Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VIII, Chapter 13

Posted on Feb 5 2024 - 9:44pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Jokers

Φανταστική εβδομάδα από τον Onyeka Okongwu, ο οποίος θύμισε γιατί τόσος κόσμος τον αναμένει να γίνει ο βασικός σέντερ των Hawks. Στους προηγούμενους αγώνες ο άνθρωπος δεν έχανε σουτ (79% εντός πεδιάς!), ενώ ήταν απόλυτα εύστοχος στις βολές. Αποτέλεσμα να έχει 16 πόντους μέσο όρο σε λιγότερα από 30 λεπτά. Παράλληλα είχε 9 rebounds, 2.7 stocks κάθε βράδυ και όλα αυτά με μηδενικά λάθη. Πλέον με την απουσία του Capela το επόμενο διάστημα, έχει την ευκαιρία να χτίσει πάνω σε αυτές τις εμφανίσεις.

Ο Donte DiVincenzo είναι πιθανότατα ο πιο ευνοημένος παίχτης φαντασιακά την φετινή σεζόν. Όχι μόνο ευνοήθηκε αρκετά από την απομάκρυνση των Quickley και RJ Barrett (και τον ερχομό ενός off ball παίκτη όπως ο Anunoby), αλλά ταυτόχρονα έτυχε και ο τραυματισμός του Randle, με αποτέλεσμα να απογειωθεί το usage του. Αυτός όμως είχε την ικανότητα να το εκμεταλλευτεί κι έτσι έγραψε 26.8/4.8/4 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, τη στιγμή που πετύχαινε 6 (!!!) τρίποντα κάθε βράδυ. Για κερασάκι στην τούρτα, 1.5 κλέψιμο, 0.8 τάπες και λιγότερο από ένα λάθος κάθε βράδυ κι έτσι έχετε έναν τοπ15 παίχτη από το πουθενά.

Απίθανα πράγματα για τον Cam Thomas για μία ακόμη εβδομάδα. Ο νεαρός guard των Nets ήταν φανταστικός και μάλιστα έδωσε νούμερα ακόμη και σε κατηγορίες που δεν ήταν αναμενόμενο. 30/4/3 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, με 54% εντός πεδιάς και 93% στις βολές. Έβαζε λίγο περισσότερα από 3 τρίποντα κάθε βράδυ, ενώ έκανε και 1+ κλεψίματα. Όλα αυτά, με μόλις 2.3 λάθη.

Απίστευτα πράγματα και από τον Brandon Miller, ο οποίος φάνηκε να εκμεταλλεύεται περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του την απουσία του LaMelo Ball. 28 πόντοι και 4.5 rebounds για τον Miller, ο οποίος έβαζε και σχεδόν 4 τρίποντα κάθε βράδυ. Εξαιρετικά ποσοστά με 47% εντός πεδιάς και 85% βολές, εξαιρετικά stocks (2.6) κι ελάχιστα λάθη (1.5) συνέθεσαν μία φανταστική εβδομάδα

Σφηνάκια

Τα 6 κλεψίματα του DeAaron Fox κόντρα στην Indiana

Οι 10/11 βολές του Rudy Gobert με αντίπαλο το Orlando

Τα 16 rebounds του Jeremy Sochan απέναντι στη Νέα Ορλεάνη

Οι 14 assists του Brandin Podziemski κόντρα στο Memphis

Τα 9 τρίποντα του Donte DiVincenzo με αντίπαλο τη Utah

Τα 10/11 εντός πεδιάς του Damien Lillard απέναντι στο Dallas

Τα 3 κλεψίματα και οι 4 τάπες του DeMar DeRozan κόντρα στο Toronto

The Bennets

Ήξερα ότι δεν ήμουν ο καλύτερος άνθρωπος, δεν φανταζόμουν όμως ότι ήμουν τόσο κακός για να ανταμειφθώ με τέτοια εβδομάδα από τον Myles Turner. O Turner ήταν μια κινούμενη απογοήτευση, παρά το γεγονός ότι σκόραρε κάποιους πόντους και μάζεψε μερικά rebounds. Το σημαντικό ήταν ότι έκανε 1 τάπα σε τρεις αναμετρήσεις, έβαλε 2 τρίποντα και είχε 4/9 βολές. Ευχαριστούμε Myles. Ήθελες και All Star, Myles.

Χαρές και πανηγύρια για τους ιδιοκτήτες του Paul Reed στις αρχές της εβδομάδας, έκλαψε κόσμος με την ολοκλήρωσή της. Μπορεί η εβδομάδα να είχε και κάποια θεματάκια τραυματισμών, όμως 5 πόντοι, 5 rebounds και 1 τάπα δεν τα λες και καλό απολογισμό. Ειδικά όταν συνοδεύονται με ένα όχι τόσο φανταστικό 39% εντός πεδιάς.

