Fantastic Beasts and Where to Find Them (vol. 4)

Posted on Nov 21 2016 - 6:12pm by Gus Chr

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

NBA FANTASY 600x450

Υψηλές Πτήσεις

O Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ένα ιστορικό στατιστικό που δυστυχώς μας ξέφυγε την περασμένη εβδομάδα. Στο παιχνίδι με τους Grizzlies είχε 27 πόντους, πέντε assists κι από τέσσερα κλεψίματα και blocks. Έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης στην Ιστορία της λίγκας από το 1984 κι έπειτα που μετράνε επίσημα κλεψίματα και blocks με τέτοια στατιστική γραμμή. Το σχετικό group παικτών είναι -έτσι κι αλλιώς σχετικά μικρό- με 11 παίκτες να έχουν βγάλει τέτοια νούμερα 35 φορές συνολικά. Ακόμα ένα παράσημο στην all-star χρονιά του Γιάννη που ως τώρα έχει 21,3/8,3/5,3/2/2,1, μέσους όρους που δεν βγάζει κανείς παίκτης φέτος στη λίγκα.

Ο Julius Randle έχει αποδεχτεί για τα καλά τον ρόλο του point forward που έχει φέτος, και στο παιχνίδι με το Brooklyn κατέγραψε το πρώτο φετινό του triple double με 17/14/10. Ο Randle με τέσσερις assists, είναι έβδομος στο ΝΒΑ μεταξύ των PF/C.

Ο Hassan Whiteside είχε 19,3 rebounds ανά παιχνίδι αυτή τη βδομάδα, ενώ με τα 25 κόντρα στην Atlanta έκανε την καλύτερη επίδοση για φέτος. Ταυτόχρονα σκόραρε και 18 πόντους, ενώ με τους Bucks έκανε για πρώτη φορά φέτος ένα από τα συνηθισμένα μεγάλα νούμερά του σε τάπες, κόβοντας επτά σουτ.

Πανύψηλες πτήσεις και για τον Jimmy Butler, που στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε το Chicago είχε δύο double doubles, σκόραρε 28 ppg και έκλεισε με μια μεγαλοπρεπή 40αρα, με τους Ταύρους να χάνουν μόνο το παιχνίδι με τους Clippers.

Χαμηλές Πτήσεις

Μια όλως επιεικώς μέτρια εβδομάδα έκανε ο Gordon Hayward. Το έσωσε στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά στα προηγούμενα τρία σούταρε πολύ άσχημα. 4/14, 3/15, 4/13 με Grizzlies, Bulls και Rockets αντίστοιχα, με τα δύο πρώτα να μην πιάνει καν τους 10 πόντους.

Ξεκίνησε νωθρά την χρονιά του, συνέχισε με ένα σερί τεσσάρων παιχνιδιών όπου είχε διψήφιο αριθμό πόντων κάνοντάς μας να σκεφτούμε “οκ, θα ανέβει τώρα” και την περασμένη βδομάδα επέστρεψε στην νωθρότητά του. Ο λόγος για τον Robert Covington, o oποίος έχει δικαίωμα παρουσίας σε κάποιο ρόστερ μόνο αν παίζετε salary league. Το υψηλότερο ποσοστό στα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε την περασμένη βδομάδα, ήταν αυτό κόντρα στους Suns (20%), ενώ απέναντι στους Timberwolves σούταρε με 8,3% (!!!). Το “χαμηλές πτήσεις” βρίσκει έναν άξιο εκπρόσωπο.

ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

Σαν να μας τα χαλάει λίγο ο Tyler Johnson. Πενιχρή συνεισφορά στο σκοράρισμα και χαμηλά ποσοστά τον χαρακτήρισαν στα τελευταία δύο παιχνίδια απέναντι σε Bucks και Wizards, με τους ιδιοκτήτες του να τραβάνε τα μαλλιά τους. Μην προβείτε σε βιαστικές κινήσεις, απλά έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως ίσως είναι μια αρχή κοιλιάς για τον παίχτη.

