Fantastic Beasts and Where to Find Them Vol. 3

Posted on Nov 6 2017 - 4:00pm by Dimitris Mantzoukas

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Υψηλές Πτήσεις

Κανείς δεν πετάει πιο ψηλά από τον “Βασιλιά”. Ο LeBron James μπορεί να παίζει σβηστός ανά διαστήματα μέσα στη χρονιά, αλλά όταν θέλει, μας χαρίζει εμφανίσεις όπως αυτές εναντίον των Wizards, όπου και σημείωσε 57 πόντους με εξωπραγματικά ποσοστά, συνοδεύοντάς τους με 11 rebounds, επτά assists, τρία κλεψίματα και δύο τάπες.

Τελικά υπάρχουν και άλλοι που μας χαρίζουν εμφανίσεις σαν τις προαναφερθείσες. Ο James Harden αφήνιασε κόντρα στους Jazz και “έγραψε” 56 πόντους με εφτά τρίποντα και 13 assists.

Σας είχαμε πει στο Vol. 1 ότι ο Donovan Mitchell θα ανέβει και θα είναι σπουδαίος, και να μην παρασυρθείτε από το κακό ξεκίνημά του. Δείχνει ήδη να έχει βρει τον ρυθμό του. Στα τελευταία τρία παιχνίδια μέτρησε 28, 25 και 17 πόντους με καλά ποσοστά, και απειλώντας και από το τρίποντο. Προφανώς θα έχει αυξομοιώσεις στην απόδοση του, rookie είναι άλλωστε, αλλά δείχνει να έχει μπει για τα καλά στους ρυθμούς του ΝΒΑ.

Ο Rudy Gobert εκμεταλλεύτηκε τα κενά της frontline του Dallas και έδωσε τα νούμερα που περιμέναμε από αυτόν όταν τον επιλέγαμε. 17 πόντοι, 12 rebounds, έξι τάπες, έξι assists και δύο κλεψίματα.

Πόσο ωραίος παίκτης είναι ο Tyreke Evans όταν είναι υγιής; Όταν τον βλέπουμε να πατάει καλά και να μας υπενθυμίζει το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί αν δεν τον χτυπούσαν όλες οι κατάρες της γης, οριακά μελαγχολούμε. Η τελευταία βδομάδα ήταν μία καλή υπενθύμιση του ταλέντου του. Με 24,3 πόντους και 53% ευστοχία, συνοδευόμενα από προσφορά σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, ο Evans ήταν ο καλύτερος παίκτης του Memphis για την βδομάδα που μας πέρασε.

Λόγια δεν υπάρχουν για να περιγράψουμε το πόσο έχουν υπερβεί τις προσδοκίες οι Kyle Kuzma και Domantas Sabonis. Όσοι τους επέλεξαν χαμηλά, έχουν κάνει την τύχη τους. Θυμάμαι που κορόιδευα όταν ο Kuzma είχε φτάσει στο average draft position στο #85 περίπου, και έλεγα πόσο νουμπάδες θα ήταν όσοι επέλεγαν τόσο ψηλά τον παίκτη βασισμένοι στις καλοκαιρινές του επιδόσεις, καθώς το καλοκαίρι μικρή σημασία έχει. Δεν γελάω πια.

Χαμηλές Πτήσεις

Το ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που οι 23,7 πόντοι του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε θεωρούνται λίγοι, είναι ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα του. Αντικειμενικά δεν τα πήγε άσχημα, αλλά οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τις τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες, μας άφησαν μία πικρή γεύση στα χείλη.

Μια κακή βδομάδα για τον Gary Harris, ο οποίος έμεινε σε μικρό αριθμό προσπαθειών και τα νούμερα του ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία. Oι μόλις τέσσερις πόντοι κόντρα στους Warriors είναι ενδεικτικοί, όπως και το ότι σε κανένα παιχνίδι δεν πήρε διψήφιο αριθμό προσπαθειών, όπως μας είχε συνηθίσει.