Δεν θα θυμάται για πολύ καιρό αυτή την εβδομάδα ο Jabari Smith, καθώς η statline του ήταν αγνώριστη, σε σύγκριση με όσα μας έχει συνηθίσει. 8 πόντοι, 4 rebounds, 1 κλέψιμο, 1 τρίποντο ήταν η κατά μέσο όρο συγκομιδή του στην 4δα αγώνων που προηγήθηκε αυτή την εβδομάδα. Το μόνο θετικό της εβδομάδας ήταν ότι τουλάχιστον δεν έκανε λάθη και δεν έχασε τις λίγες βολές που εκτέλεσε.

Συνέχεια στην κατηφόρα των τελευταίων εβδομάδων για τον Buddy Hield, ο οποίος συνεχίζει να είναι πολύ άστοχος. Μόλις 9 πόντοι και 3 rebounds η παραγωγικότητά του, με λιγότερα από 2 εύστοχα τρίποντα σε κάθε παιχνίδι. Απόρροια της κακής του φόρμας είναι και η μείωση του χρόνου συμμετοχής του, που πλέον έπεσε στα 26 λεπτά, παρά την φανερή ανετοιμότητα του Tyrese Haliburton.

Σφηνάκια

Tα 0/4 σουτ του Fred VanVleet κόντρα στους Lakers

Τα 9 λάθη του Luka Doncic με αντίπαλο το Milwaukee

Η 1 / 4 βολές του Evan Turner απέναντι στη Βοστώνη

Τα 2/13 σουτ του Bobby Portis κόντρα στο Denver

Τα 2/13 τρίποντα του Klay Thompson με αντίπαλο την Atlanta

Τα 7 λάθη του Jason Tatum απέναντι στη Νέα Ορλεάνη

Τα 5/18 σουτ του Joel Embiid κόντρα στους Warriors

One Night Stands

Η νύχτα στην Atlanta έμεινε στη μνήμη των περισσοτέρων για την 60ρα του Steph Curry και για το γεγονός πως ακόμη κι αυτή δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει η ομάδα του. Εκτός όμως από αυτό, είχαμε και μία εξαιρετική εμφάνιση ενός παίκτη που παίζει σπάνια με τους Warriors: του Lester Quinones. Ο νεαρός guard αναγκάστηκε να πατήσει παρκέ για 23 λεπτά, εξαιτίας του τραυματισμού του Andrew Wiggins. Και τα πήγε αρκετά καλά, έχοντας 17 πόντους με 6/11 σουτ και 4 τρίποντα, καθώς και 5 rebounds. Όχι κι άσχημα για άπειρο παίκτη.

Η πρώτη πραγματικά μεγάλη εμφάνιση από τις πολλές που αναμέναμε του Precious Achiwua με τους Knicks ήρθε κόντρα στους Pacers, σε ένα διάστημα που η ομάδα του την χρειαζόταν πολύ. Μπορεί να έσπασε τα καλάθια όπως συχνά-πυκνά κάνει (5/16 εντός πεδιάς) και να είχε μόνο 12 πόντους, όμως η προσφορά του ήταν πολύπλευρη. Αρχικά, εξασφάλισε ένα σωρό κατοχές στην ομάδα του (16 rebounds, τα 8 επιθετικά), έπαιξε φανταστική άμυνα (4 κλεψίματα, 2 τάπες) και ήταν θετικός όσο βρέθηκε στο γήπεδο (+7 στο +/-).

Από όλες τις εμφανίσεις της εβδομάδας που δεν περιμέναμε, αυτή που δεν περιμέναμε περισσότερο ήταν σίγουρα του Anthony Black κόντρα στους Mavericks. Η διαχείριση του τραυματισμού του Fultz του έδωσε αρχικά την ευκαιρία να πατήσει παρκέ. Οι επιδόσεις του, του χάρισαν 30 αγωνιστικά λεπτά. Είχε 20 πόντους με 7/9 σουτ (4/4 τρίποντα), 3 rebounds και μία τάπα. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτή την σπανιότατη καλή επιθετική εμφάνιση του Black.

Αυτός που είναι αρκετά παραγωγικός όποτε του δίνεται χρόνος, αλλά δεν του δίνεται συχνά, είναι ο Marcus Sasser. Την προηγούμενη Παρασκευή κόντρα στους Clippers, ο Sasser αγωνίστηκε μόλις 20 λεπτά. Για κάποιο λόγο όμως, έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι, έχοντας 5/6 τρίποντα και 8/10 σουτ συνολικά. Έτσι τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 2 assists, όντας μακράν ο καλύτερος αναπληρωματικός της ομάδας του.