Ο Dennis Schroder άνετα θα ήταν το μεγαλύτερο όνομα στην κατηγορία των χαμηλών πτήσεων, ειδικά μετά από το παιχνίδι κόντρα στους Knicks, όταν και σημείωσε μόλις έναν πόντο και τρεις assists με 0/8 σουτ και 1/2 βολές. Το γεγονός πως ο προσωπικός του αντίπαλος που τον καθήλωσε σε αυτά τα ποσοστά ήταν ο αμυντικός ογκόλιθος που ακούει στο όνομα Derrick Rose καθιστά το συμβάν ακόμα χειρότερο. Ωστόσο είναι η συνολική του απόδοση μέσα στη χρονιά που μας κάνει να ανησυχούμε, και ναι, γιατί όχι, να πανικοβαλλόμαστε. Ήταν δεδομένο ότι ο Γερμανός θα ήθελε κάποιο χρόνο προσαρμογής στον ρόλο του βασικού κινητήριου μοχλού των Hawks, και δεν περιμέναμε να ξεκινήσει κατευθείαν στο κόκκινο. Η μη βελτίωση της απόδοσης του, ωστόσο, σε συνδυασμό με το ότι σε πολλά παιχνίδια που δεν ξεκινάει καλά δείχνει να χάνεται, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ίσως είναι ώρα να ψάξουμε κάποιον που να εξακολουθεί να πιστεύει στις δυνατότητες του, θαμπωμένος ακόμα από τις εμφανίσεις του πέρσι το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ, και να είναι διατεθειμένος να τον χρυσοπληρώσει. Αλλιώς τον κρατάμε και προσευχόμαστε να στρώσει.

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Δεν ξέρουμε πόσοι από εσάς εκεί έξω έχετε τον Brandon Knight στο ρόστερ σας, όμως μετά την βδομάδα που πέρασε, ίσως ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσετε ως trading chip για κάποιον που καίγεται για point guard/shooting guard (διθεσίτης είναι άλλωστε). Πέτυχε 32 πόντους απέναντι στο Denver με ποσοστό στο 60%, ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Δαγκώστε ελεύθερα!

Thinking ahead

O Gary Harris θα λείψει από τις υποχρεώσεις των Nuggets για περίπου τέσσερις εβδομάδες ακόμη. Από την άλλη, ο Will Barton επέστρεψε. Δεν είναι ότι είναι free agent πουθενά ο “Will the Thrill”, αλλά από σήμερα ξαναμπαίνει στις φαντασιακές μας δεκάδες. Αυτός και ο Jamal Murray θα μοιραστούν τα λεπτά του Harris.

Πάντα μέσα στη φαντασιακή χρονιά εμφανίζονται κάποιοι μετεωρίτες που σκάνε από το πουθενά, κάνουν πάταγο, και στο 95% των περιπτώσεων εξαφανίζονται μετά σαν να μην συνέβη τίποτα ποτέ. Ο Alan Williams είναι μια τέτοια περίπτωση. Εκμεταλλευόμενος την απουσία του Tyson Chandler, κέρδισε αγωνιστικά λεπτά στο rotation των Suns και έκανε δύο μαγικές εμφανίσεις, με 15/11/1/2/1 και 12/11/0/2/4. Το ερώτημα, φυσικά, είναι το κατά πόσον μπορεί να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις εμφανίσεις, ώστε να εξασφαλίσει χρόνο συμμετοχής και μετά την επάνοδο του Chandler, και αν μπορεί να συνεισφέρει φαντασιακά, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται δύσκολο. Ο Chandler πάντως, μόνο τέρας υγείας δεν είναι, οπότε το ενδεχόμενο τραυματισμού του είναι φυσικά ορατό, ενώ ο Alex Len δεν έχει δείξει να ανεβάζει το παιχνίδι του σε επίπεδο που να μονοπωλεί τον χρόνο συμμετοχής. Οπότε, με δεδομένο ότι ίσως χρόνος να μπορεί να βρεθεί στη συνέχεια, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν τα νούμερα του είναι τυχαία. Ο αριθμός των rebounds του σίγουρα δεν είναι, καθώς πρόκειται για τον δις κορυφαίο rebounder του κολεγιακού στο Division I, το οποίο από μόνο του βέβαια δεν λέει κάτι, αν υπολογίσουμε ότι τον τίτλο έχει κερδίσει ο O.D Anosike και ο Art Parakhouski, που είναι μεν must-add στο fantasy, αλλά της Euroleague, από την άλλη, όμως, στους νικητές βλέπουμε και τα ονόματα του Griffin, του Millsap και του Faried. Μπορεί ο Alan Williams να εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Whiteside (άλλωστε πέρα από τις άλλες ομοιότητες, και οι δύο έκαναν ένα πέρασμα από την Κίνα); Πάρα πολύ δύσκολα, αλλά στις πολύ βαθιές λίγκες, δεν χάνετε τίποτα να τον στασάρετε, ειδικά αν ανήκετε σε αυτούς που όταν είδαν τα πρώτα δύο παιχνίδια του Whiteside δεν τρέξατε να τον αποκτήσετε γιατί αμφιβάλλατε για τη διάρκεια του, και τώρα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο, αλλά τουλάχιστον το κεφάλι σας θα είναι καλά.

