Western Conference Semifinals 2017: Golden State Warriors vs Utah Jazz

Posted on May 2 2017 - 6:10pm by Kosmas Kapsalis

Να, λοιπόν, που στα χαρτιά, συναντάμε ένα ζευγάρι το οποίο υπάρχει απλά μέχρι να αποκλειστεί η Utah ώστε το Golden State να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του προς τους Τελικούς του ΝΒΑ. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι Jazz έχουν ελπίδες για κάτι καλύτερο, αλλά μήπως η σειρά κρύβει την μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών playoffs;

Στην Regular Season

8/12: Warriors 106 @ 99 Jazz

20/12: Jazz 74 @ 104 Warriors

10/4: Jazz 105 @ 99 Warriors

Οι Jazz ήταν μια από τις 13 ομάδες που κέρδισαν φέτος τους Warriors, και μάλιστα είναι η μοναδική ομάδα που τους κέρδισε τον τελευταίο ενάμιση μήνα της regular season. Από εκεί και πέρα, ρίχνοντας μια ματιά στα boxscores της regular season, βλέπουμε ότι και στα τρία παιχνίδια μόνο η νικήτρια ομάδα ξεπέρασε τους 100 πόντους, χαρακτηριστικό της αμυντικής ικανότητας και των δύο ομάδων, σημείο που θα κρίνει τα πάντα και σε αυτή τη σειρά. Τέλος, μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί κι απολύτως τίποτα, αλλά να σημειωθεί ότι στα δύο από τα τρία παιχνίδια της κανονικής διάρκειας, ο Gordon Hayward δεν αγωνίστηκε.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Golden State Warriors (4-0 Vs Portland Trail Blazers)

O Damian Lillard είχε δηλώσει ότι οι Blazers θα προκριθούν στα έξι παιχνίδια1)Οκ, δεν το είπε έτσι ξεδιάντροπα, περισσότερο αυτή η δήλωση εκμαιεύτηκε από το στόμα του, αλλά το “γκελ” που προξένησε ήταν το αναμενόμενο.. Και η αλήθεια είναι ότι με 28 πόντους που έβαλε κατά μέσο όρο στη σειρά (δεύτερος σκόρερ της σειράς πίσω από τον Steph) δεν μπορούσε κανείς να ζητήσει πολλά παραπάνω από τον ηγέτη του Portland. Μόνο που αυτούς τους Warriors δεν πας να τους κερδίσεις με το μότο “πάμε να τους βάλουμε πιο πολλούς”. Συν το ότι ο Nurkic πρακτικά απουσίασε από τη σειρά, κι ότι ο McCollum ουσιαστική συνεισφορά είχε σε δυόμιση παιχνίδια. Έτσι, απλά, όμορφα και νοικοκυρεμένα, οι Warriors με το να είναι Warriors πέρασαν σαν σίφουνες με 4-0 και μέση διαφορά 18 πόντων και προκρίθηκαν στα ημιτελικά της δυτικής περιφέρειας. Απλά είπαμε; Σβήστε το. Η σειρά με το Portland μπορεί να μην ήταν ανταγωνιστική, αλλά μας έδειξε -για πρώτη φορά ίσως φέτος- το πραγματικό potential των επίδοξων Πρωταθλητών, κι αυτό το potential είναι τρομακτικό. Η άσχημη είδηση για την υγεία του Steve Kerr, που ενδεχομένως να χάσει, αν όχι όλη την postseason, σημαντικό μέρος αυτής, και ενδεχομένως το σημαντικότερο2)Κι αυτό γιατί θα κάνει μια προσπάθεια να κάτσει στον πάγκο στα παιχνίδια με τους Jazz, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέχρι το τέλος της διαδρομής, μέσα Ιούνη. επισκίασε κάπως τη χαρά για το μπάσκετ των Dubs.

Κλείνοντας, να πούμε πως πιο γλαφυρά από τα παλικάρια που “τρέχουν” το twitter των Blazers δεν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το πρώτο δωδεκάλεπτο του τέταρτου αγώνα, ενδεικτικό του τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά από το San Francisco.

