Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VIII, Chapter 12

Posted on Jan 29 2024 - 8:47pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Jokers

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβη στη ζωή του Harrison Barnes και για ποιον λόγο προέκυψε μία τοπ5 εβδομάδα το σωτήριο έτος 2024. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο Barnes είχε 30 πόντους μέσο όρο με 5 τρίποντα κάθε βράδυ, 5 rebounds και 2 stocks. Όπως καταλαβαίνετε για να έρθουν αυτά τα νούμερα, σούταρε με 55% εντός πεδιά και 94% βολές σε μπόλικες προσπάθειες, κάνοντας 1 (ένα) λάθος όλη την εβδομάδα.

Εβδομάδα-έπος για τον Jonathan Kuminga, ο οποίος δείχνει να είναι το μοναδικό θετικό που έχει προκύψει από τη φετινή πορεία των Warriors. Ο άνθρωπος έβαζε τα πάντα αυτή την εβδομάδα, σουτάροντας με το ακραίο για forward 67%. Είχε 26 πόντους και 7 rebounds κάθε βράδυ, 1.7 κλεψίματα και 0.7 τάπες, ενώ έδινε και λίγο από assist και τρίποντα. Γενικά αυτή την εβδομάδα ήταν αυτό που έχουν οραματιστεί οι Warriors εδώ και καιρό.

Μία από τις πιο wtf παρουσίες της χρονιάς στους Jokers είναι ξεκάθαρα ο Nick Richards. Ο αναπληρωματικός σέντερ της Charlotte ήταν ο αντίπαλος που με γλέντησε αυτή την εβδομάδα, έχοντας 20 πόντους και 10 rebounds μέσο όρο, μαζί με 2.7 τάπες (!). Σούταρε με 73% στις βολές και είχε μόλις 1.3 λάθη κάθε βράδυ. Μπορεί να ήταν και το καλύτερο στριμάρισμα της σεζόν μέχρι τώρα.

Κι επειδή ένας μόνο δυνάστης ποτέ δεν είναι αρκετός, στο γλέντι που στήθηκε στο κορμάκι μου πήρε μέρος και ο Jalen Johnson. Με 18.5 πόντους, 8 rebounds και 3.5 assists έκανε σούπερ εμφανίσεις μεσοβδόμαδα, που ολοκλήρωσε με 1.3 κλεψίματα και 0.8 τάπες. Είχε ακόμη 1.5 τρίποντο σε κάθε παιχνίδι και όλα αυτά με μόλις μισό λάθος κάθε βράδυ.

Σφηνάκια

Οι 10 assists του Kawhi Leonard κόντρα στους Lakers

Τα 11/11 σουτ του Jonathan Kuminga με αντίπαλο την Atlanta

Οι 6 τάπες του Fred VanVleet απέναντι στη Charlotte

Τα 20 rebounds του Lebron James κόντρα στους Warriors

Οι 7/7 βολές του Zion Williamson με αντίπαλο τους Bucks

Τα 9 τρίποντα του CJ McCollum απέναντι στην Utah

Τα 6 κλεψίματα του Jaren Jackson Jr. κόντρα στους Raptors

The Bennets

Ψιλοτραγικό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μία ψύχραιμη ματιά το ντεμπούτο του Terry Rozier με το Miami. O Scary Terry έσπασε λίγο τα καλάθια σουτάρωντας με 30% εντός πεδιάς, με αποτέλεσμα να έχει κάτι λιγότερο από 9 πόντους κάθε βράδυ. Προφανώς λίγα ήταν και τα τρίποντα, ενώ το έσωσε κάπως έχοντας 5 assists και λιγότερα από 2 λάθη μέσο όρο. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα συνέλθει.

Μετά τον οίστρο των προηγούμενων εβδομάδων, ο Jordan Clarkson επανήλθε στην πραγματικότητα αυτή την εβδομάδα. Είχε μεν 14 πόντους, σούταρε όμως με μόλις 41%. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο το σκοράρισμα, αλλά και τα υπόλοιπα στατιστικά που απλά δεν υπήρχαν. Σκεφτείτε πως η δεύτερη καλύτερη κατηγορία ήταν οι 3.7 assists ή τα 2 λάθη ανά αγώνα. Ναι, τόσο καλά.

