Ραντεβού τον Οκτώβρη: Portland TrailBlazers #15

Posted on Jul 4 2017 - 11:56am by Loukas Moschoulas

Οι Blazers είναι η ομάδα που δύσκολα θα βρεις φίλαθλο του NBA να μην την συμπαθεί, κυρίως γιατί πάντα το μπάσκετ που έπαιζαν μπορούσε να συναρπάσει. Δυστυχώς για αυτούς, βέβαια, πλην της χρονιάς του Πρωταθλήματός τους, στο μακρινό 19771)Για το οποίο θα πρέπει να σας πούμε ότι στις 5 του Απρίλη εκείνης της χρονιάς οι φίλαθλοι των Blazers θα κάνουν το πρώτο sold out, για ένα σερί που θα φτάσει τα 814 συνεχόμενα παιχνίδια΄, και αποτελεί μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για επαγγελματική ομάδα των Η.Π.Α. , αλλά και την πολύ καλή ομάδα στις αρχές των ’90s δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε σημείο να μετουσιώσουν το θέαμα σε πολλές νίκες, πόσο δε σε Πρωταθλήματα.

Τι πήγε στραβά

Γενικά  η σεζόν θα πρέπει να χωριστεί σε δύο μέρη: στην προ Nurkic και την μετά Nurkic εποχή. Οι αριθμοί εδώ λένε την αλήθεια.

Ρεκόρ προ Nurkic: 23-31

Ρεκόρ μετά Nurkic: 18-10 (Σημείωση από τα 28 παιχνίδια ο Nurkic έπαιξε στα 20, στα οποία η ομάδα είχε ρεκόρ 14-6)

Το πρώτο κομμάτι της σεζόν έχει και τα στραβά για την ομάδα. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι το Portland έχασε αρκετά κλειστά παιχνίδια, και για την ακρίβεια μέχρι το πρώτο μισό είχε 15-19 σε παιχνίδια που η διαφορά ήταν μέχρι πέντε πόντους στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, σε αντίθεση με την σεζόν 2015/16 όπου στα αντίστοιχα κλειστά παιχνίδια η ομάδα είχε ρεκόρ 23-19. Τα παραπάνω μαρτυρούν δύο πράγματα: Αφενός την κούραση των βασικών παιχτών, και κυρίως των Lillard και McCollum, και αφετέρου το ότι δεν είχαν καθαρό μυαλό στα τελευταία λεπτά των κλειστών αγώνων, απόρροια αυτής ακριβώς της κούρασης.

Επιπλέον, στα στραβά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την άμυνα των Blazers, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για μια ακόμα χρονιά. Στο σύνολο της σεζόν η ομάδα του Oregon είχε την έκτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, δεχόμενη 108,5 πόντους ανά ματς. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι στα 20 παιχνίδια που έπαιξε ο Nurkic οι Blazers δέχονταν 106,1 πόντους. Το θετικό στοιχείο το βρίσκει κανείς στο defensive rating, όπου -ενδεχομένως- ο γρήγορος ρυθμός των παιχνιδιών τους βελτίωσε ελάχιστα την κατάταξη στο defense rating (10η), δεχόμενοι 107,8 σε 100 κατοχές.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ομάδα του Oregon έχασε πολλά παιχνίδια στα οποία κατάφερε κατά τη διάρκεια τους να πάρει προβάδισμα με διψήφια διαφορά. Για την ακρίβεια έχασε 15 τέτοια και ήταν τρίτη στη σχετική λίστα, καθώς 18 έχασαν οι Timberwolves και 20 οι Kings.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε στην επιλογή του coach Stotts, που θεωρητικά θα έπρεπε να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα, αλλά δεν του βγήκε, γεγονός που καταδεικνύει την απουσία βάθους του Portland, όσον αφορά τα guards. Μιλάμε φυσικά για τον διαχωρισμό των λεπτών των δύο stars, δηλαδή τον χρόνο που δεν έπαιζε ο Lillard, ο McCollum παρέμενε στο παρκέ, και το αντίστροφο. Το συγκεκριμένο (όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας) δεν απέδωσε, δείχνοντας ότι οι δύο guards της ομάδας ζουν για να παίζουν μαζί.

Τι καλό κρατάμε

Λίγα πράγματα, τα εξής δύο: Το καλό κλίμα που δείχνει ότι έχει η ομάδα. Δείτε το παρακάτω tweet και θα καταλάβετε.

Και το trade που άλλαξε την ιστορία ολόκληρης της σεζόν, μην ξεχνάμε ότι από το πουθενά έπιασαν την όγδοη θέση, όταν αυτή φαινόταν να είναι στα χέρια των Nuggets.

