Retro Hog: Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν 15 ομάδες

Posted on Jan 3 2015 - 3:00pm by Kosmas Kapsalis

Το καλοκαίρι που μας έρχεται, το ΝΒΑ συμπληρώνει 69 χρόνια ζωής. Ήταν 6 Ιουνίου του 1946 όταν στη Νέα Υόρκη, δημιουργήθηκε μια λίγκα με το όνομα Basketball Association of America (BAA). Τον Αύγουστο του 1949 απορρόφησε την ανταγωνιστική National Basketball League (NBL) κι έτσι από τη σεζόν 1949-1950, το National Basketball Association (ΝΒΑ) υπάρχει με τη γνώριμη μορφή που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Στο προηγούμενο αφιέρωμα της στήλης Retro Hog είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως δημιουργήθηκε το μπάσκετ και τα στάδια που πέρασε μέχρι να δημιουργηθεί το πρωτάθλημα που ονομάζεται ΝΒΑ. Στις μέρες μας, στο πρωτάθλημα ανταγωνίζονται 30 ομάδες, 29 εδρεύουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία στον Καναδά. Στις επτά σχεδόν δεκαετίες ύπαρξής του όμως, έχουν περάσει από τη λίγκα αρκετές ομάδες σε διάφορες πόλεις. Σήμερα θα ασχοληθούμε με 15+2 ομάδες που δημιουργήθηκαν στα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος (κάποιες εκ των ιδρυτικών), αλλά πλέον έχουν διαλυθεί και δεν βρίσκονται με καμία διαφορετική μορφή ή ονομασία σε καμιά λίγκα.

Αφίσα που διαφημίζει το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ

Αφίσα που διαφημίζει το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ

Anderson Packers

Oι Anderson Packers ιδρύθηκαν από τους αδερφούς Ike και John Duffey, οι οποίοι είχαν μια εταιρία συσκευασίας κρέατος. Αυτό είχε σαAnderson_Packers_logoν αποτέλεσμα η ομάδα να είναι γνωστή και σαν Anderson Duffey Packers ή Chief Anderson Meat Packers και είχαν σαν έδρα τους την πόλη Anderson της Ιντιάνα. Αγωνίστηκαν στο NBL από το 1946-1949 και στο ΝΒΑ για μόλις μια χρονιά, τη σεζόν 1949-1950 πριν την απόσυρσή τους για ένα χρόνο στο NPBL και στη συνέχεια την οριστική διάλυση της ομάδας. Κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα στο NBL, το 1949, την τελευταία χρονιά που αγωνίστηκαν εκεί, τη χρονιά δηλαδή πριν την ένωση με το ΒΑΑ.

Baltimore Bullets

The_logo_of_the_original_Baltimore_Bullets_from_the_postwar_eraΟι Baltimore Bullets είναι η μακροβιότερη και πλέον πετυχημένη από τις ομάδες που δεν υπάρχουν πλέον. Με έδρα τη Βαλτιμόρη του Maryland δημιουργήθηκε το 1944 και έπαιξε στο ABL για τρία χρόνια, πριν γίνει μέλος του BAA και από το 1949 του ΝΒΑ, όπου και αγωνίστηκαν συνολικά για 7 χρόνια, από το 1947 ως το 1954, χρονιά που διαλύθηκαν. Είναι η μοναδική από τις ομάδες που δεν υπάρχουν, που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, κάτι που έγινε τη σεζόν 1947-1948 όταν ακόμα το πρωτάθλημα λεγόταν ΒΑΑ.

Chicago Stags

Οι Stags δημιουργήθηκαν στο Σικάγο και αγωνίστηκαν στο ΒΑΑ και αργότερα στο ΝΒΑ τις σεζόν 1946-1950. Τα δύο σημαντικά σημεία τηςChicago_Stags_logo ιστορίας τους είναι η συμμετοχή τους στους πρώτους τελικούς του πρωταθλήματος το 1946, όπου έχασαν από τους Philadelphia Warriors, και το γεγονός ότι το 1950 απέκτησαν μέσω trade τον rookie Bob Cousy. Πριν την έναρξη της χρονιάς όμως οι Stags διαλύθηκαν, με τους παίκτες της ομάδας να απορροφούνται από τις υπόλοιπες ομάδες τις λίγκας, με αποτέλεσμα ο Cousy να καταλήγει στους Celtics.

