“Πιάσε ένα Rebuild και ένα Zlikrofi*”

Posted on Dec 18 2016 - 2:30pm by Gus Chr

Η φετινή σεζόν είναι η πλέον περίεργη για τους Heat. Μπορεί η λέξη “rebuild” να υπήρχε στο μυαλό αρκετών το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο οι περισσότεροι πίστευαν πως αυτή η διαδικασία θα έρθει με μια πιο ανταγωνιστική παρουσία της ομάδας πάνω στο παρκέ. Από την στιγμή που οι τραυματισμοί χτύπησαν την South Beach, o coach Spoelstra επιδίδεται σε ένα μπαράζ αλχημειών προκειμένου να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο μπορεί, με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην είναι το ιδεατό. Στη μέση όλων αυτών; Ο Goran Dragic, ο οποίος ίσως να κρατάει ερήμην του τα κλειδιά για το μέλλον του Miami.

gd

Πρέπει να είναι αρκετά περίεργο να είσαι οπαδός των Heat φέτος. Μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν είχες στην διάθεσή σου τον Dwyane Wade, έναν από τους καλύτερους shooting guards στην ιστορία του παιχνιδιού -και τον καλύτερο διαχρονικά παίχτη στην ιστορία του franchise- και τον Chris Bosh, ο οποίος έχει αφήσει την δική του σφραγίδα στα παρκέ. Τους δύο προαναφερθέντες τους πλαισίωναν οι Goran Dragic και Hassan Whiteside, φτιάχνοντας έτσι μια τετράδα που ήταν ικανή να τρομοκρατήσει κάθε άμυνα στο NBA. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσθέστε και την ιδιοφυΐα που λέγεται Erik Spoelstra και μπορείτε να καταλάβετε γιατί το Miami συγκαταλεγόταν στις πιο γοητευτικές ομάδες της Ανατολής.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το front office ο Pat Riley αποφάσισε να αλλάξει ρώτα και να στραφεί σε νεαρούς παίχτες με χαμηλότερα συμβόλαια, ένεκα και του salary cap boom που υπήρξε -και θα υπάρξει. Ο Riley ξεφορτώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον 35χρονο Wade, ενώ στον Bosh, από την στιγμή που δεν πήρε το “ok” από τους γιατρούς για να αγωνιστεί, του συμπεριφέρθηκε σαν ιδιοκτήτη φάρμας που εκτελεί τα ετοιμοθάνατα ζώα του στο κεφάλι. “It’s just business” θα μου πείτε και ίσως θα έχετε δίκιο. Ο Riley επέλεξε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των Lakers και των Mavericks με το βαλσάμωμα των καλύτερων παιχτών τους, και επομένως να μην φορτώσει ένα συμβόλαιο άνω των $20 εκατ. Έτσι κι αλλιώς το rebuild θέλει δραστικά μέτρα μιας και αναμένεται να ακολουθήσεις αχαρτογράφητα νερά (sic).

Οι παρουσίες των Whiteside και Dragic ήταν τα εχέγγυα των Heat για την όποια φετινή υπέρβαση, κάτι που με το ρεκόρ τους να στέκεται στο 9-17 μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, μοιάζει ακατόρθωτο, και πλέον ίσως να μην τους πολυνοιάζει. Οι συνεχείς παρουσίες στην post season και τα τρία πρωταθλήματα σε 10 χρόνια, σίγουρα καλόμαθαν τους φίλους της ομάδας, όμως κάποια στιγμή πρέπει να πατηθεί το κουμπί και η λογική λέει πως τώρα είναι η ώρα.

Στήριξη και στηρίγματα

Αν λοιπόν αξίζει να δει κανείς κάτι στους φετινούς Heat αυτό είναι το πως θα εξελιχθούν οι νεαρότεροι παίχτες στα χέρια τους “Spo”, ο οποίος στηρίζεται και στηρίζει τα φυντάνια του στο 100%. Σε μερικές περιπτώσεις, δε, ακόμα και πιο έμπειροι παίχτες που τους είχαμε ξεγραμμένους (βλ. Waiters) δείχνουν να έχουν βρει μεγάλο ρόλο κάτω από τις οδηγίες του 46χρονου head coach. Η προσοχή μας, όμως, αναπόφευκτα, πάει στους Justise Winslow, Tyler Johnson, Josh Richardson και Rodney McGruder. Ο μεν Winslow είναι ο άτυχος της υπόθεσης μέχρι στιγμής, αφού ο τραυματισμός του στον καρπό τον έχει αναγκάσει να παίξει σε μόλις εννιά παιχνίδια. Μέσα σε αυτά, όμως, ο Spoelstra έδειξε πως ο 20χρονος αποτελεί ίσως και τον βασικότερο πυλώνα του για το μέλλον της ομάδας, μιας και σε 35,9 λεπτά -τα περισσότερα από κάθε άλλον παίχτη στην ομάδα- βγάζει νούμερα all around: 11,6 πόντοι, 4,7 rebounds, τέσσερις assists, 1,6 κλεψίματα1)στατιστικά από τον basketball-reference.com. Για την άμυνα δεν θα μιλήσουμε, μας έδειξε από πέρυσι με το καλημέρα πως πρόκειται για εξαιρετικό αμυντικό:

