Fantastic Beasts and Where to Find Them (vol. 9)

Posted on Dec 26 2016 - 7:02pm by Gus Chr

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Υψηλές Πτήσεις

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διανύει μια καταπληκτική χρονιά μέχρι στιγμής, ωστόσο τη βδομάδα αυτή νιώθουμε πως έδωσε το κάτι παραπάνω, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα ποσοστά του, που έτσι κι αλλιώς είναι καλά, όσο και στις φορές που κλήθηκε να σουτάρει από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Στα τρία παιχνίδια με Cleveland (δύο φορές) και Washington, ο νεαρός forward είχε 30,6 πόντους μ.ο., 8,6 rebounds, 4,3 assists, ενώ έβαλε τις 41 από τις 46 βολές που εκτέλεσε (89,1%). Στο δε παιχνίδι με τους Wizards είχε 39 πόντους, επίδοση που είναι και υψηλότερη μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Και εις ανώτερα.

Μόλις δύο παιχνίδια έδωσαν οι Hornets αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο ο Nicolas Batum ήταν χάρμα ιδέσθαι και στα δύο. Ο Γάλλος forward είχε μια γεμάτη και all around παρουσία απέναντι σε Lakers και Bulls, σημειώνοντας μάλιστα triple double κόντρα στους δεύτερους, με 20 πόντους, 11 rebounds και 10 assists. Mέσα στην όλη εικόνα προσθέστε και τα καλά ποσοστά του, και ως owners του θα πρέπει να κάνατε καλά Χριστούγεννα.

Μιλώντας για Charlotte, πηγαίνουμε λίγο πιο δίπλα και πιο συγκεκριμένα στην Atlanta για να σταθούμε στον καταπληκτικό αυτή την εβδομάδα Dennis Schroder. 26,3 πόντοι, 6,6 assists, 23/40 σουτ (57,5%) και 17/17 βολές. Bonus το 1,3 κλεψίματα. Το τρίποντο παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του, αλλά με τέτοια νούμερα του το συγχωρούμε.

Σε μεγάλα παιχνίδια επιδόθηκε και ο Serge Ibaka, o oποίος σημείωσε back2back double-double, κόντρα σε Νέα Υόρκη και Los Angeles. Πιο συγκεκριμένα ο center του Orlando είχε μ.ο. 20,6 πόντους, 10 rebounds, 2,3 blocks, την στιγμή που τα ποσοστά ευστοχίας του δεν έπεσαν κάτω από το 53,5%. Δωράκι τα 4/5 τρίποντα που είχε στο derby της Florida με το Miami.

Εξαιρετικός ήταν και ο Jeff Teague, που σημείωσε επίσης δύο double-double αυτή τη βδομάδα, γράφοντας 23-10 με Washington και 17-12 με Knicks. Συνοπτικά 23,6 πόντοι, 10 assists και 46,8% ποσοστό ευστοχίας. Κάποιοι άτυχοι τον είδαν να τους σβήνει και τα φώτα, καθώς είχε δύο κοψίματα. Bonus τα τρία κλεψίματα που είχε με τους Wizards.

Ακόμα, υψηλές πτήσεις ήταν:
  • Οι 23 πόντοι, με 5/7 τρίποντα του Patty Mills με τους Blazers.
  • To 21-7 του Sergio Rodriguez, με 8/12 σουτ και 4/8 τρίποντα, απέναντι στους Suns.
  • Οι 20 πόντοι του Domantas Sabonis κόντρα στους Celtics (8/11 σουτ, 4/6 τρίποντα)
  • Το 17-7 του Malcolm Brogdon με τους Wizards, έχοντας 7/7 με 3/3 τρίποντα.
  • Οι 14 πόντοι και τα 16 rebounds του Kyle O’Quinn απέναντι στο Orlando.
Χαμηλές Πτήσεις

Κάκιστη βδομάδα για τον Marcus Morris του οποίου τα ποσοστά έσκαψαν τον πάτο του βαρελιού και πήγαν ακόμα πιο κάτω. Ο παίχτης των Pistons σούταρε με το εξωπραγματικό 14,8% (!!!) στις τρεις ήττες που είχε η ομάδα του την εβδομάδα που πέρασε. Παράλληλα, στα 14 τρίποντα που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο σε κανένα. Έσωσε κάπως μια παρτίδα με τις 10/14 βολές που είχε απέναντι στου Grizzlies, αλλά έκανε τους owners του να ιδρώνουν κάθε φορά που έπιανε την μπάλα στα χέρια του. Get a grip Marcus.

