You Can Teach an Old Dog New Tricks

Posted on Jul 18 2017 - 9:51am by Gus Chr

Λένε πως πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του. Πως “κολλάει” πάνω σε αυτό -ό,τι κι αν είναι- και ζει και πεθαίνει από αυτό. Ο Gregg Poppovich όχι μόνο “φωτογραφίζεται” στις παραπάνω προτάσεις, αλλά κέρδισε το απόλυτο δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανένας να μπορεί να του πει το παραμικρό. Ποιος ξεχνάει τη σειρά με τους Thunder το 2016, όταν και οι Spurs χρειάζονταν απεγνωσμένα έναν σουτέρ για να τους ξεμπλοκάρει; Τον είχε, στο πρόσωπο του Kevin Martin, αλλά αποφάσισε πως θα “πεθάνει” με τους Duncan, Parker, Ginobili στο γήπεδο. Όχι μόνο γιατί έτσι ήθελε, αλλά γιατί οι τρεις προαναφερθέντες θα έπαιζαν -όπως αποδείχθηκε- για τελευταία φορά μαζί, και o Pop δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσει την τριάδα αυτή, ακόμα και αν το τίμημα ήταν ο αποκλεισμός, ο οποίος και ήρθε. Ψιλά γράμματα για τον πεντάκις Πρωταθλητή, την στιγμή μάλιστα που δεν πρόκειται απλά για “τρεις παίχτες του”, αλλά επί της ουσίας για την οικογένειά του.

Λένε επίσης, πως “δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί”. Στην περίπτωση του Popovich, όμως, αυτό φαίνεται να μην ισχύει. Προπονώντας τους Spurs εδώ και 20 χρόνια, τον έχουμε δει είτε να ακολουθεί τις επιταγές του εκάστοτε σύγχρονου μπάσκετ, είτε -συχνότερα μάλιστα- να δημιουργεί ο ίδιος νέες τάσεις στο παιχνίδι. Από τους Τwin Τowers των Robinson και Duncan, σε ένα αδυσώπητα σκληρό αμυντικό παιχνίδι (με λένε Bowen, Bruce Bowen), με κατάληξη το ball movement και το passing game που κάνει τις αντίπαλες άμυνες να φαίνονται σαν έναν μποξέρ που δεν καταλαβαίνει από που έρχονται τα απανωτά χτυπήματα στο πρόσωπό του. Ο Pop, όχι μόνο μαθαίνει νέα κόλπα, αλλά πολλές φορές τα διδάσκει. Στην σεζόν 2017-18 -με τα δεδομένα ως έχουν μέχρι στην στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές- ίσως τον δούμε -για πρώτη φορά- να χρησιμοποιεί την δική του “lineup of death”.

Παρενθετικός τηλεφωνικός διάλογος μεταξύ Χάτσιου και γράφοντα, οι οποίοι αποδεικνύουν πόσο πλούσια είναι η ελληνική γλώσσα:

Gus: “Μαλάκα, θα δούμε small ball από τον Popovich, έτσι;”

Χάτσιος: “Μαλάκα, ναι, δεν έχει ψηλούς για εκεί πάει”

Gus: “Μαλάκα, να πω την αλήθεια μου αρέσει πολύ ο Bertans μόνο στο “4” “

Χάτσιος: “Ναι ρε μαλάκα, ωραία επιλογή για να βγαίνει και να σουτάρει. Επίσης, νομίζω ότι θα δούμε πεντάλεπτα- εξάλεπτα σε κάποια ματς τον Gay στο “5” “.

Παύση λίγων δευτερολέπτων…

Gus: “Μαλάκα, δεύτεροι θα τερματίσουν πάλι, έτσι;”

Xάτσιος: “Ε ναι ρε μαλάκα”.

Με εξαίρεση τον LaMarcus Aldridge και τον Pau Gasol, οι Spurs είναι γυμνοί στην frontcourt τους. Και θα έχετε δίκιο να μου πείτε ότι “ο Pau είναι ελεύθερος”, αλλά τον βάζω ήδη στους Spurs γιατί εκτιμώ πως θα υπογράψει ένα τριετές συμβόλαιο της τάξης των $ 25 εκατομμυρίων. Το έχει πει και ο ίδιος άλλωστε, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για να ανανεωθεί η συνεργασία τους και η όλη υπόθεση “βρωμάει” για κάτι τέτοιο. Η φυγή του Dewayne Dedmon (διετές σε Atlanta – $ 14 εκατομμύρια) και του Jonathon Simmons (τριετές σε Orlando – $ 20 εκατομμύρια) δείχνουν ακριβώς και την τάση του San Antonio να γλιτώσει ό,τι μπορεί από το cap του για να είναι σε θέση να προσφέρει στον Gasol κάτι ελκυστικό -πέραν του ίδιου του οργανισμού- για να μείνει. Προφανώς ο Ισπανός αν θέλει μπορεί να βρει υψηλότερα συμβόλαια, αλλά το set up του οργανισμού είναι -ενδεχομένως- unmatchable. Η ομάδα του Texas βρίσκεται αυτή την στιγμή κοντά στα $ 93 εκατομμύρια και γίνεται σαφές πως δεν μπορεί να πετάξει χρήματα στον οποιονδήποτε. Το να ξεπεράσει το cap κατά μερικά εκατομμύρια είναι εντός λογικής του οργανισμού και του Pop, συνεπώς όλα κλίνουν στο να δούμε την συμφωνία αυτή να επιτυγχάνεται.

