2019-20 Previews: Phoenix Suns

Posted on Oct 20 2019 - 1:00pm by Kosmas Kapsalis

Οι ωραίες μέρες που υπήρχε ο Steve Nash στην ομάδα και κάθε χρόνο ανυπομονούσες να τους δεις, μοιάζουν όνειρο μακρινό για τους Suns καθώς τα τελευταία χρόνια η ομάδα βρίσκεται σε ένα συνεχές χτίζω και γκρεμίζω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι φέτος με την αλλαγή προπονητή και κάποιες μικρές και to the point επιλογές μοιάζουν να αποκτούν σφυγμό, παρόλα αυτά τα περιθώρια στην Δύση είναι τρομερά στενά. Ωστόσο, το φως που δείχνει να φαίνεται, είναι πραγματικό.

Offseason Moves

Μετά από κάμποσο καιρό, στην Arizona ήρθαν πραγματικοί παίκτες ΝΒΑ. Μετά τους Oubre και Tyler Johnson που αποκτήθηκαν στα μέσα της χρονιάς, το καλοκαίρι αποβιβάστηκαν οι Ricky Rubio, Dario Saric, Aron Baynes, Frank Kaminsky.

Την αντίθετη διαδρομή έκαναν οι Bender, Josh Jackson, και η σημαντικότερη μάλλον απώλειά τους, ο TJ Warren.

Στο draft, κι έχοντας χάσει θέσεις στο lottery, επέλεγαν στο #6, έχοντας όμως ήδη συμφωνήσει με τους Timberwolves, επέλεξαν τον Jarrett Culver, τον οποίο έστειλαν στην Minneapolis και πήραν πίσω τους Dario Saric και Cameron Johnson. O Johnson, τριάρι από το North Carolina, έμεινε πέντε χρόνια στο κολέγιο (σε Pittsburgh και North Carolina), είναι 23 ετών, και η επιλογή του τόσο ψηλά, ξένισε τους πάντες, μεταξύ των οποίων και τον συμπαίκτη του στους Tar Heels, Coby White.

Εκτός του Cam Johnson, ήρθε κι ο Ty Jerome, αρχικό pick των Sixers, που έγινε trade στους Celtics και τελικά κατέληξε εδώ μαζί με τον Baynes για ένα μελλοντικό προστατευόμενο πικ.

Εκτός των παικτών, οι Suns θα παραταχθούν στην αρχή της σεζόν με τον πέμπτο προπονητή τους τα τελευταία ισάριθμα χρόνια, μιας και απέλυσαν μετά από μια χρονιά μόλις τον Igor Kokoskov και τον αντικατέστησαν με τον Monty Williams. O Williams αναλαμβάνει για δεύτερη φορά head coach μετά την πενταετία που ήταν στους Pelicans, ενώ πέρσι ήταν βοηθός του Brown στους 76ers.

Depth Chart

PG: Ricky Rubio, Ty Jerome, Elie Okobo

SG: Devin Booker, Tyler Johnson, Jevon Carter

SF: Kelly Oubre Jr., Mikal Bridges, Cameron Johnson

PF: Dario Saric, Frank Kaminsky

C: Deandre Ayton, Aron Baynes

Ο Παίκτης Κλειδί

Ο Kelly Oubre Jr είναι η κλασσική περίπτωση παίκτη που περιμένει χώρο και εμπιστοσύνη για να μπορέσει να αποδώσει. Και το έδειξε με το καλημέρα στην μεταπήδηση του στους Suns. Σε 40 παιχνίδια στο Phoenix είχε 16.9pts, 4.9rebs, 1.6asts, 1.4stls με 53,2% FG σε 29,5 λεπτά συμμετοχής. Και όλοι αυτοί οι αριθμοί στις παραπάνω κατηγορίες είναι οι καλύτεροι της καριέρας του. Όλη αυτή η παρουσία του στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος σε συνδυασμό με την ηλικία του, μόλις 23 ετών, έκανε τους Suns να του δώσουν ένα value for money συμβόλαιο το καλοκαίρι, αξίας $30 εκατ. για δύο χρόνια. Θα λέγαμε σαν μία μικρή επιβράβευση και την ευκαιρία να συνεχίσει έτσι.

Ο Oubre είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει και το μάκρος που λείπει στους Suns στα φτερά και δείχνει να είναι ο ιδανικός άνθρωπος που μαζί με τον Rubio θα μπορέσει να κρύψει τις αδυναμίες του Booker στην άμυνα. Αν συγχρόνως μπορέσει να βελτιώσει και λίγο το ποσοστό από το τρίποντο τότε θα μιλάμε για ένα δυνατό steal από τους Suns. Σε ότι αφορά το τελευταίο βέβαια (το ποσοστό στο τρίποντο) η διοίκηση της ομάδας έχει προνοήσει βάζοντας πίσω από τον Oubre τον Cameron Johnson, την επιλογή από το draft, ο οποίος την τελευταία του χρονιά στο North Carolina είχε 45,7% από το τρίποντο.

Κορυφαία Προσθήκη

Αναμφίβολα ο Ricky Rubio. O Ισπανός ανήκει στους καλύτερους point guards του ΝΒΑ, έχοντας σχεδόν 8apg στην καριέρα του. Τα τελευταία δυο χρόνια στους Jazz (οι μοναδικές χρονιές που αγωνίστηκε σε playoffs), έριξε λίγο την πάσα του, βάζοντας όμως στο παιχνίδι το τρίποντο, έχοντας και τις δυο χρονιές πάνω από ένα μέσο όρο.

