The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Detroit Pistons

Posted on Sep 26 2017 - 10:48am by Gus Chr

Δεν ήμασταν λίγοι εκείνοι που πιστέψαμε πως οι Pistons θα συνέχιζαν και θα έχτιζαν πάνω στην πρόοδο της σεζόν 2015-16, όταν και κατάφεραν να μπουν στα playoffs, μετά από οχτώ χρόνια. Αντ’ αυτού, η ομάδα του Stan Van Gundy έκανε μερικά βήματα πίσω την περασμένη σεζόν και ο στόχος για αυτή που έρχεται είναι ένας: Η διεκδίκηση της εισόδου στην post-season.

Όλη η σεζόν των Pistons σε μια φωτογραφία.

Πού σας Αφήσαμε;

Εν ολίγοις, στο σημείο που αναρωτιόμασταν πως γίνεται ομάδα του Van Gundy να μην σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Μήπως τελικά δεν του βγήκε το υλικό που είχε στα χέρια του; Μήπως το μπάσκετ που τον πήγε μέχρι τους τελικούς του 2009 ξεπεράστηκε1)Γύρω-γύρω όλοι από τον ψηλό.; Ή μήπως η περσινή σεζόν ήταν απλά μια κακή παρένθεση στα μακροχρόνια σχέδια του του μυστακοφόρου coach/president; Θα δείξει. Σημασία έχει πως ο Andre Drummond πέρασε καλά το καλοκαίρι του. Και τα σαφάρια του πήγε:

SWIPE LEFT: here’s some more photos I took on my safari trip!!! Tell me what you think! #TagAFriend what’s your favorite photo!? Mine has to be the last one!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andre Drummond (@andredrummondd) στις

Και σε εκδήλωση της Nickelodeon πήγε:

Και γενικά φάνηκε να κάνει την ζωή του. Για προπόνηση από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ούτε λόγος, σε δημόσια θέα τουλάχιστον. Μακάρι να μας διαψεύσει ευχάριστα και να καταπιούμε ό,τι είπαμε.

Nα πούμε, τέλος, πως σας αφήσαμε για τελευταία φορά στο θρυλικό πλέον Palace of Auburn Hills, που αποτέλεσε έδρα σας για 30 ολόκληρα χρόνια, διάστημα στο οποίο η ομάδα κατέκτησε και τα τρία πρωταθλήματα της ιστορίας της. Α, ναι! Κι έδωσε και τον πιο φημισμένο καβγά στην ιστορία του ΝΒΑ. Πλέον, από φέτος οι Pistons θα αγωνίζονται στην νεότευκτη Little Ceasars Arena. Κι η μετακίνηση αυτή δεν είναι μόνο αμιγώς γηπεδική, αλλά και γεωγραφική, μιας και το Palace βρίσκεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έξω από το Detroit, στην επαρχεία Oakland2)Προφανώς απλή συνωνυμία με την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο., ενώ το νέο γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο του Detroit. Από το 1999, όταν οι Lakers πήγαν από το Forum, που βρισκόταν στο Inglewood, στο Staples Center στο κέντρο του Los Angeles, οι Pistons ήταν η τελευταία ομάδα της λίγκας της οποίας το γήπεδο δεν βρισκόταν στο κέντρο της πόλης της.

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Όπως ήταν λογικό, το ενδιαφέρον των πάντων περιστράφηκε γύρω από τις περιπτώσεις των Andre Drummond, Reggie Jackson και Kentavious Caldwell-Pope. Οι φήμες περί ανταλλαγής, δε, του πρώτου φούντωσαν σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο Ιούνιο, όταν και αρκετά Μέσα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον περιλάμβαναν σε σενάρια με τους Kings, έναντι πληθώρα picks και τους Clippers για τον DeAndre Jordan. Τελικά δεν έγινε τίποτα, και ο “Big Penguin” παρέμεινε κάτοικος Michigan – προς το παρόν. Σκέψεις για trade υπήρξαν και για τον Jackson, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αρκετά με τον τραυματισμό του πέρυσι, κάτι που τον επηρέασε αρκετά. Τα νούμερά του, άλλωστε το καταδεικνύουν αυτό3)18,8 έναντι 14,5 πόντων – Πηγή: basketball-reference.com. Ωστόσο και εδώ ο SVG έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον 27χρονο point guard, ο οποίος θα έχει για μια ακόμα χρονιά τα κλειδιά της επίθεσης. Στην τρίτη και φαρμακερή περίπτωση των τριών προαναφερθέντων, ο Pope δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στο Detroit, κάτι που – για να ευλογήσουμε και τα γένια μας – είχε αναφερθεί στο “Ραντεβού τον Οκτώβρη” που μπορείτε να βρείτε λινκαρισμένο παραπάνω.