Utah Jazz (4-3 Vs Los Angeles Clippers)

Η μόνη σειρά μέχρι τώρα που πήγε στα εφτά παιχνίδια, κι αυτή στην οποία οι έδρες πήγαν περίπατο, μιας και τα πέντε από τα επτά παιχνίδια πήγαν στους φιλοξενούμενους3)Όπως και στο Celtics-Bulls, αλλά εκεί απλά μετά τα δύο πρώτα οι Βοστονέζοι πήραν τους Ταύρους αμπάριζα.. Γενικά τίποτα δεν έμοιαζε να βγάζει νόημα, καθώς κάθε αγώνας δημιουργούσε κάποια δεδομένα που απλά ανατρέπονταν στον επόμενο. Μοναδική σταθερά για τους Jazz ο Joe Johnson, που έπαιξε σαν τον εαυτό του, αλλά δέκα χρόνια πριν, πήρε τα σουτ που έπρεπε, έβαλε και το buzzer beater του, οδήγησε και την ομάδα στη νίκη σχεδόν μόνος του στο τέταρτο παιχνίδι, γενικά ήταν ό,τι πιο ριζοσπαστικό σε σχέση με την κανονική διάρκεια είχε να παρουσιάσει η Utah. Ο Rudy Gobert έχασε τα πρώτα τρία παιχνίδια, μια απουσία που κόστισε δύο νίκες στους Jazz, αλλά η επιστροφή του σημάδεψε την κήρυξη της αντεπίθεσης. Ανησυχία προκαλεί ότι απέτυχαν να λήξουν την σειρά μέσα στην έδρα τους στο έκτο παιχνίδι, αφήνοντας τον Chris Paul να τους κερδίσει σχεδόν μόνος του, αλλά στο έβδομο, μέσα στο Los Angeles, παρουσιάστηκαν σοβαροί και δεν έδωσαν δικαιώματα. Δεν έδειξαν πάντως το απαραίτητο τσαγανό, και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αν δεν είχε τραυματιστεί ο Blake Griffin πως η σειρά θα είχε την ίδια κατάληξη.

Γιατί θα περάσει το Golden State

Επειδή αυτή τη στιγμή, είναι το #1 φαβορί, όχι για να περάσει αυτή τη σειρά, αλλά για να πάρει το Πρωτάθλημα. Κι όχι σε θεωρητικό επίπεδο, επειδή έχει το ρόστερ που έχει, αλλά επειδή, όπως γράφτηκε και λίγο πιο πάνω, αυτό που είδαμε στον πρώτο γύρο με το Portland δεν σταματιέται. Σίγουρα όχι από τους Jazz, υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντα. Αυτή η ομάδα αν καταφέρει να φρεναριστεί θα είναι μόνο από τις ομάδες που έχουν για μαέστρους τους ανθρώπους, που ακούνε στο όνομα “Kawhi4)Κι αυτό ελέγχεται, αφού το δείγμα από το πρώτο παιχνίδι με το παρόμοιας λογικής -στην επίθεση- Houston να είναι ανησυχητικό…” και “LeBron”. Αλλά για αυτό θα γράψουμε στις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον, πως γίνεται να σταματήσεις μια ομάδα που είναι πρώτη στη λίγκα στο Off Rtg και δεύτερη στο Def Rtg;;

Γιατί θα περάσει η Utah

Επειδή είναι από τις λίγες ομάδες που ενδεχομένως, ίσως, για όσο, αλλά μπορούν να βάλουν δύσκολα στους Dubs. Οι πυραυλοκίνητοι Warriors σε έξι μόλις παιχνίδια δεν έβαλαν 100 πόντους φέτος, κι ένα από αυτά ήταν εναντίον των Jazz, οι οποίοι κράτησαν τους Πολεμιστές και στα τρία μεταξύ τους παιχνίδια στο bottom-20 της φετινής τους παραγωγικότητας. Οι Jazz έχουν το πλεονέκτημα να έχουν τον ένα από τους δύο καλύτερους παίκτες τους στη θέση που πονάνε οι Warriors, τον Gobert στο center, κι αυτός μάλιστα προέρχεται από εξαιρετική χρονιά. Κι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Draymond Green θα αναλάβει το μαρκάρισμα του Rudy Gobert, οι 15 πόντοι που τους χωρίζουν δεν προεξοφλούν την επιτυχία στην αποστολή του. Ο McGee έχει καταφέρει να αναγεννηθεί εν μέρη, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο Hayward είναι ο καλύτερός τους παίκτης, και είναι ένας οικονομικός σκόρερ που κάνει κι άλλες δουλειές, αλλά απέναντι υπάρχει ο Durant, που είναι πιο ψηλός, πιο μακρύς και γενικά “πιο τα-πάντα”. Ο Γάλλος είναι μάλλον το πρόσωπο κλειδί των Jazz, αφού οι Warriors δεν έχουν να παρατάξουν κάτι αντίστοιχο απέναντί του.