Όχι και η καλύτερη εβδομάδα καριέρας για τον Michael Porter Jr. Ο forward των Nuggets δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στο σουτ, όπου τούβλαρε με 38% τις προηγούμενες ημέρες. Επομένως μόλις 10 πόντοι, λιγότερα από 2 τρίποντα ανά αγώνα και 6 rebounds ήταν η στατιστική του. Εννοείται πως assists και stocks ήταν ανύπαρκτα.

Εβδομάδα ολοκληρωτικός κουβάς για τον Spencer Dinwiddie ήταν η προηγούμενη. O point guard των Nets είχε 5 assists και 1 λάθος μέσο όρο κι εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Αυτά συνδυάστηκαν με 8 πόντους, 1 τρίποντο, 32% ευστοχία και 71% από τις βολές. Μπορεί να έδωσε όμως αμυντικά στατιστικά, ίσως σκέφτηκε κάποιος. Όντως, έδωσε. 1 κλέψιμο και μία τάπα. Όχι μέσο όρο, όλη την εβδομάδα.

Σφηνάκια

Τα 7 λάθη του Malcolm Brogdon κόντρα στην Oklahoma

Τα 0/8 σουτ του Derrick White με αντιπάλους τους Clippers

Τα 7 λάθη του Victor Wembanyama απέναντι στο Portland

Οι 0/4 βολές του Isaac Okoro κόντρα στους Bucks

Τα 1/9 τρίποντα του Fred VanVleet με αντίπαλο το Brooklyn

Οι 10/16 βολές του Nikola Jokic απέναντι στη Philadelphia

Τα 2/11 σουτ του James Harden κόντρα στους Celtics

Ω να σου

Τι ακριβώς συνέβη την εβδομάδα που πέρασε; Που οφείλεται αυτός ο οίστρος; Πως γίνεται να έχεις πετύχει 62 πόντους σε αγώνα και απλά να ισοβαθμείς στην τρίτη θέση της καλύτερης επιθετικής επίδοσης της εβδομάδας; Στις απίθανες ιστορίες της εβδομάδας ο Karl Anthony Towns πέτυχε 62 πόντους με 8 rebounds και 10 τρίποντα και η ομάδα του έχασε κόντρα στη Charlotte (wtf?). Όσους δηλαδή πέτυχε και ο Devin Booker στην Indiana, έχοντας 23/37 σουτ. Spoiler alert – και αυτός έχασε. Κάπως καλύτερα τα πήγε ο Joel Embiid κόντρα στους Spurs, όπου πέτυχε 70 πόντους με στατιστικά εβδομάδας αγώνα 24/41 σουτ και 21/23 βολές, μαζί με 18 rebounds. Αυτός όμως νίκησε. Αν αυτά δεν σας φάνηκαν αρκετά, είχαμε και τον Luka Doncic, ο οποίος σταμάτησε στους 73 με το υψηλότερο true shooting % που έγινε ποτέ σε 70ρα (25/33 fg, 8/13 τρίποντα, 15/16 βολές), μαζί με 10 rebounds και 7 assists. Φυσικά το Dallas νίκησε . Για να συνοψίσουμε, ΜΟΝΟ αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν η 4η, η 13η και από δύο φορές η 38η καλύτερη επιθετική επίδοση από έναν παίχτη στην 78χρονη ιστορία του ΝΒΑ.

One Night Stands

Τρελό ματσάκι στο Detroit, μεταξύ των γηπεδούχων Pistons και των Bucks. Και αφού το Milwaukee έπαιξε με τον αντίπαλό του για 3 περιόδους, στο τέλος είπε να καθαρίσει το ματσάκι. Οι γηπεδούχοι δίνουν χρόνο σε πολύ κόσμο και σε αυτό τον αγώνα ήταν η σειρά του Marcus Sasser. Αυτός τον εκμεταλλεύτηκε, βάζοντας 23 πόντους με 9/17 σουτ και 5/5 βολές, αφήνοντας για έναν ακόμη αγώνα εξαιρετικές εντυπώσεις.