Ο συμπαίκτης του στους Nuggets, Jamal Murray, ακολουθεί πορεία ασανσέρ. Πάνω που σκεφτήκαμε ότι έπιασε τον ρυθμό του και έδειχνε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νέου του ρόλου, ως βασικός point guard του Denver, ο Καναδός επέστρεψε στις κακές εμφανίσεις αυτή την βδομάδα. Αποκορύφωμα της κακής αυτής βδομάδας ήταν το παιχνίδι κόντρα στο Miami, όταν και είχε τρεις πόντους με μία μόλις assist.

Η γωνιά του Embiid

Ο Al Horford χτύπησε την Κυριακή στον αστράγαλο και είναι σε καθεστώς day to day.

O Trevor Booker έχασε το παιχνίδι κόντρα στους Lakers, και μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο του, καθώς δύσκολα θα προλάβει τον πολύ αβανταδόρικο αγώνα της Δευτέρας ενάντια στο Phoenix.

O Μichael Kidd-Gilchrist δεν ανήκει δικαιωματικά εδώ, καθώς δεν είναι τραυματίας με την σκληρή έννοια του όρου. Ωστόσο συνεχίζει να χάνει παιχνίδια για προσωπικούς λόγους, που μάλλον σχετίζονται με τον θάνατο της γιαγιάς του, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς το τι έχει συμβεί. Δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για το αν θα χάσει κάποιο άλλο παιχνίδι, η σχετική εκτίναξη όμως – πάντα στα πλαίσια μίας rookie χρονιάς- του Malik Monk, μαζί με τις αξιοπρεπείς επιδόσεις των Bacon και Graham δείχνουν να τον αφήνουν σχετικά πίσω από άποψη σημασίας για την Charlotte.

O David Nwaba θα λείψει για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, κάτι το οποίο πριν λίγο καιρό θα έμοιαζε τελείως αδιάφορο, αλλά τώρα είναι οριακά σημαντικό, καθώς ο μικρός είχε πιάσει πολύ καλό ρυθμό στην πιο άδεια περιφέρεια της λίγκας. Ο Paul Zipser ξαναγίνεται φαντασιακά σημαντικός για τις βαθιές λίγκες.

Ο Μbah a Moute χτύπησε στο γόνατο χτες και δεν έχουμε μάθει ακόμα τι έχει, οπότε προσοχή όσοι βάλουν τον “Πρίγκηπα” στις δεκάδες τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Danilo Galinari.

Περαστικά σε όλα τα παιδιά.

ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

O Lonzo Ball ήταν ένας από τους βασικούς υποψήφιους για τον τίτλο του “Rookie της Χρονιάς”, ωστόσο προς το παρόν απογοητεύει. Με εξαίρεση ένα παιχνίδι κόντρα στους Suns, το οποίο όμως φροντίσαμε να απαξιώσουμε εγκαίρως για να μην ενταθούν οι προσδοκίες, ο Ball έχει δείξει να πελαγοδρομεί στο παιχνίδι των “μεγάλων”. Είναι ένας εξαιρετικός οργανωτής, κάτι το οποίο όμως το ξέραμε, ωστόσο η παντελής ανικανότητα του να βάλει την μπάλα στο καλάθι δημιουργεί προβλήματα στους Lakers. Σουτάρει με το τραγικό 29,9%, ενώ και το 53,8% που έχει στις βολές θυμίζει ποσοστό Andre Drummond πριν το ολικό φετινό λίφτινγκ. Αυτό οδήγησε στο παιχνίδι κόντρα στους Blazers να φοβηθεί να σουτάρει για να μην αστοχήσει πάλι, με αποτέλεσμα να πάρει μόνο δύο προσπάθειες (και αυτές άστοχες), και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να τα ακούσει για τα καλά από τον Walton, που τον παρότρυνε να σουτάρει, με νέο αποτέλεσμα στο αμέσως επόμενο παιχνίδι να σουτάρει διαρκώς κόντρα στο Brooklyn, αλλά να δικαιώνει τον εαυτό του που επέλεγε να μην σουτάρει στο προηγούμενο, καθώς κόντρα στους Nets είχε το εντυπωσιακά κακό 3/15.  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους τον έχουν σε dynasty, καθώς ο μηχανισμός του θέλει δουλειά, κι αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά είναι κάτι που θα διορθωθεί με τον καιρό και όχι φέτος. Στην πλειονότητα των λιγκών, όμως, που είναι ετήσιες, έχω την αίσθηση ότι έχει έρθει για τα καλά η ώρα του πανικού. Προφανώς τα νούμερα θα βελτιωθούν, ωστόσο δύσκολα βλέπω να ξεπερνάει το 37% fg% έτσι όπως έχει ξεκινήσει. Το θετικό είναι ότι το shot selection του δεν είναι πάντα κακό, δηλαδή έχει μια λογική, οπότε όσο περνάει ο καιρός μπορεί να μάθει ακόμα καλύτερα να παίρνει τα σουτ που του είναι πιο εύκολα. Υπομονή και καλή δύναμη.

