Η Εργατιά του NBA: Marreese Speights

Posted on Dec 11 2016 - 12:45pm by Gus Chr
Άδεια και δίπλωμα

Στις 4 Αυγούστου του 1987 ερχόταν στην ζωή ο Marreese Speights, στο St. Petersburg της Florida. Kι αν νομίζετε πως αυτός είναι το πιο διάσημο προϊόν της πόλης, γελιέστε μιας και από εκεί είναι ολόκληρη Angela Bassett. Ωστόσο ο Speights είναι αναμφίβολα ένα από τα διάσημα πρόσωπα της πόλης. Η “σπυριάρα” αποτέλεσε έναν από τους πρώτους του έρωτες και έχει να καυχιέται ότι στο σόι του είναι ο μόνος επαγγελματίας αθλητής μέχρι σήμερα. Fun fact: Ένας από τους 42 παίχτες που έχουν κατακτήσει τίτλο σε κολέγιο και NBA. Το μεσαίο του όνομα είναι Akeem και μόνο ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό:

ak

Και πώς βρέθηκε στα μέρη μας;

Από μικρή ηλικία ο Speights είχε συνηθίσει στο να είναι γυρολόγος, αφού το επάγγελμα της μητέρας του (δασκάλα) δεν του επέτρεπε να ριζώσει κάπου. Σε τρία λύκεια πήγε ο σημερινός πρωταγωνιστής της στήλης, μεταξύ των οποίων το Admiral Farragut Academy, το οποίο μετά από μόλις μια χρονιά απέσυρε την φανέλα του. Όντας ψηλός και γεροδεμένος από από μικρή ηλικία1)Πρωτότυπο…, η παρουσία του στο ζωγραφιστό έγινε αναγκαστική, αφού στις μικρές ηλικίες δεν είχε αντίπαλο. Στο τέλος της “Λυκειακής” του καριέρας, ο Speights θεωρούνταν ο 13ος καλύτερος power forward της ηλικία του στις ΗΠΑ.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό προσέλκυσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του με κάποια από τα top κολέγια να ερίζουν για το recruitment του. Νικητής αυτής της διαδικασίας αναδείχθηκαν οι Florida Gators του Billy Donovan, ο οποίος ήθελε να πλαισιώσει τους Al Horford και Joakim Noah με έναν εξίσου δυναμικό παίχτη. Στην πρώτη του χρονιά όμως στους Gators, ο Speights τα βρήκε κάπως σκούρα, καθώς αφενός δεν μπορούσε να προσαρμοστεί εύκολα στο γρήγορο παιχνίδι τους, και αφετέρου είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να είναι ο “go-to guy” των ομάδων του. Οι 4,1 πόντοι και τα 2,6 rebounds του σε 5,7 λεπτά συμμετοχής2)Στατιστικά από το basketball-reference.com. του μαρτυρούν το παραπάνω γεγονός. Παρόλα αυτά η freshman του χρονιά στην Florida έκλεισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η δεύτερή του χρονιά, όμως, στα χέρια του Donovan ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία. Ο Speights δούλεψε πολύ και σκληρά το καλοκαίρι του 2007 ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα “θέλω” του προπονητή του και η εικόνα του το ’07-’08 ήταν εξαιρετική. Η συμμετοχή του εκτοξεύθηκε στα 24,3 λεπτά, στα οποία προσέφερε 14,5 πόντους και 8,1 rebounds, με το ποσοστό του να φτάνει στο 62,4%. Δυστυχώς για τους Gators, που βρίσκονταν σε rebuild mode, η σεζόν τελείωσε αφήνοντάς τους εκτός τουρνουά, αλλά για τον ίδιο τον Speights οι σειρήνες του NBA είχαν αρχίσει ήδη να ηχούν. Λίγο πριν την λήξη της σεζόν, ο 20χρονος τότε Speights δηλώνει συμμετοχή στο draft, με τους Philadelphia 76ers να τον επιλέγουν στο #16. Έκτοτε, έχει φορέσει τις φανέλες των Grizzlies, Cavaliers, Warriors (Πρωταθλητής το 2015) και πλέον Clippers.

Φάε μια τυρόπιτα και θα με θυμηθείς

Αν έπαιζε στα ’90s, ο Γιάννης Ιωαννίδης θα βρισκόταν σε τεράστιο δίλημμα για τον αν θα έπρεπε να πάρει τον Speights αντί του Victor Alexander στην ΑΕΚ.

vc

Και τι μέρος του λόγου είναι;

Ο παίχτης που θα έρθει από τον πάγκο και θα κάνει τα πάντα από λίγο και καλά. Ο Speights θεωρείται ένας από τους καλύτερους mid range shooters για το ύψος του, ενώ τα 2,08 του και τα 116 κιλά του, του επιτρέπουν συχνά-πυκνά να απειλεί και κοντά στο καλάθι, αν και γενικά προτιμάει τα μακρινά σουτ. Επιπλέον πρόκειται -και πάλι για το ύψος του- για έναν καταπληκτικό catch’n’shoot παίχτη, ενώ οι off ball κινήσεις του μοιάζουν περισσότερο με guard παρά με ψηλό. Αν το ποσοστό του στα τρίποντα ήταν λίγο παραπάνω από το 30,3% τότε ίσως μιλούσαμε για έναν starter σχεδόν σε οποιαδήποτε ομάδα του NBA.

ms

Παράλληλα, όποτε τα ματς βρίσκονται κοντά σε σκορ και οι αντίπαλοι θέλουν να επιδοθούν σε ένα hack-a-anybody, τότε επιστρατεύεται ο Speights στην πεντάδα μιας και το ποσοστό καριέρας στις βολές φτάνει το 79,2%. Όσο για την άμυνα; Μην σας ξεγελάει το παχουλό ως βαριεστημένο στυλάκι του. Και το κορμί στην φωτιά θα βάλει και θα σπρώξει και καλά box outs θα κάνει. Κι αν τον αφήσεις να πάρει ρυθμό; Θα το βρεις από εκεί που δεν σε περιμένει.

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ

Χωρίς να είμαστε σίγουροι, τον κάνουμε εικόνα κάπου στην Florida με ένα ψαράδικο -με όνομα “Shrimp Buckets”- και να βγαίνει παγανιά για γαρίδες.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πρωτότυπο…
2 Στατιστικά από το basketball-reference.com.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Keyser Söze December 11, 2016 at 14:18 -

    Από εποχές Σίξερς μου άρεζε πολύ. Πάντως για να βλέπουν όλοι τι διαφορά επιπέδου υπάρχει, στους Γουόριορς ήταν ο Human Victory Cigar και τώρα στους Κλίπερς είναι ίσως ο καλύτερος παγκίτης τους (πέραν του διορισμένου 6ου παίχτη Κρόφορντ)