Fantastic Beasts and Where to Find Them (vol. 18)

Posted on Mar 6 2017 - 5:04pm by Kosmas Kapsalis

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

NBA FANTASY 600x450

Υψηλές Πτήσεις

Στα τρία παιχνίδια είναι το σερί του Kawhi Leonard με 30+ πόντους, όντας παράλληλα ο καλύτερος 2-way παίκτης της λίγκας, τόσο σε πραγματικό, όσο και σε fantasyακό πρωτάθλημα και με τα playoffs να είναι προ των πυλών, οι ιδιοκτήτες του έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους.

Πολύ καλή βδομάδα για τον Jrue Holiday, ο οποίος για δεύτερη φορά στην σεζόν μέτρησε τρία συνεχόμενα παιχνίδια με +20 πόντους (22, 26 και 20). Πιο συγκεκριμένα 22,6 πόντοι μ.ο., 7,3 assists και 5,3 rebounds. Όχι κι άσχημα νούμερα από τον point guard σου. Παράλληλα, το ποσοστό ευστοχίας του κυμάνθηκε στο 50,8%, με την “κακή” του βραδιά να είναι εκείνη κόντρα στους Spurs που σούταρε με 44,4% (12/27). Τα 12 λάθη που έκανε σύνολο τα προσπερνάμε επιδεικτικά, μετά τα παραπάνω.

Δεν μπορούμε να μην βάλουμε στην κατηγορία αυτή τον Tyler Ulis. Και όχι δεν είναι θέμα μόνο για το buzzer που πέτυχε. Καθόλη την διάρκεια της περασμένη βδομάδα ο νεαρός guard ήταν εξαιρετικός όσον αφορά την δημιουργία των Suns, μοιράζοντας συνολικά 27 assists (εννιά μ.ο.). Ωστόσο, βοήθησε πολύ και στο κομμάτι του σκορ με 12,7 πόντους μ.ο., με ποσοστά που δεν έπεσαν ποτέ κάτω από το 40%. Οι εμφανίσεις του γίνονται ακόμα καλύτερες αν αναλογιστεί κανείς πως υπέπεσε μόλις σε πέντε λάθη, τα οποία έγιναν στα δύο από στα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Tyler, we salute you!

Curry έχει πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα. Και όχι, δεν λέμε για τον Steph, αλλά για τον Seth. Πάνω από 20 πόντους σε κάθε ματς, ποσοστά πάνω από 50%, τόσο σε σύνολο σουτ, όσο και σε τρίποντα. Καλύτερή του εμφάνιση, αυτή απέναντι στους Heat όπου σημείωσε 29 πόντους, με 10/17 σουτ και 5/7 τρίποντα. Ο Cuban είναι ευτυχισμένος, ο Carlisle εμφανίζεται coaching mastermind για μια ακόμη χρονιά, και οι απανταχού GMs χαμογελούν με την φετινή αποκάλυψη.

Στο πρόσφατο άρθρο μας για τους Washington Wizards, γράψαμε επί του πιεστηρίου πως η προσθήκη του Bojan Bogdanovic αποτελεί μια ουσιαστική αναβάθμιση για τον πάγκο της ομάδας. Ο Bόσνιος παίρνει επιτέλους τον ρόλο που του ταιριάζει σε μια ομάδα: Να έρχεται από τον πάγκο, να αγωνίζεται μεταξύ 20 και 25 λεπτών (πάνω – κάτω, τέλος πάντων) και να αποτελεί έναν από τους πλέον σεσημασμένους φονιάδες από την περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε συνολικά 17/25 τρίποντα (68% !!!) ενώ κόντρα σε Raptors και Magic είχε 6/7 και 8/10 αντίστοιχα. Δεν το λες κι άσχημα. Οι 19 πόντοι μ.ο. ήρθαν σαν φυσιολογικό επακόλουθο των παραπάνω αριθμών.

  • Τα πέντε κλεψίματα του Courtney Lee με τους Raptors.
  • To 8/12/3/2/1 του Taurean Prince με τους Celtics.
  • To 37/8/6 του Marcus Morris με τους Blazers.
  • To 23/18/6/3/2, με 10/14 σουτ του Julius Randle με τους Hornets.
  • Τα εφτά κλεψίματα του Ish Smith με τους Blazers.
  • Oι 19 assists του John Wall με τους Warriors.
  • Tα 10 επιθετικά από τα 17 συνολικά rebounds που μάζεψε ο Andre Drummond στους Pelicans.
  • Το 18/12/6 με πέντε τάπες του Jusuf Nurkic κόντρα στους OKC.
  • Τα έξι κλεψίματα του Michael Kidd-Gilchrist στο Phoenix.
  • Οι τέσσερις τάπες του Delon Wright με τους Wizards, επίδοση που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Γιάννη Χάτσιο.
  • Το 19/23/4 του DeMarcus Cousins με τους Spurs.
  • Tα έξι κλεψίματα του Kawhi Leonard με τους Timberwolves.
  • Το 31/14 με 13/15 σουτ του Nikola Jokic με τους Hornets.
  • To 16/24 του Rudy Gobert με τους Kings.
Χαμηλές Πτήσεις