Με το σπαθί του μπαίνει στην κατηγορία αυτή και ο Glenn Robinson, που επίσης “τα έσπασε” μέσα στην βδομάδα με 4/21 σουτ (19%). Και σε αντίθεση με τον Morris, ο παίχτης των Pacers δεν είχε κάποιο στατιστικό για να σώσει κάποια παρτίδα.

ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

Όπως είδαμε και στην τηλεοπτική μετάδοση του Cavaliers-Warriors, τα Χριστούγεννα δεν ταιριάζουν στον Steph Curry, αφού ο ίδιος δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ ένα monster παιχνίδι ανήμερα της επετείου της γέννησης του Χριστούλη. Ωστόσο βάζουμε εδώ τον τρέχων MVP της λίγκας γιατί τα ποσοστά του δεν είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει. Μετά από αρκετό καιρό, έκλεισε μια βδομάδα με κάτω από 40% (39,6 για την ακρίβεια), την στιγμή που κόντρα σε Brooklyn και Cleveland είχε 23,1% και 28,6% αντίστοιχα, έξω από την γραμμή των 7,25. Μην τρελαθούμε, για τον Curry μιλάμε και είναι δεδομένο πως θα επιστρέψει στις σταθερά εξαιρετικές εμφανίσεις, αλλά αυτά τα μικρά σκαμπανεβάσματα είναι αρκετά για να κάνουν τους owners του να ανησυχούν, μιας και κάθε βράδυ περιμένουν το τέλειο παιχνίδι από αυτόν.

O Jordan Clarkson έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα (και) φέτος και τα δύο κακά παιχνίδια του κόντρα σε Miami και Clippers αποτελούν ένα μελανό σημείο στην μέχρι στιγμής απόδοσή του. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ματς, παρενεβλήθη αυτό με τους Magic που ήταν καλός, αλλά το roller coaster αυτής της βδομάδας ήταν αρκετό για να μπει στην κατηγορία αυτή. Συνοπτικά, σε αυτά τα δύο παιχνίδια είχε 4/19 σουτ (με 0/7 τρίποντα μάλιστα). Ίσως να μην είναι λόγος για πανικό, αλλά δείχνοντας αυτήν την σταθερότητα ως τώρα, δεν θα μας έκανε εντύπωση αν έρθει μια σύντομη “κοιλιά” για τον ίδιο.    

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Έχεις τον Thomas Robinson στην διάθεσή σου; Τότε κυκλοφορείς στον δρόμο με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και το τρομακτικό είναι ότι όσοι σε βλέπουν δεν έχουν ιδέα ότι σκέφτεσαι έναν 25χρονο από την Washington. Και πώς να μην τον σκέφτεσαι δηλαδή; 32 rebounds κατέβασε το παιδί στα τελευταία του τρία παιχνίδια και ήταν άκρως αποτελεσματικός στην εκτέλεση, με το 60% να είναι το χαμηλότερο ποσοστό του. Αν, λοιπόν, έχεις κάποιον στη λίγκα σου που ψάχνει rebounds ή/και ποσοστό ευστοχίας, ήρθε η ώρα να τον δαγκώσεις.

Επίσης, αν έχεις στην ομάδα σου τον Luol Deng, τώρα είναι μια καλή ώρα να τον χρησιμοποιήσεις φέρνοντας ως επιχείρημα -πέρα από τους αριθμούς- και το “έμπειρος παίχτης, θα βοηθήσει”. Ο βετεράνος forward έχει μια σταθερή all-around παρουσία στα τελευταία παιχνίδια των Lakers, προσφέροντας αρκετά σε rebounds και σκορ. Η ηλικία (και o μισθός του στις salary leagues) είναι μάλλον τα απαγορευτικά του στοιχεία, αλλά όποιος έχει ανάγκη τις κατηγορίες αυτές, θα αναγκαστεί να δώσει τα χέρια για τo deal.

Thinking Ahead

Λίγο πιο σοβαρός φαίνεται να είναι ο τραυματισμός του Chris Paul, o oποίος θα ήταν έτοιμος θεωρητικά στο παιχνίδι απέναντι στους Lakers. O αστέρας των Clippers όμως δεν ένιωσε καλά στην προθέρμανση και το προπονητικό επιτελείο αποφάσισε να μην ρισκάρει με την συμμετοχή του. Έτσι έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παραπάνω συμμετοχή του Raymond Felton, ο οποίος θα είναι ο βασικός point guard για όσο διάστημα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης ο Paul, ενώ αυξάνονται σίγουρα και οι προσπάθειες που θα παίρνουν οι Austin Rivers και Jamal Crawford, λόγω και της διαφαινόμενης απουσίας του J.J. Reddick, που δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να αγωνιστεί παρά τις υπόλοιπες απουσίες των Clippers.

