The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Dallas Mavericks

Posted on Sep 19 2017 - 5:02pm by Loukas Moschoulas

Οι Mavericks μετά το πρωτάθλημα του 2011, και για όλα τα καλοκαίρια πλην του φετινού, προσπαθούσαν να φτιάξουν μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει άμεσα. Ο λόγος προφανής: να μπορέσει ο Dirk Nowitzki να κατακτήσει ένα δεύτερο δαχτυλίδι. Φέτος, όμως, οι διοικούντες της ομάδας άλλαξαν προσανατολισμό και μπήκαν στη λογική του rebuild. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το γεγονός ότι οι Mavs δεν μπήκαν στο κυνήγι κανενός ελεύθερου παίκτη από το πάνω ράφι αυτό το καλοκαίρι.

Που σας αφήσαμε

Από την περσινή χρονιά θα επισημάνουμε ένα πράγμα: Είναι η πρώτη σεζόν μετά το 1999-2000, όπου η ομάδα έπεσε κάτω από το 50% σε ποσοστό νικών. Το 1999-20000 ήταν η δεύτερη σεζόν του Dirk, φέτος ξεκινά την 20η. Οπότε το μόνο που κρατάμε από πέρσι είναι το δίποντο που πέτυχε ο Γερμανός και έφτασε τους 30.000 πόντους στην καριέρα του.

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Όπως αναφέραμε και στο εισαγωγικό κομμάτι, το φετινό καλοκαίρι κύλησε λίγο διαφορετικά από τα προηγούμενα. Οι ιθύνοντες της ομάδας πλέον έχουν καταλάβει ότι το να κυνηγούν μία ακόμα ευκαιρία για να κάνουν πρωταθλητή τον Nowitzki είναι σαν να πετάνε δολάρια σε βαρέλι δίχως πάτο1)Οχι ότι έχουν καταξοδευτεί ποτέ, καθώς έχουν πληρώσει luxury tax στις δύο από τις έξι τελευταίες χρονιές μετά το 2011 και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος..

Βασική προτεραιότητα για το φετινό καλοκαίρι ήταν η παραμονή του Nerlens Noel. Οι Mavs αντάλλαξαν τους Bogut και Justin Anderson μαζί με δύο picks δεύτερου γύρου στο trade deadline του 20172)Ουσιαστικά ήταν πρώτου γύρου top 18 protected το φετινό, το οποίο έγινε δεύτερου και ένα δεύτερου γύρου για το 2018., με την προοπτική να καταφέρουν να πείσουν τον νεαρό center να υπογράψει νέο πολυετές συμβόλαιο. Οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και σκληρές μέσα στο καλοκαίρι, τελικά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, καθώς η πρόταση των Mavericks για τετραετές συμβόλαιο έναντι $ 70 εκατ. δεν έπεισε τον Noel, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρει max συμβόλαιο. Aυτός ήταν και ο λόγος που εν μέσω των διαπραγματεύσεων ο παίκτης άλλαξε ατζέντη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, λοιπόν, υποχρέωσε τον Noel να υπογράψει την qualifing offer παίρνοντας μόλις $ 4,1 εκατ. για την επόμενη σεζόν, κερδίζοντας όμως την απόλυτη ελευθερία ενός unrestricted free agent για το επόμενο καλοκαίρι. Η κατάσταση μετά την υπογραφή του Noel δεν φαίνεται να έχει κερδισμένο και χαμένο. Και οι δύο πλευρές ήθελαν να υπογράψουν πολυετή συνεργασία, οπότε με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα βγαίνουν και οι δύο χαμένοι. Για την ομάδα ο Noel είναι ιδανικός για ψηλός δίπλα σε Barnes και Smith και αν χαθεί θα είναι δύσκολο να προσθέσει έναν αντάξιο ψηλό από το draft τα επόμενα χρόνια που μπορεί να προσφέρει τα ίδια. Σε ό,τι αφορά τον παίκτη, το επόμενο καλοκαίρι το salary cap λογικά δεν θα αυξηθεί πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι τα max contract που θα δοθούν θα είναι λιγότερα και σε παίκτες που πραγματικά το αξίζουν, για να μην αναφέρουμε ότι θα υπάρχουν αρκετές καλές επιλογές στη θέση του Center που θα διεκδικήσουν max το επόμενο καλοκαίρι (Cousins, B. Lopez ακόμα και οι Embiid, Nurkic και Capela).

