NBA Playoffs 2017 Preview: (4) Los Angeles Clippers Vs Utah Jazz (5)

Posted on Apr 14 2017 - 7:20pm by Gus Chr

Κάποια πράγματα είναι καρμικά, ή τουλάχιστον έτσι μας αρέσει να τα διαβάζουμε. Όχι ότι Clippers και Jazz έχουν κάτι να χωρίσουν, ή ότι τέλος πάντων υπάρχει κάποιου είδους βεντέτα ανάμεσά τους (ακόμα…), αλλά οι ιστορίες που δημιουργούνται γύρω από τον εν λόγω match up είναι αρκετές. Διαλέξτε και πάρτε: α) Η καλύτερη άμυνα τους πρωταθλήματος, αυτή των Jazz, κόντρα σε μία από τις καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος, αυτή των Clippers. β) Η ομάδα που εμφανίζεται ως μια σταθερή δύναμη για τα επόμενα χρόνια, απέναντι σε εκείνη που μοιάζει να είναι στην make or break χρονιά της. γ) Για χρόνια ακούμε πως ο Chris Paul πρέπει να κάνει το step up στην post season, αν θέλουν οι Clippers να δουν εαυτούς να προχωρούν μέχρι και τους Τελικούς. Τι καλύτερο για ένα τέτοιο step up στην πιο σκληροτράχηλη αμυντικά ομάδα της λίγκας; δ) Το φόβητρο του NBA που λέγεται Rudy Gobert να αναλαμβάνει να κόβει τις πτήσεις της lob city, και κατά πόσο το Los Angeles έχει απάντηση σε αυτό. ε) Μία ομάδα που λατρεύει το set παιχνίδι (Jazz) κόντρα σε εκείνη που λατρεύει το να ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό.

Και μέσα σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και το γεγονός ότι πρόκειται για δύο από τις πιο “γεμάτες” ομάδες στο NBA, όταν μιλάμε για “second units”. Όχι απαραίτητα από πλευράς αριθμών, αλλά όσον αφορά τι δουλειά κάνει ο καθένας τους πάνω στο παρκέ1)Μόνο καρδούλες για τον Joe Ingles.. Και στην κορυφή όλων αυτών; Η μάχη των πάγκων, με έναν Snyder που -όπως και η ομάδα του- είναι ανερχόμενος απέναντι σε έναν Doc Rivers που ίσως και να “παίζει το κεφάλι του” σε αυτήν την σειρά, μαζί με όλο το front office των Clippers. Άντε να έρθει η 16η Απριλίου.

Στην Regular Season

Οι Clippers ήταν οι νικητές στις αναμετρήσεις της regular season, επικρατώντας των Jazz με 3-1. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως οι δύο από αυτές τις τρεις νίκες ήρθαν με χαμηλό σκορ (88-75 και 88-72), κάτι που κάνει τους φίλους του LA να αναθαρρούν, μιας και είδαν την ομάδα τους να έχει απαντήσεις για το χαμηλό τέμπο παιχνιδιού. Θεωρητικά, όσο τα παιχνίδια πάνε σε ψηλό σκορ, είναι κάτι που βολεύει την ομάδα του Rivers, αν και η Utah έδειξε πως δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ανοίξει το παιχνίδι κόντρα σε μια ομάδα όπως οι LAC (με 114-108 η δικιά της νίκη).

Los Angeles Clippers

Μια από τα ίδια και σε αυτή τη regular season. Θέαμα, στιγμές μπασκετικής ονείρωξης από τον point god, πολλά alley oops, ο Jamal Crawford είναι αγέραστος, ο DeAndre δεν λέει να βελτιωθεί στις βολές, και ένας πάγκος που προσφέρει πολλές λύσεις. Σε κάτι διαφορετικό και άξιο αναφοράς, ο Austin Rivers δείχνει πως ίσως δεν αγωνίζεται εκεί με μέσο. Στα πιο σοβαρά, η απουσία του Chris Paul στη μέση της σεζόν ταλαιπώρησε αρκετά τους Clippers, ξεγυμνώνοντας -για μια ακόμη φορά/χρονιά- την αδυναμία κάλυψης του “άσου” από την ξεροκεφαλιά του Doc, που κατά καιρούς έχει μαζέψει ό,τι είχε και δεν είχε από τον καιρό του στην Βοστόνη2)Pierce, Bass, Davis. Στα πιο ευχάριστα, ο Blake Griffin φαίνεται να επέστρεψε πιο ώριμος από ποτέ, μετά τον τραυματισμό του, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως παρά τα 61 παιχνίδια που αγωνίστηκε, ήταν ο πρώτος σκόρερ των Clippers με ποσοστά που έφτασαν σχεδόν το 50%. Στεκόμενοι πάντως λίγο περισσότερο στον πάγκο, ίσως ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που είδαμε στους Clippers του Doc ουσιαστικές βοήθειες, μοιρασμένους ρόλους και συγκεκριμένες δουλειές πάνω στο παρκέ. Και αυτό ίσως είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη της ομάδας, μπαίνοντας στην post season.

