Milwaukee Bucks: Ένα Συναρπαστικό Project σε Εξέλιξη

Posted on Aug 24 2015 - 2:26pm by Kosmas Kapsalis

Η ομάδα των Bucks έχει μπει στην μπασκετική καθημερινότητα της χώρας μας λόγω Giannis, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν ακούσει για το πλάνο της ομάδας να στηριχτεί σε νεαρούς παίχτες στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ανταγωνιστικού συνόλου. Αν και δεν είναι η μόνη ομάδα που ακολουθεί το συγκεκριμένο πλάνο, το Milwaukee έχει ήδη καταφέρει να δείξει απτά αποτελέσματα, καθώς και να ξεχωρίζει ως προς τις ομάδες της επόμενης μέρας του ΝΒΑ. Τί είναι όμως αυτό που εξιτάρει τους πάντες; Πώς έφτασε ο οργανισμός σε αυτό το σημείο; Τί θα γίνει αν και όταν η ομάδα αυτή καταφέρει να πιάσει το maximum των δυνατοτήτων της;

Ο Αλέξανδρος Γκρέκος, ιδρυτής του γκρουπ Milwaukee Bucks Greece στο facebook, είναι φίλος του Ball Hogger Κοσμά Kaψάλη και σήμερα παρέα αναλύουν αυτό το ενδιαφέρον project που εξελίσσεται στο Milwaukee.

Ιστορία

Το Milwaukee είναι μια μικρή αγορά για το NBA με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσελκύσει μεγάλους παίχτες (μέχρι το πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον) και οι εξαιρέσεις όλα αυτά τα χρόνια να είναι λίγες. Sidney Moncrief, Bob Lanier, Glenn “Big Dog” Robinson, Ray Allen, Sam Cassell, Michael Redd, Terry Cummings, Vin Baker, Jon McGlocklin και Toni Kukoč είναι μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα που έχουν περάσει από το Wisconsin. Σίγουρα σημαντικοί παίκτες, αλλά απλωμένοι σε πολλά χρόνια και χωρίς να καταφέρουν κάτι μεγάλο για το σύλλογο. Οι πολύ επιτυχημένες χρονιές της ομάδας ήταν παραδόξως οι αρχικές του συλλόγου, αντίθετα με το τί θα περίμενε κανείς, καθώς οι Bucks δεν χρειάστηκαν πολύ να προσπαθήσουν για να βρουν τα πατήματά τους στο πρωτάθλημα. Ο λόγος βέβαια ήταν η συνύπαρξη δύο εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ: του Οscar Robertson (έστω και στη δύση της σπουδαίας καριέρας του) και του Kareem Abdul-Jabbar, που ακόμα τότε άκουγε στο όνομα Lew Alcindor. Στην πρώτη κιόλας χρονιά της κοινής τους παρουσίας στην ομάδα, και τρίτη στην ιστορία του franchise, το 1971, έφτασαν ως τους τελικούς, κατακτώντας το πρωτάθλημα, σκουπίζοντας μάλιστα με 4-0 τους Bullets. Είναι μάλιστα η ομάδα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα πιο γρήγορα από την ίδρυσή της από κάθε άλλη, με την εξαίρεση, φυσικά, των αρχικών ομάδων του ΝΒΑ. Οι επόμενες επιτυχίες της ομάδας, συναντιόνται κυρίως στη δεκαετία του ’80. Μετέπειτα, το 2001 έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής χάνοντας 4-3 από τους Sixers, αλλά έκτοτε έχουν καταφέρει να προκριθούν μόλις έξι φορές στα playoffs, της σεζόν 2014-15 που τελείωσε συμπεριλαμβανομένης, χωρίς όμως σε καμία από αυτές να καταφέρουν να περάσουν από τον πρώτο γύρο.

Πρόσφατη ιστορία

Το 1985, η ομάδα αγοράστηκε έναντι $ 18 εκατομμυρίων από τον Herb Kohl, επιχειρηματία από το Milwaukee, και από το 1989 έως το 2013, Αμερικανό Γερουσιαστή. Ο Kohl αγόρασε τους Bucks με σκοπό η ομάδα να μην φύγει από το Wisconsin και ήταν αρκετά δραστήριος, τόσο σαν επαγγελματίας, όσο και σαν πολιτικός, με έντονη μάλιστα φιλανθρωπική δράση, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η θητεία του στους Bucks δεν ήταν εκείνη που ονειρεύονταν οι κάτοικοι. Ο Kohl δεν είχε τρομερές φιλοδοξίες για την ομάδα και σαν μοναδικό ταβάνι της κάθε χρονιάς ήταν η είσοδος στα playoffs και τίποτα άλλο. Κάθε επόμενο καλοκαίρι ξανά από την αρχή.

