Υψώνοντας τοίχο για το 2016

Posted on Feb 6 2015 - 10:54am by Gus Chr

Οι Wizards χτίζουν για το μέλλον. Μέχρι να φτάσουν στο ρετιρέ, που είναι ο στόχος τους, απλά τους απολαμβάνουμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Μετά από πολλά χρόνια, φέτος έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική Ανατολική περιφέρεια στα υψηλά στρώματά της. Η Atlanta έχει σπάσει όλα τα κοντέρ και μετράει ρεκόρ 41-9. Οι Raptors είναι δεύτεροι με 33-17. Μετά οι “Μάγοι” της πρωτεύουσας με 31-19, Cleveland και Bulls από 30-20 έκαστος και Milwaukee με 27-22. Μετά αρχίζουν τα αρνητικά ρεκόρ, που ωστόσο έχουν την δική τους ομορφιά, καθώς Charlotte, Miami, Brooklyn και Detroit δίνουν τη δική τους μάχη για τις δύο τελευταίες θέσεις στα playoffs από την Ανατολή.

Ναι, η Atlanta είναι εντυπωσιακή, ναι, το Toronto συνεχίζει από πέρυσι την πορεία του, στην Washington όμως φαίνεται να χτίζεται κάτι το εντυπωσιακό. Και λέω ότι “χτίζεται” γιατί τα βασικά εργαλεία της ομάδας, έχουν ακόμα αρκετά χρόνια συμβόλαιο και εκτιμώ πως ουδείς από το front office δεν θα επιχειρήσει κάποια τρέλα σε πιθανή πρόταση ενός trade.

Αναζητώντας τόσο το σετ όσο και το fast break παιχνίδι

Πριν φτάσουμε στα μελλούμενα και διατυπωθούν εκτιμήσεις, να βάλουμε κάτω τα τωρινά αγωνιστικά δεδομένα. Οι Wizards είναι από τις ομάδες που τους αρέσει και να τρέχουν, χωρίς όμως να υστερούν στο σετ παιχνίδι. Αυτό φαίνεται και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που κράτησαν χαμηλά το σκορ (29 Νοεμβρίου κόντρα στους Pelicans όταν κέρδισαν 83-80), αλλά και περιπτώσεις που ρίχνουν 100άρες στους Clippers ενώ παράλληλα τους κρατούν κάτω από τους 100 πόντους (12 Δεκεμβρίου, 104-96). Φυσικά υπάρχουν και οι πολύ κακές βραδιές, όπως αυτή της 30ης Δεκεμβρίου όταν ηττήθηκαν 114-87 από τους Mavericks, αλλά άπαντες έχουν δικαίωμα σε αυτές.

John Wall behind the back vs Derrick RoseΠου οφείλεται αυτή η καλή “διπροσωπία” της ομάδας; Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στον, αυτήν την στιγμή, καλύτερο point guard στην ανατολική περιφέρεια, τον John Wall. Μιλάμε για τον πρώτο σε assists στην λίγκα (10,2 ανά παιχνίδι), ενώ παράλληλα αποτελεί και τον πιο παραγωγικό παίχτη στην ομάδα του στην επίθεση με 17,5 πόντους. Μέσα σε όλα αυτά, δεν θα πρέπει να περάσει στα “ψιλά” ότι πρόκειται για τον πέμπτο “κλέφτη” του ΝΒΑ, με σχεδόν 2 κλεψίματα μ.ο. (1,96 για την ακρίβεια). Κοινώς, είναι ένα πολυεργαλείο.

Στα πλαίσια του fast break, ο Wall έχει δίπλα του, ως άξιο συμπαραστάτη, τον Bradley Beal, και κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, είναι το πλέον ανερχόμενο δίδυμο στην backcourt. Ο Paul Pierce διανύει μια τρόπον τινά δεύτερη εφηβεία, ενώ Marcin Gortat και Nene ξέρουν πολύ καλά τα μυστικά της ρακέτας. Η frontline της Washington προσφέρει συνδυαστικά 22 πόντους σε κάθε παιχνίδι, ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να μετρηθεί σε νούμερα είναι η φυσική τους παρουσία, ειδικά του Πολωνού, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στο παρακάτω βίντεο.

Δεν είναι μόνο οι 11 πόντοι και τα 9 rebounds που μάζεψε κόντρα στους Bulls, αλλά η εν γένει αγωνιστική συμπεριφορά του. Το πως στήνει τα picks, το πως επιδίδεται στα box outs, το πως δημιουργεί την αμφιβολία στον επιτιθέμενο στο να πραγματοποιήσει κάποιο drive. Φυσικά ούτε το physical presence του Nene είναι αμελητέο, όμως με τους πολλούς τραυματισμούς των τελευταίων ετών, ο Βραζιλιάνος είναι λίγο πιο προσεκτικός στην βρώμικη δουλειά.