Cleveland Rebels

Οι Rebels ήταν μία από τις 11 πρώτες ομάδες που αγωνίστηκαν το 1947 στο ΒΑΑ. Αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των playoffs και αποσύρθηκαν από την πρώτη τους κιόλας χρονιά.

Denver Nuggets

The_logo_of_the_original_Denver_NuggetsΚαταρχάς να πούμε ότι αυτοί οι Nuggets δεν έχουν καμιά άμεση σύνδεση, από πλευράς συνέχειας ή μεταλλάξεων, με τους τωρινούς. Σχηματίστηκαν το 1948 και αγωνίστηκαν στο NBL και στη συνέχεια για 2 χρόνια στο ΝΒΑ μέχρι τη διάλυσή τους το 1950, χωρίς να προκριθούν στα playoffs καμία από τις 2 χρονιές. Το 1974, όταν οι Denver Rockets μεταφέρθηκαν από το ΑΒΑ στο ΝΒΑ, έγινε ένας διαγωνισμός για να βρεθεί όνομα, μιας και οι Houston Rockets υπήρχαν ήδη. Έτσι, η ιδέα της επαναφοράς του παλιού ονόματος κέρδισε και οι σημερινοί Denver Nuggets ήταν γεγονός.

Detroit Falcons

Οι Falcons έχουν πορεία ανάλογη με αυτή των Clevelant Rebels, καθώς ενώ ήταν στις πρώτες ομάδες που αγωνίστηκαν την πρώτη χρονιά του ΒΑΑ, διαλύθηκαν μετά τη λήξη της χρονιάς, χωρίς να προκριθούν στα playoffs.

Kautskys49rev

Indianapolis Jets

Άλλη μια ομάδα που δεν μακροημέρευσε. Αγωνίστηκαν στο ΒΑΑ τη σεζόν 1948-1949 κα στη συνέχεια αποσύρθηκαν για χάρη της ομάδας που περιγράφεται ακολούθως. Η ιστορία της ομάδας ξεκινάει το 1931 όταν ένας μανάβης που λεγόταν Frank Kautsky φτιάχνει τους Indianapolis Kautskys που αγωνίστηκαν στο NPBL ως το 1937, που στη συνέχεια μεταπήδησαν στο NBL. Το 1948 συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του ΒΑΑ, αλλάζοντας το όνομα σε Indianapolis Jets, καθώς δεν επιτρεπόταν να υπάρχει στο όνομα των ομάδων εμπορικός χορηγός. Μετά την ένωση και τη δημιουργία του ΝΒΑ, υπήρχε ήδη μια ομάδα από την περιοχή, οι Indianapolis Olympians. Έτσι, οι Jets, αποσύρθηκαν και τερματίστηκε η λειτουργία της ομάδας για να ευνοηθεί μια ομάδα από την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο roster των, ακόμα τότε, Indianapolis Kautskys, αγωνίστηκε ο θρυλικός John Wooden, μπαίνοντας μάλιστα στην καλύτερη ομάδα του NBL το 1938. O Wooden έγινε γνωστός σαν προπονητής του UCLA όπου κατέκτησε 10 κολεγιακά πρωταθλήματα σε 12 χρόνια έχοντας στην ομάδα μεταξύ άλλων παίκτες όπως ο Lew Alcindor (γνωστότερος ως Kareem Abdul-Jabbar) και o Bill Walton.

Indianapolis Olympians

Οι Olympians, όπως ήδη αναφέρθηκε, ήταν από τις πρώτες ομάδες που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ. Ιδρύθηκαν το 1949 και μετά την διάλυση τωνfabulousfive_large Jets, ήταν η ομάδα που εκπροσωπούσε στο πρωτάθλημα την πολιτεία της Ιντιάνα. Αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα για τέσσερις χρονιές κατακτώντας έναν τίτλο περιφέρειας. Η Ιντιάνα θα έμενε χωρίς ομάδα στο ΝΒΑ για 23 χρόνια, μέχρι την συγχώνευση ΑΒΑ-ΝΒΑ και την έλευση των Indiana Pacers. Οι Olympians κατέχουν ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς είναι η νικήτρια ομάδα στον πιο χρονοβόρο αγώνα του επαγγελματικού μπάσκετ στην Αμερική. Στις 6 Ιανουαρίου 1951 κέρδισαν με το “φτωχό” 75-73 τους Rochester Royals, σε έναν αγώνα, όμως, που τελείωσε μετά από 6 παρατάσεις.

