τρία χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της δεν βλέπουμε τη βελτίωση που θα περίμεναν όλοι οι άνθρωποι του NBA, αλλά περισσότερο οι φίλοι των Clippers. Αν βγάλουμε στην άκρη τις 57 νίκες – franchise record της πρώτης σεζόν και το θεαματικό μπάσκετ που παίζουν κατά καιρούς, τότε δυστυχώς δεν μένει κάτι. Και αν οι δικαιολογίες, ότι δεν υπήρχε βάθος πάγκου τις πρώτες σεζόν, άφηναν περιθώρια για να μην γίνεται αυστηρή κριτική, την περσινή αγωνιστική περίοδο έγιναν οι προσθήκες που χρειαζόντουσαν. Ο “έχω πάρει τα κλειδιά της ομάδας και παίρνω ότι θέλω” Doc Rivers, προσθέτοντας τους Lance Stephenson, Paul Pierce και Jeff Green κυρίως, και Luc Mbah a Moute, Pablo Prigioni και Chuck Hayes δευτερευόντως, φάνηκε να δίνει στο πάγκο το κάτι παραπάνω όμως και πάλι η ομάδα δεν κατάφερε να τερματίσει σε καλύτερη από την τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου, καθώς κανένας δεν έδωσε το κάτι παραπάνω που περίμενε η ομάδα. Λογικό ήταν, λοιπόν, ο Rivers να ακούσει τις πρώτες γκρίνιες για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος αν όχι για προπονητής της ομάδας, σίγουρα για GM αυτής.

Αν βάλουμε και στην εξίσωση τον παράγοντα Austin Rivers, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο coach κάτι κάνει λάθος. Η οικογενειοκρατεία ζει και βασιλεύει στους Clippers και μπορεί ο Austin να μην είναι τόσο κακός ως αναπληρωματικός στην θέση του point guard, όμως το συμβόλαιο των $ 35 εκατ. που θα έχει από φέτος είναι κάτι που δεν μπορείς να το αφήσεις ασχολίαστο, κυρίως για το γεγονός ότι του το πρόσφερε ο πατέρας του! Βέβαια, για να μην λέμε μόνο τα στραβά της οικογένειας Rivers, θα πρέπει να δώσουμε ένα credit στην κόρη του Doc, καθώς όλοι θυμόμαστε ότι πέρσι ήταν ο κύριος λόγο που ο DeAndre Jordan παρέμεινε στην ομάδα και άφησε στα κρύα του λουτρού τους Mavericks.

Βέβαια, εδώ ξεκινά μία κουβέντα για το κατά πόσο έκανε καλό η ανανέωση του Jordan. Με την αύξηση (τόσο την φετινή, αλλά όσο και αυτή που θα ακολουθήσει του χρόνου) του salary cap, η ανανέωση του DeAndre δείχνει σωστή, όμως πόσο σωστό είναι να δεσμεύεις το 22.5% του salary για έναν παίκτη που μπορεί να σε βοηθήσει κυρίως στο αμυντικό κομμάτι; Ή θα πρέπει λοιπόν να αλλάξει λίγο ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας παίζοντας περισσότερο ανατολικό μπάσκετ ή να αρχίσουν οι σκέψεις για ανταλλαγή του βασικού center της ομάδας.

Ας ελπίσουμε οι φετινές κινήσεις του Doc να έχουν ουσία και να μην είναι μόνο του φαίνεσθαι όπως ήταν η πρώτη του με το που ανακοινώθηκε από τους Clippers.

ciippers-banners

Ανταλλαγή Griffin, η αλλαγή που χρειάζονται;

Ο Griffin αποτελεί σίγουρα το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτή την στιγμή για το francise των Clippers και συγχρόνως το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό ατού της ομάδας για να μπορέσει να φρεσκάρει το ρόστερ της και να φέρει νέους παίκτες που θα την βοηθήσουν να αλλάξει επίπεδο. Η προσπάθεια του Doc Rivers να φέρει τον Kevin Durant δεν απέδωσε καρπούς, και τώρα η μοναδική περίπτωση να αλλάξει κάτι ριζικά στην ομάδα είναι ένα trade του #1 pick στο draft του 2009.

Η ηλικία του Griffin (είναι μόλις 27 χρονών) αλλά και τα τρομερά περιθώρια εξέλιξης του, δίνουν στην ομάδα του Los Angeles την δυνατότητα να ψάξουν για το καλύτερο δυνατό, καθώς ο Griffin είναι ένας παίκτης που οι περισσότερες ομάδες θα ήθελαν να έχουν στην σύνθεση τους. Βέβαια είναι δύσκολο να αποφασίσεις να δώσεις έναν all star σε τέτοια ηλικία, οπότε θα πρέπει να κοιτάξουν παίκτες που θα τους δώσουν άμεσα ποιότητα, καθώς ο Chris Paul είναι ήδη 31 και λογικά έχει τρία με τέσσερα ποιοτικά χρόνια μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

blake-griffin-kevin-love

Σύμφωνα με αμερικάνικα δημοσιεύματα οι Clippers ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει (στην προσπάθεια τους να ανοίξουν χώρο στο salary για να προσφέρουν συμβόλαιο στον Durant) ομάδες όπως οι Celtics και οι Nuggets, παίρνοντας αρνητικές απαντήσεις. Μία φήμη που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου όμως, είναι η ανταλλαγή του Griffin με τον Kevin Love. Ανταλλαγή που σίγουρα  θα έδινε στους Clippers έναν παίκτη που θα ταίριαζε περισσότερο στο πλευρό του DeAndre.

