NBA Playoffs 2017 Preview: (2) San Antonio Spurs Vs Memphis Grizzlies (7)

Posted on Apr 15 2017 - 11:12am by Nicolas Radicopoulos

Πέμπτη φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στα playoffs, με τα “Σπιρούνια” να έχουν “σκουπίσει” τις τρεις αναμετρήσεις (το 2004, το 2013 και το 2016), και τους Grizzles να έχουν προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες αναστατώσεις σε πρώτο γύρο, αποκλείοντάς τους με 4-2 το 2011. Τελευταία τους συνάντηση πέρσι τέτοια εποχή, πάλι στον πρώτο γύρο, όταν και οι Spurs πέρασαν με ένα άνετο 4-0 κόντρα στο τότε νοσοκομείο του Memphis, που με πάνω από οχτώ τραυματίες, κατέβαζαν μια ομάδα που αποτελείτο κυρίως από D-League παίχτες. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως οι γέννες της πιο μπασκετικής μήτρας στην Ιστορία της ανθρωπότητας, τα αδέρφια Gasol, θα βρεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε post season.

Στην Regular Season

Τέσσερις οι συναντήσεις των δύο ομάδων στη regular season, όλες εντός των τελευταίων δύομιση μηνών, με τους γηπεδούχους να είναι σε κάθε μία από αυτές οι νικητές. Χαμηλά σκορ σε όλα τα παιχνίδια, με μόλις μία φορά κάποια από τις δύο ομάδες να περνά τους 100 πόντους και με τους Grizzles να δείχνουν πως γενικά ματσάρουν καλά απέναντι στους φετινούς Spurs.

06/02: Spurs 74 @ Grizzlies 89

18/03: Spurs 96 @ Grizzlies 104

23/03: Grizzlies 90 @ Spurs 97

04/04: Grizzlies 89 @ Spurs 95 (OT)

San Antonio Spurs

O Duncan αποσύρθηκε. Οι Aldridge, Gasol και Parker είχαν εκτελεστικά τις χειρότερες χρονιές τους από τις rookie seasons τους. O Manu εισέπραττε το παχυλό εφάπαξ που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι. Ο Danny Green για τρίτη σερί σεζόν αγνοούταν επιθετικά. Ο Kyle Anderson ούτε φέτος έκανε το ξεπέταγμα που περιμέναμε. O rookie Dejounte Murray δεν ήταν έτοιμος για σημαντικό ρόλο. Οι Mills και Dedmon, που τέλειωναν τα παιχνίδια για τους Spurs, δεν είναι παρά rotation NBA guys. Σκηνικό μάλλον τρομακτικό όλο αυτό, έτσι; Ε, όχι για τους Spurs. Η ομάδα τέλειωσε τη σεζόν με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ της λίγκας, με 61-21, κάνοντας το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, και όντας η ομάδα με τις περισσότερες σερί συμμετοχές στα playoffs στο NBA, γράφοντας την 20η συνεχόμενη παρουσία τους, αριθμό ρεκόρ για τη λίγκα. Ταυτόχρονα, ήταν η μόνη ομάδα -μαζί με τους Warriors- που τέλειωσαν μες στην πρώτη δεκάδα τόσο σε offensive, όσο και σε defensive rating, όντας ένατοι (με 111,1) και πρώτfοι (με 103,5) αντίστοιχα. Πώς έγινε αυτό; Αρχικά λόγω της τελειοποίησης του ανθρωποειδούς που ακούει στο όνομα Kawhi Leonard. Ο Leonard έγινε ο πρώτος παίχτης των Spurs που τελειώνει κάθε αγώνα της ομάδας με διψήφιο αριθμό πόντων από το μακρινό 1994-95 και τον David Robinson, με την επίθεση της ομάδας να σκοράρει 112,6 πόντους ανά 100 κατοχές με αυτόν στο παρκέ και μόλις 102,6 (επίδοση ίση με την 27η της λίγκας) με αυτόν στον πάγκο. Στην δε άμυνα παρέμενε ένα κτήνος, κλειδώνοντας όποιον καλούταν να αντιμετωπίσει, σε κάθε θέση από το “1” ως το “4”. Στα παιχνίδια κόντρα σε Warriors, Rockets, Cavs και Thunder, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει στα τάρταρα τα νούμερα των ανταγωνιστών του για το MVP, παραμένοντας παράλληλα ακραία αποτελεσματικός επιθετικά. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι ως αμυντικό highlight του θα αναδεικνύαμε το γεγονός πως οι ομάδες επέλεγαν να κρύψουν στις γωνίες τον καλύτερό τους παίχτη, μόνο και μόνο για να τραβάνε εκτός αμυντικού παιχνιδιού των Spurs και τον Leonard, και να παίζουν “4 on 4” τα υπόλοιπα αργά κορμιά των Σπιρουνιών.