Pittsburgh Ironmen

Οι Pittsburgh Ironmen αποτελούν άλλη μια ομάδα της μιας χρονιάς. Δημιουργήθηκαν στο Pittsburgh της Pennsylvania και αγωνίστηκαν στο ΒΑΑ τη σεζόν 1946-1947 τερματίζοντας τελευταίοι σε όλη τη λίγκα με ρεκόρ 15-45. Το ίδιο καλοκαίρι διαλύθηκαν.

Providence Steamrollers

ProvidenceSteamrollersΜια από τις 11 ομάδες που συμμετείχαν στην πρώτη αγωνιστική σεζόν, έχοντας σαν έδρα το Providence, πρωτεύουσα του Rhode Island, οι Steamrollers αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα για 3 χρονιές, όντας μια από τις χειρότερες ομάδες όλων των εποχών. Έχουν περάσει στην ιστορία σαν η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ (για ομάδες που αγωνίστηκαν πάνω από 1 χρόνο), έχοντας συνολικό ρεκόρ 46-122 και είναι υπεύθυνοι για μερικά, κάθε άλλο παρά, κολακευτικά επιτεύγματα. Το 1948 πέτυχαν μόλις 6 νίκες στο πρωτάθλημα, κάτι που φυσικά είναι η χειρότερη επίδοση μιας σεζόν, αλλά “μόλις” το 3ο χειρότερο ποσοστό νικών, μετά τους Bobcats του 2012 και τους 76ers του 1973. Άξιο αναφοράς αποτελεί, επιπλέον, το γεγονός πως ο προπονητής της ομάδας, Nat Hickey, την ίδια χρονιά και δυο μέρες πριν γιορτάσει τα 48α γενέθλιά του, δήλωσε τον εαυτό του σαν παίκτη και αγωνίστηκε σε ένα παιχνίδι, κατέχοντας το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ.

Sheboygan Red Skins

Η ιστορία των Red Skins είναι αρκετά πλούσια και ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν τη δημιουργία του ΝΒΑ. Είναι μιαSheboyganRedskins49 ομάδα που προήλθε από το NBL, αγωνιζόμενη εκεί από το 1938. Με έδρα την πόλη Sheboygan του Wisconsin, θεωρείται μια από τις καλύτερες ομάδες των πρώτων ετών του επαγγελματικού μπάσκετ, μπαίνοντας στην ίδια κατηγορία με τους Original Celtics, New York Rens και Chicago Duffy Florals. Κατέκτησαν το πρωτάθλημα του NBL το 1943, ενώ για τις τρεις επόμενες χρονιές έφταναν, αλλά έχαναν, στον τελικό. Το φθινόπωρο του 1946, έγινε η πρώτη ομάδα από το NBL που διέσχισε την Αμερική για να αντιμετωπίσει μια ομάδα από τη Δυτική Ακτή. Έπαιξαν δυο παιχνίδια, χάνοντας και στα δύο, από τους Los Angeles Red Devils, των οποίων ο καλύτερος παίκτης ήταν ο Jackie Robinson. Ο Robinson, παλιός φοιτητής του UCLA και μέλος των βασικών ομάδων του Πανεπιστημίου σε τέσσερα αθλήματα (basketball, baseball, αμερικάνικο football και στίβο) ήταν πλέον αθλητής του baseball και επέστρεψε μετά την αγωνιστική χρονιά στην California για προπονήσεις, αγωνιζόμενος για τους Red Devils. Λίγους μήνες μετά, το 1947, ο Robinson θα γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός που θα αγωνιστεί στο επίσημο πρωτάθλημα Baseball, το MLB.

