NBA Previews 2016-17: Charlotte Hornets

Posted on Oct 6 2016 - 9:45am by Aris Tolios

Μετά την περσινή χρονιά – έκπληξη, οι Charlotte Hornets θα έπρεπε να έχουν λόγους να χαμογελούν. Για πρώτη φορά ο Jordan έδειξε ότι αργεί αλλά τα πιάνει τα της διοίκησης, η ομάδα είχε έναν εξαιρετικό κορμό, που το 10% του site μας τον αποθέωνε σε πρώτη ευκαιρία που, μετά από πολύ καιρό, “φόρεσε τα κοντομάνικα” (κατά τον γνωστό αστεϊσμό που συνόδευε τους αποκλεισμούς του Θρύλου στο Champions League), με εξίσου ισορροπημένη άμυνα και επίθεση. Αυτός γενικά δεν διαταράχθηκε στην offseason, με εξαίρεση προσθαφαιρέσεις στα δευτερεύοντα υλικά. Και με ορισμένες -κρισιμότατες, βεβαίως βεβαίως- προϋποθέσεις και την εγγύηση που ακούει στο όνομα “Steve Clifford” (ποιος μπορεί να ισχυριστεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν ήταν ο καλύτερος προπονητής στην Ανατολή;) η ομάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, όπως εγώ κάθε φορά που παραγγέλνω από την πιτσαρία της γειτονιάς μου.

Charlotte Hornets Header 2016-17

First World Problems1)Με την καλή και την κακή έννοια.

Ελλείψει τρομερών εξελίξεων σε αγωνιστικό ή μεταγραφικό επίπεδο, τα ερωτήματα στη Charlotte περιστράφηκαν γύρω από ζητήματα χωρικού χαρακτήρα.

Όπως, για παράδειγμα, ο καινούργιος ηλεκτρονικός πίνακας. Πάρα πολύ όμορφος.

Και να και ο παλιός2)Θα με πάρουν τα κλάματα

cha

Ή, ας πούμε, πως θα ονομάζεται το νέο γήπεδο: οι Hornets αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την ονομασία “Time Warner Cable Arena” και η αρένα τους θα ονομάζεται “Spectrum Centre”, μετά την αγορά της Time Warner Cable από την Charter Communications τον Μάιο για $ 55,1 δισ. Αν και μάλλον, οι οπαδοί θα το αποκαλούν “The Hive”, όπως συνηθίζουν.

Λογικό. Εξάλλου, “Spectrum” ήταν και θα είναι πάντα το γήπεδο του Dr. J – τα άλλα είναι απομιμήσεις.

Η παραπάνω αλλαγή -για να σοβαρευτούμε- μπορεί να επιδιώκει να “ξορκίσει το κακό”, μετά από την απόρριψη της Time Warner Cable Arena και της Charlotte ως υποκείμενα διοργάνωσης του All Star Game του 2017. Ο λόγος ήταν φυσικά ο γνωστός απαράδεκτος νόμος “House Bill 2” (ή σκέτο HB2), ο οποίος πέρασε σε πολιτειακό επίπεδο στις 23 Μαρτίου. Ο νόμος επανακαθορίζει τι ορίζεται ως διάκριση σε μια σειρά από ζητήματα (φυλή, χρώμα, θρησκεία, καταγωγή, αναπηρία), όμως το φύλο ορίζεται μόνο ως “βιολογικό”, αφήνοντας έξω τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ακολουθεί πολιτικό σχόλιο: θεωρώ εντελώς άστοχο το ότι αιχμή της κριτικής στο νόμο είναι η πρόβλεψη για “ανδρικές” και “γυναικείες” τουαλέτες σε δημόσιους χώρους και όχι για transgender, για παράδειγμα -εξ ου και η εκλαϊκευμένη ονομασία του νόμου ως “bathroom bill”. Ο κοινωνικός αποκλεισμός με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για να εξαντλείται μόνο σε αυτή την, σκόπιμη βεβαίως, παράλειψη.

Έτσι, ο Adam Silver απείλησε και τελικά, πραγματοποίησε την απειλή του ότι θα αποσύρει την διοργάνωση του All Star Game 2017 στην Charlotte σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κύρωση του νόμου.