Έρχεται δε κι από ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, στο οποίο οδήγησε την Εθνική Ισπανίας στο χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που έγινε στην Κίνα. Στους Suns ήρθε με τριετές συμβόλαιο αξίας $51 εκατ., ίσως λίγο παραπάνω από ότι θα ήθελαν, ήταν όμως το τίμημα για να φέρουν στην ομάδα έναν καλό άσσο μετά τον Eric Bledsoe.

 

Δύο ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Πόση βοήθεια θα δώσει ο Rubio στους Booker-Ayton;

Για να σας βγάλω από την αγωνία, να απαντήσω άμεσα. Μεγάλη βοήθεια. Ο Rubio έρχεται σε μια ομάδα στην οποία πέρσι οι οργανωτικές ευθύνες ήταν στον Isaiah Canaan κι αναγκαστικά στον Booker. To γρήγορο στυλ παιχνιδιού του ταιριάζει με την ομάδα. O Rubio θα αποφορτίσει τον Booker από την διπλή ευθύνη στην επίθεση, δημιουργώντας παράλληλα κι έναν δεύτερο πόλο σκοραρίσματος στα guards. Παράλληλα, η αμυντική νοοτροπία του Ισπανού, μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στον σταρ των Suns.

Για τον Ayton, τα πράγματα είναι ακόμα πιο προφανή. Ο ψηλός από τις Μπαχάμες, έπαιξε την πρώτη σου χρονιά στη λίγκα χωρίς ουσιαστικό PG και παρόλα αυτά είχε 17/10 με 59% στα σουτ. Η τάση δε του Rubio να κάνει μπούκες προς τη ρακέτα θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ayton που θα βρεθεί πάμπολλες φορές σε κατάσταση “πάρε-βάλε”.

β. Πόσο βελτιωμένοι μπορούν να παρουσιαστούν στην πραγματικότητα οι Suns;

Η αλήθεια είναι ότι οι 19 νίκες είναι πολύ κοντά στον πάτο και η βελτίωση από αυτό το νούμερο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι άλλωστε το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία τους, μετά τις 16 που έκαναν την πρώτη χρονιά στη λίγκα σαν expansion ομάδα. Φέτος το καλοκαίρι όπως είδαμε και πριν, η διοίκηση1)Πιθανότατα μια από τις χειρότερες στο ΝΒΑ, αν θυμάστε τα περσινά καμώματα του ιδιοκτήτη τους που απαιτούσε χρηματοδότηση για νέο γήπεδο, αλλιώς θα έπαιρνε την ομάδα από την πόλη, με τις αντιδράσεις από τους φιλάθλους να φτάνουν στο σημείο που μπούκαραν στο γραφείο του με κατσίκες έκανε κινήσεις με σκοπό να βοηθήσει την ομάδα άμεσα, δίνοντας μάλιστα μελλοντικά πικ που αν και προστατευμένα, έχουν αξία. Στην ομάδα ήρθαν παίκτες με υπαρκτή μπασκετική αξία, σε καλές ηλικίες και με πράγματα να αποδείξουν (πχ Kaminsky). Παρόλα αυτά, τα playoffs θα πρέπει να θεωρούνται και φέτος χαμένα, για 10η σερί χρονιά. Άλλωστε, αν εξαιρέσουμε τους Grizzlies ίσως, δεν υπάρχει ομάδα στην Δύση που ξεκινώντας η χρονιά είναι δεδομένα χειρότερη από το Phoenix.

O ερχομός όμως των νέων παικτών, σε συνδυασμό με την άνοδο των εξελίξιμων ακόμα Booker-Ayton πάνω στους οποίους θα στηριχθεί στο μέλλον θα φέρει νίκες πολύ σημαντικές, αν όχι για το άμεσο, σίγουρα για το έμμεσο μέλλον. Μπορεί να μην μπουν στα playoffs φέτος, αλλά θα σταματήσουν να είναι ο περίγελος της Δύσης, και παράλληλα θα είναι δείγμα εμπιστοσύνης στο νεανικό δίδυμο της ομάδας να μείνει, γιατί κάτι χτίζεται.

Quo Vadis?

Σε συνέχεια του τελευταίου να σημειώσουμε ότι πέρσι βρήκαν τελευταίοι στην Δύση αποτυγχάνοντας για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν να φτάσουν τις 25 νίκες. Το συγκεκριμένο έχει δημιουργήσει μία αρνητική διάθεση των ανθρώπων της πόλης απέναντι στην ομάδα, αν συνυπολογίσουμε και ότι η ομάδα έχει να παίξει playoffs από την χρονιά 2009-10. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή αυτό δείχνει να αλλάζει, αλλά από την άλλη για να μπορέσει να μπει δυναμικά στην διεκδίκηση της εισόδου στα playoffs είναι αρκετές κινήσεις μακριά, και αρκετό καιρό από άποψη εξέλιξης παικτών.

Πάντως για την χρονιά που ξεκινά, αν το ποσοτικοποιήσουμε, είναι ρεαλιστικό ένα σενάριο με 33 νίκες και 11η με 13η θέση στην Δύση. Είναι και αυτό μια βελτίωση.

 

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Πιθανότατα μια από τις χειρότερες στο ΝΒΑ, αν θυμάστε τα περσινά καμώματα του ιδιοκτήτη τους που απαιτούσε χρηματοδότηση για νέο γήπεδο, αλλιώς θα έπαιρνε την ομάδα από την πόλη, με τις αντιδράσεις από τους φιλάθλους να φτάνουν στο σημείο που μπούκαραν στο γραφείο του με κατσίκες