Fantastic Beasts and Where to Find Them vol. 18

Posted on Feb 12 2018 - 8:08pm by Gus Chr

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Υψηλές Πτήσεις

Ο Blake Griffin μπορεί να άλλαξε περιφέρεια, πολιτεία και πόλη, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι “πτήσεις” του στο Detroit παραμένουν το ίδιο υψηλές με εκείνες του Los Angeles. Στα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε ο Griffin την περασμένη βδομάδα, επιδόθηκε σε all-around νούμερα: 21/9/6 απέναντι στο Portland, 25/3/7/2 με το Brooklyn, 19/8/6 κόντρα στους Clippers και 23/7/6 με την Atlanta. Μόνο “μελανό” σημείο του, τα χαμηλότερα ποσοστά του σε σχέση με αυτά που μας είχε συνηθίσει στο L.A., αλλά δεν θεωρούμε πως είναι κάτι ανησυχητικό.

Μιλώντας για all-around, εξαιρετικός εμφανίστηκε -και- αυτήν την βδομάδα ο Julius Randle, του οποίου τα statlines κινήθηκαν κοντά σε αυτά του Griffin: 21/8/5 με τους Suns, 17/6/2 με τους Thunder και 26/8/7 με τους Mavericks. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστά αυτά τα νούμερα είναι το γεγονός πως σε κανένα από τα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε, το ποσοστό ευστοχίας του δεν έπεσε κάτω από το 50%. Πάντα τέτοια!

Μιας και πιάσαμε τους PFs, όσοι δεν πήρατε χαμπάρι τα νούμερα του Dwight Powell την προηγούμενη βδομάδα, να πάτε να σας κοιτάξει γιατρός. O 26χρονος Καναδός πήρε αρκετά λεπτά συμμετοχής από τον προπονητή του, Rick Carlisle, και εκείνος του τα ανταπέδωσε με εξαιρετικές εμφανίσεις. Aν βγάλει κανείς το “μέτριο” παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας με αντιπάλους τους Clippers, που είχε 8/10/4, από εκεί και πέρα “έγραψε” τα εξής: 18/6/2/2 vs Warriors, 19/7 vs Lakers και 18/12 vs Rockets. Όλα αυτά με ποσοστό ευστοχίας που έφτασε το 63,8%! Όχι κι άσχημα για κάποιον που θεωρείται back up γενικότερα.

Να συμφωνήσουμε πως ο Allen Crabbe είναι απλά μια καλή βοήθεια στη θέση του shooting guard. Όχι για τα χρήματα που παίρνει αν παίζετε σε salary leagues, αλλά στις υπόλοιπες μορφές fantasy οι περίπου δέκα πόντοι που σημειώνει είναι χρήσιμοι. Ωστόσο, οι βραδιές που “παίρνει φωτιά” είναι απολαυστικές και είδαμε δύο εξ αυτών την προηγούμενη βδομάδα: Αφού φόρτωσε με 34 πόντους το καλάθι των Pistons, έχοντας 13/22 σουτ (με 6/14 τρίποντα), στο επόμενο παιχνίδι με τους Pelicans σημείωσε 28, με 10/24 και 8/18 τρίποντα. Οι φήμες που θέλουν τα διχτάκια να καίγονται ακόμα, ελέγχονται ως αναληθείς…

Ειδική Υψηλή Πτήση: Οι δυνατότητες του Damian Lillard είναι γνωστές. Είναι σταθερά εξαιρετικός, αλλά αν “το νοιώσει” στη βραδιά του, καλό θα είναι να φύγετε από τον δρόμο του. Στους 50 πόντους σταμάτησε ο αθεόφοβος κόντρα στους Kings, έχοντας 16/26 σουτ (61,5%) και 8/13 τρίποντα (επίσης 61,5%). Και όλα αυτά μόλις σε 29 λεπτά συμμετοχής!

Χαμηλές Πτήσεις

Η αλήθεια είναι πως ο Bradley Beal δεν είναι κάποιος που συνηθίζουμε να βλέπουμε να έχει κακές βραδιές. Μας κακόμαθε βλέπετε, τόσο εμάς, όσο και τους owners του. Το 3/13 όμως που είχε κόντρα στους Bulls πριν δύο μέρες, τον τοποθετεί επάξια στην κατηγορία αυτή. Το 0/7 τρίποντα, κάνει ακόμα χειρότερο το παραπάνω στατιστικό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο Beal στο παιχνίδι αυτό δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο τρίποντο για 10ο παιχνίδι φέτος, ενώ έμεινε για τέταρτη φορά στην σεζόν σε μονοψήφιο αριθμό πόντων.