Το All-Star game μεταφέρθηκε στην πολυπολιτισμική Νέα Ορλεάνη και μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά για κάποιο λόγο μου φαίνεται ότι η μετονομασία του γηπέδου θα μπορούσε να είναι και μια κίνηση marketing που θα την σκεφτόταν ο Michael Jordan. O οποίος Jordan φαίνεται πως σε αυτή την postseason πλήρωσε τα χρόνια αφωνίας και έλλειψης κοινωνικής αναισθησίας του, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να είναι διαρκώς με ένα μικρόφωνο χωμένο στο στόμα για να σχολιάσει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Γενικά πάντως το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την πρώτη φορά που ο MJ φάνηκε να έχει κοινωνικές ευαισθησίες (που να μην του αποφέρουν χρήματα). Πρώτα τοποθετήθηκε για το HB23)Κλασικός πολιτικάντης ο MJ: πέντε μήνες μετά και οι Hornets είναι ακόμα στη θέση τους., μετά για τους πυροβολισμούς μαύρων πολιτών και την κοινωνική έκρηξη σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και τις προάλλες, για την δολοφονία του Keith Lamont Scott από τις αρχές της Charlotte, η οποία οδήγησε ακόμα και σε λεηλασία του καταστήματος των Hornets.

Μεταξύ μας τώρα: αν είχατε κι εσείς την ευκαιρία για μια τσάμπα εμφάνιση του Roy Hibbert, δεν θα την αρπάζατε από τα μαλλιά; #NOT

Μεταξύ μας τώρα: αν είχατε κι εσείς την ευκαιρία για μια τσάμπα ο-λο-καί-νουρ-για εμφάνιση του Roy Hibbert, δεν θα την αρπάζατε από τα μαλλιά; #NOT

Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Οι Hornets δεν κυνήγησαν τίποτα το καλοκαίρι. Φάνηκαν πολύ “ok” με το να χάσουν δύο instant scorers/defensive liabilities και ένα ρολίστα υπερπολυτελείας, στα πρόσωπα των Al Jefferson, Jeremy Lin και Courtney Lee αντίστοιχα, καθώς σε απόλυτη προτεραιότητα τέθηκαν οι ανανεώσεις των Batum και Williams. Ο Batum πήρε -με το παραπάνω- πολλά χρήματα (αλλά όχι το max), δίνοντας στην ομάδα την απαραίτητη playmaking ability που θα απελευθερώσει τον Kemba Walker ως elite scorer και παράλληλα, την αμυντική συνθετότητα, που σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δεξιότητες του Michael Kidd-Gilchrist, θα τρομοκρατήσει την Ανατολή. Επίσης, ο Williams απέρριψε προτάσεις για να μείνει στην “Ιθάκη” που τον άφησε επιτέλους στην ησυχία του, μακριά από απαιτήσεις και ετεροκαθορισμούς.

Στη θέση των τριών, κινήθηκαν προσεκτικά στο μεταγραφικό παζάρι (διαχρονική ατάκα που υπονοεί καλοκαιρινή μεταγραφική μιζέρια), προσθέτοντας τους Roy Hibbert, Ramon Sessions και Marco Belinelli αντίστοιχα, στην θέση των τριών προαναφερθέντων. Δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ισχυρά με αυτές τις επιλογές, όσο βέβαια αυτές δικαιωθούν στο παρκέ: ο Jefferson ήταν επιρρεπής στους τραυματισμούς και στους ελέγχους για μαριχουάνα, ο Lin προσφέρει μεν πόντους άμεσα, αλλά δεν τον λες και οικονομικό, ενώ η αδυναμία του Μαυράκη, ο Courtney Lee πήρε $48 εκατομμύρια στη Νέα Υόρκη, χρήματα που δεν περίσσευαν στους Hornets. Από την άλλη, ο Hibbert προσφέρει όχι μόνο όγκο και κοψίματα, αλλά και καμία λύση μέσα στο “ζωγραφιστό”, ο Belinelli θεωρείται καλός spot shooter και ο Sessions θα πάρει ακριβώς τον προβλεπόμενο χρόνο του αναπληρωματικού του Kemba στη θέση του PG, προσαρμοσμένος πάνω στην “σφιχτή” οικονομική πολιτική της Charlotte. Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι υπό αίρεση, εκτός αν ο Hibbert θυμηθεί την χαμένη του αξιοπρέπεια, ο Belinelli ανακτήσει το σουτ που είχε στο San Antonio -και καταβαραθρώθηκε πέρυσι στο Sacramento- και ο Sessions αποδείξει πως μπορεί χωρίς Wall, Beal, Temple, Porter, Dudley.