Επιπλέον, από τις 14 Μάρτη κι έπειτα, στα 20 παιχνίδια που έχουν δώσει οι Warriors μετράνε 19-1, και ο άσσος είναι η ήττα από τους Jazz στην προτελευταία αγωνιστική της regular season. Ναι, κανονική διάρκεια και ναι, “silly season” με rests και όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους.

X-Factors 

Προκειμένου οι Jazz να έχουν την οποιαδήποτε τύχη για νίκη, πόσο μάλλον για την πρόκριση, θα πρέπει να έχουν όλους τους παίκτες τους να κάνουν το κάτι παραπάνω, και σε κάθε περίπτωση δεν τους παίρνει οι πρωτοκλασσάτοι παίκτες τους να έχουν “off-nights”. Αυτό ισχύει περισσότερο από όλους για τον Derrick Favors. O παίκτης που το 2010 επιλέχθηκε πάνω από τους Cousins, Hayward, George και Bledsoe, πέρσι, αλλά κυρίως φέτος, λόγω τραυματισμών, έχει μείνει στάσιμος για να μην πούμε πως γίνεται χειρότερος και πάει. Στον πρώτο γύρο με τους Clippers, όμως, και ειδικά στο έβδομο παιχνίδι που ο Gobert είχε από νωρίς πρόβλημα με τα fouls, ο Favors ανέβασε πολύ την απόδοσή του κι αυτό περιμένει η ομάδα του να συνεχίσει να κάνει. Ο 25χρονος forward έχει τα μούσκουλα, αλλά και το ταλέντο, ώστε στα καλά του να μην επιτρέπει στην άμυνα των Warriors να επικεντρωθεί στον Gobert ή τον Hayward.

(Σημείωση: Πριν προλάβουμε, βέβαια, να κάνουμε save την παράγραφο αυτή, ο Favors δεν έκανε προπόνηση τη Δευτέρα και είναι αμφίβολος για το πρώτο παιχνίδι της σειράς, επειδή αντιμετωπίζει πρίξιμο στην μέση που τον ταλαιπωρεί εδώ και δυο χρόνια.)

Πρόγραμμα

Game 1: Τετάρτη 3 Μαΐου, 5:30, Jazz @ Warriors, Oracle Arena, Oakland

Game 2: Παρασκευή 5 Μαΐου, 5:30Jazz @ Warriors, Oracle Arena, Oakland

Game 3: Κυριακή 7 Μαΐου, 3:30, Warriors @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City

Game 4: Τρίτη 9 Μαΐου, 4:00Warriors @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City

Game 5 (αν χρειαστεί): Τετάρτη 10ΜαΐουJazz @ Warriors, Oracle Arena, Oakland,

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 12 ΜαΐουWarriors @ Jazz, Vivint Smart Home Arena, Salt Lake City

Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 14 ΜαΐουJazz @ Warriors, Oracle Arena, Oakland

Τι θέλουμε να γίνει

Break σε ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια για να αποκτήσει λίγο ενδιαφέρον η σειρά.

Τι θα γίνει

Δύσκολα θα πάρει στους Warriors πάνω από έξι παιχνίδια για να φτάσουν στον τελικό της Δύσης. Βασικά πολύ δύσκολο. Warriors στα πέντε.

via Asur Illustrations

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Οκ, δεν το είπε έτσι ξεδιάντροπα, περισσότερο αυτή η δήλωση εκμαιεύτηκε από το στόμα του, αλλά το “γκελ” που προξένησε ήταν το αναμενόμενο.
2 Κι αυτό γιατί θα κάνει μια προσπάθεια να κάτσει στον πάγκο στα παιχνίδια με τους Jazz, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέχρι το τέλος της διαδρομής, μέσα Ιούνη.
3 Όπως και στο Celtics-Bulls, αλλά εκεί απλά μετά τα δύο πρώτα οι Βοστονέζοι πήραν τους Ταύρους αμπάριζα.
4 Κι αυτό ελέγχεται, αφού το δείγμα από το πρώτο παιχνίδι με το παρόμοιας λογικής -στην επίθεση- Houston να είναι ανησυχητικό…