redskinsrev

Πίσω στους Red Skins, η επιτυχία τους στα χρόνια του NBL, ήταν αυτή που οδήγησε την ομάδα μαζί με άλλες έξι, να ενωθούν με τις 10 του ΒΑΑ και να σχηματίσουν το ΝΒΑ. Μετά την ένωση και τη διάλυση μιας ομάδας, οι Red Skins διεκδίκησαν τον τίτλο της παλιότερης επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ στη χώρα. Στο νέο πρωτάθλημα αγωνίστηκαν μόλις μια χρονιά. Πέρασαν στα playoffs, όπου παραλίγο να αποκλείσουν τους, μετέπειτα πρωταθλητές της Δύσης, Olympians. Οι Red Skins ήταν η ομάδα με το μικρότερο γήπεδο, αγωνιζόμενη στη μικρότερη αγορά της Αμερικής κι αυτό είχε, δυστυχώς, επίδραση στην πορεία της ομάδας από την αρχή. Αποσύρθηκαν από το ΝΒΑ, αγωνίστηκαν τη μια και μοναδική χρονιά ύπαρξης του NPBL, έχοντας το καλύτερο ρεκόρ, αλλά οι τελικοί δεν έγιναν ποτέ, αφού η λίγκα διαλύθηκε. Η ομάδα αγωνίστηκε για άλλη μια χρονιά σε ανεξάρτητα πρωταθλήματα και το 1952 διαλύθηκε οριστικά.

St. Louis Bombers

The_logo_of_the_St._Louis_Bombers_NBA_teamΓια τέσσερα χρόνια κράτησαν οι Bombers στο ΝΒΑ, όσα ήταν και τα συνολικά χρόνια ζωής της ομάδας. Δημιουργήθηκαν το 1946 στην (γεωγραφικά ανεξάρτητη) πόλη του St. Louis στο Missouri (ανήκει μόνο γεωγραφικά στο Missouri, καθώς είναι μια από τις 41 συνολικά πόλεις των ΗΠΑ που δεν υπάγονται σε καμία επαρχία). Αγωνίστηκαν τρεις σεζόν στο ΒΑΑ και μία στο ΝΒΑ, μετά την ένωση, και διαλύθηκαν το 1950. Και τις τρεις χρονιές της ομάδας στο ΒΑΑ αγωνίστηκαν στα playoffs, κάτι που δεν συνέβη όμως και μετά την ένωση και τη δημιουργία του ΝΒΑ. Σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία των Bombers είναι ο Ed Macauley. O Macauley, στη συνέχεια της καριέρας του, σαν παίκτης των Boston Celtics, αναδείχθηκε MVP στο πρώτο all-star game του ΝΒΑ το 1951.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Toronto Huskies

Οι Huskies αποτελούν ακόμα μια περίπτωση των ομάδων συμμετοχής αποκλειστικά στην πρώτη χρονιά του ΝΒΑ. Η ομάδα σχηματίστηκε το 1964 και κόστισε20121105150512!Torontohuskies περίπου $ 150.000. Την 1η Νοεμβρίου 1946 στο Maple Leaf Gardens του Τορόντο, οι Huskies αντιμετωπίζουν τους New York Knickerbockers στον πρώτο αγώνα στην ιστορία του ΝΒΑ. Τα εισιτήρια κόστιζαν από 75 cents μέχρι 2,5 δολάρια και όποιος θεατής ήταν ψηλότερος από 2,03 μέτρα, που ήταν το ύψος του center των Huskies George Nostrand, έμπαινε δωρεάν. Η ομάδα τερμάτισε τελευταία στην Ανατολική Περιφέρεια, χωρίς φυσικά να προκρίθει στα playoffs και κατόπιν διαλύθηκε. Όταν το 1995 σχηματίστηκε η νέα ομάδα μπάσκετ στον Καναδά, η ονομασία Huskies ήταν από τις αρχικές προτάσεις που καατέθηκαν, με αρκετές ελπίδες επιλογής, μάλιστα, και σημαντική υποστήριξη, ωστόσο απορρίφτηκε σύντομα, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να σχεδιάσουν το logo της ομάδας χωρίς να θυμίζει αυτό των Timberwolves. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής, η γέννηση οι Toronto Raptors. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην πρώτη επαγγελματική ομάδα της πόλης, σχεδίασαν μια εναλλακτική φανέλα την οποία και έχουν χρησιμοποιήσει από το 2009 και μετά σε retro βραδιές.