Στο Phoenix γενικά συμβαίνουν περίεργα πράγματα, αφού άλλο ένα ερωτηματικό προστίθεται στη λίστα με τις σκέψεις μας. Ο Tyler Ullis στα δύο τελευταία παιχνίδια κάνει παπάδες, και τους κάνει σε λίγο σχετικά χρόνο. Σε αντίθεση με τον Williams, δεν έρχεται από το πουθενά. Στο κολεγιακό ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα, και αν ήταν 10 πόντους ψηλότερους θα μιλούσαμε για top-5 pick στο draft. Μπορεί κάποιος τόσο κοντός να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ; Ο Isaiah Thomas φωνάζει ναι, αλλά μιλάμε για διαφορετικού στυλ παίκτες, καθώς ο Ullis είναι πιο καθαρόαιμος playmaker. Δείχνει πάντως να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται, κάτι που δεν μοιάζει περίεργο, καθώς ήταν γνωστός για την ωριμότητα και την ευφυΐα του. Με δεδομένο ότι και στο χωριό μου έχουν φτάσει οι φήμες για έντονη προώθηση του Brandon Knight για ανταλλαγή στη μισή λίγκα, εγώ προσωπικά σε 20άρα λίγκα τον στάσαρα. Άλλωστε είναι τόσο όμορφο να τον βλέπεις να παίζει, που κάμπτει τις αντιστάσεις αποτελεσματικότητας. Μπορεί να χάνετε, αλλά θα το απολαμβάνετε.

Ζούμε μεγάλες στιγμές. Η νεκρανάσταση του Nik Stauskas μοιάζει πιο ορατή από ποτέ, μετά από τρία χρόνια χριστοπαναγιών που συνόδευαν κάθε του προσπάθεια. Δεν είναι μυστικό πως το μεγαλύτερο θέμα του “Sauce Castillo” ήταν η ψυχοσύνθεση του, μια ψυχοσύνθεση που τον οδηγούσε σε κακές εκτελέσεις, συνήθως καλών σκέψεων. Στα τελευταία παιχνίδια σκοράρει συνεχώς διψήφια, και στο τελευταίο λύθηκε το χέρι του και σημείωσε πέντε τρίποντα. ΝΑΙ! Ήρθε επιτέλους η ώρα να ξαναεμπιστευτούμε τον Stauskas.

Χωρίς point guard έχουν μείνει στο Dallas κάτι που υποχρέωσε τον Rick Carlisle να προχωρήσει στο re-signing του Jonathan Gibson. Ο 29χρονος στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε με Memphis και Orlando, πέτυχε 11 και 26 πόντους αντίστοιχα, μάζεψε συνολικά δέκα rebounds και μοίρασε έξι assists. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι και στα δύο αυτά ματς σούταρε με 50%, ενώ κόντρα στους Magic είχε 5/9 τρίποντα. Όσο είναι λαβωμένοι οι Williams, Harris και Barea, ο Gibson θα βρει χρόνο. Με τέτοιες εμφανίσεις, ίσως συνεχίζει να τον βρίσκει ακόμα κι αν επιστρέψει κάποιος από τους προαναφερθέντες.

Φάκελος Pelicans. Μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας, που έχει παράλληλα έναν από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας. Αν δεν ανέβουν τώρα, όμως, δεν θα το κάνουν ποτέ φέτος. Ο Jrue Holiday επιτέλους επέστρεψε και δείχνει καλά ατομικά, αλλά και σε συνδυασμό με τον Anthony Davis είναι μια ομορφιά. Η επιστροφή του Holiday έφερε άμεσα το waive του Goodwin, ο οποίος έτσι κι αλλιώς σε τρία μόλις παιχνίδια είδε χρόνο συμμετοχής. Ο Frazier προς το παρόν έχει κρατήσει τη θέση του βασικού, τα λεπτά του βέβαια έπεσαν και μελλοντικά (όχι πολύ μακριά κιόλας) θα έρχεται εκείνος από τον πάγκο αντί του Jrue, πάντως έχει κάνει τόσο καλές εμφανίσεις ως τώρα που θέση στο rotation δεν θα χάσει. Ο άλλος που αξίζει μια θέση σε λίγκες με βάθος είναι ο Langston Galloway ο οποίος έχει αρπάξει από τα μαλλιά την ανυπαρξία (ως τώρα) του Buddy Hield και έχει σκοράρει διψήφια νούμερα στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε παιχνίδια.

Με δύο παιχνίδια αυτή την εβδομάδα Chicago Bulls και Utah Jazz. Καμία με πέντε αγώνες.

cover

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.