Farewell to Arms 2019: #6 Denver Nuggets

Posted on Jun 15 2019 - 8:47am by Gus Chr

Στην καλύτερη σεζόν της πρόσφατης ιστορίας τους, οι Denver Nuggets ξόρκισαν επιτέλους την απουσία τους από τις πρόσφατες post seasons, παρουσιάζοντας ένα από τα καλύτερα και πιο fun-to-watch σύνολα που έχουμε δει. Η άρτια λειτουργία σε διοικητικό επίπεδο, η σωστή καθοδήγηση του MIchael Malone και η ιδιοφυΐα που λέγεται Nikola Jokic, φρόντισαν για όλα τα παραπάνω. 

Η Σεζόν που Τελείωσε

Η χρονιά 2019-20 θα είναι μία από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των φίλων των Nuggets, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τόσο για το πως αυτή η ομάδα βελτιώθηκε μέσα στα χρόνια, όσο και για το πως “σκληραγωγήθηκε” μέσα από τις πρόσφατες αποτυχίες της απουσίας από τα Playoffs. Φέτος τα πάντα έφτασαν στο σημείο εκείνο για να κάνουν “κλικ”. Η υψηλή απόδοση του “Σέρβου Αρτίστα”, Nikola Jokic, η σταθερότητα του Jamal Murray, η πολύτιμη συνεισφορά του Paul Millsap και η αντίδραση της second unit όταν κάποια στιγμή οι Nuggets χτυπήθηκαν από τραυματισμούς, είναι από τις πλέον όμορφες ιστορίες της σεζόν που μας αφήνει και γι’αυτό υπάρχει ένας άνθρωπος να παίρνει όλα τα εύσημα του κόσμου: Ο Michael Malone (και το επιτελείο του).

O 47χρονος προπονητής μετέτρεψε το σύνολό του σε μία ομάδα που φιγουράρει στις top-10 θέσεις, τόσο σε offensive, όσο και σε defensive rating (113 και 108,9, αντίστοιχα), ενώ άφησε τον Jokic να συμπεριφέρεται σαν point guard, οργανώνοντας με τεράστια επιτυχία το παιχνίδι του Denver. Το γεγονός πως οι Nuggets τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της Δύσης και στο top-four της Λίγκας μόνο τυχαίο δεν είναι. Αναμφίβολα, ο Jokic είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για αυτό που συνέβη. Μιλάμε για έναν παίκτη που είχε ένα εξαιρετικό statline, το οποίο έφτασε το 20,1/10,8/7,3/1,4/0,7, την στιγμή που σούταρε με 51,1% και το ποσοστό του True Shooting, έφτασε το 58,9%. Και είναι μόλις 24 ετών. Για να το κάνουμε λίγο πιο εντυπωσιακό, αρκεί να σας πούμε πως ήταν έκτος σε όλο το NBA, όσον αφορά την κατηγορία win shares με 11,8, ενώ ήταν τρίτος στο plus/minus με plus 9,5, με το δείγμα να αφορά παίκτες που αγωνίστηκαν τουλάχιστον σε 50 παιχνίδια.

Δίπλα στον νεαρό Σέρβο όμως, αναδείχθηκε και το πολύ μεγάλο ταλέντο ενός ακόμη νεαρού, του Jamal Murray. Ενός Murray, ο οποίος πραγματοποίησε δίχως αμφιβολία την καλύτερη σεζόν της ως τώρα καριέρας του και το δίδυμο που συνέθεσε με τον Jokic ήταν από τα καλύτερα που είδαμε κατά την διάρκεια της σεζόν. Κι ενώ ο Jokic είναι ο αδιαφιλονίκητος distributor στην ομάδα αυτή, φέτος ο Murray πέραν του εκτελεστικού του ταλέντου, μας έδειξε πως μπορεί να προσφέρει σε μεγάλο βαθμό και σαν οργανωτής. Οι 4,8 assists του φέτος (1,4 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι), αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.