Ο Ricky Rubio κάνει μία πολύ καλή χρονιά, ειδικά όταν δεν καλείται να μαρκάρει τον James Harden, οπότε και δυσκολεύεται. Οι 30 πόντοι που σημείωσε πριν πέντε μέρες έκανε πολλούς να παραξενευτούν, και σίγουρα προκάλεσαν μία απροσδόκητη χαρά στους ιδιοκτήτες του, που μάλλον δεν είχαν τέτοιες επιδόσεις στο μυαλό τους όταν τον draftαραν. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι τον draftταραν σίγουρα περίμεναν κάτι περισσότερο στον τομέα της δημιουργίας, όπου βλέπουμε τον Ισπανό να μοιράζει ως τώρα 5,8 assists ανά παιχνίδι, και μάλιστα με καθοδική τάση, καθώς στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει δώσει μόλις επτά assists, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο του για ένα παιχνίδι. Η αλλαγή στον ρόλο του είναι εμφανής στο παιχνίδι των Jazz σε σχέση με την Minnesota, και οι επιθετικές πρωτοβουλίες του αυξημένες, ωστόσο νομίζω ότι η πτώση στις πάσες του είναι συμπτωματική, και θα αυξηθεί ξανά, απλά σίγουρα όχι στο επίπεδο που τον θυμόμαστε. Όταν οι Jazz αποκτήσουν ένα πιο σταθερό rotation, θα είναι πιο εύκολο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς προς το παρόν υπάρχουν συνεχείς πειραματισμοί.

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Περιμέναμε καιρό να το γράψουμε, αλλά νομίζω ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει. Ο Jeremy Lamb κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις, τραβώντας στο σκοράρισμα για τους Hornets. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε χρόνια να τον δούμε να κάνει αυτά τα νούμερα, και σε έναν βαθμό αποτελεί δικαίωση, ωστόσο αντί να βασιστούμε στο δείγμα των τελευταίων ημερών και των παλιών μας προσδοκιών, προτιμάμε να βασιστούμε στην εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων. Ο Lamb είναι παίχτης υπερταλαντούχος, όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά ασταθής. Ακόμα όμως και αν καταφέρει να αποκτήσει μια συνέπεια στην απόδοση του, δεν μπορούμε να μην υπολογίσουμε ότι ο Kidd-Gilchrist κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τα προβλήματα του και θα αγωνιστεί ξανά, ενώ οι μέρες απουσίας του Nicolas Batum λιγοστεύουν επικίνδυνα. Όσο καλά και να παίζει ο Lamb, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον χρόνο συμμετοχής του στα τωρινά επίπεδα. Οπότε ας προταθεί για ανταλλαγή τώρα όσο είναι νωρίς, και γράφει ακόμα όσο καλά γράφει, και δεν έχουν αρχίσει να σκάνε τα reports για το πόσο άμεσα επιστρέφει ο Batum.

Σαν ψέμα

Ο Isaiah Taylor ήρθε από το πουθενά και έχει κάνει δύο συνεχόμενες εντυπωσιακές εμφανίσεις ως back up του Dennis Schroder. Την Κυριακή ενάντια στο Cleveland έλειπε ο Malcolm Delaney, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει κανόνας, ωστόσο νομίζω ότι δεν πρέπει να μας επηρεάσει στις εικοσάρες λίγκες. Κάθε φορά που ξεπετιέται κάποιος τέτοιος παίκτης από το πουθενά, παίζοντας σε μικρή ομάδα χωρίς στόχους, πρέπει αμέσως να δοκιμάζεται στις ομάδες μας, κυνηγώντας το απίθανο. Είναι από τις περιπτώσεις όπου ξέρουμε ότι οι Hawks θα  δώσουν ευκαιρίες, καθώς ψάχνουν οποιαδήποτε αχτίδα αισιοδοξίας, οπότε γιατί να μην δούμε μήπως ο Taylor έχει τα προσόντα; Χωρίς μεγάλες προσδοκίες, πάρτε τον, γιατί μπορεί μετά να χτυπιέστε που δεν το κάνατε.