Όσο ο Dwight Howard -που έχει χάσει τα τελευταία δύο παιχνίδια- μένει έξω λόγω προβλήματος στην πλάτη, ο Mike Muscala παίρνει λεπτά συμμετοχής και προσφέρει τίμια νούμερα βασικού. Ο βασικός ψηλός της Atlanta θα χάσει σίγουρα το πρώτο παιχνίδι της εβδομάδας και το status του για τα επόμενα είναι αβέβαιο. Για παίκτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, αξίζει το ρίσκο, αφού η λογική λέει ότι δεν θα πιεστεί να πάρει πολλά λεπτά με το που θα γυρίσει, οπότε ο Muscala θα έχει αυξημένο χρόνο και στα αμέσως επόμενα παιχνίδια.

Ο Jeff Hornacek δεν τρέφει κανένα σεβασμό για τους παίκτες του fantasy. Το rotation που κάνει στους ψηλούς των Knicks είναι εξοργιστικό για τους ιδιοκτήτες των centers της ομάδας. Ειδικά στην περίπτωση του Kyle O’Quinn, o οποίος όταν παίρνει χρόνο χαρίζει φαντασμαγορικά νούμερα, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν παιχνίδια στα οποία χρησιμοποιείται ελάχιστα. Ο Hornacek προφανώς κοιτάει τα ματσαρίσματα, και κόντρα σε ομάδες με κοντούς, ευκίνητους ψηλούς αποφεύγει να τον χρησιμοποιεί πολύ. Ωστόσο σε παιχνίδια με δυνατές  frontlines, όπως  αυτή του Orlando, μπαίνει και κάνει καταστροφές, καθώς στο προκείμενο έγραψε 14 πόντους, 16 rebounds και πέντε κοψίματα, αρκετά ώστε να νιώθουμε την ανάγκη κάθε βδομάδα να ποντάρουμε σε αυτόν.

Ο Cameron Payne επιστρέφει άμεσα, και δεν είναι κακή ιδέα να τον αποκτήσετε στις μεγαλύτερες λίγκες. Θα θέλει χρόνο να εγκλιματιστεί και να αρχίσει να γράφει νούμερα, αλλά έχει τεράστιο ταλέντο και λογικά θα παίζει και δίπλα στον σεληνιασμένο ηγέτη των Thunder, οπότε θα μπορεί να είναι  ένα καλό add.

Οι Warriors παίζουν μόλις δύο παιχνίδια αυτή την βδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες είναι στα γνώριμα τρία ή τέσσερα παιχνίδια.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Nikos Tsivikis December 26, 2016 at 20:14 -

    Ειναι τριτος σε ολο το nba στο per κ γραφατε μεχρι τωρα για καθε απιθανο,για να ξεχωρισετε απο την οντως τραγικη εγχωρια μπασκετοδημοσιογραφια.Η εμμονη στο λαθος δεν κανει καλο,ειδικα οταν αφορα ανθρωπους της δικη σας κουλτουρας.Γτο παληκαρι γα……..

    • Gus to the Hou December 26, 2016 at 22:58 -

      Φίλε Νίκο καλησπέρα. Η λογική των υψηλών πτήσεων δεν είναι να γράφουμε τους top παίχτες κάθε βδομάδα-και εννοώ τους λεγόμενους αστέρες/παιχταράδες. Εδώ προσπαθούμε να μιλήσουμε για παίχτες που δεν είναι franchise players ή δεν είναι σταθερά καλοί στις επιδόσεις τους και τους ταξινομούμε ανά κατηγορία που θεωρούμε ότι είναι πιο σωστή. Το μόνο εύκολο για εμάς θα ήταν να γράφουμε για Westbrook, Davis, Durant, Γιάννη, Harden και Cousins κάθε βδομάδα. Δεν το κάνουμε, όχι γιατί δεν το θεωρούμε άξιο αναφοράς, αλλά γιατί θέλουμε να γράφουμε ισορροπημένα για όσο το δυνατόν περισσότερους παίχτες. Απλά οι εμφανίσεις των top παιχτών φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορείς πλέον να μην γράψεις κάτι (π.χ. την περασμένη βδομάδα γράψαμε για Davis) Και με αφορμή την αρχή της ψηφοφορίας για το ASG, νιώσαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή.