Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VIII, Chapter 11

Posted on Jan 22 2024 - 8:11pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Jokers

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να μην χωνεύω τον Grayson Allen. Αυτή την εβδομάδα προστέθηκε κι ένας αποκλεισμός από τον τελικό λίγκας από την αφεντιά του (και τον πουθενά τον Dort). O Ray Grayson Allen αυτή την εβδομάδα σούταρε με 60% κι έβαζε 5 τρίποντα κάθε βράδυ. Μαζί με 18 πόντους. Μαζί με σχεδόν 5 assists. Μαζί με 1.5+ κλεψίματα. Και χωρίς να κάνει λάθη. Γιατί, γιατί όχι;

Σε μια εβδομάδα βγαλμένη από το 2013, ο Alec Burks κατάφερε να τερματίσει εντός τοπ10, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Cade Cunningham και τον μπόλικο χρόνο συμμετοχής που επιτέλους του έδωσαν. Τα παστέλωνε από παντού, βάζοντας 16 τρίποντα σε τρία παιχνίδια, ενώ είχε 100% στις βολές (σε πολλές προσπάθειες) και 1 κλέψιμο κάθε βράδυ. Το 49% με το οποίο σούταρε εντός πεδιάς του επέτρεψε να σκοράρει 26 πόντους σε κάθε αγώνα, ενώ για όλα αυτά μας ζημίωσε με…. 1 λάθος όλη την εβδομάδα.

Μαγικών συνέχεια αυτή την εβδομάδα, καθώς με κάποιο τρόπο ο Jeremy Sochan έγινε ένας αξιόλογος φαντασιακός παίκτης. Stocks machine με 1.8 κλεψίματα και 1.5 τάπες κάθε βράδυ, που μοιράζει παιχνίδι (4.8 assists), παίρνει rebounds (6.5), έχει καλά ποσοστά (50% εντός πεδιάς, 92% βολές), σκοράρει (15.5 πόντοι) και κάνει λίγα λάθη (μόλις 1.8). Χαρείτε το όσο ακόμη υπάρχει.

Κάθε χρόνο υπάρχουν 2-3 εβδομάδες που ο μεγαλύτερος ρουφιάνος στο ΝΒΑ D’ Angelo Russell θυμίζει έναν εξαιρετικό φαντασιακό παίκτη, πριν κοιμηθεί ξανά στην άκρη του πάγκου. Αυτή η εβδομάδα ήταν μία από αυτές κι έκανε ακρότητες. 24 πόντοι, με 4 τρίποντα και 6 assists κάθε βράδυ. Σούταρε με 55% και 100% στις βολές, έκανε μόνο δύο λάθη, ενώ – αν έχετε το Θεό σας –, μέχρι και stocks έκανε. Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι όμως γιατί εκτός απροόπτου δεν θα ξαναπαίξει μαζί μου φέτος, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να ξεπατωθεί και πάλι.

Σφηνάκια

Τα 13 εύστοχα εντός πεδιάς του Cam Thomas με αντιπάλους τους Lakers

Οι 10/10 βολές του Malcolm Brogdon απέναντι στην Indiana

Οι 9 assists του Yusuf Nurkic κόντρα στη Νέα Ορλεάνη

Τα 14 rebounds του Josh Hart με αντίπαλο το Houston

Οι 4 τάπες του Cody Martin απέναντι στους Sixers

Τα 6/7 τρίποντα του Jrue Holiday κόντρα στους Spurs

Οι 9 assists  του Kyle Anderson με αντίπαλο το Detroit

Τα 9 τρίποντα του Tim Hardaway Jr. απέναντι στους Pelicans

The Bennets

Πολλοί παίκτες κάνουν κακή εβδομάδα, κάθε εβδομάδα. Αυτός όμως που είδαμε από τον Saddiq Bey τις προηγούμενες ημέρες βάζει υποψηφιότητα για χειρότερη εβδομάδα της χρονιάς. Ξεκινώντας χαλαρά, ας δούμε τα θετικά. Στα 33.5 λεπτά που έπαιζε κάθε βράδυ, έκανε μόλις 0.5 λάθη και είχε 87% όταν σούταρε βολές. Κι εδώ τελειώνουν τα θετικά. O Saddiq φίλες και φίλοι, σούταρε 40 φορές αυτή την εβδομάδα. Ευστόχησε τις 8. Δηλαδή στο είκοσιτακατό των περιπτώσεων. Οπότε ίσως καταλαβαίνετε γιατί είχε λιγότερους από 8 πόντους μέσο όρο και μισό τρίποντο κάθε βράδυ. Μαζί με το ιλιγγιώδες νούμερο το 4.5 rebounds και κυριολεκτικά μηδενικά stocks σε τέσσερις αγώνες. Streamer να παίρναμε, πολύ περισσότερα θα έδινε.