Νίκη-έκπληξη μέσα στο Miami για τους καταλαβωμένους Grizzlies, με εμφάνιση-έκπληξη από τον υγιή ακόμη Scottie Pippen Jr. Ο νεαρός point guard ήρθε από τον πάγκο για να δώσει λύση στη δημιουργία. Μοίρασε 6 assists, ενώ παράλληλα μάζεψε 6 rebounds. Την ίδια στιγμή, βοήθησε στην επίθεση με 15 πόντους και 5/7 σουτ, έχοντας θετικότατο συντελεστή για το διάστημα που πάτησε παρκέ.

Οι Nuggets υποδέχθηκαν τους Sixers στο Denver το Σάββατο. Και μπορεί ο Joel Embiid να έκανε ξανά την κότα και να μην αντιμετώπισε τον Nicola Jokic εκτός έδρας (όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία 5 χρόνια), ο Paul Reed ήταν όμως εκεί για να σώσει την αξιοπρέπεια των Φιλαδελφιωτών σέντερ. Είχε 30 πόντους και 13 rebounds με 14/21 σουτ απέναντι στον Nikola Jokic. Η ομάδα του δεν κέρδισε, όμως όταν κάνεις τέτοια εμφάνιση απέναντι σε τέτοιο αντίπαλο, τουλάχιστον μπορείς να κοιμηθείς καλά το βράδυ.

Με παρέλαση πέρασε από το San Antonio η Oklahoma και τα στατιστικά σχεδόν όλων των παιχτών της ήταν φανταστικά. Ξεχωρίσαμε για τη στήλη την εμφάνιση του Aaron Wiggins, ο οποίος παρά τα μόλις 19 λεπτά που αγωνίστηκε, πρόλαβε να κάνει πραγματάκια και να βοηθήσει ιδιαίτερα στο σκοράρισμα. Είχε 22 πόντους με 4 τρίποντα και 9/11 σουτ συνολικά, μαζί με 3 rebounds και 1 τάπα.

Να πανικοβληθώ;;;!;;!;!;!!;;;;;;

Δεν ξέρω αν το θυμάστε, όμως στη Charlotte υπάρχει ακόμη ένας παίκτης που ξεκίνησε τη χρονιά ως ο βασικός σέντερ της ομάδας και λέγεται Mark Williams. Η εύλογη απορία είναι: καλά, τώρα τον θυμήθηκες ρε μάστορα; Η αλήθεια είναι πως όχι, όμως τα τελευταία updates έδωσαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό σε μία ήδη προβληματική χρονιά. Κι εξηγούμαστε.

Φέτος είναι η χρονιά που περιμέναμε από τον δευτεροετή Mark να συνεχίσει τις πολύ καλές εμφανίσεις της rookie σεζόν του, όταν και άφησε άριστες εντυπώσεις. Αναμενόμενα ο χρόνος συμμετοχής αυξήθηκε και μαζί με αυτόν οι αριθμοί σχεδόν κάθε στατιστικής κατηγορίας. Έτσι, αποδείχθηκε ένας πολύ τίμιος ψηλός, ο οποίος χωρίς να κάνει ακρότητες και να έχει εξωφρενικούς αριθμούς, βρισκόταν με άνεση ανάμεσα στους στατιστικά 60 καλύτερους παίκτες της χρονιάς. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν τα δικά του προβλήματα με τη μέση του και τα δικά μας με το franchise clown που λέγεται Charlotte Hornets.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στη μέση. Γι’ αυτό το λόγο έχασε έναν αγώνα, επέστρεψε και αγωνίστηκε μόλις 20 λεπτά στον επόμενο αγώνα της ομάδας του. Έκτοτε παραμένει εκτός. Προς το τέλος Δεκεμβρίου οι Hornets θεώρησαν καλό να αλλάξουν το status του και να θεωρείται “Αμφίβολος” πριν από αρκετές αναμετρήσεις, δίνοντας ελπίδες ότι θα αγωνιστεί. Ένα μήνα μετά, όχι μόνο δεν αγωνίστηκε, αλλά πλέον αξιολογείται κάθε βδομάδα. Παράλληλα, πριν μία εβδομάδα ο προπονητής του είπε ότι δεν βρίσκεται καν κοντά σε επιστροφή. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης πόσο αστεία είναι όλα αυτά, ο Evan Mobley αγωνίστηκε για τελευταία φορά δύο ημέρες νωρίτερα, έκανε επέμβαση μηνίσκου, αποθεραπεύτηκε και σήμερα είναι πιθανό να αγωνιστεί.