Α και βεβαίως, σε αυτό το σημείο να πούμε χρόνια πολλά στην σπουδαιότερη ανταλλαγή draft pick πρώτου γύρου αμέσως μετά την επιλογή του, η οποία ταυτόχρονα συνιστά κι ένα τεράστιο “what if” και φέτος κλείνει είκοσι χρόνια.

Kobe Bryant Hornets' what if

Depth Chart

cha

Τι περιμένουμε φέτος

Τον Michael Kidd-Gilchrist. Τελεία, παύλα, παράγραφος.

Για όσους δεν τον θυμάστε, ο MKG είναι πραγματικό θηρίο, ένας sevenfooter (στο wingspan), ένας αμυντικός εξολοθρευτής με ικανότητα να μαρκάρει οτιδήποτε βαρύτερο από ψηλό guard και πάνω. Και παρότι στο μυαλό μας τον έχουμε ήδη ως βετεράνο ή ακόμα και ξεγραμμένο, ο Kidd-Gilchrist είναι μόλις 22 και έχει τρομερά περιθώρια εξέλιξης -εκτός από το έδαφος, που έχασε αυτά τα χρόνια και πρέπει να κερδίσει, έτσι κι αλλιώς.

Kαι, δεν μπορώ, θα το πω. Σωματικά μιλώντας, ο MKG, παρότι ο μεγάλος του διασκελισμός δεν κρύβει την βραδύτητα του, είναι ο μόνος που έχει το potential στο μέλλον να συγκρουστεί με τον LeBron James και να μην καταλήξει με διάσειση στο νοσοκομείο. Και ναι, χωρίς να προσμετράμε την εγκεφαλικότητα και την επίθεση, μπορεί να γίνει αμυντικός επιπέδου Kawhi Leonard.

…and now for something completely different

Τον έχετε δει τον sophomore Christian Wood; Ο φίλος μας έκανε θραύση στην D-League και στο Summer League. Περίπου σαν τον Whiteside στο πιο κοντό, καλός blocker και slasher, αν και υπερβολικά πλαστικός για “4”, ο Wood θα έρθει από το βάθος του πάγκου. Απόλυτος στόχος του θα είναι να “φάει” τη θέση των φτηνών λευκών (που ως γνωστόν, δεν μπορούν να πηδήξουν) Frank Kaminsky και Spencer Hawes.

Η πρώτη περίπτωση αποτελεί αδυναμία του υποφαινόμενου για την εργατικότητα του και για την πρόσφατη περιπέτεια του, οπότε δεν θα θέλαμε να υπερσκελιστεί, αλλά για τη δεύτερη περίπτωση, ευχόμαστε ολόψυχα καλή τύχη στον Christian Wood -παρότι ο αχώνευτος Hawes πιστώνεται βεβαίως την ανταλλαγή που ξαπέστειλε τον Lance Stephenson, αλλά και τόσο cult πανηγυρισμούς που καταλήγουν να είναι meta humour.

Δύσκολα θα καταφέρει να το καταφέρει, ωστόσο ο Wood απαντάει ακριβώς στο ερώτημα “μετά τον Marvin Williams, τι;”. Είναι ένας “διπλός” forward, ο οποίος ξεκινάει από το μηδέν, ψηλό ανταγωνισμό δεν έχει, και είναι κάτι που θα έλειπε από τους Hornets. Μέχρι, λοιπόν, να γίνει κάτι απρόσμενο, knock on Wood!

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως (δηλαδή, με Kidd-Gilchrist ή άνευ), η σταθερή αξία που φέτος αναμένεται να γίνει “blue chip” δεν είναι άλλος από τον Kemba Walker. Ο πρώην Huskie θεωρείται “υποτιμημένος” ακριβώς γιατί είχε τόσο υπέρλαμπρη κολεγιακή καριέρα. Φέτος, όμως, στο “κολεγιακού τύπου” μπάσκετ των Hornets4)Παρατηρείστε λίγο το roster των Hornets. Δείτε πιο προσεκτικά τα στοιχεία των παικτών. Δύο παίκτες από το Kentucky (Michael Kidd-Gilchrist, Aaron Harrison). Δύο παίκτες από το Connecticut (Kemba Walker, Jeremy Lamb). Δύο από το Washington (Spencer Hawes, Andrew Andrews). North Carolina (Marvin Williams). Indiana (Cody Zeller). UNLV (Christian Wood). Georgetown (Roy Hibbert)., ο Walker ετοιμάζεται για εκτόξευση. Πέρυσι ωρίμασε δραματικά, ακριβώς την στιγμή που η Charlotte είχε πληγεί από τραυματισμούς, σουτάροντας περισσότερο και καλύτερα από ποτέ (42,7 FG%, 37,1 3PT%, 84,7 FT%). Εντάξει, έπεσαν οι assists του, αλλά ποιον κοροϊδεύουμε; Playmaker θα είναι ο Batum.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