O νεαρός guard υπέγραψε τελικά μονοετές συμβόλαιο με τους Lakers, ύψους $ 17,7 εκατ.4)Πηγή: Spotrac.com και θα τεστάρει πια την free agency το καλοκαίρι του 2018, με σκοπό ένα max deal. Κατά τα άλλα, είδαν τον Aron Baynes να απορρίπτει την option του ($6,5 εκατ.) για να μείνει και τρίτη σεζόν στο Detroit, πίσω από τους Drummond και Marjanovic, υπογράφοντας στους Celtics μονοετές συμβόλαιο $ 4,3 εκατ. Το μεγάλο “μπαμ” πάντως έγινε στις 7 Ιουλίου, όταν Detroit και Βοστώνη ήρθαν σε συμφωνία, με τους πρώτους να λαμβάνουν τον Avery Bradley και ένα pick β’ γύρου για το 2019, έναντι του Marcus Morris. Eπιπλέον -και συνοπτικά- με το Detroit υπέγραψαν οι: Langston Galloway (τρία χρόνια – $ 7 εκατ.), Anthony Tolliver (ένας χρόνος – $ 3,3 εκατ.), Reggie Bullock (δύο χρόνια – $ 5 εκατ.), ενώ ο Darrun Hilliard ανταλλάχθηκε έναν χρημάτων με το Houston, για να καταλήξει τελικά λίγο παραδίπλα, στο San Antonio. Τέλος, στον τομέα των rookies, οι Pistons απέκτησαν τον “δολοφόνο” Luke Kennard από το Duke στο #12 του περασμένου draft, με τον Van Gundy να δείχνει πως μένει πιστός στο πλάνο του με τα πολλά guards που σουτάρουν.

Depth Chart

Tι περιμένουμε στο παρκέ

Όταν μιλάμε για ομάδες του Van Gundy, ξέρουμε πως μιλάμε για σύνολα που ζουν και πεθαίνουν από την περιφέρεια. Αν οι Pistons θέλουν να μιλήσουν για playoffs φέτος, θα πρέπει να ανεβάσουν κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση και να κάνουν κάτι πολύ καλύτερο από την 24η θέση στο offensive rating που κατέλαβαν πέρυσι. Η απόκτηση του Bradley δίνει αναμφίβολα μια νέα πνοή στην επίθεση της ομάδας, καθώς το versatility που έχει σαν παίχτης του επιτρέπει να απειλεί τόσο κοντά, όσο και μακρυά από το καλάθι με ένα αξιοπρεπές ποσοστό κοντά στο 40% από τη γραμμή του τριπόντου. Παράλληλα, η παρουσία του πολυεργαλείου αυτού, ίσως δώσει το δικαίωμα στον Van Gundy να σκεφτεί – έστω και για λίγο – την πιθανότητα του small-ball, μιας και ο Bradley έχει τρομακτική έφεση στο κομμάτι των rebounds5)6,1 rebounds μ.ο. το 2016-17.. Αυτό που ίσως θα πρέπει να δώσει περισσότερη βάση φέτος το Detroit είναι το inside παιχνίδι του. Και ενώ ξέρουμε καλά πως μιλάμε για τον SVG, η αλήθεια είναι πως ο Drummond δεν τροφοδοτήθηκε όσο θα έπρεπε την περσινή σεζόν. Ο νεαρός center αποτελεί μία από τις πιο “ωμές δυνάμεις” του ζωγραφιστού στην λίγκα και αυτό είναι κάτι που οι Pistons θα πρέπει να εκμεταλλευθούν, πείθοντάς τον να μην φοβάται πλέον τις επαφές, αλλά με πηγαίνει με ορμή στο καλάθι, κι ας καταλήξει στις βολές στην τελικά. Έχει έρθει η ώρα να μάθει, μιας και αυτή η φοβία του, τον αποτρέπει από το να γίνει ο παίχτης που οι σωματοδομή του τού επιτρέπει.

Για τις βολές, βέβαια, υπάρχει ο Jon Leuer και σε περίπτωση hack-a-Drummond, o Van Gundy έχει τη λύση. Ο Tobias Harris θα αποτελέσει και φέτος μία από τις πιο σταθερές περιπτώσεις παιχτών στο “3”, ενώ αν το Detroit θέλει πραγματικά να ελπίζει σε κάτι, θα πρέπει να ξαναβρεί τα πατήματά του ο Jackson. Ο Van Gundy είδε πέρυσι πως ο Ish Smith δεν μπορεί να τραβήξει μόνος του την επιθετική λειτουργία και γι’αυτό έφερε δίπλα του φέτος και τον Galloway, έναν παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να πάρει θέση συνοδηγού στη δημιουργία της ομάδας δίνοντας περισσότερες μπάλες σε Bradley και Harris, που κάθε χρόνο προσπαθούν να αναβαθμίσουν από λίγο το οργανωτικό κομμάτι του παιχνιδιού τους. Ωστόσο, τόσο Jackson, όσο και ο Drummond, έχουν μια πολύ σημαντική χρονιά μπροστά τους, μιας και, όπως έχει δείξει έμπρακτα ο Van Gundy τα προηγούμενα χρόνια, ουδείς αναντικατάστατος. Τέλος, έχουμε ένα μήνυμα στον Stanley Johnson: Κάνε επιτέλους μια καλή χρονιά!