Κάτι τρέχει στο San Antonio. Οι διαρκείς απουσίες, με κορυφαία αυτή του Leonard προφανώς, έχουν δημιουργήσει τους πιο περίεργους πρωταγωνιστές. Τον χορό άνοιξε ο Brandon Paul, που είχαμε δει πέρσι από κοντά στην Ευρωλίγκα, όταν τη Δευτέρα ενάντια στους Celtics έγραψε 18 πόντους με πέντε rebounds, και μετά από δύο αναιμικές εμφανίσεις έκλεισε την βδομάδα σημειώνοντας 11 πόντους, με τρεις assists και τρία κλεψίματα. Την σκυτάλη πήρε ο Bryn Forbes, o οποίος έβγαλε, για τη βδομάδα που μας πέρασε, μέσο όρο 12,3 πόντων, όντας ο τρίτος καλύτερος σκόρερ της ομάδας, και έχοντας και μία έκρηξη την Παρασκευή, με 22 πόντους ενάντια στους Hornets. Για κανέναν από τους δύο δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, ωστόσο, όσο ο Leonard λείπει και ο Kyle Anderson δυσκολεύεται να σκοράρει, ο Popovich θα πρέπει κάπου να στρέφεται για λύσεις από τα φτερά. Μάλλον ο Forbes μοιάζει πιο αξιόπιστος και θα τον κυνηγήσουμε ως προσωρινή λύση στις βαθιές λίγκες.

Διλήμματα

Την προηγούμενη φορά είδαμε μία περίπτωση σε salary λίγκα, όπου ο περισσότερος κόσμος απάντησε ότι θα προτιμούσε να έπαιρνε τον Kemba Walker από τον De’Aaron Fox. Βασισμένος στην μακροχρόνια προοπτική τους, θα προτιμούσα τον Fox, πάντως στο συγκεκριμένο παράδειγμα και οι δύο ομάδες βγήκαν κερδισμένες με βάση την στοχοθεσία τους, αφού η ομάδα που πήρε τον Fox μάλλον εγκαταλείπει τα φετινά όνειρα τίτλου.

Πάμε να δούμε άλλο ένα straight up, όπου έχει προταθεί, σε κανονική λίγκα αυτή τη φορά, ο Dario Saric ως αντάλλαγμα του Donovan Mitchell. O πρώτος παίκτης προφανώς κυνηγάει να πάρει τον Saric, πιστεύοντας ότι έχει κάνει ένα κακό ξεκίνημα, και δίνει τον φορμαρισμένο rookie θεωρώντας ότι δεν θα συνεχίσει έτσι. Τι θα κάνατε;

Επίσης σε κανονική λίγκα, έχουμε μία πρόταση όπου δίνονται οι Andre Drummond και Avery Bradley για LeBron James και Danilo Galinari. Εδώ οι συστάσεις είναι περιττές, άγνωστο όμως είναι το ποιος θα βγει κερδισμένος (αν και εμείς έχουμε μία καλή ιδέα). Θα το κάνατε;

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Georgio November 6, 2017 at 21:32 -

    Saric για Mitchell δεν εκανα, δε θα παιξει καθολου βασικος φετος ο Saric, o Donovan θα ειναι πιο σημαντικο μερος του rotation. Γυρισε και ο Holmes οποτε αν δεν παιζει καλα ο Dario εχουν εξτρα λυση οι Sixers.

    Το δευτερο θα εβγαζε νοημα μονο αν ο Λεμπρον επαιζε 60 παιχνιδια τη σεζον επειδη οι Cavs θα επαιρναν ανετα 50 νικες. Τωρα δεν δινεις Λεμπρον εκτος αμα καποιος δε θελει τον Γιαννη η τον MVP Harden.