Ο κύριος λόγος, βέβαια, και της φετινής επιτυχίας των Spurs παραμένει ο καλύτερος προπονητής μπάσκετ του κόσμου που κάθεται στην άκρη του πάγκου τους. Ο Popovich, όπως συχνά αρεσκόμαστε να λέμε στα γραφεία του Ball Hog, μπορεί να οδηγήσει σε 60 νίκες στο ΝΒΑ ακόμα και τις cheerleaders των Spurs. Διαχρονικά πρωτοπόρος και καθοριστικός για την εξέλιξη του αθλήματος, στην εποχή της απόλυτης επιτυχίας του “MoreyBall” με τα ακατάπαυστα τρίποντα, των “Unicorns” και του smallball και του pace-and-space, εξελίξεις στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε ως πρωτοπόρος, ο Popovich μας παρουσίασε φέτος την μετά-“switch-everything” εποχή του μπάσκετ: επιστροφή στα βασικά και στο iso αν χρειαστεί. Όταν το εξαιρετικό ball movement της ομάδας του δεν έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Spurs, τότε ταϊζόταν ο Kawhi για να απομονώσει τον προσωπικό του αντίπαλο, σουτάροντας είτε από το midrange, είτε παίζοντας με πλάτη. Απαγορευμένες πρακτικές για το ΝΒΑ του 2017, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τους Spurs. Kι όλα αυτά σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική επίθεση, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά με το μόλις 27ο pace της λίγκας! Ο Pop ξανάλλαξε, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, όλη την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας, έχοντας αλλάξει δραματικά και τον κορμό αυτής, και η μηχανή από το Texas λειτούργησε το ίδιο αποτελεσματικά με πάντα. Τρανή απόδειξη αυτής της συνέχειας και το γεγονός πως τα γερόντια και οι γυρολόγοι που αποτελούσαν τον φετινό του πάγκο, ενός πάγκου αρκετά διαφοροποιημένου σε σχέση με τον περσινό, είχαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το καλύτερος net effective plus/minus αναπληρωματικών της λίγκας, με +9 πόντους ανά 100 κατοχές. Τα σέβη μας.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί είναι η διαχρονικά αποτελεσματικότερη και σταθερότερη ομάδα. Γιατί έχουν τον δεύτερο πληρέστερο παίκτη της λίγκας, πίσω μόνο από τον υπεράνθρωπο LeBron, στο πρόσωπο του Kawhi, έναν παίκτη που κι αυτουνού, όπως και του LeBron, τα γήινα χαρακτηριστικά ακόμα αμφισβητούνται. Έχουν το καλύτερο προπονητικό team της λίγκας, το οποίο μόνο στην περσινή αναμέτρηση με τους Thunder δεν κατάφερε να βρει λύσεις στα προβλήματα που ο αντίπαλος πάγκος του έθεσε. Οι Spurs είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που ομάδες σαν τους Grizzles, ακόμα και δύσκολα, μπορεί να τις αφήνει πίσω της.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί οι Grizzles μπορούν να βάλουν τα μούσκουλα που θα δυσκολέψουν τα γερασμένα στην πλειονότητά τους κορμιά των Spurs και δεδομένα έχουν τους ψηλούς που θα δυσκολέψουν την frontcourt των Τεξανών. Οι Aldridge, Pau, Dedmon και Lee θα τραμπουκιστούν άσχημα από τους Marc Gasol, Z-Bo, J. Green και Brandan Wright. Από την frontcourt των Σπιρουνιών μόνο ο Dedmon είναι επαρκής αμυντικά, αλλά κι αυτός θα δυσκολευτεί να ακολουθεί τον καλύτερο πια εκ των δύο Gasol στο all around παιχνίδι του ακόμα και έξω από το τρίποντο. Ο δε απολεσματικότερος πάγκος της λίγκας που διαθέτουν οι Spurs στα τέσσερα παιχνίδια κόντρα στους Grizzles, από το +9 που έγραφε στη σεζόν κατά μέσο όρο, έπεφτε στο -4,5 κόντρα στην ομάδα του Memphis, αποτέλεσμα και του τραμπουκισμού που υφίστατο από την second unit τους, της οποίας ηγείται ο ακόμα αποτελεσματικότατος Randolph.