Η επιλογή (;) το να πάει το San Antonio φέτος χωρίς ψηλούς επί της ουσίας, δείχνει ίσως και την διάθεση του 68χρονου προπονητή να ακολουθήσει την σύγχρονη τάση του μπάσκετ, η οποία επιτάσσει το small ball και το να απλώσει στο γήπεδο καλούς σουτέρ. Τα κομμάτια είναι ήδη εκεί: Ο Kawhi Leonard που είναι ο καλύτερος two-way player στην λίγκα, ο Gasol που έχει αφήσει το στίγμα του όπου κι αν έχει αγωνιστεί και μπορεί να ακολουθήσει στον γρήγορο ρυθμό -ως ένα σημείο- ακόμα και στα 37 του, ο LaMarcus Aldridge που προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του στο San Antonio, ο Tony Parker που ελπίζουμε να επιστρέψει πιο δυνατός από τον τραυματισμό του, ο αειθαλής Manu Ginobili1)Επίσης εκτιμάται ότι θα υπογράψει χαμηλό συμβόλαιο για να βοηθήσει οικονομικά τους Spurs., o Danny Green που ψηφίστηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και ο Rudy Gay που έχει μια τελευταία ευκαιρία μπροστά του να έχει σημαντικό ρόλο σε ομάδα πρωταθλητισμού. Βάλτε δίπλα σε αυτούς τους Patty Mills, Dejounte Murray (δείχνει έτοιμος για το step up), Davis Bertans, Bryn Forbes (έβγαλε μάτια στο summer league και επιλέχθηκε στην καλύτερη ομάδα αυτού, όντας και πρώτος σκόρερ με 26 πόντους ανά παιχνίδι) και τον Kyle Anderson και τo πρώιμο συμπέρασμα είναι πως “μαλάκες ναι, πάλι δεύτεροι θα βγουν”. Παράλληλα, περιμένουμε να δούμε και το πως θα εξελιχθεί ο rookie Derrick White.

Αν οι Spurs κατάφερναν να αποκτήσουν στην free agency και κάποιον εκ των point guards που ήθελαν (Paul, Hill) όλα θα ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά αν υπάρχει ένας προπονητής εκεί έξω που μπορεί να βγάζει το 100% όσων έχει στην διάθεσή του και να διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο του εναλλακτικού σχεδίου του εναλλακτικού σχεδίου του εναλλακτικού σχεδίου, αυτός είναι ο Popovich. Μην μπορώντας (και μη θέλοντας βασικά) να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η σεζόν για να γράψουμε τα συμπεράσματά μας για τους Spurs, ιδού η πρώτη -ενδεχομένως υπερβολική- πρόβλεψη για τους Spurs του ’17-’18: Η απόκτηση του Gay είναι η κίνηση του Pop για να απειλήσει τους Warriors και να τους ακολουθήσει στον φρενήρη ρυθμό τους, και όχι για πεντάλεπτα ή εξάλεπτα όπως αναφέρθηκε στον διάλογο με τον Γιάννη. Το ‘πα, ησύχασα, πέστε να με φάτε τώρα, ή όποτε θέλετε μέσα στην σεζόν. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο βετεράνος forward βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να πρωταγωνιστήσει σε μια championship calibre ομάδα. Και ενώ σε όλη την διάρκεια της καριέρας του παραμένει ένας εξαιρετικός σκόρερ με ένα σταθερό ποσοστό που ξεπερνάει για λίγο το 45%2)Πηγή: basketball-reference.com, φέτος τα πράγματα αλλάζουν για εκείνον.