Έχουμε και λέμε. 0/11, 2/9, 2/11, 5/13. Συνολικά 9/44 για 20% σε τέσσερα παιχνίδια για τον Stephen Curry, που έστειλε και κάνα-δυό airballs στο παιχνίδι με τους Sixers. Με τον KD απόντα, δεν περιμένουν τέτοια νούμερα οι έχοντες τον Steph στα ρόστερς τους.

Κακή βδομάδα για τον συνήθως αξιόπιστο Marco Belinelli. Τα ποσοστά του Ιταλού guard ήταν πολύ χαμηλά στα τελευταία δύο παιχνίδια των Hornets και κερδίζει επάξια την θέση του στην κατηγορία αυτή. Με 2/7 και 1/8 απέναντι σε Phoenix και Denver αντίστοιχα, έκανε τους GMs του που πάσχιζαν για καλύτερο ποσοστό ευστοχίας, να ιδρώνουν και να σηκώνουν τα τηλέφωνα για να τον δώσουν πακέτο σε άλλη ομάδα. Ο εφιάλτης έγινε χειρότερος, μόλις συνειδητοποίησαν πως το trade deadline έχει παρέλθει.

  • Tα εφτά λάθη του Jahlil Okafor με τους Warriors. Δεν παίζεις, που δεν παίζεις πολύ, μην τα κάνεις αυτά όταν βλέπεις παρκέ..
  • Τα 4/21 σουτ του Isaiah Thomas με τους Hawks
  • Tα 2/13 σουτ του Nicolas Batum με τους Lakers.
  • H μία εύστοχη βολή που πέτυχε σε 10 προσπάθειες ο Drummond στο παιχνίδι με τους Pelicans, για το οποίο γράψαμε και πιο πάνω.
  • To 1/11 τρίποντα του Klay Thompson με το Chicago.
ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

Ο Dion Waiters είναι μέχρι στιγμής από τις αποκαλύψεις της χρονιάς. Σε σημείο που ίσως και ο ίδιος να τρίβει τα μάτια του με τον εαυτό του. Σταθερός σκόρερ και αξιοπρεπή ποσοστά είναι τα στοιχεία που ζητάει ένας GM από τον shooting guard του. Στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια, όμως, της περασμένη βδομάδας ο Waiters θυμήθηκε τον περσινό εαυτό του όπου τα ποσοστά του δεν ήταν υψηλά, ενώ στα δύο από τα τέσσερα σημείωσε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Για έναν παίχτη που είναι σταθερός σε αυτά σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, μία βδομάδα πριν της post season στις λίγκες σας, ίσως είναι μια καλή στιγμή για να πανικοβληθείτε.

Το ίδιο ισχύει και για τον Wesley Matthews. Στα δύο από τα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε, είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων και ποσοστά κάτω από το 40%. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο παιχνίδι με το Miami, επιδόθηκε και σε πέντε λάθη. Και εδώ, μπορείτε να πανικοβληθείτε.

Κρίμα για τον Kelly Oubre, ο οποίος είχε αποκτήσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο rotation των Wizards, όντας ο καταλύτης στις γρήγορες πεντάδες της Washington, και δίνοντας τις απαραίτητες διαστάσεις στην επίθεση, κερδίζοντας έτσι λεπτά που βοηθούσαν σε μία όχι εντυπωσιακή αλλά συνεπή παραγωγή φαντασιακά. Η απόκτηση του Bojan Bogdanovic όμως τελείωσε για φέτος την φαντασιακή του συνεισφορά.

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Δύσκολα πλέον μπορείτε είτε να πουλήσετε, είτε να αγοράσετε, καθώς σχεδόν σε όλες τις λίγκες το  trade deadline έχει φτάσει.

Thinking Ahead

Oι ενοχλήσεις που έχει ο Nikola Vucevic στον αχίλλειο ίσως αναγκάσει τον coach Vogel να μην ρισκάρει ιδιαίτερα και να μην βιαστεί για την επιστροφή του παίχτη, σε ένα Orlando που βρίσκεται στην προτελευταίο θέση της Ανατολής. Ο δρόμος για τον Bismack Biyombo ανοίγεται διάπλατα, μήπως και δικαιολογήσει επιτέλους το συμβόλαιο που του δόθηκε στην off season. Σε long shot συμμετοχή, έχετε κατά νου και το όνομα του Stephen Zimmerman.