X-Factor

Ο Danny Green έχει να κάνει μεγάλες εμφανίσεις από τους κερδισμένους Τελικούς κόντρα στους Heat το 2014. Έκτοτε αναζητείται. Και μπορεί αμυντικά να είναι κάπως πιο συνεπής, έχοντας μόλις τελειώσει μια εξαιρετική regular season σε αυτόν τον τομέα, αλλά στη σειρά κόντρα στους Grizzles θα κλιθεί να σταματήσει τον κινητήριο μοχλό των “Αρκούδων” και πρώτο σκόρερ τους στις τέσσερις αναμετρήσεις στη regular κόντρα στους Spurs, τον Mike Conley, ώστε να μπορεί ο εκάστοτε PG, Parker ή Mills, να κρύβεται στον όχι επικίνδυνο επιθετικά Tony Allen. Αν ξαναβρεί το mojo του και επιθετικά, και δη έξω από το τρίποντο, ακόμα καλύτερα, αλλά κύριος στόχος θα είναι ο περιορισμός του Conley και η με αυτόν τον τρόπο αποδιοργάνωση του παιχνιδιού των Grizzles. Αν πάλι δεν τα καταφέρει, θα το αναλάβει κι αυτό ο Kawhi.

Memphis Grizzlies

Έξι σεζόν μετά τον αποκλεισμό των Spurs από τον πρώτο γύρο των playoffs του 2011 και από την τότε ομάδα στο ρόστερ των “Αρκούδων” παραμένουν οι Marc Gasol, Zach Randolph, Mike Conley και Tony Allen. Η φερέλπιδα τότε ομάδα των Grizzles δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες που την ακολούθησαν, φτάνοντας μία μόλις φορά στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τον τελικό της Δύσης, το 2013, δείχνοντας έτσι και τα όρια του Grit’n’Grind αναχρονιστικού παιχνιδιού τους την εποχή του ball movement και του smallball. Σε μία προσπάθεια αλλαγής και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, η διοίκηση απομάκρυνε τον πετυχημένο, αλλά με χαμηλό ταβάνι, Dave Joerger το καλοκαίρι, και στη θέση του προσέλαβε τον, αντίπαλο των Spurs ως βοηθός προπονητής των Heat στους Τελικούς του 2012 και 2013, David Fizdale. Τι επέφερε αυτή η αλλαγή; Για φέτος ελάχιστα πράγματα με όρους αποτελεσματικότητας: Το ρεκόρ της ομάδας βελτιώθηκε μόλις κατά μία νίκη, από το περσινό 42-40, στο φετινό 43-39, η ομάδα είχε και φέτος, όπως και πέρσι, την 19η αποτελεσματικότερη επίθεση, ενώ το αγωνιστικό τους στυλ -καλά το μαντέψατε!- παρέμεινε το Grit’N’Grind! Παρόλα αυτά, ο Fizdale έφερε κάποια στοιχεία από την heavy ball movement επίθεση των Heat στο Memphis, ενώ σημαντικές ήταν και οι αλλαγές στο δίδυμο των ψηλών του, με τους μέχρι πέρσι αχώριστους στο ζωγραφιστό, Gasol και Randolph, να μετακινούνται, ο μεν πρώτος τακτικά έξω από το τρίποντο και ο δε Z-Bo στον πάγκο. Η κίνηση αυτή έδωσε ανάσα στο spacing των Grizzles και φρεσκάδα στο γηρασμένο ως φτωχό second unit τους. Σημαντικότατη, όμως, ήταν η βελτίωση που επέφεραν οι συγκεκριμένες κινήσεις στην άμυνα της ομάδας, μιας άμυνας που από 19η πέρσι ανέβηκε σε 7η φέτος. Σημαντικό ρόλο για αυτό διετέλεσε το δίδυμο των Allen και Green, δύο μακριών, υπεραθλητικών παιχτών που “δάγκωναν” ό,τι κινούταν δίπλα τους. Ο Parsons, που επίσης αποκτήθηκε, είχε λιγότερους πόντους από tweets και instagram posts όλη τη σεζόν και το κενό στα φτερά της ομάδας προσπάθησαν κατά περιόδους μες στη σεζόν να καλύψουν με προσωπικά ξεσπάσματα οι James Ennis, Troy Daniels και ο αγέραστος Vince Carter. Με αυτά και με εκείνα, οι “Αρκούδες” βρίσκονται για έβδομη σερί χρονιά στην post season.