Πάνω που αποθεώσαμε την προηγούμενη βδομάδα τον Nicolas Batum για τα κατορθώματά του, ήρθε μια πτώση αρκετά εκκωφαντική: Μόλις δύο πόντοι στο παιχνίδι με του Raptors, έχοντας 0/10 σε περίπου 27 λεπτά συμμετοχής. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά φέτος που ο Γάλλος δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο καλάθι εντός πεδιάς, ενώ, πέρα από τις πέντε assists, η όλη απόδοση ήταν κακή. Οι 20 πόντοι διαφοράς από το Toronto, ήρθαν μάλλον φυσιολογικά.

Εξαιρετικά κακός ήταν ο Goran Dragic στο παιχνίδι απέναντι στο Milwaukee, με τον Σλοβένο επίσης να μην μας συνηθίζει σε τέτοιες εμφανίσεις: 1/11 σουτ, έξι πόντοι, δύο rebounds και τρεις assists σε 27 λεπτά. Τουλάχιστον δεν έκανε κάποιο λάθος.

Ακόμα ένας που δεν βλέπουμε συχνά στο κομμάτι των χαμηλών πτήσεων, είναι ο DeMar DeRozan. O star-player των Raptors όμως, επιδόθηκε σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της χρονιάς του απέναντι στους Knicks, μένοντας στους οχτώ πόντους, καθώς σούταρε με 18,2% (2/11). Αν υπήρχε πάντως κάτι θετικό από την κακή του απόδοση, είναι πως πήρε χαμπάρι ότι δεν ήταν η μέρα του και αποφάσισε να το ρίξει στην δημιουργία προσφέροντας πέντε assists.

Να Πανικοβληθώ?!?!??!??!?!!!!???!???

Ο Eric Gordon έχει υπάρξει και φέτος από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις για τους fantasy owners, γεγονός που φαίνεται αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά του. Τις τελευταίες 10 μέρες όμως, ο βετεράνος guard δεν είναι ο εαυτός του, εξαιτίας του προβλήματος που τον ταλαιπωρεί (εδώ και αρκετές σεζόν) στη μέση. Ο Gordon δεν αγωνίστηκε στα τρία από τα τελευταία έξι παιχνίδια της ομάδας του, ενώ σε κανέναν από αυτά δεν θύμιζε το “πολυβόλο” των προηγούμενων μηνών. Τα 2/11 σουτ απέναντι στο Dallas πιστοποιούν αυτό που λέμε. Προς το παρόν το ιατρικό επιτελείο των Rockets δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω ανακοινώσεις όσον αφορά τον παίχτη, αλλά αν κρίνουμε από το ιστορικό του, μάλλον είναι ώρα να πανικοβληθείτε. Μακάρι να βγούμε ψεύτες.

Σε μερικά σκαμπανεβάσματα έχει υποπέσει τελευταία ο Jrue Holiday, o oποίος πηγαίνει από “20άρες” σε μονοψήφιο και τούμπαλιν. Επιπλέον, ανησυχία προκαλούν και τα πρόσφατα ποσοστά του, καθώς στα τρία από τα τελευταία παιχνίδια δεν έχει σουτάρει πάνω από 34%. Στο παιχνίδι με τους Sixers, μάλιστα, ήταν τόσο κακός που για σχεδόν 23 λεπτά δεν κατάφερε να μοιράσει ούτε μια assist, κάτι που του συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο παίχτης έχει τέτοιου είδους σκαμπανεβάσματα, με τα προηγούμενα να λαμβάνουν χώρα στην αρχή της σεζόν. Θεωρούμε, πάντως, πως είναι κάτι το παροδικό και συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Domantas Sabonis έθεσε σχετικά ψηλά τις προσδοκίες προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, στα τελευταία παιχνίδια δείχνει να βρίσκεται εκτός φόρμας, με χαμηλή συνεισφορά στο σκοράρισμα των Pacers, χαμηλά ποσοστά και γενικά μια εικόνα ενός -φυσιολογικά- άπειρου παίχτη. Εκτιμούμε πάντως πως ο Λιθουανός έχει ακόμα να δώσει μερικά σερί καλών παιχνιδιών και θα επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Αφήστε που μπορεί το All-Star break να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται: Ένα διάλειμμα για να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Πούλα και Φύγαμε για Βραζιλία

Φανταζόμαστε πως στις περισσότερες λίγκες πλέον θα έχει περάσει το trade deadline. Ωστόσο, για όσους από εσάς παίζετε με παρατεταμένο ή καθόλου deadline, πάμε να δούμε μερικές περιπτώσεις που πιστεύουμε πως αξίζουν:

