Ανατέλλει ο ήλιος στο Phoenix

Posted on Dec 30 2014 - 12:10am by Gus Chr

Τα πρόσφατα παιχνίδια δείχνουν πως οι Suns αρχίζουν και βρίσκουν ρυθμό, ελέω Dragic, Bledsoe και Thomas. Ταυτόχρονα.

Ομολογώ πως το τελευταίο διάστημα με δυσκολεύουν αυτοί οι περίεργοι εκεί στο Phoenix. Δεν ξέρω αν φταίει ο άνεμος της Αριζόνα, η σκιά του Grand Canyon ή απλά το κοφτερό μυαλό του προπονητή τους, Jeff Hornacek, αλλά προς το παρόν κερδίζουν. Έξι σερί νίκες μετράει το franchise και σιγά – σιγά επιστρέφουν τα χαμόγελα, μετά τον προβληματισμό που είχαν δημιουργήσει οι έξι συνεχόμενες ήττες.

Μέχρι το παιχνίδι κόντρα στη Charlotte στις 17 Δεκεμβρίου, οι Suns είχαν ρεκόρ 12-14 και με την αγωνιστική τους συμπεριφορά μόνο ένα τραγούδι μου ερχόταν στο μυαλό:

By the way (που λένε και στο χωριό μου) τί καταπληκτική ικανότητα του D.J. Premier να ταιριάζει beats με τις φωνές των MCs; Μέχρι και τον Jay Z, τον έκανε να ακούγεται! Τι λέγαμε; Α ναι, για τους Suns. Υπήρχε μια ανακατωσούρα μέχρι τις 17/12 λοιπόν, ενδεχομένως και από την ατολμία του Hornacek να συνδυάσει συγκεκριμένους παίχτες στην ίδια πεντάδα.

Καλή κυκλοφορία vs επιθετική αποτελεσματικότητα

Εδώ βρίσκεται το κομμάτι της ανακατωσούρας. Οι Suns έχουν στη διάθεσή τους, τους Goran Dragic, Eric Bledsoe και Isaiah Thomas, δηλαδή τρεις επιφανείς point guards και αυimage004τό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι τόσο ποιοτικοί που οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανισόρροπες καταστάσεις στο roster της ομάδας, καθώς “τρεις πολύ καλοί PGs δεν μπορούν να χωρέσουν”. Πράγματι – λες και ο Hornacek διάβασε αυτές τις εκτιμήσεις – μέχρι τις 17 του μήνα στα σχήματά του, χρησιμοποιούσε δύο από τους τρεις.

Dragic/Bledsoe, Bledsoe/Thomas, Thomas/Dragic. Μέχρι εκεί. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Σλοβένος ανέβαινε στο “2”, αφού δεν μπορεί να δώσει το τέμπο που δίνουν οι άλλοι δύο στο παρκέ. Με τον Dragic στην πεντάδα, οι Suns είχαν πολύ μεγαλύτερη απειλή από την περιφέρειά τους, καθώς μπορεί να απειλήσει με την ίδια άνεση τόσο έξω, όσο και μέσα από το τρίποντο. Για τα drives του ας μη συζητήσουμε γιατί τα είχαμε δει πριν τους Αμερικανούς και ξέραμε. Μετά τα θαύμασαν και εκείνοι.

Με Bledsoe και Thomas το Phoenix κέρδιζε σε κυκλοφορία. Και οι δύο είναι καλύτεροι passers από τον Dragic, αλλά ουδείς εκ των δύο δεν έχει την ποσοστιαία αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα. Η λούπα, λοιπόν, που έπεσε ο Hornacek μεταξύ αυτών των τριών δυάδων, είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχόμενες ήττες. Ωστόσο, στην έναρξη του πρόσφατου νικηφόρου σερί ο Hornacek και οι συνεργάτες του είχαν μια φαεινή ιδέα.