Στα αξιοσημείωτα του καλοκαιριού του 2016 για το Memphis, τα μεγάλα συμβόλαια που δόθηκαν στον τρομακτικά αξιόπιστο, αλλά ένα πάντα ένα level κάτω από το “εξαιρετικός” Mike Conley ($ 152,5 εκατ./ πέντε χρόνια -το πρώτο ιστορικά συμβόλαιο άνω των $ 150 εκατ. που υπογράφτηκε ποτέ στο ΝΒΑ), ως επιβράβευση για τη σταθερή συνεισφορά του στην ομάδα, και στον σκασμό χρημάτων που πετάχτηκαν για τον Chandler Parsons ($ 94,5 εκατ./ τέσσερα χρόνια), στη χειρότερη μετακίνηση -και χειρότερο ενδεχομένως συμβόλαιο- της περσινής off season, στην αέναα μάταιη προσπάθεια του franchise να κλείσει την τρύπα στη θέση “3” που έχει δημιουργηθεί μετά την ανταλλαγή του Rudy Gay. Τα συμβόλαια αυτά, σε συνδυασμό με εκείνο του Marc Gasol και τον ηλικιακό μέσο όρο της ομάδας, δείχνουν πως το παράθυρο για κάτι καλό στα playoffs είναι ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικά.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί, όπως προαναφέραμε, δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα με τον συγκεκριμένο κορμό της ομάδας να το πράξουν. Ο Conley έχει κάνει εξαιρετικά παιχνίδια στη regular κόντρα στους Spurs και οι τέσσερις ψηλοί τους μπορούν να δημιουργήσουν πάμπολλα προβλήματα στην frontcourt των “Σπιρουνιών”, τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από μεγαλύτερη απόσταση με τον Marc Gasol. Έχουν γρανιτένια άμυνα και μπορούν να ακολουθήσουν με άνεση τους Spurs σε χαμηλού pace παιχνίδια, γιατί αυτό είναι το δικό τους αγωνιστικό στυλ.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί τα φτερά τους είναι από αδύναμα ως ανύπαρκτα και ο Allen δεν θα μπορέσει να μαρκάρει κάθε παίχτη των Spurs στις θέσεις των πλάγιων, κυρίως γιατί θα αναλωθεί αμυντικά στο κυνήγι του Kawhi. Οι Spurs είναι πιο δεμένη ομάδα, με βαθύτερο και πιο ψημένο πάγκο. Α, κι έχουν και τους Popovich στον πάγκο τους και Leonard στην ομάδα τους.

