Η Εργατιά του NBA: Aaron Brooks

Posted on Feb 11 2017 - 11:18am by Gus Chr
Άδεια και δίπλωμα

Ο Aaron Brooks συγκαταλέγεται ανάμεσα στην “μπασκετική παρακαταθήκη του Seattle”. Δεν είναι και λίγοι άλλωστε, οι παίχτες που έχουν γεννηθεί και αναδειχθεί στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ: Jamal Crawford, Doug Christie, Nate Robinson, με τον οποίο είναι κολλητοί και παιδικοί φίλοι και (τιμητικά καθώς είναι ο τελευταίος συνδετικός κρίκος με τους Sonics) Nick Collison. Κοινώς: Κοντός + Σκόρερ + Καλά Handling Skills + Είναι από το Seattle = NBA potential.

ab

Και πώς βρέθηκε στα μέρη μας;

Όντας λυκειόπαιδο στο Franklin High School, o Brooks πραγματοποίησε όργια (24,3 πόντους μ.ο., εφτά assists, 3,3 rebounds και 2,3 κλεψίματα), οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος. Τα παραπάνω νούμερα τον έφεραν να λογίζεται το 2003 ως ο τέταρτος καλύτερος point guard στην ηλικία του, και 30ος καλύτερος παίχτης συνολικά. Οι προτάσεις για το recruitment του -όπως ήταν αναμενόμενο- έπεσαν βροχή, αλλά μόλις έφτασε στα χέρια του εκείνη του Oregon, σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση για το που θα σπούδαζε τα επόμενα χρόνια. Στους Ducks έγινε εξ αρχής ο βασικός point guard τους και σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του, ενώ βρήκε τον διόσκουρό του στο πρόσωπο του Malik Hairston (ναι τον παίκτη της ΑΕΚ, μεταξύ άλλων), συνθέτοντας ένα φονικό δίδυμο στην backcourt.

Όπως γίνεται σε κάθε -σχεδόν- περίπτωση παιχτών όσο βρίσκονται ακόμα σε κολέγια, έτσι και στον Brooks έγιναν προτάσεις να αφήσει τις σπουδές του για να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο νεαρός, τότε, αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση, αποφασίζοντας να πάρει το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, αφού η φράση της μητέρας του “πρώτα η εκπαίδευση” του είχε γίνει βίωμα. Όσο για την καριέρα του στο NBA; Γυρολόγος, σαν τον κολλητό του: Houston Rockets, την ομάδα που τον επέλεξε στο #26 το 2007, Phoenix Suns, Guangdong Southern Tigers την χρονιά του lock-out στην Κίνα, Sacramento Kings, Denver Nuggets, Chicago Bulls και πλέον Indiana Pacers.

Φάε μια τυρόπιτα και θα με θυμηθείς

Δεν είμαστε σίγουροι αν αποτελεί αληθινή ιστορία, αλλά τον έχουν περάσει για τον Chris Rock.

abcrΝταξ…

Και τί μέρος του λόγου είναι;

Είναι μεταξύ εκείνης της λεπτής γραμμής “δεν κάνει για βασικός point guard, αλλά είναι πολύ καλός για τον πάγκο”. Tη μοναδική χρονιά που του δόθηκε η ευκαιρία να είναι ξεκινάει ως βασικός, θύμισε τα όργια που έκανε στο λύκειο, με τον τότε προπονητή του, Rick Adelman, να τρίβει τα χέρια του για την επιλογή του. Ο Brooks τελείωσε την σεζόν 2009-10 έχοντας 19,6 πόντους μ.ο., 5,3 assists, σουτάροντας με 43,2% και με 39,8% από την γραμμή του τριπόντου. Τα νούμερα αυτά τον οδήγησαν στο να κατακτήσει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίχτη, ωστόσο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία που χάραξε εκείνη την σεζόν. Πρόκειται για μία από τις επιτομές των back up point guards, και δη εκείνων που σκοράρουν. Στην βραδιά του είναι ικανός να σε διαλύσει, ενώ το court vision που διαθέτει είναι από τα πράγματα που για κάποιον λόγο δεν θέλησε ποτέ να το προωθήσει.

Ερχόμενος με την second unit είναι εκείνος ο παίχτης που θα σου αλλάξει το τέμπο και πολλές φορές τον βλέπεις και τον λυπάσαι, γιατί καταλαβαίνεις πως είναι ένας shooting guard, παγιδευμένος σε κορμί άσσου. Δεν ήταν ποτέ εκείνος που θα του εμπιστευόσουν να “κρατήσει τα γκέμια”, αλλά εκείνος που του λες “Πάρε τη μπάλα και ξαμολήσου”. Για όσο ακόμα αποφασίσει να αγωνιστεί, δεν θα πρόκειται να μείνει ποτέ άνεργος. Όλοι χρειάζονται back up point guard και ο Brooks είναι η επιτομή αυτού. Τώρα που το σκέφτομαι, οι Cavs δεν θέλουν άσσο;

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ

Ο τύπος είναι μανιακός με τον αθλητισμό. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στο προφίλ του στο twitter, θα καταλάβει τι εννοούμε. Οπότε υποψιαζόμαστε πως είτε θα ήταν αναλυτής σε κάποιο κανάλι, είτε εκείνος ο τύπος στο μπαρ/καφετέρια που την ώρα που γίνεται το ματς, σου αναλύει το κάθε τι και -προς εκνευρισμό σου- βγαίνει πάντα σωστός. Ενδεχομένως, με αυτό το σακάκι (φανταζόμαστε και ασορτί παντελόνι) να μπορούσε να βγει στον δρόμο για να κρατάει μια ταμπέλα που σε οδηγεί σε μαγαζί που πουλάει μεταχειρισμένα αμάξια.

%ce%b1%ce%b2

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.