The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Los Angeles Lakers

Posted on Sep 23 2017 - 5:22pm by Nicolas Radicopoulos

Οι Lakers από τη σεζόν 1948-49 και ως τη σεζόν 2012-13 είχαν μείνει μόλις πέντε φορές συνολικά εκτός playoffs και μόλις μία φορά δύο χρονιές συνεχόμενες. Πλέον μετράνε τέσσερις σερί σεζόν εκτός post season και όπως είναι εύκολα κατανοητό διανύουν τη χειρότερη τετραετία της -τεράστιας και άκρως επιτυχημένης συνολικά- μπασκετικής ιστορίας τους, ενώ ένας πέμπτος χρόνος μακριά από την post season και τις επιτυχίες είναι έτοιμος να τους υποδεχτεί. Σε αντίθεση, όμως, με κάθε μία από τις προηγούμενες τέσσερις σεζόν, το σκηνικό που έχει στηθεί στην “Πόλη των Αγγέλων” για την ομάδα των “Λιμνανθρώπων” (back2back δημοσιογραφικά κλισέ, “γιατί έτσι”) κάθε άλλο παρά δυσοίωνο πλέον είναι. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει. 

Πού σας αφήσαμε;

Στον Αποχαιρετισμό της σεζόν 2016-17 (link στον τίτλο της παραγράφου) λέγαμε για το πόσο πιο ομαλή είναι πλέον η κατάσταση στο franchise: σταθερή διοίκηση, με την Jeanie Buss να έχει αναλάβει στη θέση του -καταστροφικού- αδερφού της Jim, καινούργιο, δυνατό και απαστράπτον -όσο και το χαμόγελο του Magic- front office, με τους Magic Johnosn σε ρόλο President of Βasketball Operations και τον πετυχημένο ατζέντη (των Kobe Bryant, James Harden και Andre Iguodala μεταξύ άλλων) Rob Pelinka σε ρόλο General Manager, αλλά και τον νεαρό και άκρως ελπιδοφόρο Luke Walton να μπαίνει στον δεύτερο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου τους ως προπονητής της ομάδας. Ένας νεανικός κορμός περίμενε με τη λήξη της σεζόν 2016-17  με αγωνία για το αν η ομάδα θα καταφέρει να προσθέσει ένα ακόμα ταλέντο, διατηρώντας το pick της, αλλά και τι κινήσεις θα έκαναν για να ξεφορτωθούν τα εντελώς παράλογα και ηλίθια συμβόλαια των Mozgov και Deng, που το προηγούμενο management είχε φορτώσει στην ομάδα.

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Όλα πήγαν όπως τα είχαν σχεδιάσει οι αναφερόμενοι στην ανωτέρω παράγραφο κύριοι και κυρίες. “Η τύχη” συστρατεύτηκε με τη σιγουριά του Magic για διατήρηση του pick της ομάδας στo draft του 2017 και το ταλέντο του Lonzo Ball προστέθηκε σε εκείνα των Ingram, Randle και Nance Jr. Όχι όμως και σε εκείνο του Russell, ο οποίος έχοντας απογοητεύσει, κυρίως με τη νοοτροπία του, παρά με την αγωνιστική απόδοσή του, τις δύο πρώτες του χρονιές στη λίγκα, έγινε το εντυπωσιακά όμορφο αμπαλάζ δώρου που τύλιξε το συμβόλαιο του Mozgov και το πήγε στο Brooklyn με αντάλλαγμα το expiring συμβόλαιο του Brook Lopez. Στις σημαντικές προσθήκες κι αυτή για έναν χρόνο του Kentavious Caldwell-Pope.

Το σημαντικό, στο σημείο αυτό, είναι να εξηγήσουμε γιατί θυσιάστηκε από τόσο νωρίς το ταλέντο του D’Angelo Russell, πόσο δε για ένα expiring συμβόλαιο ενός επιρρεπή σε τραυματισμούς παίχτη, όπως ο Brook Lopez, και γιατί ένας νεαρός και ταλαντούχος παίχτης, όπως ο KCP, υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο. Απλά και περιεκτικά, λοιπόν: LeBron James. Ο LeBron είναι free agent το καλοκαίρι του 2018, η οικογένειά του κατοικεί μόνιμα πλέον στο L.A., η βάση των επιχειρήσεών του είναι στο L.A., η πρόταση για να γυρίσει το Space Jam II είναι στο τραπέζι, ενώ, επιβεβαιώνοντας πως, πέρα από κορυφαίος μπασκετμπολίστας, είναι ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος και businessman, κοιτάει την επόμενη μέρα του και ως προς αυτό κοιτάει πάλι τους καλύτερους: Jordan και Magic και την επιχειρηματική τους επιτυχία μετά το μπάσκετ. Και για να το κάνει αυτό, το L.A. βοηθάει περισσότερο από το Cleveland…

