The Haluska Effect

Posted on Feb 24 2017 - 2:00pm by Stavros Marinos

Ο Adam Haluska γεννήθηκε στο Carroll της Iowa, και σαν άλλος Βασίλης Σπανούλης, έπαιξε παραδόξως μπάσκετ  στα δύο αντίπαλα κολέγια της πολιτείας, το Iowa και το Iowa State, δημιουργώντας ένα τοπικό σκάνδαλο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, επιπέδου “ο σκύλος έφαγε το λουκάνικο του γείτονα”. Έφτασε μέχρι και τους 20 ppg στην senior year του, και κατάφερε να επιλεχθεί στον δεύτερο γύρο του draft (#43) από τους New Orleans Hornets, το 2007. Έφτασε μέχρι και την Hapoel Jerusalem την χρονιά 2008-09 (με μόλις τέσσερις πόντους ανά αγώνα), αλλά ποτέ δεν πάτησε το ξύλο σφενδάμου ενός παρκέ ΝΒΑ σε επίσημο αγώνα, παρά μόνο σε προπονήσεις και μερικά preseason games, μέσω των οποίων όμως, έμελλε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής.  Όχι παγκοσμίως βέβαια… αλλά σε ένα μικρό NBA Fantasy κύκλο καμμένων Ελλήνων.

Το γεγονός

16 Οκτωβρίου 2007. Ήταν μια γεμάτη μέρα για την ανθρωπότητα με σημαντικά γεγονότα ανά τον κόσμο: ο Δαλάι Λάμα ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να παρασημοφορηθεί από τον George Bush Jr., σε μια συνάντηση που σίγουρα του έμεινε αξέχαστη, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αλλά υποθέτουμε εύστοχα. Μια νύφη στην Νέα Υόρκη, μήνυσε τον Ελληνοαμερικάνο ανθοπώλη, Στάμο Αρακά, για $400.000, επειδή παρέδωσε στο γάμο της ορτανσίες σε χρώμα σκούρας σκουριάς αντί για παστέλ ροζ.

Το σπουδαιότερο γεγονός της συγκεκριμένης μέρας όμως, ήταν πως ο Adam Haluska αναλαμβάνοντας απροσδόκητα τον ρόλο του ηγέτη, κι αφήνοντας προκλητικά πίσω του ονόματα όπως τους Chris Paul, David West, Tyson Chandler και Peja Stojakovic, σημείωσε 20 πόντους εναντίον των Indiana Pacers, με μια σχεδόν αψεγάδιαστη performance αστοχώντας μόλις σε ένα σουτ (7/8). Το γεγονός αυτό, δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στο παραδοσιακό κυριακάτικο draft της ιστορικότερης fantasy λίγκας του πλανήτη, που ακολουθούσε λίγες μέρες μετά, αφού πολλοί managers αναγκάστηκαν να τον ανεβάσουν στην λίστα τους και να τον λάβουν σοβαρά υπόψη.

Kavs League Draft 2007 – 11th Round.

Ήρθε λοιπόν, η περίφημη Κυριακή του fantasy draft. Καθώς περνούσε η ώρα, φτάνοντας στο σημείο-κλειδί στα βάθη του τρίωρου, εκεί που ο εγκέφαλος έχει κουραστεί από τον ενθουσιασμό, την υπερένταση και το άγχος… Εκεί όπου κάθε fantasy manager καλείται να πραγματοποιήσει τις πιο ψαγμένες επιλογές που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στη λίγκα… Το σημείο που ψάχνεις την βελόνα στα άχυρα που θα μεταμορφώσει την ομάδα σου σε φαβορί… Η στιγμή που η γνώση για το ΝΒΑ μετατρέπεται σε τέχνη… Εκεί που αναζητείς τον δικό σου Gilbert Arenas, Isaiah Thomas, Manu Ginobili (picks 2ου γύρων)… Εκεί ακριβώς, ο GM της θρυλικής ομάδας Candymaniakos, έχοντας μελετήσει ενδελεχώς τα preseason games, έκανε την έκπληξη επιλέγοντας τον Adam Haluska, τον λευκό κομάντο, τον παίχτη που θα σκόραρε κατά ριπάς στα αντίπαλα καλάθια.

Για να μην πολυλογούμε, o Adam Haluska μπορεί να δοκιμάστηκε από τους Hornets, τους Mavericks, τους Rockets, ακόμα και τους Iowa Energy του D-League, αλλά η στιγμή της καριέρας του που έφτασε πιο κοντά στο NBA ήταν όταν ο Candymaniakos τον επέλεξε στο draft. Ο Adam δεν ήταν αρκετά καλός σουτέρ (παρότι λευκός), δεν είχε την ταχύτητα, ούτε την τεχνική κατάρτιση, για να επιβιώσει λεπτό στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Κατέληξε να γίνει ένα ξεχασμένο late round pick, τόσο στο NBA όσο και στο Fantasy League.

Ο Candymaniakos τερμάτισε στην 17η θέση εκείνη την χρονιά. Κανείς δεν ξέρει αν τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, αν αντί να παρασυρθεί από το παραπλανητικά αψεγάδιαστο 7/8 του Haluska στον preseason αγώνα, είχε επιλέξει κάποιον από τους “θρύλους” που είχαν μείνει ελεύθεροι (από τον rookie τότε Acie Law, μέχρι την τελευταία χρονιά του τεράστιου Alonzo Mourning).

Η ουσία είναι πως η κίνηση αυτή έμεινε στην ιστορία σαν το “Haluska Effect”.

Πώς αναγνωρίζεται;

Το Haluska Effect είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο η αφύσικα υψηλή απόδοση ενός παίχτη σε μεμονωμένο αγώνα δημιουργεί στον Fantasy GM την ψευδή αντίληψη πως πρέπει να τον  αποκτήσει.