Στο Orlando έχει αδειάσει πλέον μία θέση στην back court, μετά το “σκότωμα” του Elfrid Payton στο Phoenix για ένα pick β’ γύρου, με τους D.J. Augustin και Shelvin Mack να δείχνουν πως μπορούν να έχουν ένα σερί καλών παιχνιδιών. Δείτε που υπάρχει έλλειψη σε point guards και “στοχεύστε στην καρωτίδα”. Ποτέ δεν ξέρετε…

Ο James Ennis δεν κατοικεί πλέον στο Memphis και τα πρώτα δείγματα γραφής του ως Piston δεν πέρασαν απαρατήρητα. Δεν είναι ότι πρόκειται για κάποιον παίχτη που θα στηρίξετε την χρονιά σας, η πορεία του άλλωστε το έχει δείξει αυτό. Με τον παίχτη όμως να φαίνεται πως λειτουργεί πιο άνετα στο σύστημα του Stan Van Gundy, αν παίζετε σε dynasty leagues δεν θα ήταν κακό να προσεγγίσετε κάποιον που έχει θέμα στις θέσεις των forwards και να ανταλλάζατε τον Ennis για κάποιο pick. Αν πάλι δεν τα καταφέρετε, το να έχετε τον παίχτη να κάνει chip-in καμιά 10αριά πόντους και τέσσερα-πέντε rebounds, ε, δεν θα σας κακοπέσει κιόλας.

Τον Royce O’Neale τον ξέρατε; Αν όχι, σίγουρα τον μάθατε από τα πρόσφατα -καταπληκτικά- παιχνίδια των Jazz. Ο 24χρονος small forward έχει κάνει μια σειρά αρκετών ουσιαστικών παιχνιδιών, βοηθώντας τους Jazz τόσο σε σκοράρισμα όσο και στα rebounds. Στα μάτια μας είναι μια εκ νέου εκδοχή του Elijah Millsap στο ρόστερ του Snyder: Ρολίστας που κάνει καλά την δουλειά του και μπορεί να προσφέρει fantasy-ακά για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων. Χτυπήστε όπου υπάρχει αδυναμία στα rebounds και διαπραγματευτείτε καταλλήλως. Γιατί όχι, κάντε το πακέτο πιο ελκυστικό, προσφέροντας και κάτι ακόμα.

Η Γωνιά του Embiid

Ως day-to-day περιγράφει μέχρι στιγμής τον LaMarcus Aldridge η πλατφόρμα του ESPN και με το All-Star weekend να βρίσκεται μπροστά μας, θεωρούμε πως ο παίχτης μάλλον θα μπει σε “Popovich mode”. Ο Pau Gasol θα είναι αυτός που θα τραβήξει περισσότερα λεπτά (αν ο Popovich δεν τον ξεκουράσει και αυτόν), με τον Joffrey Lauvergne να είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει αρκετά λεπτά συμμετοχής. Keep that in mind.

Συνεχίζει και βρίσκεται εκτός δράσης ο Aaron Gordon, και αν κρίνουμε από την απόσυρσή του από τον διαγωνισμό καρφωμάτων, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε να επιστρέφει μετά το All-Star Game, και πιο συγκεκριμένα στο παιχνίδι απέναντι στους Knicks στις 22 Φεβρουαρίου. Από την απουσία του Gordon έχει επωφεληθεί ο Mario Hezonja (και όσοι τον έχουν στα ρόστερ τους), ενώ και ο Wesley Iwundu είδε τον χρόνο συμμετοχής του να ανεβαίνει, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να κάνει κάποιο μεγάλο παιχνίδι. Λέτε να ήρθε η ώρα;

Με πόνους στη μέση και στο δεξί του ισχίο αποχώρησε ο Jusuf Nurkic το περασμένο Σάββατο στο παιχνίδι με τους Jazz. Το καλό είναι πως το επόμενο παιχνίδι των Blazers είναι την ερχόμενη Τετάρτη. Το κακό είναι πως προς το παρόν το ιατρικό team της ομάδας δεν έχει δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες, κάνοντας τους owners του να είναι σε “αναμμένα κάρβουνα”. Ed Davis, Meyers Leonard και Zach Collins αναμένεται να πάρουν παραπάνω λεπτά συμμετοχής, εφόσον ο Nurkic δεν επιστρέψει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βρισκόμαστε προ του All-Star Weekend, κάτι που σημαίνει πως τα ρόστερ “κλειδώνουν” για την τρέχουσα και επόμενη βδομάδα. Διαλέξετε σοφά το line-up σας.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.