Συνεπώς, όλα το φετινό καλοκαίρι στο franchise των Lakers κινούνταν για να στηθεί το σκηνικό που θα αρέσει στον “Βασιλιά” και να είναι αντάξιο να τον υποδεχθεί. Αρχικά έπρεπε να ανοίξει το salary cap του 2018. Εξ ου και η άρον-άρον αποχώρηση του Mozgov, και το αμπαλάρισμα αυτού με τον Russell, εξ ου κι η επιλογή ενός expiring ως αντάλλαγμα. Η δε επιλογή ετήσιου συμβολαίου για τον KCP είχε διπλό στόχο: Πρώτον, να μην υπάρχει ούτε αυτό το συμβόλαιο, όπως και του Lopez, στα βιβλία το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και δεύτερον -bonus- o KCP εκπροσωπείται από το ίδιο γραφείο που εκπροσωπείται ο LeBron. Και $ 17,5 εκατ. για έναν χρόνο σε πελάτη σου είναι ωραίο φοντανάκι υποδοχής, σωστά; Ειδικά όταν αυτό σου δίνει το δικαίωμα να μιλάς καθημερινά νόμιμα μαζί του. Για τα πάντα. Από τον KCP, ως τον καιρό του Los Angeles και κατά πόσο καλύτερος είναι από, ας πούμε τυχαία, του Cleveland.

Τέλος, εμπειρία βετεράνου και πρωταθλητή, υπερπολύτιμα intangibles για τα πιτσιρίκια της ομάδας, αλλά και ένα rim protection, για όσο του επιτρέψει το καταπονημένο του κορμί, θα προσθέσει η παρουσία του Andrew Bogut.

Κερασάκι στην όλη τούρτα που ετοιμάζεται, ο Paul George, γέννημα-θρέμμα “Λοσαντζελιώτης”, που δήλωσε πως με την ολοκλήρωση του τρέχοντος συμβολαίου του, -μαντέψτε!- το καλοκαίρι του 2018, θέλει να παίξει για την ομάδα της καρδιάς του, τους Lakers. Για να επιβεβαιώσουν και να θρέψουν αυτή την επιθυμία οι ιθύνοντες των “Λιμνανθρώπων” τον προσέγγισαν παράνομα και έφαγαν ένα πρόστιμο $ 500.000,00 σχετικά, για παραβίαση των κανονισμών του tampering της CBA (Collective Bargaining Agreement). Πόσο βαρύ είναι αυτό για τους Lakers; Τόσο ψίχουλα που ο Magic είπε θα το πληρώσει από την τσέπη του1)Οι Lakers έχουν το μεγαλύτερο local συμβόλαιο του ΝΒΑ, πέρα δηλαδή από τα χρήματα της κεντρικής συμφωνίας της λίγκας, με την Time Warner, αξίας κοντά στα $ 150 εκατ. ετησίως. Το salary cap της σεζόν είναι στα $ 99,09 εκατ. να θυμίσω. Τόσο ψίχουλα λοιπόν.

Και έτσι κύλησε το καλοκαίρι στη μεγάλη ομάδα του Hollywood2)Ελάτε τώρα, μην πει κανένας/μια κάνα χωρατό για τους Clippers. Αφού δεν εκμεταλλεύτηκαν κι αυτή την πενταετία αγρανάπαυσης των Lakers, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αλλάξουν πόλη. Σοβαρά όμως.. Τι μένει πλέον; Να βρουν έναν τρόπο να τυλίξουν και να στείλουν το συμβόλαιο του Deng κάπου, χωρίς να χρειαστεί αντίστοιχα ακριβό περιτύλιγμα (Jordan Clarckson; Σε ζητάνε θαρρώ…) και να βάλλουν τις σαμπάνιες να παγώνουν για την υποδοχή των LBJ και PG13.