Το φαινόμενο αναγνωρίζεται από δύο βασικές παραμέτρους:

  • Το ποσοστό του παίχτη στον συγκεκριμένο αγώνα είναι ύποπτα υψηλό (συνήθως άνω του 80%).
  • Ο παίχτης δεν έχει επαναλάβει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια επίδοση σε πόντους.

Σημείωση: Η χρήση του συχνά γενικεύεται για οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία.

Συμπτώματα

Η επίδραση συχνά  συνοδεύεται από:

  • Έντονη παρόρμηση για άμεση απόκτηση του παίχτη.
  • Συναίσθημα κτητικότητας.
  • Ελαφρύ σύνδρομο καταδίωξης πως άλλοι GMs θα προλάβουν να τον πάρουν πριν από σένα.
Συνέπειες

Οι συνέπειες ποικίλουν και δεν είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί ελαφρά την καρδία. Προχωρημένο στάδιο του H.E., μπορεί να καταλήξει σε μονιμοποίηση των συμπτωμάτων, με αρνητικές συνέπειες:

  • Αντικοινωνικότητα.
    • Εκτός σπιτιού:
      • απόσυρση από την παρέα και ενοχλητική αφοσίωση στο κινητό χωρίς να εξηγείς τον λόγο, κοιτώντας καχύποπτα γύρω σου.
    • Εντός σπιτιού:
      • Χρήση του κινητού κατά την διάρκεια γεύματος με την οικογένεια.
      • Παρατεταμένο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα, που ενδεχομένως να δημιουργήσει υποψίες που δύσκολα δικαιολογούνται.
  • Προβλήματα στην ερωτική ζωή:
    • Αν έχεις σύντροφο: Να σε χωρίσει λόγω υπερβολικής χρήσης υπολογιστή/κινητού.
    • Αν δεν έχεις: να μην βρεις ποτέ.

Η επιρροή του H.E., δεν είναι αστεία. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστο drop ενός άλλου καλύτερου παίχτη, και στην χειρότερη να δημιουργήσει στον manager σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που πιθανώς να τον ρεζιλέψουν για χρόνια στους φίλους του. Σε σημείο που μπορεί να καταλήξει η ομάδα του να γίνει θέμα σε μπασκετικό site μετά από μια δεκαετία!

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν τύχει να νιώσεις την παρόρμηση να πάρεις κάποιον παίχτη χωρίς να είσαι απόλυτα σίγουρος αν είναι αποτέλεσμα λογικών συνειρμών ή αν βρίσκεσαι υπό την επήρεια του Haluska Effect, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και πριν χαραμίσεις ένα roster spot, σκέψου τα εξής:

Ποτέ, κανείς, δεν σκοράρει με υψηλό ποσοστό επανειλημμένως, εκτός από:

  • Τον LeBron όταν μπαίνει σε beast mode και περνάει εκτεταμένες περιόδους με συνεχόμενο 60+%.
  • Άμπαλους, super-athletic ψηλούς που ταΐζονται ακριβώς κάτω από το καλάθι (βλ. DeAndre Jordan).

Το Ball Hog έχει ηθικό χρέος να βοηθήσει για την αποφυγή αυτής της ύπουλης και καταστροφικής μάστιγας που βασανίζει τους fantasy managers. Για αυτό και προσφέρουμε κάτι παγκοσμίως μοναδικό, κάτι που θα δώσει ξεκάθαρη λύση στην επώδυνη αυτή ταλαιπωρία: το Haluska Effect Flowchart.

Haluska Effect Awareness

Το ποσοστό των προσβεβλημένων managers από το Effect είναι πολύ υψηλό, και λόγω της εσωστρέφειας που συχνά τους διέπει, η ανίχνευση του είναι δύσκολη. Σήμερα ήρθε η στιγμή να σταθούμε όρθιοι και μαζί να πολεμήσουμε αυτή την αρρώστια, χωρίς ντροπή. Το H.Ε. δεν πρέπει να σε χαρακτηρίζει ως άτομο. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι ένα κίνητρο ανεξαρτητοποίησης και υπερηφάνειας, διότι δείχνει το πάθος σου για το NBA Fantasy.

Πριν λίγες μέρες, φίλος που γνωρίζει το πρόβλημα, με πήρε τηλέφωνο το πρωί, αφού είδε πως τα ξημερώματα είχα κάνει add τον Jerian Grant μετά από παιχνίδι με 4/5 σουτ (13 πόντοι). Με ρώτησε αν είμαι αρκετά καλά για να οδηγήσω για τη δουλειά. Του είπα πως είμαι λίγο ζαλισμένος κι άυπνος, αλλά τα καταφέρνω. Στη συνέχεια, λόγω προσωπικής εμπειρίας, πρόσθεσε “να ξέρεις ότι δεν είναι ντροπή αυτό που έχεις. Δεν είσαι μόνος… κι εγώ προχτές πήρα C.J. Watson επειδή είχε 5/6 σουτ, και πέταξα Sefolosha, τον όποιο είχα πάρει δυο μέρες πριν επειδή είχε 6/8”. Έβαλα τα κλάματα, και με τρεμάμενη φωνή του είπα “δεν μπορώ άλλο… αφού η ομάδα δεν κερδίζει, ας βγω τουλάχιστον πρώτος σε moves”. Ήταν ένα wake-up call. Μετά από αυτό ήξερα πως είχα πιάσει πάτο. Είχε έρθει επιτέλους η στιγμή να δημιουργηθεί στον κόσμο, επίγνωση για το Haluska Effect…

 

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.