…φέρει την κωδική ονομασία “MKG”. Αν παίξει φέτος ο υπασπιστής της ομάδας Michael Kidd-Gilchrist πάνω από τον μέσο όρο των 51 παιχνιδιών ανά σεζόν από τότε που ήρθε στο ΝΒΑ, τότε οι Hornets θα κερδίσουν σε άμυνα, inside game, rebounds άμεσα. Επιπλέον, με βάση τα ελάχιστα που είδαμε πέρσι από τον MKG, έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα -κλεμμένο από το εξαιρετικό άρθρο του Hang Time Blog του NBA


Αν όχι, τότε ο Batum θα πάει στο “3” και θα “σκάσει”, στο “2” θα βρεθούν οι Lamb και Belinelli (ο ένας πιο αναξιόπιστος από τον άλλον) και εν τέλει, θα “σκάσει” και ο Kemba. Γενικά, πάντως, οι τραυματισμοί στην Charlotte είναι ένα ζήτημα, καθώς οι περισσότεροι παίχτες έχουν βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Πρόβλεψη (έτσι, για να γελάμε στο postseason roundtable)

Με πολύ απλά λόγια, στην άμυνα θα είναι σίγουρα ακόμα καλύτεροι, με τις προσθήκες των Kidd-Gilchrist και Hibbert, οι τραυματισμοί θα πλανώνται πάνω από το ιατρικό επιτελείο και η επίθεση είναι μέτρια (σχεδόν θα ζουν και θα πεθαίνουν με Batum και Walker, οι οποίοι απαγορεύεται να συνυπάρχουν στον πάγκο). Η αλήθεια είναι πως οι καλοκαιρινές χασούρες δημιουργούν επιθετική λειψυδρία.

Όμως, αν ο πρώην Wildcat, Kidd-Gilchrist, χάσει φέτος λιγότερα από 20 παιχνίδια, τότε οι Hornets, όχι μόνο δεν θα έχουν βιώσει κάποια απώλεια, αλλά θα ηγηθούν της southeast και θα φτάσουν έως και τα ημιτελικά της Ανατολής. Γενικά, ιδιαίτερα βάση του εξαιρετικού coaching staff που έχουν, τους περιμένουμε στην πρώτη εξάδα της Ανατολής. Υπάρχουν βέβαια και πιο απαισιόδοξοι:

Και φυσικά υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.

Aris Tolios

Αναγνώστης του The Ball Hog, βρέθηκε σε αυτό επειδή είχε μπάρμπα στην Κορώνη, για να προσθέσει το τελευταίο λιθαράκι γραφικότητας. Έχει αγαπήσει με τη σειρά τους Suns, τους Sonics, τους Knicks, τους Clippers, τους Mavericks, τους Warriors και τους Hornets, αλλά πιο πολύ θα παραμένει ταγμένος στη Δύση (και ειδικά στην Pacific). Φτερνίζεται λέξεις σε χιλιάδες και νιώθει περήφανος που σε κάθε κείμενο, η πλατφόρμα του επισημαίνει πως οι προτάσεις του παραείναι μεγάλες. Έχει σταματήσει να ανησυχεί και έχει μάθει να αγαπά τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό και ζει για να περνάει καλά, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό.

References
1 Με την καλή και την κακή έννοια.
2 Θα με πάρουν τα κλάματα
3 Κλασικός πολιτικάντης ο MJ: πέντε μήνες μετά και οι Hornets είναι ακόμα στη θέση τους.
4 Παρατηρείστε λίγο το roster των Hornets. Δείτε πιο προσεκτικά τα στοιχεία των παικτών. Δύο παίκτες από το Kentucky (Michael Kidd-Gilchrist, Aaron Harrison). Δύο παίκτες από το Connecticut (Kemba Walker, Jeremy Lamb). Δύο από το Washington (Spencer Hawes, Andrew Andrews). North Carolina (Marvin Williams). Indiana (Cody Zeller). UNLV (Christian Wood). Georgetown (Roy Hibbert).

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Alex Grekos October 6, 2016 at 17:34 -

    Τα κλειδιά της ομάδας στον Batum και οι Hornets χτυπάνε πρωτάθλημα…

    • Aris Tolios October 6, 2016 at 20:16 -

      Είσαι λίγο υπερβολικός…