Όπως καταλαβαίνετε, πλέον έχει πατηθεί και το τελευταίο panic button που υπάρχει εκεί έξω. Η Charlotte τανκάρει φανερά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ζορίσει ένα νεαρό παίκτη της. Ο Mark προφανώς έχει σοβαρό πρόβλημα για να μετράει 2 μήνες απουσίας, παρά τις μη ενημερώσεις της ομάδας του. Και πλέον μένουν 3-4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η regular season και να αρχίσουν τα Play Offs στις fantasy λίγκες. Η πιθανότητα να μην αγωνιστεί ξανά ο Mark (φαντασιακά) φέτος, είναι τεράστια. Αν υπάρχει ακόμη η οποιαδήποτε ελπίδα να δοθεί στις ετήσιες λίγκες, καλό θα είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Ακόμη και για μια σακούλα φιστίκια.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και την προηγούμενη εβδομάδα υπέπεσα σε ένα τέτοιο, όταν είπα ότι ο D’ Angelo Russell σεληνιάστηκε και αυτό δεν θα συμβεί ξανά φέτος. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες αυτού του κόσμου ο D’ Angelo με κρέμασε στα μανταλάκια και ξεπατώθηκε για δεύτερη σερί εβδομάδα. Πλέον δεν ανήκει στην κατηγορία “one week wonder”, αλλά ανέβηκε επίπεδο. Γι’ αυτό μάγκες και μάγκισες πουλήστε πριν ξαναγίνει κολοκύθα.

Το τελευταίο δυβδόμαδο, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, ο Russell είναι τοπ10 παίχτης (!!!!!!). Σκοράρει μανιωδώς, τα παστελώνει από όλα τα σημεία του τριπόντου, μοιράζει assists. Έχει φανταστικά ποσοστά, ενώ κάνει μέχρι και 2 (!!!) stocks κάθε βράδυ. Όλα αυτά με λιγότερα από 3 λάθη σε κάθε αγώνα. Σκεφτείτε τώρα κάτι: οι τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελούν περίπου το 20% της χρονιάς του. Συμπεριλαμβάνοντας αυτούς τους εξαιρετικά φουσκωμένους αριθμούς στο σύνολο της χρονιάς του, ο D’ Angelo είναι ακόμη εκτός τοπ70. Σκεφτείτε τώρα πόσο πιο χαμηλά είναι στα κανονικά του, όταν δεν υπάρχουν τέτοιες εβδομάδες. Για να μην κουράζεστε, θα σας πω πως βρίσκεται κάπου στο τοπ120.

Οι Lakers δεν είναι και πολύ ικανοποιημένοι από τη χρονιά τους. Γι’ αυτό ακούγεται ότι εδώ και καιρό ψάχνονται για κάποιο trade. Σχεδόν όλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί, είναι παίχτες που είτε αγωνίζονται στην περιφέρεια (πχ Murray, Caruso), είτε έχουν οργανωτικές ικανότητες (LaVine, DeRozan). Πράγμα που σημαίνει ότι μία ενδεχόμενη ανταλλαγή, σχεδόν σίγουρα θα πάρει usage από τον D’Angelo. Και αν σε αυτά προσθέσουμε ότι LeBron και Reaves δεν διανύουν τρομακτικές χρονιές μέχρι στιγμής (αλλά θα μπορούσαν να βρεθούν σε τέτοια διαστήματα), καταλαβαίνετε γιατί δεν γίνεται να κρατήσει πολύ αυτή η φόρμα του D’ Angelo.
Αυτή την εβδομάδα η συμβουλή είναι μία και απλή: εξαργυρώστε όσο είναι καιρός.