Denver Nuggets: Mason Plumlee + POR 2nd round pick 2018

Portland Trail Blazers: Jusuf Nurkic + DEN 1st round pick 2017

Το impact που έχει ο δυναμικός center σε όλους τους συμπαίκτες του φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και πραγματικά είναι εκπληκτικό πως ένας παίκτης μπορεί να βελτιώνει (σχεδόν…) κάθε συμπάικτη του στην ομάδα.

Το σημαντικότερο που έδωσε στην νέα του ομάδα ο Βόσνιος ήταν ότι με την παρουσία του πλέον υπάρχει ένας τρίτος πόλος που μπορεί να σκοράρει συστηματικά, βάζοντας έτσι περισσότερες σκοτούρες στις αντίπαλες άμυνες.

Ένα τρομερό στατιστικό για την σύγκριση του πρώην και του νυν center των Blazzers είναι το +86 του Nurkic στα 522 λεπτά που έπαιξε με την ομάδα, σε αντίθεση με το μόλις +19 του Plumlee στα 1.516 δικά του λεπτά με τη φανέλα των Blazers. Το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσουμε από αυτόν, βέβαια, είναι αυτό απέναντι στους Sixers. Τρομερά πράγματα.

Αναλυτικότερα για τα του Nurkic μπορείτε να διαβάσετε και στο εκπληκτικό αφιέρωμα του Άρη Τόλιου στον Βόσνιο γίγαντα στα μερεμέτια της περσινής σεζόν.

Τι έγινε και τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι

Εδώ, αν και δεν της φαίνεται και πολύ της ομάδας, πρέπει να γίνουν αρκετές κι έξυπνες κινήσεις. Με την free agency να έχει ξεκινήσει ήδη, οι Blazers έχουν δεχτεί την πρώτη τους χυλόπιτα από τους Pacers σε πρόταση τους για τον Paul George, η οποία, αν και δεν έγινε γνωστή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καλύτερη από την πρόταση των Thunder.

Ξεκινώντας με το τι έγινε μέχρι στιγμής, στεκόμαστε στην ανταλλαγή για το #10 του πρώτου γύρου του φετινού draft, για να προσθέσουν ένα ψηλό σουτέρ δίπλα στον Nurkic. Οι Blazers την ημέρα του draft είχαν τρία picks, τα #15, #20 και #26, επιλέγοντας να δώσουν τα δύο πρώτα στους Nuggets για να πάρουν το #10 και να επιλέξουν τον Zach Collins. Στο #26 επέλεξαν τον Caleb Swanigan, έναν αθλητικό center, ο οποίος βέβαια δεν ξεπερνά τα 206 εκατοστά.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονταν βάθος στον πάγκο στις θέσεις των ψηλών, γιατί στην post season φάνηκε η γύμνια τους. Ο Nurkic προερχόταν από τραυματισμό και έπαιξε σε ένα μόλις παιχνίδι στη σειρά με τους Warriors, ο Ed Davis μία από τα ίδια2)O τελευταίος αγώνας που έπαιξε ήταν στις 23 Φλεβάρη., ο Ezeli ουσιαστικά δεν υπήρχε όλη τη σεζόν (και πρόσφατα μάλιστα αποδεσμεύτηκε), ο Noah Vonleh δεν έχει δείξει και πολλά πράγματα και ο Μeyers Leonard είναι απλά ο Meyers Leonard.

Και ο Neil Olshey, ο GΜ της ομάδας, βλέποντας όλα αυτά, είχε καταλήξει στην επιλογή Collins από τον Γενάρη, δηλαδή μήνες πριν τις εμφανίσεις του τελευταίου στο Final Four του κολεγιακού τουρνουά. Με αποκορύφωμα αυτών των εμφανίσεων, φυσικά, στον ημιτελικό απέναντι στο South Carolina, όπου σε 23 λεπτά συμμετοχής είχε 14 πόντους, 13 rebounds και έξι κοψίματα.

Όπως έγραψαν και οι Μήτσοι στο Mock Draft του site:

“Ο Collins έχει καταπληκτικά εργαλεία, είναι τεράστιος, με πολύ μακριά χέρια, θυμίζει λίγο δεινόσαυρο με καλό σουτ. Ωστόσο πέρσι στο Gonzaga έπαιξε πολύ λίγο, ήταν αναπληρωματικός όλη τη χρονιά και μόνο στο τελικό τουρνουά βγήκε μπροστά και έκανε πραγματικά καλά παιχνίδια. Αρκεί ένα δείγμα ούτε πέντε αγώνων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες προσδοκίες, να του δώσει θέση στο lottery; Μάλλον ναι, κατά τα φαινόμενα.”