X-Factor

Ο Marc Gasol. Ο Defensive Player of the Year για τη χρονιά 2012-13 και καλύτερος center της λίγκας για τους πρώτους δύο μήνες της φετινής σεζόν θα πρέπει να επιστρέψει από το ντεφορμάρισμα των τελευταίων δύο μηνών στα αρχικά φετινά επίπεδα απόδοσής του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Θα πρέπει να αποσοβήσει ενδεχόμενη 40άρα του Aldridge για τρίτη σερί χρονιά στον πρώτο γύρο των playoffs και να συνεχίσει να σουτάρει με το εξαιρετικό 38,8% της regular season από το τρίποντο, και ενδεχομένως παίρνοντας παραπάνω από 3,6 προσπάθειες από τα 7,25, ώστε να ανοίξει την άμυνα των Spurs, αναγκάζοντας τον εκάστοτε προσωπικό του αντίπαλο να τον κυνηγάει στην περιφέρεια, και αφήνοντας τον παρτενέρ του στην frontcourt, Z-Bo ή Green, να τραμπουκίζει τον δικό του προσωπικό αντίπαλο στο ζωγραφιστό. Τέλος, η δυνατότητά του να κάνει το παιχνίδι των Grizzles από τα elbows θα είναι η μοναδική πηγή δημιουργίας για την ομάδα του Memphis σε περίπτωση που ο Conley δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα των Spurs και τον αναλάβει ο Kawhi (οπότε και κάπου εκεί τον χαιρετάμε…).

Πρόγραμμα

Game 1: Κυριακή 16 Απριλίου, Grizzlies @ Spurs, AT&T Center, San Antonio, 03:00 π.μ.

Game 2: Τρίτη 18 Απριλίου, Grizzlies @ Spurs, AT&T Center, San Antonio, 04:30 π.μ.

Game 3: Παρασκευή 21 Απριλίου, Spurs @ Grizzlies, FedExForum, Memphis, 04:30 π.μ.

Game 4: Κυριακή 23 Απριλίου, Spurs @ Grizzlies, FedExForum, Memphis, 03:00 π.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τρίτη 25 Απριλίου, Grizzlies @ Spurs, AT&T Center, San Antonio

Game 6 (αν χρειαστεί): Πέμπτη 27 Απριλίου, Spurs @ Grizzlies, FedExForum, Memphis

Game 7 (αν χρειαστεί): Σάββατο 29 Απριλίου, Grizzlies @ Spurs, AT&T Center, San Antonio

Τι θέλουμε να γίνει

Καλά και να πούμε εδώ πως θέλουμε να δούμε ματσάρες των 250 πόντων και εξαιρετικά επιθετικά παιχνίδια, θα βάλει τα γέλια το πληκτρολόγιο. Στρατηγική, ξύλο, και vintage-ίλα θα έχει το συγκεκριμένο match-up, με πολύ inside game και πολύ iso. Θέλουμε να περάσουν οι Spurs, όχι γιατί μπορούν να σταματήσουν τους φετινούς Warriors -κανείς δεν μπορεί-, αλλά γιατί θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα match-ups τους με Houston ή OKC (δηλαδή Houston) και Warriors στη συνέχεια, αν περάσουν κι από τα ημιτελικά. Τέλος, αυτό που σίγουρα θέλουμε να δούμε είναι μία σειρά από εξαιρετικές μονομαχίες μεταξύ Manu και Carter, στο πιο διεγερτικό μπασκετικό head-to-head με συνολικό ηλικιακό άθροισμα 79 χρόνων που έχει υπάρξει ποτέ.

Τι θα γίνει

Τι να γίνει ρε παιδιά; Για τους Spurs γράφουμε. Θα τους ζορίσουν πολύ παραπάνω από όσο οι περισσότεροι νομίζουν οι Grizzles, αλλά γερο-Pop και Kawhi δεν θα σταματήσουν την πορεία τους στον πρώτο γύρο των φετινών playoffs. Σε δύο βδομάδες, όμως, θα μετράνε πληγές και μελανιές από τα έξι παιχνίδια κόντρα στις Αρκούδες του Memphis. Spurs σε έξι, λοιπόν.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Χάρης Κορλεόνης May 1, 2017 at 16:26 -

    Η πιο ακριβής πρόβλεψη των φετινών previews! Δε θα μπορούσατε να πέσετε πιο μέσα! Kudos!