Να πανικοβληθώ;;;!;;!;;!!!;;!;!

Φέτος είναι η πρώτη φορά που στην ίδια χρονιά χρειάζεται να πανικοβληθούμε δύο φορές για τον ίδιο παίχτη. Ο άνθρωπος που θα έχει αυτή τη μεγάλη τιμή είναι φυσικά ο Bradley Beal. Πολλοί θα απορείτε γιατί να μπει σε αυτή τη στήλη, ειδικά μετά το απίστευτο revenge game κόντρα στους Wizards (43 πόντοι, 6 assists, 4 τρίποντα, 7/7 βολές, 2 λάθη). Ακριβώς γιατί αυτό το παιχνίδι μας θύμισε τι πραγματικά μπορεί να κάνει και τι δεν βλέπουμε φέτος από τον ίδιο στα παιχνίδια των Suns.

Το πρώτο φετινό άγχος με τον Beal ήταν πότε τελικά θα επέστρεφε από τον αρχικό τραυματισμό και μετά από την υποτροπή του. Μόλις εν τέλει κατάφερε να αγωνιστεί κανονικά, υπήρξε ένα δεύτερο: αυτό της μεγάλης αστάθειας στην απόδοση. Ο Beal είναι πιθανό το ένα βράδυ να σπάσει τα καλάθια, να είναι άτολμος και με μονοψήφιο αριθμό πόντων και τρία βράδια μετά να πετάει φωτιές και να βάζει 40ρες. Από τη μία είναι μεν λογικό να του λείπει ο ρυθμός, καθώς έχει φέτος μόλις 26 συμμετοχές, από την άλλη η ομάδα του έχει super stars που συγκεντρώνουν τις άμυνες πάνω τους και κάνουν εύκολη τη συνύπαρξη μαζί τους. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η σταθερότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για μια μακρά χρονιά στο fantasy.

Το επόμενο κομμάτι προβληματισμού έχει να κάνει με τα νούμερά του. Είναι λογικό όταν συνυπάρχει με άλλους ball dominant παίχτες, να μειωθεί η επιθετική του παραγωγή και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του (efg%), όπως και συμβαίνει. Θα ήταν όμως επίσης λογικό να αυξηθούν και τα τρίποντα που παράγει, καθώς οι Durant και Booker που έχουν τα κλειδιά στην επίθεση, είναι διαβόητοι midrange shooters. Ε, κάπως πρέπει να υπάρχει spacing στην επίθεση, οπότε γι’ αυτό υποθέταμε ότι φέτος τα τρίποντα θα αυξηθούν. Αντ’ αυτού σουτάρει λιγότερα τρίποντα από ποτέ συνολικά, ευστοχεί σε λιγότερα από ποτέ και έχει σχεδόν career low ποσοστό έξω από τα 7.25. Το περισσότερο inside παιχνίδι από αυτό που αναμέναμε όμως με κάποιο τρόπο δεν έχει καταφέρει να μεταφραστεί σε υψηλό αριθμό βολών κι έτσι σουτάρει τις λιγότερες βολές της τελευταίας 6ετίας. Τέλος, ο μικρότερος επιθετικός φόρτος δεν του έχει χαρίσει περισσότερο ζήλο στην άμυνα. Κοινώς, τα αμυντικά στατιστικά του υπολείπονται ακόμη και αυτά της rookie χρονιάς του. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρά το γεγονός πως αγωνίζεται 33+ λεπτά κατά μέσο όρο. Αυτά μάλιστα έχουν προκύψει από τα minutes restrictions που είχε το πρώτο διάστημα, γιατί τελευταία σπάνια αγωνίζεται για λιγότερα από 36 (πλην φυσικά των blowout games).

Με αυτά και με αυτά, μόνο ικανοποιημένοι δεν πρέπει να αισθάνονται οι ιδιοκτήτες του Beal. Τον περίμεναν τόσο καιρό για να έχουν στατιστικά ενός παίκτη που είναι σταθερά εκτός τοπ100 φέτος. Σε λίγο καιρό το trade deadline στις λίγκες κλείνει, επομένως αυτό το διάστημα είναι ίσως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες πώλησης. Το ενδιαφέρον σίγουρα δεν είναι τεράστιο, όμως η τελευταία εμφάνισή του, ίσως βοηθήσει. Εφόσον δοθεί η ευκαιρία, καλό είναι να αξιοποιηθεί.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Μία πάγια τακτική της συγκεκριμένης στήλης είναι να εκμεταλλευόμαστε τα αφύσικα καλά διαστήματα ενός παίκτης μας και να τα εξαργυρώνουμε με παίκτες που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα. Ο παίκτης με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα βρισκόταν ελεύθερος σχεδόν σε κάθε λίγκα μέσα στη χρονιά, όμως τον τελευταίο μήνα έχει συνεχόμενες υψηλές πτήσεις. Αγαπητές και αγαπητοί, ας καλωσορίσουμε στην παρέα μας τον Jonathan Kuminga.