Ο Al-Farouq Aminu αποτελεί έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας. Τελευταία όμως δείχνει πως μπορεί να σκοράρει κιόλας. Ρωτήστε Brooklyn και Thunder, όταν τον είδαν αν φορτώνει 14 και 23 πόντους, αντίστοιχα. Μακρύ, αθλητικό “τριάρι”, με έφεση στα rebounds, σκοράρει όποτε βρει ευκαιρία και καλός στο να κλέβει μπάλες. Οι αλλαγές στην ομάδα, με τον Nurkic να παίρνει τη θέση του Mason Plumlee, τον βοήθησαν να βρίσκει χώρους και, με δεδομένα τα πολλά παιχνίδια των Blazers από εδώ και στο εξής, θα αποτελέσει παίκτη κλειδί για τα playoffs.

Όσο πλησιάζουν τα playoffs, τόσο μειώνονται οι αξιόλογοι παίκτες, καθώς όλες οι ομάδες που διεκδικούν την πρόκριση, ή τη διάκριση σε αυτά, είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη και περιμένουν μια καλή εμφάνιση για να σηκώσουν οποιονδήποτε δείχνει ικανός να προσφέρει. Αντίθετα, τα πιο μακρόπνοα projects πλέον έχουν παρατηθεί, και στόχος είναι μόνο οι άμεσες επιδόσεις. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποιοι παίκτες ικανοί να βοηθήσουν ακόμα και στις πιο βαθιές λίγκες.

Ο Glenn Robinson σκόραρε χτες το νικητήριο τρίποντο κόντρα στους Wizards, και η αλήθεια είναι ότι το timing για αυτόν είναι καλό. Έχοντας κερδίσει πρόσφατα τον διαγωνισμό καρφωμάτων, ο Robinson έχει πλέον σταθεροποιηθεί στο rotation των Pacers, και βρίσκει χρόνο και προσπάθειες. Αξίζει μια ματιά για όσους ψάχνουν απεγνωσμένα βοήθεια.

Ο Paul Zipser επέστρεψε από τον τραυματισμό του και γύρισε κατευθείαν στο rotation των Bulls, οι οποίοι μπορεί να έχουν τρεις άσσους να μοιράζονται λεπτά και να καταστρέφουν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν έχουν άλλο γνήσιο φτερό, οπότε ο Γερμανός λογικά έχει σχεδόν εξασφαλισμένο ένα εικοσάλεπτο σε κάθε παιχνίδι. 9,5 πόντους σημείωσε στα πρώτα δύο παιχνίδια του, και λογικά θα συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, μιας και δεν φοβάται να παίρνει προσπάθειες.

Οι Phoenix Suns έχουν παρκάρει στα pits τον Tyson Chandler και τον Brandon Knight, και γενικά οποιονδήποτε έχει γεννηθεί στα ’80s, και δοκιμάζει τους παίκτες που αποτελούν το μέλλον της ομάδας. Προφανώς ο Tyler Ullis ήδη βρίσκεται σε κάποια ομάδα στην λίγκα σας, αν όχι, πάρτε τον προφανώς. Ο Dragan Bender, όμως, δείχνει να έχει ξεχαστεί κάπως, καθώς σχεδόν σε όλες τις λίγκες είναι ελεύθερος. Ο Bender, που έχει χάσει ήδη τέσσερις βδομάδες λόγω τραυματισμού, αναμένεται να επιστρέψει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πάνω στην ώρα για τα playoffs. Και με δεδομένη την πίστη που του έχουν στο Phoenix, όντας και η τέταρτη επιλογή στο τελευταίο draft, λογικά θα του δώσουν αρκετό χρόνο συμμετοχής για να προσαρμοστεί στο παιχνίδι, τώρα που οι νίκες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, και πιθανότατα ούτε καν σκοπό. Οπότε όσοι ψάχνουν ψηλό που να σουτάρει, ιδού η ευκαιρία.

Μακριά από το Sacramento και τους περιφερειακούς του, καθώς οι Arron Afflalo, Garrett Temple, Tyreke Evans, Ben McLemore, Buddy Hield, Darren Collison, Ty Lawson και Malachi Richardson (όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του), μοιράζονται λεπτά για τις τρεις θέσεις της περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει καμία λογική ή συνέπεια στο ποιος θα παίζει και για πόσο. Μόνο ο Collison έχει σίγουρα σταθερά λεπτά, οι υπόλοιποι εξαρτώνται από κάποιον αλγόριθμο που αδυνατούμε να καταλάβουμε.

Με πέντε παιχνίδια οι Portland Trail Blazers, με τρία και τέσσερα οι υπόλοιπες 29.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.