Ο τρίτος πυλώνας ήταν ο Paul Millsap. Ο βετεράνος forward, όχι μόνο δεν έβγαλε κακό μπασκετικό εγωισμό, αλλά συνειδητοποίησε γρήγορα πως θα αποτελούσε συμφέρον της ομάδας αν έκανε ένα βήμα πίσω, όσον αφορά τα αγωνιστικά και να αποτελούσε τον μέντορα αυτού του νεαρού συνόλου. Ο “Anchorman” υπενθύμισε σε όλους πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους undersized ψηλούς που έχουμε δει ποτέ, ενώ η εμπειρία του φάνηκε στο έπακρο στην κάθε κρίσιμη στιγμή που παρουσιάστηκε. Οι τρεις αυτοί παίκτες οδήγησαν εκ του ασφαλούς τους Nuggets στην πρώτη του παρουσία στα Playoffs μετά από έξι χρόνια και σίγουρα οι περισσότεροι θα νιώθουν πως η έλλειψη εμπειρίας κόντρα στους Blazers τους στέρησε την συμμετοχή τους στους τελικούς της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χρονιά των Nuggets μόνο σαν εκπληκτική μπορεί να χαρακτηριστεί και το πιο πιθανό είναι πως η φετινή διαδικασία της post season θα λειτουργήσει σαν ακόμα μεγαλύτερη σκληραγώγηση της ομάδας στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Τι την Σημάδεψε;

Λίγες γραμμές πιο πάνω, αναφερθήκαμε για την αντίδραση του πάγκου των Nuggets, όταν εκείνοι ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, με τους Will Barton, Gary Harris και Paul Millsap να μένουν ταυτόχρονα εκτός δράσης. Οι περισσότεροι -εκτός από τον Malone που ήξερε ακριβώς τι είχε στα χέρια του- αναρωτήθηκαν το κατά πόσο θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά των βασικών περιπτώσεις παικτών όπως των Monte Morris, Malik Beasley και Torrey Craig. Όχι μόνο κάλυψαν τα κενά, αλλά δημιούργησαν και μια κατάσταση που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έκανε αρκετούς να αναρωτηθούν αν οι Nuggets χρειάζονταν πραγματικά τους βασικούς τους. Προφανώς όλο αυτό είχε τεράστια δόση υπερβολής, αλλά ταυτόχρονα έδειχνε και το πόσο μεγάλη ήταν η συνεισφορά των παγκιτών, κατά την διάρκεια της σεζόν.

Οι τρεις προαναφερθέντες, προσέφεραν φέτος κατά μέσο όρο 27,4 πόντους, με τον Craig να έχει μεν τη μικρότερα συνεισφορά σε αυτούς (5,7), αλλά να αναλαμβάνει συχνά και τις πιο δύσκολες αμυντικές αποστολές, εξαιτίας του σωματότυπού του. Μαζί με τους Mason Plumlee, Juancho Hernangomez και Trey Lyles, αυτός ο μέσος όρος έφτασε τους 49,5 πόντους, σε μια επίδοση που αποτελεί αναμφίβολα μία από τις καλύτερες που έχουμε δει ποτέ από second unit. Kι αυτό αποτελεί ακόμα ένα παράσημο για τον Malone και την εξαιρετική δουλειά που έκανε σε όλα τα επίπεδα.

Τι Περιμένουμε να Κάνουν το Καλοκαίρι

Οι Nuggets έχουν το αίσθημα της ασφάλειας για την επόμενη σεζόν. Και πως να μην την έχουν; Διαθέτουν έναν από τους καλύτερους παίκτες στη Λίγκα στο πρόσωπο του Jokic, ένα από τα πιο νεαρά σύνολα και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορούν να ορίσουν τόσο το φετινό, όσο και το επόμενο καλοκαίρι για την ομάδα του Colorado, με πρώτη το συμβόλαιο του Millsap. Ο 34χρονος παίκτης περιμένει να δει αν οι Nuggets θα ενεργοποιήσουν το συμβόλαιό του για την επόμενη σεζόν, το οποίο φτάνει τα $30,1 εκατ. ή αν θα μπουν σε μια διαδικασία να μην το ενεργοποιήσουν ώστε να επαναδιαπραγματευθούν μαζί του μια νέα συμφωνία – σενάριο που αυτή την στιγμή μοιάζει και το επικρατέστερο. Κάπου εδώ θα παραθέσουμε και αυτό που ανέφερε ο insider των Nuggets, Adam Mares, πως είναι πολύ πιθανό οι Nuggets να προσφέρουν στον Millsap ένα διετές συμβόλαιο της τάξης των $20 εκατ., ήτοι 10 ετησίως. Εφόσον συμβεί αυτό, οι Nuggets αποδεσμεύουν περί τα $20 εκατ. και μπορούν να κινηθούν πιο ελεύθερα στην αγορά.

Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι, όχι ένας, αλλά τρεις παίκτες έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν με την ομάδα: Οι Murray, Beasley και Hernangomez. Kι αν ο τελευταίος μοιάζει μάλλον απίθανο να ανανεώσει την παραμονή του στο Denver πέραν του 2020, οπότε και μένει ελεύθερος υπό του καθεστώτος του restricted free agent, οι Murray και Beasley, αναμένεται να διεκδικήσουν αρκετά χρήματα. Και όπως και στην περίπτωση του Millsap, έτσι και σε αυτή του Murray, θα επηρεάσει κατά πολύ η απόφαση ή μη, της ανανέωσής του. Προς το παρόν, ας πούμε πως δεν θα προκαλέσει καμία εντύπωση αν οι Nuggets δεν προχωρήσουν τώρα στην ανανέωση του Καναδού και περιμένουν να δουν πως θα είναι η κατάστασή τους το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τελειώνει και το συμβόλαιο του Plumlee που δεσμεύει αυτήν την στιγμή $14 εκατ.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Nuggets μετά από χρόνια δεν έχουν στην κατοχή τους κάποιο pick, καθώς παραχώρησαν το μεν πρώτου γύρου τους στους Nets (για να πέσουν κάτω από το cap πέρσι) και το δε δεύτερου γύρου στους Pelicans. Kαι για μια ομάδα που κατά καιρούς έχει επιλέξει τους Jokic, Murray, Harris, Nurkic και Beasley, αυτό μάλλον μοιάζει πρωτόγνωρο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κυνηγήσουν να αποκτήσουν κάποιο pick, έστω και από τα βάθη του δευτέρου γύρου. Δεν θα μας έκανε εντύπωση, για παράδειγμα, αν οι Nuggets προσέφεραν χρήματα σε κάποιον εκ των Philadelphia ή Atlanta για κάποιο από τα picks που έχουν από το #40 και κάτω. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προσφέρουν κάποιον από αυτούς που έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν πρόωρα το συμβόλαιό τους (δηλαδή τον Beasley), σε μια ομάδα τύπου Pistons για το #15. Με αυτόν τον τρόπο οι Nuggets θα αποκτούσαν και μια καλή θέση στο τρέχον draft και θα απέφευγαν να μπουν στην διαδικασία να φορτωθούν τις -δυνητικά- αυξημένες απαιτήσεις του παίκτη.

Κι ενώ αρκετοί περιμένουν μια τρόπον τινά ενίσχυση, τείνουμε να ξεχνάμε πως η ένταξη στο rotation των Michael Porter Jr. και Jarred Vanderbilt άμα τη επιστροφή τους από τους τραυματισμούς τους αναμένεται να αποτελέσουν μια σημαντική ενίσχυση για την επόμενη χρονιά. Ειδικά ο πρώτος, αν είναι υγιής και δικαιολογήσει το ως τώρα hype του, αναμένεται να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Malone.

Θα τα Καταφέρουν;

Ο δρόμος του Denver είναι απλωμένος με φιλοδοξίες. Εφόσον το επιθυμούν, είναι σε θέση να κρατήσουν ως έχουν τον βασικό κορμό τους, όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόοδο της ομάδας, την ασφάλεια που προσφέρει το front office και την καθοδήγηση του Malone, αποτελεί μια τεράστια εγγύηση για τους Nuggets.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.