Όπως προαναφέρθηκε, παρά τις εκπληκτικές εμφανίσεις του στην pre season, η σεζόν άρχισε με τον Jonathan Kuminga στον πάγκο και με περιορισμένα λεπτά. Λίγο όμως η τιμωρία του Draymond Green, λίγο το απίστευτο ντεφορμάρισμα του Andrew Wiggins, λίγο η μέτρια βαθμολογική θέση των Warriors, λίγο οι πειραματισμοί του Steve Kerr, έδωσαν στον Kuminga αυξημένο χρόνο συμμετοχής και συμμετοχές στην αρχική πεντάδα. Και τον τελευταίο μήνα είναι φανταστικός.

Έχει μετατραπεί σε παίχτη 22 πόντων και 6 rebounds με 60% ευστοχία, ενώ σε μικρότερο βαθμό δίνει τρίποντα και κλεψίματα. Το 78% στις βολές δεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν καταστρέφει μία καλή ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα λάθη του (1.9). Τα στατιστικά αυτά τον τοποθετούν άνετα εντός του τοπ50 αυτό τον μήνα και το ζήτημα είναι πόσο θα συνεχιστεί. Αν ο χρόνος συμμετοχής του συνεχίσει να είναι υψηλός, δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Θα συνεχίσει όμως;

Ακριβώς γι’ αυτό η εξαργύρωση δεν θα ήταν κακή ιδέα. Με τα νούμερα που έχει τον τελευταίο μήνα, προφανώς κι έχει ζήτηση. Ένας πιο σίγουρος τοπ70 παίχτης θα ήταν εξαιρετικό αντάλλαγμα, για έναν παίκτη που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του πήραν από τα αζήτητα πριν από 1μησι μήνα και με τις εμφανίσεις του τους ανάγκασε να τον κρατήσουν μέχρι σήμερα.

Thinking Ahead

Δεν ξέρω αν έχετε πάρει πρέφα τι γίνεται στους Nets το τελευταίο διάστημα, αλλά την τελευταία εβδομάδα έχουμε ξανά την ανάσταση του Lonnie Walker. Σκοράρει περίπου 20 πόντους κάθε βράδυ, δίνει τρίποντα, ίσως και κανένα κλέψιμο. Υπάρχει στα ρόστερ λιγότερων από των μισών ομάδων στο fantrax, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι ελεύθερος στη λίγκα σας.

Ο Paul Reed είναι ελεύθερος σε λίγες ακόμη λίγκες. Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά είναι ο αντικαταστάτης του Joel Embiid, φέτος έχει απογοητεύσει οικτρά όλη τη χρονιά. Από την άλλη, μέχρι τώρα ο Mo Bamba κάνει αρκετά καλές εμφανίσεις σαν λύση μικρής διάρκειας για κατηγορίες ψηλών και είναι ελεύθερος στις περισσότερες λίγκες.

Μετά την ανακοίνωση για τον τραυματισμό του Zach LaVine, φαίνεται δεδομένο πως ο Ayo Dosunmu θα είναι ο βασικός αντικαταστάτης του στην βασική 5δα των Bulls. Κάνει φανταστικές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα και το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι είναι ελεύθερος στο 36% των λιγκών στο fantrax. Πράγμα αδιανόητο για παίκτη που παίζει βασικός εδώ και 2 εβδομάδες.

Η γωνιά του Porzingis

Ο τραυματισμός της εβδομάδας είναι φυσικά αυτός του Joel Embiid. Μίνι επέμβαση στον μηνίσκο και fantasy season ending τραυματισμός τόσο απλά και τόσο άδοξα.

Τραυματισμός στο πόδι και για τον Isiah Stewart, με ελάχιστον διάστημα απουσίας τις 10 ημέρες.

Ο Pat Williams ανέπτυξε οίδημα στο αριστερό του πόδι και θα μείνει εκτός για τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Επέμβαση στο δεξί πόδι για τον Zach LaVine και season ending τραυματισμός δυστυχώς.

Τραυματισμός στον προσαγωγό για τον Clint Capela, ο οποίος φαίνεται ότι θα τον αφήσει εκτός αγώνων για τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον.

*Δύο αγώνες για Denver, Minnesota, Portland και Utah αυτή την εβδομάδα. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες στα γνωστά τρία ή τέσσερα παιχνίδια τους