Το πρόβλημα της second unit και το salary cap

Το βασικό πρόβλημα των Wizards είναι ο πάγκος. Για να μπορεί μια ομάδα να αξιώσει διεκδικητικές βλέψεις σε ένα δαχτυλίδι, πρέπει να έχει στον ρόστερ της έναν παίχτη που θα έρχεται από τον πάγκο και θα βρίσκεται στα όρια του double double (o περσινός Taj Gibson δηλαδή). Οι Kris Humphries (o οποίος μετά από αυτό θυμήθηκε κάπως το πως παίζεται το άθλημα) και Rasual Butler σίγουρα δεν είναι οι περιπτώσεις που θα έρθουν από τον πάγκο για να δώσουν λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον Kevin Seraphin.

Ο Otto Porter έχει τις εκλάμψεις του (και ο προπονητής τους Randy Wittman δείχνει να τον υπολογίζει στο μακροπρόθεσμο project του) ενώ ο Andre Miller δίνει μεν ποιοτικά λεπτά, αλλά είναι μόνο 12. Μήπως όμως αυτό το προβληματικό second unit είναι μέρος του σχεδίου των πρωτευουσιάνων; Μήπως τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς αδειάσματος του salary cap;

Ο Wall έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019. Ο Beal μέχρι το ’16, αλλά θεωρώ άκρως απίθανο να μην του δοθεί η qualifying προσφορά των 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την σεζόν ’16-’17, αν στο μεταξύ δεν του προσφερθεί max συμβόλαιο. Μαζί με τον Wall, ο Gortat έχει επίσης συμβόλαιο μέχρι το ’19. Ο Νene θα μείνει και την επόμενη σεζόν στους Wizards, εκτιμώ όμως πως θα είναι η τελευταία του στην πρωτεύουσα μιας και η Washington θέλει να αδειάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο cap της, καθώς ο βετεράνος Center αμείβεται με 13 εκατομμύρια τον χρόνο.

Με το βλέμμα στο 2016

Τι γίνεται λοιπόν το 2016; Μένει ελεύθερος ο Kevin Durant και δεν είναι μυστικό πως το front office των Wizards επιθυμεί διακαώς την δημιουργία της τριπλέτας Wall-Durant-Beal, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί προϊόν μπασκετικής ονείρωξης. Ο Durant είναι γεννημένος εκεί και δεν κρύβει την χαρά του όποτε επιστρέφει εκεί για να αγωνιστεί. Ποια είναι η οπτική του, όμως, στο να αγωνιστεί μόνιμα στο Verizon Center; Όπως φαίνεται από τις προ τριών ημερών δηλώσεις του στην Washington Post, δεν το έχει σκεφτεί. Τα ακριβή του λόγια ήταν:

“Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Αγαπώ την Oklahoma, αλλά μου αρέσει να επισκέπτομαι την Washington”.

Μέσα στις δηλώσεις του αναφέρει πως αγαπά την Oklahoma (και ό,τι άλλο κλισέ μπορεί να υπάρξει γύρω από αυτά τα λόγια). Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να είναι απλώς τυπικά. Αγωνίζεται σε άλλο franchise, δεν θέλει να δημιουργήσει κάποιο θέμα. Όπου υπάρχει καπνός, όμως, υπάρχει και φωτιά.

Kevin Durant - Wizards

Η εικόνα που θέλουν να δουν όλοι οι πρωτευουσιάνοι, το καλοκαίρι του ’16.

Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά των Thunder κρίνεται τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Ανταλλάσσουν τον Harden, παίρνουν τον Martin, δίνουν τον Martin, δεν διώχνουν με κάποιον τρόπο τον Perkins, γίνεται ένα trade ενοχικού τύπου (Waiters) και όλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια. Από την άλλη, οι Wizards δείχνουν πως έχουν ένα πρόγραμμα.

Έχουν ήδη δώσει το max συμβόλαιο σε Wall, ένα πλουσιοπάροχο $60 εκατομμυρίων για 5 χρόνια στον Gortat, ενώ θεωρητικά θα ακολουθήσει και ο Beal. Αν τελικά ο Durant καταλήξει στην Washington, τότε οι Wittman και Grunfeld (general manager των Wizards) θα έχουν αποκτήσει σαφώς έναν εκ των κορυφαίων της λίγκας (αν όχι τον κορυφαίο), όμως θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο πως θα πλαισιώσουν την ομάδα από εκεί και πέρα.

ΥΓ: Πιθανό ζευγάρωμα Bulls – Wizards τον πρώτο γύρο των play offs θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.