Εκεί πάντως που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Pistons είναι το αμυντικό κομμάτι. Bradley, Johnson και Harris θα μοιράζουν εφιάλτες στους αντιπάλους, ενώ από πίσω τους θα βρίσκεται ο “Big Penguin”. Η φυγή του Morris περιορίζει την πολυτέλεια ψηλών κορμιών, αλλά η συγκυρία αυτή πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για τον Johnson. Ιδίως πάντως για την περίπτωση του Bradley, η αντικατάστασή του Caldwell-Pope από αυτόν μπορεί να μοιάζει στα χαρτιά σαν lateral move αμυντικά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί σημαντική αναβάθμιση, καθότι ο KCP φαινόταν να τρέχει και να καλύπτει παντού στην άμυνα, αλλά τα στατιστικά του δεν υποστήριζαν τη φήμη του ως elite defender στην περιφέρεια. Ο Bradley απεναντίας, έχει δαμάσει τα ένστικτά του και είναι φόβητρο για κάθε ανέμελο χειριστή.

Panic Button

Χτυπάμε ξύλο, αλλά εκ νέου τραυματισμός του Reggie Jackson θα είναι μια πολύ καλή αιτία για να πανικοβληθούν άπαντες στις όχθες της λίμνης Michigan. Oι Pistons έχουν επενδύσει πολλά πάνω στον point guard τους και τυχούσα νέα κακοτυχία είναι ικανή να τελειώσει από νωρίς τις ελπίδες της ομάδας για επαναφορά της στην post season. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, το Detroit έχει χτιστεί πάνω/γύρω από τον Jackson και εφόσον είναι αυτός καλά, τότε και η ομάδα του θα είναι καλά.

Στην front-line, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Drummond και μιλήσαμε ήδη για τους λόγους που αυτό αποτελεί πρόβλημα. Ο Harris είναι εγκλωβισμένος μεταξύ “3” και “4”, ο Marjanovic δεν έχει δείξει ακόμα ότι μπορεί να υπολογίζεται για την κανονική ροή του παιχνιδιού, ο Baynes αποτελεί παρελθόν, ο Leuer έχει ταβανιάσει στη μετριότητα και ο Ellenson αποτελεί ερωτηματικό ακόμα.

Βγάζουν το Thanksgiving Προπονητής και GM;

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος είναι σε θέση να απολύει προπονητές, λόγω θέσης, φανταζόμαστε πως η θέση του Van Gundy ως προπονητής είναι ασφαλής, αφού είναι και πρόεδρος. Πέρα από την πλάκα, θα πρέπει να στραβώσει πολύ άσχημα η χρονιά από την αρχή της έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης Tom Gores να αποφασίσει να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τόσο τον SVG, όσο και τον General Manager, Jeff Bower. Ο Van Gundy βρίσκεται ακόμα σε μια διαδικασία που βάζει θεμέλια για τους Pistons του μέλλοντος και τα σκαμπανεβάσματα είναι μέρος μιας τέτοιας διαδικασίας. Επιπλέον, η έλευση του 58χρονου στο Detroit ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι από την πλευρά του Gores πως δίνει βάση στο μακροπρόθεσμο μέλλον της ομάδας και εκτιμούμε πως το γεγονός της μιας απουσίας από την post season, δεν θα τον κάνει να απομακρύνει το βλέμμα του από το δάσος, παρατηρώντας το δέντρο. Εδώ στο Γουρούνι λέμε “Αμφότεροι ασφαλείς”.

Keep an eye on

Δικαιολογημένα η προσοχή μας στον rookie, Luke Kennard. Στην sophomore χρονιά του στο Duke τελείωσε με 19,5 πόντους, 52,5% στα δίποντα, 43,8% στα τρίποντα, 85,6% βολές, ενώ είχε και 5,1 rebounds μέσο όρο. Δεν φοβάται να πάει στο drive κόντρα στα μεγάλα κορμιά, είναι καλός catch’n’shoot, έχει αποτελεσματικό step back, βγαίνει με εξαιρετικό τρόπο από τα screens, διαθέτει ωραίες hesitation moves, ενώ, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βιντεάκι, οι προσπάθειές του είναι πάντα υπολογισμένες και ποτέ τραβηγμένες. Θεωρητικά στα χέρια του Van Gundy μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει.

Ο SVG μπορεί να τον έκραξε για την αμυντική του προσήλωση, αλλά αυτό είναι μάλλον δείγμα ότι έχει προσδοκίες από αυτόν, παρά ένδειξη ότι δεν τον υπολογίζει.

Πρόβλεψη

Οι Pistons θα είναι μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για την όγδοη θέση, η οποία, με την αποδυνάμωση που επήλθε στην Ανατολή, θα είναι up for grabs ακόμα και με αρνητικό ρεκόρ. Τους βλέπουμε στην περιοχή των 36-39 νικών, σενάριο που αν επαληθευτεί μάλλον θα αφήσει ευχαριστημένους τους πάντες.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Γύρω-γύρω όλοι από τον ψηλό.
2 Προφανώς απλή συνωνυμία με την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.
3 18,8 έναντι 14,5 πόντων – Πηγή: basketball-reference.com
4 Πηγή: Spotrac.com
5 6,1 rebounds μ.ο. το 2016-17.