Οι ιθύνοντες της ομάδας θέλουν να δουν τον Collins να παίρνει λεπτά και στη θέση του power forward και σε πεντάδες μαζί με τον Nurkic, όμως αυτό μένει να δούμε αν μπορεί να δουλέψει. Το θετικό για τον Collins είναι ότι έχει αξιόλογο σουτ και θα μπορέσει να παίζει ως center σε κοντά σχήματα, αλλά και να ανοίγει τους διαδρόμους για τον Lillard όντας ακροβολισμένος στις γωνίες.

Στα επιπλέον θετικά του νεαρού seven footer θα πρέπει να προσθέσουμε ότι πρόκειται για εξαιρετικό rim protector, όσο μιλάμε για κολέγιο προς ώρας. Ο Collins είχε 1,8 κοψίματα ανά αγώνα στo Gonzaga, ενώ αν βάλουμε τους μέσους όρους του ανά 40 λεπτά το συγκεκριμένο στατιστικό εκτοξεύεται στα 4,1. Αν μπορέσει να κουβαλήσει την συγκεκριμένη ικανότητα στο NBA, τότε θα μιλάμε για μια πολύ πετυχημένη επιλογή των Blazers. Παράλληλα, μπορεί να σκοράρει εύκολα και με τα δύο χέρια στο post. Πέρσι τελείωσε την σεζόν με 67,2% εντός  παιδιάς και με true shooting percentage που έπιασε το 70%, όντας ο έκτος σε όλη την Αμερική στο κολέγιο ανάμεσα στους παίκτες που έπαιξαν τουλάχιστον 600 λεπτά.

Ομολογουμένως ο Collins δείχνει στα χαρτιά να ήταν μια σωστή κίνηση για το front office των Blazers. Από εδώ και πέρα, βέβαια, ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι για τους ιθύνοντες της ομάδας, καθώς θα πρέπει να αδειάσουν το salary cap τους. Οι Blazers έχουν εγκλωβιστεί με το συμβόλαιο του Meyers Leonard για τα επόμενα τρία χρόνια.

2017/18:   $9,904,495

2018/19:   $10,595,506

2019/20:   $11,286,515

Και αυτό ίσως τους κάνει να κοιτάζουν μήπως μπορέσουν να δώσουν με ανταλλαγή κάποιον από τους Evan Turner, Maurice Harkless και Allen Crabbe που -θεωρητικά- θα βρουν ευκολότερα κάποια ομάδα να ενδιαφερθεί για αυτούς. Για τον τελευταίο ήδη υπάρχουν κάποιες φήμες ότι οι Brooklyn Nets θα ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Βέβαια δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να προσφέρουν σοβαρά ανταλλάγματα.

Όλα αυτά γίνονται για δύο λόγους. Πρώτον οι Blazers -την στιγμή που γράφεται το κείμενο- είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο cap, με $ 130.112.266 εκατ. και 12 ενεργά συμβόλαια (τα οποία θα γίνουν 14 καθώς θα υπογράψουν και οι δύο rookies) πράγμα που σημαίνει ότι με την παρούσα κατάσταση θα πληρώσει μεγάλο luxury tax για την επόμενη σεζόν. Και δεύτερον -και κυριότερο-, ο Jusuf Nurkic το επόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος και θα πρέπει η ομάδα να βρει χώρο να του προσφέρει ένα συμβόλαιο. Με αυτό υπόψιν, έγινε και το waived στον Festus Ezeli, ώστε να γλιτώσουν τα $ 7,73 εκατ. που θα του έδιναν για τον επόμενο χρόνο.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους Blazers στην free agency από εδώ και πέρα για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Όμως ο Neil Olshey δήλωσε ότι καθημερινά ξυπνάνε με μία έννοια, να βελτιώσουν το ρόστερ της ομάδας. Τα λόγια του όμως απέχουν πολλά εκατομμύρια από τις πράξεις. Τόσα όσα εμπεριέχονται στα συμβόλαια που θέλει να ξεφορτωθεί ο GM των Blazers.

Fun fact

Ο Tim Quarterman δεν είχε εγγυημένο συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά και οι Blazers από την στιγμή που δεν είχαν σκοπό να τον κρατήσουν βοήθησαν τους Rockets που χρειάζονταν μη-εγγυημένα συμβόλαια για να κλείσουν το deal με τον Chris Paul. Σε αντάλλαγμα πήραν απλά κάποια μετρητά και ο επίσημος λογαριασμός της ομάδας βρήκε ευκαιρία για χαβαλέ.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Για το οποίο θα πρέπει να σας πούμε ότι στις 5 του Απρίλη εκείνης της χρονιάς οι φίλαθλοι των Blazers θα κάνουν το πρώτο sold out, για ένα σερί που θα φτάσει τα 814 συνεχόμενα παιχνίδια΄, και αποτελεί μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για επαγγελματική ομάδα των Η.Π.Α.
2 O τελευταίος αγώνας που έπαιξε ήταν στις 23 Φλεβάρη.