Όμως υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία για τις δύο πλευρές. Οι Mavs βρήκαν έναν πολύ καλό ψηλό για την ερχόμενη σεζόν με μικρό συμβόλαιο και θα έχουν χώρο στο salary να του προτείνουν υψηλό συμβόλαιο και του χρόνου αν τα πάει καλά (bird rights), και από την άλλη ο Noel έχει μία χρονιά σε ομάδα που θα μπορεί να την αξιοποιήσει και να έχει χρόνο συμμετοχής για να αποδείξει ότι μπορεί και αξίζει ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Αφήνοντας τον Noel και πηγαίνοντας παρακάτω στον καλοκαιρινό σχεδιασμό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα χρόνια μετά το Πρωτάθλημα του 2011 η συζήτηση στην μεταγραφική περίοδο των Mavericks περιστρέφεται γύρω από την θέση του center και τον rim protector που χρειάζεται ο Dirk δίπλα του. Όμως, η αλήθεια είναι ότι από εκείνη τη σεζόν λείπει και κάτι άλλο από την ομάδα: Ένας ολοκληρωμένος PG. Φέτος αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς η επιλογή του Dennis Smith Jr. στο νούμερο #9 του φετινού draft έδωσε στην ομάδα του Τέξας έναν από τους βασικούς υποψήφιους για το ROY της ερχόμενης σεζόν.

Είναι -μετά από πολλά χρόνια- ένας παίκτης από τον πρώτο γύρο του draft που μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους Mavericks. Ο τελευταίος που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο ήταν ο Josh Howard από το μακρινό 2003.

Επιπρόσθετα, στην ομάδα προστέθηκαν και δύο παίκτες για να γεμίσουν τις θέσεις του πάγκου στην front line. Ο λόγος για τον Jeff Withey, που ήρθε ως ελεύθερος για τρίτη επιλογή στην θέση του center, αλλά και τον Josh McRoberts, τoν πρώην forward των Heat, που ήρθε για να αποτελέσει μια ακόμα επιλογή στην front court.

Dallas Mavericks Depth Chart

Υπερατού

Η αλήθεια είναι πως τα θετικά είναι τα προφανή, δεν χρειάζεται να τα ψάξει για να τα βρει κανείς. Καταρχάς, κάτι το οποίο αναφέρουμε κάθε χρόνο, ένας προπονητής που μπορεί να εκμεταλλευτεί το 100% κάθε παίκτη του. Φέτος ο Carlisle έχει στην κατοχή του έναν πολύ καλό παίκτη σε κάθε θέση. Η πεντάδα των Smith-Matthews-Barnes-Nowitzki-Noel είναι μια ποιοτικότατη πεντάδα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις μεγάλες ομάδες. Ειδικότερα, θεωρώ ότι η συνύπαρξη των Smith – Noel θα επιτρέψει στον Carlisle να δουλέψει πάνω στο pick’n’roll και να δημιουργήσει είτε διαδρόμους για τον νεαρό guard, είτε τελειώματα ψηλά για τον Noel. Και όλα αυτά ενώ oι υπόλοιποι τρεις θα περιμένουν για να τιμωρήσουν οποιονδήποτε αμυντικό προσπαθήσει να δώσει βοήθεια.

Τέλος, κάτι που δεν αποτυπώνεται στο παρκέ, αλλά αποτελεί πλεονέκτημα για να βελτιωθεί η ομάδα είναι ο χώρος στο salary cap. Η ομάδα είναι στα $ 90 εκατ. με 15 συμβόλαια και έχει πλεονέκτημα στο να προσθέσει κάποιον ποιοτικό παίκτη και να γεμίσει τον άδειο πάγκο της.

Panic Button

Το μπάσκετ έχει αλλάξει, πρέπει να τρέχεις, να σκοράρεις πολύ, και να σουτάρεις με καλά ποσοστά από τα 7,25. Οι Mavericks σούταραν μέτρια πέρσι, όντας 16οι σε ποσοστό από τις ομάδες του NBA με 35,5% (και αυτό κυρίως λόγω των Y.Ferrell και S.Curry που είχαν 40,3% και 42,5% αντίστοιχα). Και ήταν φανερό ότι όποτε δεν κατάφεραν να σκοράρουν αρκετά δυσκολευόντουσαν. Χαρακτηριστικό το στατιστικό που λέει ότι στα 47 -πολλά…- παιχνίδια που έμειναν κάτω από τους 100 πόντους το ποσοστό νικών τους ήταν στο 10-37!!

Mister Carlisle μου, όπως γίνεται αντιληπτό, θα πρέπει να τρέξει λίγο η ομάδα για να βρει εύκολο καλάθι και να ανεβάσει και το pace της, καθώς την περσινή χρονιά ήταν στο εξαιρετικά χαμηλό 94,16, όντας η προτελευταία ομάδα σε ολόκληρο το NBA. Και θα μου πεις “ρε φίλε οι Spurs είχαν 96,41 και είναι μόνο δύο θέσεις πάνω από εμάς”. Ναι αλλά εσύ δεν έχεις Kawhi, θα σου απαντήσω.