Αν όλα πάνε, λοιπόν, βάσει του φετινού σχεδιασμού, του χρόνου τέτοια εποχή το αντίστοιχο preview μας θα γράφει για Jeanie Buss, Magic, Pelinka, Walton με επίσημη ενδυμασία, αλλά και LeBron, George, Ingram, Ball με αθλητικά. Θα πραγματοποιηθεί; Όσο βλέπω εγώ τον Magic να γελάει, πιστεύω.

The Tide is Turning and The Glory is Returning για τους Lakers.

L.A. Lakers Depth Chart

Που περιμένουμε να είναι καλοί

Η επίθεσή τους θα είναι φωτιά. Ο Walton είναι αποδεδειγμένα καλός προπονητής, με αντίληψη και γνώση του σύγχρονου μπάσκετ, και η ομάδα του από πέρσι έδειξε πως μπορεί να ενστερνιστεί τις σύγχρονες αγωνιστικές αρχές του pace and space και του ball movement. Με ενορχηστρωτή πια την μπασκετική ιδιοφυΐα του Lonzo Ball (ναι, καλά διαβάσατε, καμία υπερβολή δεν έχει η πρόταση), η αγωνιστική μηχανή τoυ Walton αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο επίπεδο. It’s called “The Lonzo effect”.

Επιπλέον, με KCP, Ingram (αναλυτικότερα παρακάτω) και Lopez η ομάδα διαθέτει τρίποντο, ενώ KCP, Nance Jr, Randle, Deng και Brewer μπορούν να τραμπουκίσουν τον οποιοδήποτε στην άμυνα. Μια άμυνα που θα χρειαστεί πολύ hustle, μιας και συνολικά ούτε φέτος αναμένεται να βγει από το bottom-10 της λίγκας.

Panic Button

Πέρα από την άμυνα, ο μόνος λόγος πανικού είναι εξωαγωνιστικός: Κι αν ο LaVar Ball συνεχίσει να μιλάει ακατάπαυστα, σε βαθμό που σπάσει “τις μπάλες” του LeBron και ο “Βασιλιάς” πάει στους Clippers τελικά μόνο και μόνο για τον σβερκώνει;!; Κρύος ιδρώτας..! Κάποιος να του πει επιτέλους να σκάσει, σας παρακαλώ θερμά! Δεν είναι μόνο ότι κάνει κακό στο -δεδομένα πλουσιότατο- ταλέντο του γιου του, αλλά πλέον έχει καταντήσει να μιλάμε για τον μεγαλύτερο μαλάκα μέσα ή γύρω από το άθλημα από την εποχή του Jordan και τον ίδιο τον “εμπορικότερο”.

Όσο για την άμυνα, ο Walton έχει διαγνώσει το πρόβλημα και σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως θα είναι ο τομέας που θα δουλέψουν μανιωδώς από την έναρξη της preseason, ενώ ο Pelinca, στην ίδια συνέντευξη είπε πως η απόκτηση του Bogut οφειλόταν στην σχετική υπόδειξη του τμήματος analytics των Lakers, αναφορικά με την αδυναμία τους στο rim protection. Αν περιμένουμε αυτές οι κινήσεις να έχουν αποτέλεσμα; Σαφέστατα όχι.

“Βγάζουν το ThanksGiving ο προπονητής και ο GM;” – Αξιολόγηση σχεδιασμού και μέλλον.

Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη στην Ιστορία της λίγκας από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 που καμία ομάδα δεν άλλαξε προπονητή εν μέσω της σεζόν. Αντίθετα, οι καλοκαιρινές αλλαγές σε GMs ήταν κάμποσες. Παρόλα αυτά οι Lakers δείχνουν να είναι πολύ καλά οργανωμένοι και ο σχεδιασμός τους βλέπει πέρα της φετινής σεζόν. Οπότε ναι, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, εξωαγωνιστικές αλλαγές δεν αναμένονται για κανέναν λόγο μες στη σεζόν.

Χ-factor

Brandon Ingram. Ένας παίχτης που επιλέχθηκε στο #2 του draft του 2016, πέρασε σχεδόν αθόρυβα την πρώτη του σεζόν στη λίγκα, όντας μάλλον κάπως φοβισμένος τα πρώτα δύο τρίτα αυτής στο καχεκτικό για NBA κορμί του των 19 ετών. Φέτος, όμως, αναμένεται να πάρει από την αρχή τη θέση του βασικού, αλλά και να διεκδικήσει τον ρόλο του κύριου αγωνιστικού όπλου της ομάδας. Ο πήχης είναι ψηλά, αλλά και το ταλέντο εκεί για να τον περάσει. Ένας χρόνος εξέλιξης στη λίγκα είναι ιδιαίτερα εκπαιδευτικός και η φετινή εικόνα αναμένεται ιδιαίτερα βελτιωμένη. Κατά τη γνώμη μου περνάει προκλητικά απαρατήρητος φέτος το καλοκαίρι, ενώ με το fantasy ranking του στο #120 περίπου, είναι μία από τις ληστείες στα fantasy drafts που περιμένω να κάνω.