huskies2

DeRozan, Bosh, Wright και Jack με τη retro φανέλα των Huskies to 2009

Washington Capitols

washingtoncapitolsΟι πρωτευουσιάνοι είναι η δεύτερη μακροβιότερη ομάδα, μετά τους Bullets, μεταξύ των ομάδων που έχουν πια διαλυθεί, μιας κι έπαιξε στο πρωτάθλημα για 5 χρόνια, τα τρία πρώτα στη λίγκα του ΒΑΑ και τα υπόλοιπα σε εκείνη του ΝΒΑ. Τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική διάρκεια της πρώτης χρονιάς του πρωταθλήματος, με ρεκόρ 49-11, με το ποσοστό αυτό (0,817), μσάλιστα, να είναι ακόμα και σήμερα, το 10ο καλύτερο όλων των εποχών. Χρειαστηκε, μάλιστα, να περάσουν δυο δεκαετίες για να το ξεπεράσουν για πρώτη φορά οι Philadelphia Warriors, το 1967. Παρόλα αυτά, το καλύτερο που κατάφεραν στη διαδρομή τους, ήταν να φτάσουν μια φορά ως τους τελικούς, εκείνους του 1949, όταν και έχασαν 4-2 από τους Minneapolis Lakers. Προπονητής των Capitols την περίοδο 1946-1950, ήταν ο μετέπειτα προπονητής, GM και πρόεδρος των Boston Celtics, και θρυλική μορφή του αθλήματος, Red Auerbach. Σημαντικό γεγονός της ιστορίας τους ότι στις 31 Οκτωβρίου 1950, στον αγώνα με τους Rochester Royals, o forward των Capitols Earl Lloyd, γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός παίκτης που αγωνίζεται ποτέ σε αγώνα του ΝΒΑ. Στην τελευταία χρονιά της ομάδας, επιλέγουν στο δεύτερο γύρο του draft τον Bill Sharman, που στη συνπεχεια πήρε τέσσερα πρωταθλήματα σαν παίκτης των Celtics, κι αποτέλεσε, μαζί με τον Bob Cousy, ένα από τα καλύτερα δίδυμα κοντών του ΝΒΑ.

Ο Earl Lloyd με την φανέλα των Capitols

Ο Earl Lloyd με την φανέλα των Capitols

Waterloo Hawks

Τα Γεράκια από το Waterloo της Iowa (που δεν έχουν καμιά σχέση με την σημερινή ομάδα της Ατλάντα), σχηματίστηκαν το 1948 και αγωνίστηκαν στοWaterlooHawks ΝBL, που αποτελούσε το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του ΒΑΑ. Μετά την ένωση και τη δημιουργία του ΝΒΑ, οι Hawks ήταν μεταξύ των ομάδων που αγωνίστηκαν στην πρώτη χρονιά του νέου πρωταθλήματος. Την μοναδική τους χρονιά στο ΝΒΑ, τερμάτισαν προτελευταίοι και το καλοκαίρι αποσύρθηκαν για να συμμετάσχουν στο NPBL. Οι Waterloo Hawks, παραμένουν η μοναδική ομάδα από την πολιτεία της Iowa που συμμετείχε ποτέ σε κάποιο από τα τέσσερα κύρια αθλήματα των ΗΠΑ (Basketball, Football, Baseball, Hockey).

Εκτός των 15 ομάδων που παρουσιάστηκαν πιο πάνω, υπήρχαν κι άλλες δυο, μια από το Buffallo και μια από την Indianapolis που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουν για πρώτη φορά τη σεζόν 1946-1947, και οι δυο όμως διαλύθηκαν πριν την έναρξη της χρονιάς.

Αυτές, λοιπόν, ήταν οι ομάδες των πρώτων χρόνων του ΝΒΑ, που δεν άντεξαν, όμως στο χρόνο, και διαλύθηκαν, άλλες πολύ γρήγορα, άλλες λίγο αργότερα. Κάποιες υπήρξαν επιτυχημένες, άλλες όχι και τόσο. Όλες όμως, έχουν την δική τους σελίδα στην ιστορία, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΝΒΑ. Στο επόμενο κομμάτι του αφιερώματος θα δούμε τις ομάδες που αγωνίζονται μέχρι και τις μέρες μας στο πρωτάθλημα, αλλά για να καταλήξουν στην πόλη που ξέρουμε, έχουν περάσει από δύο, ή, σε καποιες περιπτώσεις, και από περισσότερα μέρη.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.