Έχουμε πει αρκετές φορές ότι παίκτες όπως ο Jalen Green, οι οποίοι κάνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα, πρέπει να τα κάνουν σε πολύ υψηλό ρυθμό για να μην είναι αρνητικοί. Ε, ο Jalen δεν τα έκανε. Οι μόλις 14.5 πόντοι κάθε βράδυ, με 4.8 rebounds και 3.3 assists δεν είναι νούμερα που καλύπτουν το 38% ευστοχία, το 71% στις βολές, τα 2.8 λάθη, τα σχεδόν μηδενικά τρίποντα και τα ανύπαρκτα stocks. Sorry Jalen.

Εβδομάδα που θα ξεχαστεί γρήγορα ήταν η προηγούμενη για τους ιδιοκτήτες του Aaron Gordon. Ναι μεν τα rebounds (8.7) και τα μπλοκς (1.3) ήταν οκ, όμως μετά υπήρχε το χάος. Λιγότεροι από 10 πόντοι, μηδενικά κλεψίματα και τρίποντα, assists στον μέσο όρο. Εκεί όμως που έγινε ο κακός χαμός, ήταν τα ποσοστά. Το 41% εντός πεδιάς και κυρίως το 44% στις βολές (σε μπόλικες προσπάθειες), από μόνα τους ήταν ικανά να καταστρέψουν εβδομάδες.

Η φετινή σεζόν είναι φανταστική για τον Bogdan Bogdanovic, ωστόσο η προηγούμενη εβδομάδα όχι. Ήταν αρκετά άστοχος (39.5%), με αποτέλεσμα να έχει μόλις 12 πόντους μέσο όρο, με λιγότερα από δύο τρίποντα. Πάρα πολύ χαμηλά και οι assists (<2), τη στιγμή που ήταν κάτω του μέσου όρου και στα αμυντικά στατιστικά. Γενικότερα άνω του μέσου όρου του ήταν μόνο στα λάθη (2).

Σφηνάκια

Οι 11/22 βολές του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Pistons

Τα 0/12 σουτ του Saddiq Bey με αντίπαλο το Cleveland

Οι 0 (μηδέν) assists σε 33 λεπτά του Dejounte Murray απέναντι στους Spurs

Τα 7 λάθη του Julius Randle κόντρα στους Raptors

Το 1 rebounds του Zion Williamson με αντίπαλο το Dallas

Οι 3/9 βολές του RJ Barrett απέναντι στους Knicks

Τα 1/6 σουτ του Rudy Gobert κόντρα στην Oklahoma

Οι 0/5 βολές του Marvin Bagley με αντίπαλο τη Νέα Υόρκη

One Night Stands

Δεύτερη τεράστια εμφάνιση στη σειρά και πρώτη αυτής της εβδομάδας για τον GG Jackson. Όλοι και όλες έχετε καταλάβει ότι το Memphis πλέον θυμίζει νοσοκομείο και δίνει ευκαιρίες σε όλους να κλέψουν την παράσταση. Έτσι τη Δευτέρα ήταν η σειρά του Jackson, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους στη νίκη επί των Warriors. Είχε 5/8 τρίποντα και 6 rebounds, ενώ το προσπάθησε στην άμυνα με 4 stocks συνολικά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν ο MVP του συγκεκριμένου αγώνα.

Τα ύστερα του κόσμου συνέβησαν στο Cleveland την Τετάρτη το βράδυ, καθώς οι – έστω και χωρίς Γιάννη – Bucks άρπαξαν μια ξεγυρισμένη 40ρα από τους Cavaliers. Το πιο αστείο είναι ότι αυτό δεν ήταν καν το μεγαλύτερο αξιοπερίεργο της βραδιάς. Κι αυτό γιατί ο Georges Niang σκέφτηκε να ξεπατωθεί εκείνη την όμορφη βραδιά, βάζοντας τα πάντα. Είχε 33 πόντους με 13/14 σουτ (!!!!) και 5/6 τρίποντα και 5 rebounds, σε μόλις 27 λεπτά συμμετοχής. Το εξαιρετικό είναι ότι σε αυτά τα 27 λεπτά η ομάδα του δεν παρήγαγε περισσότερους πόντους από τους διαλυμένους Bucks.

Η χωρίς Hulibarton Indiana επικράτησε την Πέμπτη των Kings και οι απουσίες ανάγκασαν να εμφανιστεί στο παρκέ ένας παίχτης που δεν το συνηθίζει: ο Jarrace Walker. Σε 20 λεπτά συμμετοχής είχε μια καλή εμφάνιση, με 13 πόντους και 6/13 σουτ, 2 rebounds και 2 assists. Καλό θα είναι να θυμάστε αυτή την εμφάνιση, γιατί πλέον με την έλευση του Siakam η παρουσία του Walker στο παρκέ θα είναι άπιαστο όνειρο.

