Moneyball: Τα Οικονομικά Μεγέθη της Σεζόν 2016-17

Posted on Nov 25 2016 - 11:30am by Nicolas Radicopoulos

Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το ΝΒΑ θα έχουν ακούσει κάποια αναφορά για το salary cap αυτού. Το TheBallHog.Net μέσω του αρθρογράφου του, Νίκου Ραδικόπουλου, κάνει μία, όσο το δυνατόν αναλυτικότερη, παρουσίαση της έννοιας του ΝΒΑ salary και του ρόλου αυτού στην ΝΒΑ καθημερινότητα, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να κουράσει με τις πάμπολλες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου που το καθορίζει.

Η ανάλυση αυτή θα παρουσιάζεται σε μέρη.

Έχοντας πλέον αναφερθεί στις βασικότερες έννοιες της τρέχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (CBA) μεταξύ λίγκας (NBA) και παιχτών (NBPA), της σύμβασης που καθορίζει το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται και οργανώνονται οι ομάδες, άρα, συνεπακολούθως, συντάσσονται τα αγωνιστικά rosters, ας δούμε αυτά τα μεγέθη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί για την τρέχουσα σεζόν του 2016-17.

Ξεκινώντας από το πλέον βασικό μέγεθος, αυτό του Salary Cap, για την τρέχουσα σεζόν το ύψος αυτού διαμορφώθηκε στα $ 94,14 εκατ.

oikonika-2016-17

Κύριος παράγοντας αυτής της μεγάλης ανόδου, κατά 34,49% σε σχέση με την περσινή σεζόν που το salary cap ήταν στα $ 70,00 εκατ. αποτέλεσε το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπέγραψε η λίγκα με το ESPN και την Turner (TNT), συνολικής αξίας κοντά $24 δισεκατομμυρίων για εννέα χρόνια.

Η εν λόγω αύξηση αποτέλεσε τη μεγαλύτερη από χρονιά σε χρονιά στην Ιστορία της λίγκας, και το άλμα αυτό, με τις συνέπειες στα συμβόλαια των παιχτών που προκάλεσε, ως “cap spike”.

%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%be%ce%b7-salary

Τα maximum συμβόλαια που δόθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ακολουθώντας όσα η τρέχουσα CBA ορίζει, συναρτήσει του διαμορφωμένου salary cap στα $ 94,14 εκατ. διαμορφώθηκαν ως ακολούθως (αναλυτικότερα για το πως διαμορφώνονται τα max contracts: εδώ):

max-16-17

Ακριβώς ανάλογα διαμορφώθηκαν και τα exceptions της σεζόν:

exceptions-2016-17

Στη συνολική τους εικόνα, τα τρέχοντα roster των ομάδων έχουν διαμορφωθεί ως κάτωθι:

2016-11-22_213222

Ενώ διαγραμματικά η εικόνα τους είναι αυτή:

salaries-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%bc%ce%b1

 

Η παρουσίαση αυτή, πέρα από ενημερωτικούς λόγους, γίνεται, καθώς, όπως είχε γραφτεί και στο δεύτερο άρθρο της παρούσας στήλης, υπάρχει:

“ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του μισθολογίου μιας ομάδας και του αριθμού νικών αυτής. Για τη σεζόν 2010-11 ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ salary και αριθμού νικών στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ ήταν 0,53, ένδειξη σημαντική για να μπορέσει κανείς να υποστηρίξει πως ο δρόμος των επιτυχιών αγοράζεται. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο ίδιος συντελεστής, για την σεζόν 2001-02 ήταν μόλις 0,131)Όταν ο συντελεστής προσεγγίζει το 1, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών, αύξηση νικών), αντίθετα όταν ο συντελεστής τείνει προς το 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών και νίκες άσχετα μεταξύ τους), ενώ όταν φτάνει στο κάτω άκρο το -1 σημαίνει πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη αύξηση των μισθών θα οδηγούσε σε μείωση των νικών..”

Και αυτό δείχνει σε πρόσφατο άρθρο του και ο “guru” του salary cap και της CBA, o Larry Coon.

salary-vs-wins

Σχολιάζοντας το άνωθεν διάγραμμα δε, γράφει χαρακτηριστικά:

“Team Salary vs. winning percentage (size & color indicates average age). This is the baseline — does spending more money on players equate to more wins? This shows that it does (the trend line slopes upward) although there is a lot of variance (lots of teams outside the one-standard-deviation band). Teams above the band can be described as getting more bang for the buck (eg: Golden State, LA Clippers), while teams below the band aren’t getting their money’s worth (eg: Dallas, Washington). Cleveland and Brooklyn, despite being on opposite ends of the spectrum, and none the less consistent in that both teams are getting what they are paying for.”

Κατακλείδα κάθε άρθρου της στήλης MoneyBall, δεν θα μπορούσε να μην είναι τα δύο sites που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα salary του ΝΒΑ, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παιχτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το NBA Salary Cap FAQ του Larry Coon και στο ίδιο επίπεδο ακολουθoύν ο Eric Pincus του Basketball Insiders, καθώς και το ShamSports του Βρετανού (και όμως!) Mark Deeks, που όμως εδώ και καιρό βρίσκεται σε ανακατασκευή. Δίπλα σε αυτά πλέον στέκεται και το καταπληκτικό spotrac.com, site που αποτελεί τη βασική πηγή στοιχείων ενημέρωσης για την ενδεχομένως καλύτερη NBA fantasy λίγκα του κόσμου.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή στη σελίδα μας στο facebook.

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και υπομονή, μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας επισκεπτόμενοι τα προαναφερθέντα sites, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα CBA και salary που να μένει αναπάντητη. Αυτά άλλωστε αποτέλεσαν και τις κύριες πηγές συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Όπως αναφέρεται και εισαγωγικά, η ανάλυση του σε θέματα salary, συμβολαίων και CBA δεν τελειώνει με το παρόν άρθρο, οπότε αν βρίσκετε κι εσείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των νομικών και οικονομικών εγγράφων που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και καθορίζουν στην πράξη το πλαίσιο διεξαγωγής του, μείνετε συντονισμένοι!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Όταν ο συντελεστής προσεγγίζει το 1, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών, αύξηση νικών), αντίθετα όταν ο συντελεστής τείνει προς το 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών και νίκες άσχετα μεταξύ τους), ενώ όταν φτάνει στο κάτω άκρο το -1 σημαίνει πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη αύξηση των μισθών θα οδηγούσε σε μείωση των νικών.