Θα τολμήσω να το πάω ακόμα παραπέρα, και θα πω πως αν όλα πάνε καλά και μείνει υγιής, μπορεί να γίνει μια ακόμα εκδοχή τύπου “Draymond Green”, ελπίζω χωρίς τις κλωτσιές. Όπως και ο Winslow, έτσι και οι υπόλοιποι προαναφερθέντες, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι επίδραση μπορεί να έχει πάνω σε έναν παίχτη ο Spoelstra. Βασικά ο Johnson ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που υπάρχει, καθώς μετά από την παρουσία του στην D-League και μερικά 10ήμερα συμβόλαια, κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο ρόστερ των Heat. Ας αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν καλύτερα στην περίπτωση αυτή:

tj

Συνεχίζοντας, και πιάνοντας τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που έμειναν, ο sophomore Richardson μπορεί να αποδειχθεί ένας killer από μακρινή απόσταση για τον Spoelstra, καθώς τρέχει ένα ποσοστό 41,5% από το τρίποντο, ενώ ο McGruder είναι το διαμαντάκι που βρέθηκε στα σκουπίδια, μετά από ένα χρόνο στην Ουγγαρία και δύο στην D-League. Oι μέσοι όροι του μέχρι στιγμής δεν θαμπώνουν, αλλά υπάρχουν και ματς, όπως αυτό κόντρα στην Utah που αποδεικνύουν πως μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο σκοράρισμα:

Κοινό στοιχείο όλων αυτών, όπως και στην περίπτωση του Winslow, είναι πως μπορούν να παίξουν καταπληκτική άμυνα, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός πως οι Heat διαθέτουν την έβδομη καλύτερη άμυνα στην λίγκα, δεχόμενοι 100,6 πόντους ανά παιχνίδι. Φυσικά οι τέσσερις προαναφερθέντες δεν είναι οι μόνοι που τραβάνε κουπί φέτος, όμως είναι οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και ίσως να αποτελούν τη μαγιά για το μέλλον του Miami.

Το Rebuild και ο Dragic

Oι Heat, λοιπόν, έχουν φτάσει σε εκείνο το σημείο που όλα τα σημάδια δείχνουν πως θα ακολουθήσουν τον δρόμο του tanking για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ παράλληλα θα κοιτάξουν να παραχωρήσουν τον Dragic μέχρι το trade deadline, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο/α pick(s) πρώτου γύρου από τυχόντες contenders. Για να ευλογήσουμε τα γένια μας και να παινέψουμε το σπίτι μας, αυτό είναι κάτι που είχατε διαβάσει στο preview του Δημήτρη Μαντζούκα, τον περασμένο Οκτώβριο. Γιατί κάνει λογική όλο αυτό; Ξεκινώντας από την πλευρά των Heat, ο “Dragon” αποτελεί το καλύτερο δυνατό asset τους -δεδομένου ότι ο Whiteside δεν κουνιέται- για να πάρουν μερικά μελλοντικά ή και φετινά picks.

Ευτυχώς για τους ίδιους το pick πρώτου γύρου τους για το 2017 το έχουν ακόμα στα χέρια τους, κάτι που δεν ισχύει όμως για το 2018 και το 2021. Παράλληλα, έχουν ήδη παραχωρήσει τα picks του δεύτερου γύρου για το 2017, το 2019, το 2020 και το 20212)Πηγή: basketabll.realgm.com. Γίνεται σαφές λοιπόν πως το Miami χρειάζεται επειγόντως να γεμίσει picks ώστε να χτίσει το μέλλον του και ο Dragic είναι από τις πλέον δελεαστικές περιπτώσεις παιχτών για μια ομάδα που ψάχνει το τώρα και όχι το αύριο, παραχωρώντας δίχως δεύτερη σκέψη τα όποια picks διαθέτει.

pr

Και από την πλευρά του παίχτη, όμως, υπάρχει λογική στο να αποχωρήσει από την Florida. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπήρχε κάποιο δημοσίευμα που να λέει πως ο παίχτης είναι δυσαρεστημένος στους Heat και ζήτησε να φύγει, αλλά το μυαλό μας πάει εκεί αναλογιζόμενοι τις συνθήκες με τις οποίες πήγε στην ομάδα – συμπαίχτης με Wade και Bosh σε ομάδα που (ήθελε να πιστεύει πως) θα διεκδικούσε τον τίτλο. Δεν είναι παράλογο λοιπόν για έναν παίχτη που βαδίζει στο 31ο έτος της ηλικίας του να θέλει να βρεθεί σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και το Miami αυτή την στιγμή δεν μπορεί να του προσφέρει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως ο παίχτης βρίσκεται σε συμβόλαιο ύψους $85 εκατομμυρίων περίπου3)Πηγή: spotrac.com, έχοντας ακόμα την τρέχουσα και άλλες τρεις χρονιές μπροστά του. Εφόσον το Miami επιλέξει να τον προσφέρει σε ενδεχόμενο trade, από την μία αδειάζει μεγάλο μέρος του salary cap του, γεγονός που του επιτρέπει να κυνηγήσει με άνεση κάποιον free agent το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα γνωρίζει πως με την αύξηση του salary cap, το τρέχον συμβόλαιο του Σλοβένου δεν είναι απαγορευτικό για να το φορτωθεί κάποια ομάδα. Σε αυτό το στάδιο της σεζόν το σενάριο αυτό μοιάζει να είναι μια win-win-win κατάσταση για τις τρεις πλευρές που θα επιλέξουν να εμπλακούν.

Υ.Γ.: Στα στηρίγματα δεν γράφτηκε κάτι για τον Whiteside γιατί δεν είναι απλό στήριγμα, αλλά ο κεντρικός πυλώνας του νέου οικοδομήματος των Heat.

*To Zlikrofi, σύμφωνα με τον Θείο Google, είναι παραδοσιακό είδος ζυμαρικών της Σλοβενίας.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 στατιστικά από τον basketball-reference.com
2 Πηγή: basketabll.realgm.com
3 Πηγή: spotrac.com