Αν υπάρχει ένας παίχτης φέτος ο οποίος έχει γελοιοποιήσει τον προπονητή του, αυτός είναι ο Ausar Thompson. Ο Monty Williams έχει καταφέρει να αφήνει στον πάγκο έναν παίκτη που από την rookie του χρονιά είναι υποψήφιος της All Defensive Team. Όμως μερικές φορές είναι καλός και μπροστά, όπως κόντρα στους Bucks. Οι απουσίες των Pistons ανάγκασαν τον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει για 32 λεπτά και αυτός είχε 22 πόντους με 10/15 σουτ, 9 rebounds, 1 τάπα και καλύτερο +/- από κάθε βασικό της ομάδας του.

Να πανικοβληθώ;;;!!;!;!;;;;!;;;

Ο Zach LaVine είναι ένας εξαιρετικός παίκτης fantasy. Επίσης τα τελευταία χρόνια ο Zach LaVine μας έχει αναγκάσει να πανικοβληθούμε ουκ ολίγες φορές. Όχι ότι αυτό δε συνέβη και φέτος, όμως πλέον και στο σημείο που βρισκόμαστε η κατάσταση είναι οριακή. Επομένως πάμε να δούμε τι έχει γίνει και τι γίνεται με τον Zach.

Τον πρώτο μήνα της χρονιάς ο LaVine φαινόταν λιγότερο παραγωγικός από τις προηγούμενες σεζόν του. Λίγο πιο άστοχος, λίγο πιο ράθυμος στο παιχνίδι του, λιγότερο παραγωγικός, εμπλεκόταν λιγότερο συνολικά. Αποτέλεσμα, τα νούμερά του, αν και ακόμη ικανοποιητικά, να είναι στο χαμηλότερο σημείο τους από τότε που μετακόμισε στο Chicago. Σαν να μην έφτανε αυτό, τέλη Νοεμβρίου ήρθε ο τραυματισμός του στο πόδι, ο οποίος του κόστισε 5 εβδομάδες αγωνιστικής δράσης. Μετά την επάνοδο και την προσαρμογή του στις αρχές Ιανουαρίου, έδειξε σιγά σιγά να βρίσκει τα πατήματά του και να συμμετέχει περισσότερο στη δημιουργία της ομάδας του. Ξανά όμως την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη νέο τραυματισμό στον αστράγαλο. Οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν σοβαρή ζημιά, όμως θα χρειαστεί να λείψει ξανά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Το πρόβλημα με τον Zach είναι ότι η ευπάθειά του στους τραυματισμούς είναι τρομερή. Το γεγονός ότι ήταν ένας από τους βασικούς υποψήφιους ονοματοδότες για την Γωνιά με τους Τραυματισμούς που έχουμε παρακάτω (άσχετα αν έχασε στο νήμα από τον Porzingis), λέει πολλά. Κυριολεκτικά δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει, καθώς τραυματίζεται παντού. Επίσης, όταν ακούς για ένα ελάχιστο διάστημα αποθεραπείας, είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτός θα χρειαστεί το maximum. Και όλο αυτό το άγχος χωρίς να υπολογίζουμε τους πεσμένους φετινούς αριθμούς και την πιθανότητα ανταλλαγής του (που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρεί ρόλο alphadog σε ομάδα).

Το panic button έχει πατηθεί για τα καλά, δεν χωράει κουβέντα γι’ αυτό. Στην περίπτωση του LaVine τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν κάποιος στραβός άνθρωπος για κάποιο λόγο προτείνει τοπ60-70 παίκτη, καλό θα είναι να τον παραχωρήσετε και να μην κοιτάξετε πίσω. Γενικά όμως καλό θα ήταν να αναζητήσετε ακόμη και χαμηλότερα ανταλλάγματα, που είναι εκεί όταν τα χρειαζόμαστε.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Παραδοσιακά στο fantasy πέραν της ικανότητας του κάθε παίχτη να “γράφει” νούμερα, είναι σημαντική και μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ομάδα στην οποία αγωνίζεται, ο ρόλος του, πόσο καλός είναι στην πραγματική ζωή κλπ κλπ. Οι ομάδες που tankάρουν ανερυθρίαστα είναι πάντα ευχή και κατάρα: ευχή γιατί προκύπτουν ευκαιρίες για το πουθενά, κατάρα όμως για τους πιο established παίχτες. Μία από αυτές τις ομάδες φέτος είναι το Portland κι ένας από αυτούς τους παίχτες ο Malcolm Brogdon. Μετά από τόσα χρόνια στο πρωτάθλημα έχει καταστεί σαφές ότι ο Brogdon είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος παίχτης τόσο real life, όσο και στο fantasy. Φέτος όμως τα πράγματα δεν του έχουν πάει καθόλου καλά.