Πηγαίνει σε μια ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εκείνος που περιμένουν τα πάντα, γεγονός που αναμφίβολα βγάζει μεγάλο φορτίο από τους ώμους του. Επιπλέον, οι 15 προσπάθειες που παίρνει κατά μέσο όρο στην καριέρα του πάνε περίπατο, μιας και αφενός μιλάμε για τους Spurs του Popovich και αφετέρου υπάρχει ο Leonard γι’αυτό. Παράλληλα, τα 35,6 λεπτά καριέρας ανά παιχνίδι τα ξεχνάει και αυτά γιατί πάει στο San Antonio. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ίσως δούμε τον πιο efficient Rudy Gay που έχουμε δει ποτέ, από τότε που μπήκε στη λίγκα. Σε αυτό που κρατάμε μια πισινή είναι στο ότι ποτέ δεν ήταν και ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου, αλλά και πάλι επειδή θα έχει προπονητή τον Pop, η επιλογή του να μην δώσει το 100% στην άμυνα δεν υφίσταται.

Προφανώς οι Spurs δεν είναι φαβορί για να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα, αλλά το γεγονός ότι ο Popovich έχει ένα νέο “παιχνίδι” στα χέρια του έκανε τα ερχόμενα χειμωνιάτικα βράδια μας πολύ πιο ενδιαφέροντα.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Επίσης εκτιμάται ότι θα υπογράψει χαμηλό συμβόλαιο για να βοηθήσει οικονομικά τους Spurs.
2 Πηγή: basketball-reference.com

5 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. κωνσταντίνος πι July 18, 2017 at 20:51 -

    θέλω να συμπληρώσω το μένος που θα βγάλει ο kawhi στους τελικούς της δύσης, αφού έχασε τους φετινούς,με warriors, 3 μέρες αφού έχει αποκλείσει τους rockets..

    • Gus to the Hou July 19, 2017 at 10:47 -

      Σωστή παρατήρηση. Θα βγει έξω στο παρκέ σαν πάνθηρας που βγαίνει από αιχμαλωσία!

  2. Spike July 18, 2017 at 20:59 -

    Καλησπέρα καλησπέρα . Ομολογώ πως μέχρι τώρα οι κινήσεις των Spurs δεν ενθουσιάζουν,αν και είναι σύνηθες αυτό . Λιγουρευόμουν τον Χριστόφορο Παύλο η αλήθεια είναι , ιδιαίτερα με τον ΤΡ απόντα για καιρό ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία ,διότι η έλευση ενός play maker αυτού του επιπέδου αυτομάτως σε βελτιώνει πολύ.. Εν συνεχεία,βλέποντας την ομάδα να κινείται για τον Brandon Paul (παίχτης που βασίζεται στο catch’n’shoot ,δυνατός guard μεν αλλά δίχως slashing abilities για να μπορεί να θεωρηθεί έστω ένα τίμιο δυάρι και με όχι πολύ καλό ποσοστό στις ελεύθερες βολές) με κρατά άκρως επιφυλακτικό,ωστόσο ελπίζω πως ο Dejounte θα πάρει παραπάνω λεπτά φέτος ,μιας που έδειξε ωραίο αγωνιστικό πακέτο στο όσο διάστημα αγωνίστηκε την περασμένη χρονιά .. Πάντως η μέχρι τώρα δομή του roster φαίνεται πως τείνει να ακολουθήσει την ”μόδα” που ακολουθούν ήδη οι άμεσοι διεκδικητές του τίτλου και αν μη τι άλλο ανυπομονώ να δω τι θα παρουσιάσει ο καπταGregg .. (Dubs,Cavs)..

    • Gus to the Hou July 19, 2017 at 10:46 -

      Καλησπέρα Spike. Το κακό για τους Spurs είναι ότι έχασαν τον ή τους point guard που ήθελαν. Μετά νομίζω ότι ο Pop ακολούθησε το εναλλακτικό αυτό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε απόλυτα ότι θα είναι πολύ ενδιαφέροντα τα βράδια μας. ΥΓ: Ο Murray εκτιμώ πως θα πάρει πολλά παιχνίδια βασικός, ακόμα και με τον Parker υγιή.

  3. bill August 1, 2017 at 22:21 -

    Το αρθρο μοιαζει να γραφτηκε απο καποιον Τεξανο υπο την επηρρεια αλκοολ και ουσιων! (πλακα κανω).Αυτο που θελω να πω ειναι οτι με τον Παρκερ απο τραυματισμο,τον Γκασολ στα 37,τον Μανου να παιζει μαξ 15 λεπτα και τον Ολντριτζ να ”εκβιαζει” το ηγετικο του προφιλ,θα μεινει -προβλεψιμα για τους αντιπαλους- ο Κawhi να κανει ηρωισμους για να βγουν δευτεροι! Οσο σκεφτομαι το ροστερ των Ροκετς ανυπομονω για τον επομενο Μαιο και τους τελικους της Δυσης…