Thinking Ahead

Εδώ και καιρό η θέση του Darvin Ham ως προπονητή των Lakers δεν φαίνεται να είναι η πιο σταθερή του κόσμου και απ’ ό,τι φαίνεται μηχανεύεται διάφορους τρόπους για να την κρατήσει. Το τελευταίο του πανούργο σχέδιο είναι να δώσει πολύ χρόνο συμμετοχής στον Jarred Vanderbuild, ένας παίχτη δηλαδή που γνωρίζουμε εδώ και περίπου 1 χρόνο ότι δεν μπορεί να τίποτα να σταθεί στο επιθετικό κομμάτι του γηπέδου. Εκτός όμως από κριτική ικανότητα, είμαστε και γνωστοί καιροσκόποι. Ο Vanderbuild για όχι και τόσο ανεξήγητους λόγους κάνει τους Lakers να κερδίζουν και εμείς καλό είναι να εκμεταλλευτούμε το καλό του διάστημα, στο οποίο παίζει άμυνα σαν τρελός και δίνει και ορισμένα στατιστικά στις άλλες κατηγορίες. Όπου τον πετύχετε, βουτήχτε τον γιατί μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ.

Νέο πλήγμα στους Knicks με τον σοβαρό τραυματισμό του Julius Randle. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ψάχνουμε τους αντικαταστάτες. Απ’ ότι φαίνεται ο Thibs θα πάει σε ένα κάπως πιο κοντό σχήμα, “ανεβάζοντας” το πολυεργαλείο OG Anunoby στο “4” και βάζοντας στο “3” έναν άλλο σχετικά κοντό forward, που αποδεδειγμένα όμως μαρκάρει σχεδόν τους πάντες: τον Josh Hart. Ο Hart αναμένεται πλέον να παίζει 30λεπτα και να μην βγαίνει, καθώς οι Knicks έχουν πραγματικά ελάχιστες εναλλακτικές. Μπορεί μέχρι στιγμής οι επιδόσεις του να ήταν οριακά για drop, όμως μην ξεχνάτε ότι είναι ένας παίκτης με καλά αμυντικά στατιστικά, με σούπερ rebounds για guard, ενώ στο παρελθόν όταν απαιτήθηκε να κάνει παπάδες στην επίθεση, τους έκανε (στους Blazers). Μπορεί οι οπαδοί της Νέας Υόρκης να τα βάφουν μαύρα, αλλά κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ίσως η ομάδα αποδειχθεί καλύτερη του αναμενομένου, τώρα που δεν θα κολλάει η μπάλα στον Randle. Κάντε προτασούλες, λογικά θα είναι φθηνός.

Η γωνιά του Porzingis

Εξάρθρωση ωμοπλάτης ήταν η διάγνωση για τον Julius Randle και τον πρόσφατο τραυματισμό του. Μιλάμε για minimum έναν μήνα. Δεδομένου όμως του σημείου της σεζόν που βρισκόμαστε, μάλλον μιλάμε για fantasy season ending τραυματισμό.

Ο Kyle Lowry δεν είναι τραυματίας, όμως δεν αναμένεται να αγωνιστεί με τη Charlotte για την επόμενη εβδομάδα. Πιθανότατα θα γίνει buy out και θα αγωνιστεί κάπου αλλού.

Τα πράγματα με το δάχτυλο του Kyrie Irving δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά. Σίγουρα εκτός σήμερα και βλέπουμε. Ίσως δεν είναι καλή ιδέα να επιλεγεί σε εβδομαδιαία φορμάτ.

*Απόλυτα φυσιολογική εβδομάδα με 3 ή 4 αναμετρήσεις για όλες τις ομάδες