Αρχικά, συμπεριλήφθηκε στο trade που έστειλε τον Jrue Holiday στη Βοστώνη και ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή. Το Portland προσπάθησε αμέσως να τον ανταλλάξει, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι έμεινε. Στη συνέχεια τραυματισμοί. Μπόλικοι και συνεχείς. Αφού κατάφερε να αναρρώσει, να μάθει την ομάδα, να βρει ρυθμό και να κάνει μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, οι Blazers θυμήθηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να δώσουν χώρο και χρόνο στους νεαρούς τους. Δώσ’ του πάλι 10λεπτα από τον πάγκο, ακόμη και DNP. Ώσπου αυτή την εβδομάδα ήρθε μια μικρή δικαίωση.

Οι ταυτόχρονοι τραυματισμοί και οι ατυχίες των νεαρών στην περιφέρεια (Sharpe, Simmons, Henderson) ανάγκασαν τον Chaunsey Billaps να τον χρησιμοποιήσει για 30+ λεπτά κάθε βράδυ. Και ο Brogdon το μόνο που χρειάζεται για να παράξει είναι χρόνος συμμετοχής. Έτσι, ήταν φανταστικός με 23 πόντους, 7 assists και εξαιρετικά ποσοστά όλη την εβδομάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα πιτσιρίκια γύρισαν και είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Brogdon να συνεχίσει να έχει τόσο αγωνιστικό χρόνο.

Πλησιάζουμε απελπιστικά στα Play Offs και πολλοί παίχτες παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Η σωστή για την παραχώρησή του είναι καλύτερη από ποτέ. Θυμηθείτε ότι πριν μία εβδομάδα ο Brogdon σουλάτσαρε στην αγορά των ελεύθερων στις περισσότερες λίγκες. Οποιοδήποτε αντάλλαγμα παίχτη με σταθερή θέση σε rotation είναι εξαιρετικό.

 

Thinking Ahead

Μιας που μιλήσαμε παραπάνω για προβληματικές ομάδες, καλησπέρα Washington. Την εβδομάδα που προηγήθηκε ο Daniel Gafford ήταν τραυματίας κι έτσι έκατσε μία απίθανη κέντα στον Marvin Bagley, να βρει θέση βασικού αμέσως μετά το trade του. Οι πρώτοι του δύο αγώνες με τους Wizards ήταν ονειρικοί, όμως επέστρεψε στον πάγκο μόλις ο Gafford επανήλθε. Ο Gafford δεν είναι και κανένα κελεπούρι αγωνιστικά (στον πραγματικό κόσμο), ενώ τραυματίζεται και συχνά. Οι Wizards δεν χάνουν πολλά να δώσουν χρόνο στον Bagley. Είναι ήδη ελεύθερος περίπου στο 30% των λιγκών, ενώ τώρα που μπήκε στον πάγκο το νούμερο αυτό μπορεί να αυξηθεί. Έχετε το νου σας και αν βρείτε την ευκαιρία, κάντε το add.

Το τελευταίο διάστημα για κάποιο περίεργο λόγο ο Wendell Carter κάνει εμφανισάρες στο Orlando. Με αυτές, δεν θα αργήσει να ξαναπάρει τη θέση βασικού που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Goga Bitadge. Υπήρξαν λίγοι απογοητευμένοι που τον πέταξαν και πολλοί που τον κράτησαν, μήπως κάνει καμιά εμφάνιση της προκοπής και τον δώσουν. Δεν θα ήταν κακή ιδέα κάποια χαμηλή πρόταση. Αν τον αποκτήσετε φθηνά, ίσως έχει σοβαρή αξία από εδώ και πέρα.

Η γωνιά του Porzingis

Ο Trae Young δέχτηκε μια γερή αγκωνιά κόντρα στο Cleveland κι έπαθε διάσειση. Κανένας δεν ξέρει πότε θα νιώσει καλύτερα και θα βγει από τα πρωτόκολλα. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσει κάποιους αγώνες αυτή την εβδομάδα.

Ξανά τραυματισμός στο πόδι για τον Zach LaVine. Οι γιατροί λένε πως θα λείψει 1-2 εβδομάδες, οπότε καταλαβαίνετε προς τα πού πάει.

Πρόβλημα στη γάμπα για τον Ivica Zubac, το οποίο είναι και σχετικά σοβαρό. Τουλάχιστον ένας μήνας απουσίας είναι η λυπητερή.

O Isaiah Hartenstein τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον αγώνα με τους Raptors. Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σοβαρό και δίνεται ως day-to-day, μάλλον θα είναι έκπληξη να παίξει κανονικά όλη την εβδομάδα.

*Όλες οι ομάδες δίνουν τα κλασσικά πλέον 3 ή 4 παιχνίδια αυτή την εβδομάδα