“You shall play with three point guards”

Τα πάντα ξεκίνησαν στη North Carolina, όταν το παιχνίδι στα τελευταία του λεπτά, έκαιγε. Ο Hornacek αποφάσισε εκείνη τη στιγμή με λίγο πιο… ευρωπαϊκό σχήμα, παρατάσσοντας τρία point guards στην ίδια πεντάδα, με τον Dragic να έχει περισσότερο τον ρόλο του εκτελεστή. Αποτέλεσμα; Νίκη με 111-106. Παρά το γεγονός ότι οι Suns σταματούσαν το αρνητικό σερί τους, αρκετοί εκπρόσωποι των media έκαναν λόγο για μια αναλαμπή. Τρεις μέρες μετά, ήρθε το παιχνίδι στη Νέα Υόρκη, με τον Hornacek να κάνει ακριβώς το ίδιο (και τον Thomas να σημειώνει το σουτ – dagger που έδωσε τη νίκη). Δεύτερη νίκη με 99-90.

image006“Οκ, αλλά έπαιξαν με Knicks και Hornets που μέχρι στιγμής δεν βλέπονται, να τους δω τώρα με τους Wizards”, θα έλεγε ένας ελληνικής νοοτροπίας φίλαθλος. Οι Suns όμως συνέχισαν ακάθεκτοι, με ακόμη πιο άνετη νίκη (104-92), εναντίον ενός από τα φαβορί της Ανατολικής περιφέρειας, και δεν σταμάτησαν εκεί. Τα επόμενα θύματα περιλάμβαναν τους Mavericks, Kings και Lakers. Kαι πλέον είναι δεδομένο πως σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν θα υπάρξουν μεγάλα διαστήματα που θα παίζουν και οι τρεις μαζί.

Το βασικότερο, όμως, στην όλη ιστορία δεν είναι απλά η συνύπαρξή τους στο γήπεδο, αλλά ότι δείχνουν να το απολαμβάνουν, χωρίς εγωισμούς για το ποιος είναι καλύτερος. Υπάρχει μεν έντονος συναγωνισμός στις προπονήσεις, αλλά και οι τρεις βάζουν την ομάδα πάνω απ’ όλα. Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησαν, και οι τρεις μαζί, στην Washington Post, όπου οι δηλώσεις τους κυμάνθηκαν στο ακόλουθο ύφος:

“Κάποιες βραδιές θα είναι καυτός ο Isaiah, κάποιες ο Eric, κάποιες εγώ. Όποιος είναι καυτός, αυτόν ψάχνουμε. Αν είμαστε και οι τρεις ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να μας μαρκάρουν”. – Goran Dragic.

Σίγουρα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, αλλά ελπίζω πως αυτό το σχήμα θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Στα τελευταία τρία παιχνίδια ήταν σημαντικός παράγοντας στις νίκες μας”. – Isaiah Thomas.

“Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η ουσία του παιχνιδιού, να συναγωνίζεσαι και να βοηθάς την ομάδα σου. Απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο”. – Eric Bledsoe.

Συνέχισε έτσι coach

Αν μπορούσα να προτρέψω τον Hornacek να κάνει κάτι θα ήταν αυτό ακριβώς: να συνεχίσει να δίνει χρόνο συμμετοχής σε αυτήν την τριάδα. Φυσικά δεν χρειάζεται κανέναν δημοσιογράφο/αρθρογράφο να του κάνει κάποια τέτοια σύσταση, αφού γνωρίζει και βλέπει πολύ καλύτερα από τον καθένα τί συμβαίνει στην ομάδα του, αλλά φαντασία μου είναι, ό,τι θέλω κάνω.

Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να αναγνωριστεί και η συνεισφορά των υπολοίπων. Η προσφορά των αδερφών Morris, η ενέργεια και το σκοράρισμα του Gerald Green, η άμυνα του P.J. Tucker, το “ξύλο” που παίζει ο Miles Plumlee, αλλά και η πολυαναμενόμενη κι αργοπορημένη εξέλιξη του Ουκρανού center, Alex Len. Δίχως αμφιβολία όμως, αν η τριάδα Dragic/Bledsoe/Thomas μείνει υγιής, εκτιμώ πως οι Suns θα προλάβουν αυτό που έχασαν την τελευταία στιγμή πέρυσι: την είσοδό τους στα playoffs.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.