Keep an eye on

Ο Julius Randle τις βραδιές που ο Luke Walton τον μεταμορφώνει σε έναν Draymond Green των φτωχών και γράφει triple-doubles.

Κορμί πάντως, το παλικάρι το καλοκαίρι έχτισε:

Αν παίξει και άμυνα φέτος, θα είναι μπασκετική ηδονή.

Ένοχη απόλαυση

Γενικά η θέση του PF των Lakers, όπου λεπτά σε αυτήν θα έχουν και οι Larry Nance Jr και Kuzma, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Για τον μεν πρώτο, ο ίδιος ο Magic δήλωσε πως είχε πάμπολλα τηλεφωνήματα αναφορικά με τη διαθεσιμότητά του, αλλά η ομάδα τον πιστεύει πολύ και θεωρεί πως έχει μια εξαιρετική σεζόν μπροστά του, ενώ ο δεύτερος, λόγω και του “Lonzo Effect” έβγαλε μάτια στο summer league, ενώ αποτελεί και τον καλύτερο σουτέρ τριών πόντων μεταξύ των τριών PFs της ομάδας. Ίσως αυτό μας οδηγήσει να δούμε σχήματα με τον Randle στο “4”, τον Nance στο “5” και τον Kuzma στο “3”; Εν πρώτοις ακούγεται τραβηγμένο, αλλά δεν θα μας εκπλήξει αν εν τέλει παρουσιαστεί και η αλήθεια είναι πως θέλουμε να το δούμε.

Μαντάμ Ζαΐρα

Οι προβλέψεις του Las Vegas για τη σεζόν 2017-18 έδωσαν τους Lakers με γραμμή τις 32,5 νίκες. Οι μόλις 26 νίκες πέρσι, αλλά με χυδαίο tanking στο τέλος για τη διατήρηση του pick, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές των δυνατοτήτων της ομάδας του Walton, που είχε ξεκινήσει τη σεζόν 2016-17 με 10-10. Παρότι η δυτική περιφέρεια της σεζόν 2017-18 είναι ό,τι κοντινότερο σε λάκκο με λιοντάρια έχουμε δει μπασκετικά, θαρρώ πως οι Lakers θα καταφέρουν 34 με 36 νίκες. Το υλικό και ο προπονητής είναι πολύ καλοί για κάτι λιγότερο.

Στις προβλέψεις επίσης να τους αποδώσω από τώρα δύο βραβεία: Lonzo Ball “Rookie of the Year” και Brandon “Ingram Most Impoved Player of the Year” (αν και σπάνια δίνεται σε sophomore). Σας το είπαμε πρώτοι.

“LeBron σε περιμένουμε παλικάρι μας”.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Οι Lakers έχουν το μεγαλύτερο local συμβόλαιο του ΝΒΑ, πέρα δηλαδή από τα χρήματα της κεντρικής συμφωνίας της λίγκας, με την Time Warner, αξίας κοντά στα $ 150 εκατ. ετησίως. Το salary cap της σεζόν είναι στα $ 99,09 εκατ. να θυμίσω. Τόσο ψίχουλα λοιπόν.
2 Ελάτε τώρα, μην πει κανένας/μια κάνα χωρατό για τους Clippers. Αφού δεν εκμεταλλεύτηκαν κι αυτή την πενταετία αγρανάπαυσης των Lakers, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αλλάξουν πόλη. Σοβαρά όμως.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Keyser Söze September 23, 2017 at 22:04 -

    Κάθε καλοκαίρι όλοι Λέικερς έρχονται και τελικά δεν έρχεται κανείς… Όταν το δω θα το πιστέψω. Αν και αρχίζω όντως να πιστεύω ότι θα φύγει από αυτή την καρικατούρα οργανισμού που λέγεται Καβαλίερς

    ΥΓ. Ποιος από εδώ ήταν Γκράβα σήμερα το απόγευμα; Είμαι αρκετά σίγουρος ότι είδα ένα μπλουζάκι με το λογότυπο