Γιατί θα περάσουν

Για την πολύ μεγάλη πολυφωνία που διαθέτουν ως starting five και ως second unit. Διαθέτουν ένα καταπληκτικό ball movement με κινητήριο μοχλό τον Paul, που μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα. Ειδικά αν το passing game καταλήγει στον -συνήθως- ελεύθερο Redick, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα για τους Clippers. Σε κάθε περίπτωση, έχουν παίχτες που μπορούν να απειλήσουν από παντού και αυτό ισχύει τόσο για τους βασικούς, όσο και για τους παγκίτες. Το να έχεις για παράδειγμα βασικό τον Redick και back up του τον Crawford αποτελεί ευτυχία για τον κάθε προπονητή. Πιο ειδικά, ο Paul έχει μεγάλη εκτελεστική ικανότητα, ο Redick είναι δολοφόνος, o Griffin έχει βελτιώσει κατά πολύ το midrange παιχνίδι του, την στιγμή που απειλεί και από το τρίποντο, ενώ αν τα πράγματα στραβώσουν δώστε την μπάλα στον “Crawesome” να κάνει τα δικά του:

Eπί της ουσίας, αν υπάρχουν ομάδες που μπορούν να καταβάλουν την άμυνα των Jazz, μία εξ αυτών είναι οι Clippers.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί ο Doc θα χάσει κατά κράτος τη μάχη του πάγκου και δεν θα έχει απαντήσεις στην άμυνα της Utah. Οι βοήθειες των Jazz είναι εφάμιλλες με Λερναία Ύδρα, που αν της κόψεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν δύο. Όντας ο μόνος προπονητής στην Ιστορία που έχει χάσει δύο φορές προβάδισμα 3-1 στα playoffs, τον εμπιστευόμαστε πως οι επιλογές του μπορούν να φέρουν τους Clippers στον αποκλεισμό. Καθαρά αγωνιστικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Mbah a Moute, το L.A. δεν έχει ουσιαστική απάντηση για τον Gordon Hayward, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν καταπληκτικό two-way player. Εφόσον δεν ανακοπεί κάπως ο Hayward, σε συνδυασμό με την τρικυμία στο κεφάλι του Doc, είναι δύο στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στον αποκλεισμό.

X-Factor

JJ Redick. Ο Paul ξέρεις τι μπορεί να προσφέρει, ο Jordan θα καθαρίσει τα rebounds, o Crawford… βλέπε παραπάνω, ο Griffin όπως είπαμε εμφανίζεται πιο ώριμος από ποτέ, επομένως ο κλήρος πέφτει στον βετεράνο guard και το σουτ του. Αν ο Redick εμφανιστεί σταθερός στην σειρά αυτή και σουτάρει κοντά στο ποσοστό του στην regular season, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά για τους Clippers. Η ικανότητά του να σουτάρει τόσο από spot, όσο και όταν βγαίνει από τα screens, ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά που καλείται να λύσει ο Snyder. Και λήγει και το συμβόλαιό του κι είναι να πληρωθεί το καλοκαίρι.

Utah Jazz

Αποτέλεσαν την εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς, κάνοντας τον Ραδικόπουλο να μας κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο στο γραφείο, φωνάζοντας “Σας τα ‘λεγα, τα έγραφα”. Η παρουσία του όρους Gobert στο ζωγραφιστό, επέτρεψε στον coach Snyder να χτίσει γύρω του μια καλοδουλεμένη άμυνα, η οποία του επέτρεψε να σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση της Δύσης και να πάρει τον τίτλο στην Northwest Division. Δίπλα σε αυτό που αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό, βάλτε την εκπληκτική απόδοση του Gordon Hayward σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, τον George Hill, που αναγεννήθηκε, μπαίνοντας στον ρόλο που του ταιριάζει (εκτελεστής point guard), τον Rodney Hood που δείχνει να είναι τεράστιο asset ως σκόρερ, το πολυεργαλείο Joe Ingles, τις εκλάμψεις του κάποτε κορυφαίου guard στην λίγκα, Joe Johnson, και μιας ακόμα οχτάδας παιχτών που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην φετινή πορεία των Jazz.