Σε όλα αυτά βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις δυσκολίες που έχει ένα ενδεχόμενο trade του Griffin, οι οποίες βρίσκονται στο ιατρικό παρελθόν του forward από την Oklahoma. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ότι ο δυναμικός forward στις πρώτες τέσσερις σεζόν του στο NBA έχασε μόλις τέσσερα παιχνίδια σε σύνολο 312, ενώ τις τελευταίες δύο έχει χάσει 62. Επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα είναι το συμβόλαιο του που λήγει του χρόνου, οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια ομάδα που θα ήθελε να πάρει το ρίσκο και να τον πείσει να ανανεώσει το συμβόλαιο του, ένα συμβόλαιο που με την νέα αύξηση που θα έχει το salary cap το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα $ 150 εκατ. για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αλήθεια πάντως είναι, πως ιδιαίτερα με το περιστατικό του Γενάρη στο Τορόντο, όταν και χτύπησε τον κατά τα δημοσιεύματα καλό του φίλο και assistant equipement manager Matias Testi, τραυματίζοντας το δεξί του χέρι, μάλλον εκεί φάνηκε πως η όποια αλλαγή των “big-3” των LAC θα γίνει με τον Griffin να αποχωρεί. Το γεγονός πως η ομάδα απέδωσε καλό μπάσκετ και είχε ρεκόρ στα 30-15 στα 45 παιχνίδια που έχασε φέτος μάλλον υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη.

Τί γίνεται με τα draft pick και τί αξιόλογο έμεινε στην free agency;

Φέτος επέλεξαν τον Brice Johnson στο #25 του πρώτου γύρου του φετινού, εδώ πριν αναφέρουμε οτιδήποτε θα πρέπει να σηκωθούμε όλοι από τις καρέκλες μας και να χειροκροτήσουμε τους Μήτσους που στο mock Draft επέλεξαν ακριβώς ότι και η διοίκηση της ομάδας. O Johnson, λοιπόν, είναι ένας έτοιμος παίκτης που μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά στη θέση “4”, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι αν και το θέμα είναι κατά πόσο θα τον εμπιστευθεί ο Doc Rivers, που δεν είναι γνωστός για την εμπιστοσύνη του στους rookies. Ίσως η επιλογή των Clippers να είναι στην κατεύθυνση που αναφέραμε και νωρίτερα, για την σκέψη τους να ανταλλάξουν τον Blake Griffin.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ελεύθερη αγορά, μοναδική τους προσθήκη είναι ο Marreese Speights τον οποίο έκλεισαν για έναν χρόνο και ήρθε να προστεθεί στις ανανεώσεις των A.Rivers, W.Johnson, J.Crawford και L.R. Mbah a Moute. Αναντίρρητα, σημαντικότερη όλων είναι η παραμονή του Crawford, ο οποίος βέβαια ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για άλλες πολιτείες, καθώς η αρχική πρόταση ήταν χαμηλότερη από τα $ 35 εκατ. που πρόσφεραν στον Austin Rivers και την θεώρησε προσβλητική. Εύλογα! Τελικά μάλλον τα $ 42 εκατ. για τρία χρόνια -και δη στην ηλικία του- φαίνονται πιο νορμάλ συμβόλαιο για τον τρεις φορές νικητή του βραβείου του “έκτου παίκτη της σεζόν”. Τέλος, μια ακόμα κίνηση φαίνεται ότι θα γίνει καθώς είναι δεδομένο ότι θα κινηθούν για έναν ακόμα ψηλό που θα συμπληρώσει την πεντάδα της front line. Πιθανοί στόχοι είναι οι Kris Humphries, Jermaine O’Neal, Henry Sims. “Κλαύ’τα Χαράλαμπε” κοινώς.

Οπότε τί να περιμένουμε του χρόνου;

“Μία από τα ίδια” γράψαμε στο εισαγωγικό πως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της περιγραφής της φετινής χρονιάς των Clippers, ακριβώς το ίδιο αναμένουμε και για του χρόνου. Καλό μπάσκετ, λόγω της μπασκετικής ιδιοφυΐας του μαέστρου Chris Paul, αλλά περιορισμένο ταβάνι. Ο πάγκος τους είναι ακόμα χειρότερος από τον περσινό τους, ενώ οι ποιοτικότεροι παίχτες που θα σηκώνονται από αυτόν θα είναι οι Jamal Crawford και Paul Pierce που μέσα στη σεζόν θα κλείσουν τα 36 και τα 39 τους αντίστοιχα! Σε μία Δύση που είτε θα κατεβάζει πυρινοκίνητα (Warriors), είτε τέλεια εργαστηριακά πρωτότυπα (Spurs), είτε ενθουσιώδεις πιτσιρικάδες, έτοιμος να αλλάξουν τις ισορροπίες της περιφέρειας (Blazers, Jazz, Wolves), έστω από την τρίτη θέση και κάτω.