Τέλος, κάτι θα πρέπει να γίνει και με τον πάγκο της ομάδας και την σχεδόν μηδενική δυναμική του. Καλή η πεντάδα που αναφέραμε και πιο πάνω, αλλά όταν θα έρθει η ώρα των αλλαγών σε πιάνει μια απελπισία. Curry και Ferrell φαίνονται ως hall of famers μπροστά στους υπόλοιπους. Αλλά, δυστυχώς για την ομάδα, δεν είναι.

Βγάζουν το Thanxgiving ο προπονητής/GM?

Το δίδυμο Donnie Nelson και Rick Carlisle είναι δύσκολο να χάσει την θέση του ακόμα και αν η ομάδα βγει τελευταία στην Δύση. Η συμπλήρωση του ρόστερ το καλοκαίρι παίρνει μέτριο βαθμό. Μπορεί να έγινε καλή επιλογή στο #9 του draft, όμως δεν έκλεισε με πολυετές ο Noel και η γύμνια του πάγκου δεν καλύφθηκε. Ο coach, βέβαια, έχει δείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και με χειρότερα ρόστερ, οπότε αναμένεται να το παλέψει η ομάδα.

Οι Mavericks προσπαθούν να χτίσουν για το μέλλον. Αν καταφέρουν να κρατήσουν τον Noel και αρχίζουν να προσθέτουν πιο ποιοτικούς βετεράνους, τότε μάλλον θα γίνει κάτι καλό τα επόμενα χρόνια στο Dallas. Βέβαια, κύριε Mark μου, θα πρέπει να βάλετε και λίγο παραπάνω το χέρι στην τσέπη για να πείσετε τους καλούς βετεράνους.

Keep an eye on

Όσο και αν λατρεύουμε τον Dirk Nowitzki, τα μάτια των περισσότερων φίλων του NBA στα φετινά παιχνίδια της ομάδας θα είναι πάνω στον νέο “εγκέφαλο” της τον rookie από το North Carolina State. Ελπίζουμε να μας δικαιώσει και να δούμε αρκετές φορές μέσα στη σεζόν ανάλογες φάσεις σαν αυτή που ακολουθεί από ένα μονό του Smith με έναν φίλο του.

Ένοχη απόλαυση

Ένας άνθρωπος που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό και τρέχαμε σαν τους παλαβούς να τον προλάβουμε στο pool του fantasy θα είναι η ένοχη απόλαυση μας, και ένας επιπλέον λόγος για ξενύχτι παρέα με τους Mavericks την φετινή χρονιά. Ο ρόλος του Yogi Ferrell φέτος αναμένετε διαφορετικός, καθώς λογικά προορίζεται ως έκτος παίκτης στην ομάδα και θα έχει αρκετό χρόνο με τα second units. Αυτό, όμως, μας εξιτάρει ακόμα περισσότερο. Άλλωστε ποιος ξεχνά τα όργια απέναντι σε Lillard και McCollum, σιγά μην κολλήσει με τους Shane Larkin, Austin Rivers και τους υπόλοιπους αναπληρωματικούς PGs.

Μαντάμ Ζαΐρα

Η αλήθεια είναι ότι πιο πιθανό είναι το σενάριο ο Dennis Smith να πάρει το βραβείο ROY παρά οι Mavericks να καταφέρουν να χτυπήσουν την οχτάδα και να μπουν στην post season. Σε μία τόσο δυνατή από άποψη ομάδων δυτική περιφέρεια, ομάδες που δεν είναι τόσο γεμάτες φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πίσω από τις διεκδικήτριες για συμμετοχή στα playoffs. Όμως ένα 3-4% το κρατάμε, καθώς στην άκρη του πάγκου κάθεται ο Rick Carlisle. Τέλος, αν ο Harrison Barnes δεν είχε κάνει τόσο καλή περσινή χρονιά θα μπορούσε να είναι ένας βασικός υποψήφιος για τον πιο βελτιωμένο παίκτη. Εκτός πια και αν οργιάσει τόσο πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Mavs θα χτυπήσουν playoffs.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Οχι ότι έχουν καταξοδευτεί ποτέ, καθώς έχουν πληρώσει luxury tax στις δύο από τις έξι τελευταίες χρονιές μετά το 2011 και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.
2 Ουσιαστικά ήταν πρώτου γύρου top 18 protected το φετινό, το οποίο έγινε δεύτερου και ένα δεύτερου γύρου για το 2018.