Γιατί θα περάσουν

Λόγω αμυντικής λειτουργίας. Οι Jazz διαθέτουν καταπληκτική λειτουργία στην άμυνα, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Η περσινή κακή συνήθεια, που άπαντες ήταν εξαρτώμενοι από την άμυνα του Gobert, κόπηκε μαχαίρι, και πλέον οι παίχτες του Snyder κυνηγούν τους αντιπάλους τους σαν σκύλοι που κυνηγάνε κάποιους που έχουν δεμένο στην ουρά τους ένα κόκκαλο. Αν οι αντίπαλοι επιλέξουν το drive, καλή τύχη, εκεί περιμένει το “θεριό”. Παράλληλα, στην επίθεση οι επιλογές τους δεν είναι τραβηγμένες, μιλάμε για μια πολύ ισορροπημένη ομάδα που φροντίζει να εμπλέκονται όλοι -ή οι περισσότεροι- σε λειτουργία και εκτέλεση. Ο Hayward αποτελεί μακράν τον πρώτο σκόρερ της ομάδας και τη νούμερο ένα απειλή για τις άλλες ομάδες, ωστόσο το συνεχές ball movement είναι εκείνο που επιτρέπει στους Jazz να ανοίγουν διαδρόμους και να δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα ανοιχτό σουτ. Μία νέα εκδοχή των Spurs, αν προτιμάται, με την παρουσία του Boris Diaw να μην είναι καθόλου τυχαία στο κομμάτι αυτό.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί ενώ η άμυνά τους είναι για όσκαρ, η επίθεσή τους είναι η χειρότερη στην λίγκα. Οι Jazz είναι αποκλειστικά ομάδα του set παιχνιδιού και σε αρκετές περιπτώσεις που τα ματς ξέφυγαν φέτος, υπέφεραν. Ναι μεν το δόγμα του Snyder λέει πως μια επίθεση είναι καλύτερη όταν συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παίχτες σε αυτή, ωστόσο τα νούμερα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι με το πλευρό της ομάδας του. Μόλις τέσσερις παίχτες σημειώνουν διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο, οι Hayward, Hill, Gobert, Hood, καθιστώντας σαφές πως δεν υπάρχει κάποιος έξτρα παίχτης στην second unit για να τραβήξει το σκορ. Κόντρα σε μια ομάδα όπως είναι οι Clippers, που διαθέτουν έναν Jamal Crawford, αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, και ταυτόχρονα τεράστιο γρίφο, για να λύσει ο Snyder. Μένει να δούμε αν ο Johnson έχει μερικά γαλόνια βενζίνης ακόμα στο ντεπόζιτό του, μήπως και οι Jazz βρουν αυτό που τους λείπει όλη την σεζόν: Σκορ από τον πάγκο.

X-Factor

Στεκόμαστε σε δύο σημεία: 1) Pace και 2) Derrick Favors. Οι Jazz είναι η ομάδα με το χειρότερο pace στην λίγκα, με 96,13)Πηγή: basketball-reference.com, και δεν είμαστε σίγουροι το κατά πόσο θα τους βολέψει αυτό κόντρα σε μια ομάδα που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λατρεύει να ανοίγει τον ρυθμό και να τρέχει ακατάπαυστα. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη το δείγμα στα μεταξύ τους παιχνίδια, είδαμε πως δύο από τις τρεις νίκες των Clippers ήρθαν σε ρυθμό Utah -δηλαδή με set παιχνίδι. Θα είναι κάπως τραγική ειρωνεία αν ξανασυμβεί η ίδια ιστορία εν μέσω post season. Προχωρώντας, ο Favors είναι αναμφίβολα από τις πιο άτυχες περιπτώσεις παιχτών, λόγω των τραυματισμών που τον έχουν ταλαιπωρήσει. Φέτος ο Snyder στα όσα παιχνίδια τον χρησιμοποίησε, ήταν ιδιαίτερα συντηρητικός μαζί του και μάλλον όχι άδικα, καθώς προφανώς θέλει από τον παίχτη του το κάτι παραπάνω στα playoffs. Με έναν καλό και υγιή Favors4)Χτυπάμε ξύλα, φτύνουμε κόρφους κ.λπ., η Utah ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο στον τομέα των rebounds, τόσο από πλευράς αριθμών όσο και από πλευράς box out, ενώ στο πρόσωπό του παίρνει μια σοβαρή απειλή από την μέση απόσταση -ανοίγοντας χώρους για post ups του Gobert. Εκεί να σε δούμε Doc!

Πρόγραμμα

Game 1: Κυριακή 16 Απριλίου, Jazz @ Clippers, Staples Center, Los Angeles, 05:30 π.μ.

Game 2: Τετάρτη 19 Απριλίου, Jazz @ Clippers, Staples Center, Los Angeles, 05:30 π.μ.

Game 3: Σάββατο 22 Απριλίου, Clippers @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City, 05:00 π.μ.

Game 4: Δευτέρα 24 Απριλίου, Clippers @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City, 04:00 π.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τρίτη 25 Απριλίου, Jazz @ Clippers, Staples Center, Los Angeles

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 28 Απριλίου, Clippers @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City

Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 30 Απριλίου, Jazz @ Clippers, Staples Center, Los Angeles

Τι θέλουμε να γίνει

Τον Chris Paul να κάνει αυτό το λεγόμενο step up και να τελειώνει την σειρά με νούμερα 20/10/5/2, οδηγώντας τους Clippers στην πρόκριση (το σκορ είναι αδιάφορο), για να τελειώνουμε την συζήτηση το ποιος είναι ο καλύτερος point guard της λίγκας.

Τι θα γίνει

Οι Clippers θα πνιγούν στην άμυνα της Utah και θα πέσουν με ένα 4-2, απολύοντας -επιτέλους- τον Doc.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Μόνο καρδούλες για τον Joe Ingles.
2 Pierce, Bass, Davis
3 Πηγή: basketball-reference.com
4 Χτυπάμε ξύλα, φτύνουμε κόρφους κ.λπ.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. 74 April 18, 2017 at 21:25 -

    Τίποτε… για να αποθεώσω Joe Johnson πέρασα και για να πω ένα γεια!