Κοντολογίς, το παράθυρο των Clippers σαν πραγματικοί διεκδικητές του τίτλου μάλλον έχει κλείσει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον με την παρούσα σύνθεση της ομάδας, αγωνιστικά, προπονητικά και -ιδίως- διοικητικά. Οποιαδήποτε πορεία πέρα από τον δεύτερο γύρο των playoffs της Δύσης θα αποτελεί φέτος έκπληξη και επιτυχία.

Και για αυτό ποιος φταίει;

Νομίζω στην προτελευταία πρόταση της προηγούμενης απάντησης ήδη δείξαμε τον υπεύθυνο. Ο General Manager Doc Rivers είναι ο χειρότερος εχθρός του προπονητή Doc Rivers, δυσκολεύοντας με κάθε του απόφαση τη δουλειά του δεύτερου. Σας μπερδέψαμε; Ο ίδιος στον εαυτό του να δείτε τί έκανε! Και αν προπονητικά, αυτό το παλαιομοδίτικο στυλ του εμψυχωτή, φωνακλά coach, που συσπειρώνει την ομάδα φτιάχνοντας εικονικούς εχθρούς, μέσα σε ένα διαρκές κλίμα “μόνοι μας και όλοι τους” δείχνει για έναν ανεξήγητο λόγο να είναι ακόμα αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης πολυεκατομμυριούχων υπεραθλητών, η διοικητική προσέγγιση του “παίρνω στην ομάδα μου όποιον με σκότωσε σαν αντίπαλος” στην εποχή των analytics και των advanced statistics δεν είναι απλά αναποτελεσματικός τρόπος διοίκησης, αλλά καταστροφικός! Με αυτό το κριτήριο ήρθαν στην ομάδα πέρσι οι Prigioni, Josh Smith και Lance Stephenson, δημιουργώντας αρχικά αυταπάτες περί ενίσχυσης του βάθους της ομάδας. Κανένας, όμως, εξ αυτών δεν μπόρεσε να βοηθήσει πραγματικά και όλοι σύντομα αποτέλεσαν παρελθόν. Οι δύο πρώτοι αποχώρησαν ελεύθεροι, με τον Josh Smith να φεύγει μέσα στη σεζόν μάλιστα, ενώ για να απαλλαχθούν από τον Lance Stephenson έδωσαν και ένα πρώτο τους pick στο Memphis! Για να πάρουν ως αντάλλαγμα τον Jeff Green. Κι αυτόν για έξι μήνες, μιας και με το που έληξε το συμβόλαιό του φέτος το καλοκαίρι, προτίμησε να υπογράψει στο Orlando.

Pri_Sm_Lan

Την δε αύξηση του salary cap, ο GM την εξάντλησε, όπως αναφέραμε και παραπάνω στην ανανέωση του υιού του και του 36χρονου Crawford! Μαγικές κινήσεις, όχι αστεία. Για να μην μακρηγορούμε άλλο, η ομάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει μόνο όταν ο συνιδρυτής της Microsoft και ιδιοκτήτης της ομάδας Steve Balmer συνειδητοποιήσει πως και στο μπάσκετ η διοίκηση της ομάδας δεν μπορεί να διαφέρει από κάθε άλλου σοβαρού οργανισμού: πρέπει να είναι αντικείμενο διαχείρισης τεχνοκρατών. Είναι εντελώς διαφορετικό το διαχειρίζομαι δίμετρα ιδρωμένα θηρία και εντελώς διαφορετικό διαχειρίζομαι τα εκατομμύρια που θα τους δώσω. Είναι δύο διαφορετικές δουλείες που η μεν πρώτη απαιτεί άμεσα αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη μακροχρόνιο σχεδιασμό. Και είναι δουλείες πλήρους απασχόλησης που δεν μπορούν να γίνονται από τον ίδιον άνθρωπο. Κε Doc Rivers, ας περιοριστείτε στα του πάγκου σας προς ώρας κι ας δείξετε έστω εκεί κάποια ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά από καιρό, σας παρακαλούμε!. Ευχαριστούμε.

Τα λέμε στην παραλία

Λογικά ο Doc Rivers θα βρίσκεται σε κάποιο οικογενειακό camping με τον γιο του, όπου θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί, μπας και ξεκουράζει περισσότερο τον Chris Paul που φέτος έκλεισε τα 31 του χρόνια. Μαζί τους δεν θα είναι η κόρη του που λογικά θα την έχει βάλει να προσπαθεί να πείσει κανέναν free agents να επιλέξει τους Clippers. Chris Paul και Blake Griffin λογικά θα τους βρείτε σε χαλαρούς προορισμούς καθώς αναρρώνουν από τραυματισμούς. Για τους υπόλοιπους, αλήθεια ποιος νοιάζεται;

cover-e1425213626871

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)