Η σεζόν 2012-13 βρίσκει την ομάδα των Bucks να ξεκινά με τον Scott Skiles σαν προπονητή, αλλά στα μέσα της σεζόν να αναλαμβάνει ο Jim Boylan. Η ομάδα διαθέτει αξιόλογο υλικό με παίχτες όπως ο Brandon Jennings, ο Monta Ellis, o Ersan Ilyasova, o Mike Dunleavy και ο Larry Sanders. Τον Φεβρουάριο αποκτούν μέσω trade τον J.J. Reddick, δίνοντας στους Orlando Magic τον Tobias Harris που είχαν επιλέξει στο draft ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Harris στους Magic παίζει 36 mpg (έναντι 11 που αγωνιζόταν στα Ελάφια) και οι μέσοι όροι του από 4,9/2/0,5 εκτινάσονται στους 17,3/8,5/2,1. Ο Reddick με 12 ppg βοηθάει τους Bucks να μπούνε στα playoffs, αλλά απέναντι στους Heat των LeBron, Wade και Bosh το σκούπισμα (4-0) ήταν μάλλον αναμενόμενο, παρά τις αρχικές δηλώσεις του Jennings για νίκη των Bucks σε 6 παιχνίδια. Κάτι έπρεπε συνεπώς να γίνει, κάτι να αλλάξει, ώστε η ομάδα να γίνει ανταγωνιστική και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής του NBA.

Την επόμενη σεζόν προπονητής ανέλαβε ο Larry Drew με σκοπό την ολική ανανέωση, ξεκινώντας μάλιστα από τα πρώτα βιολιά της ομάδας. Ο Ellis, μετά από μόλις δυο χρόνια στην ομάδα, έφυγε για τους Mavericks και ο Reddick, που έμεινε μόλις για περίπου ένα εξάμηνο, μέσω sign and trade πήγε στο Los Angeles. Στο trade του Brandon Jennings, τουλάχιστον, είχαν και κάποιο κέρδος, μιας και από το Detroit ήρθαν οι Brandon Knight και Khris Middleton. Όλο το ρόστερ αλλάζει, πλην των Ilyasova, Sanders, Henson και Udoh. Τον Ιούλιο στο draft, ο κομισάριος David Stern, παλεύει να προφέρει το όνομα και την ομάδα του παίκτη που επέλεξαν οι Bucks στο #15. Ο 18χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο, από τον Φιλαθλητικό, και χωρίς καμιά απολύτως επαγγελματική εμπειρία, δεν ήταν το φανταχτερό όνομα που περίμεναν οι οπαδοί της ομάδας. Το tanking ήταν πια αναπόφευκτο και πανηγυρικό, με την ομάδα να τερματίζει στο 15-67 για το χειρότερο ρεκόρ του ΝΒΑ και τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας της. Οι βάσεις όμως είχαν ήδη μπει με τον Γιάννη, τον Middleton, τον Knight και τον Henson να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Δεν ήταν μάλιστα λίγα τα sites που ανέφεραν ότι αν το draft του 2013 γινόταν ξανά, οι Αντετοκούνμπο, Oladipo και Carter-Williams θα κατέληγαν στις 3 πρώτες θέσεις.

#Own_the_Future

Το χειρότερο ρεκόρ του ΝΒΑ, τους έδινε τουλάχιστον τις μεγαλύτερες πιθανότητες για το 1ο pick στο πολυδιαφημισμένο draft του 2014, με τη λοτταρία να δίνει τελικά το 2ο. Εκεί, επιλέχθηκε ο  freshman του Duke, Jabari Parker, ίσως ο πιο ταλαντούχος παίχτης του draft, ένας forward με όλες τις προοπτικές να γίνει All-Star.

Αλλαγή σκυτάλης

Ο Kohl είχε διερευνήσει την αγορά μερικές φορές προκειμένου να πουλήσει την ομάδα. Αρκετά κοντά έφτασε το 2003 όταν ο ενδιαφερόμενος ήταν ο Michael Jordan, τελικά όμως ο Kohl έκανε πίσω, για να μη φύγει η ομάδα από το Milwaukee. Οι πιέσεις όμως ήταν μεγάλες κι από το ίδιο το ΝΒΑ, μιας και οι Bucks αγωνίζονταν στο μικρότερο γήπεδο του ΝΒΑ, σε μια από τις μικρότερες αγορές της Αμερικής και οι πιέσεις για αγορά και μετακίνηση της ομάδας ήταν πολλές. Τελικά, στις 16 Απριλίου 2014, ο Herb Kohl ήρθε σε συμφωνία με δύο δισεκατομυριούχους Νεοϋορκέζους επιχειρηματίες, τους Wesley Edens και Marc Lasry, και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, καθώς και η διοίκηση, περιήλθε σε εκείνους έναντι $ 550 εκατομμυρίων. H συμφωνία περιλάμβανε όμως και ρητά τη δημιουργία νέου γηπέδου μέχρι το 2017, διαφορετικά η ομάδα θα αγοραζόταν από την ίδια τη λίγκα του ΝΒΑ, στο ίδιο τίμημα αγοράς και θα πήγαινε είτε στο Seattle, είτε στο Las Vegas. Τελικά και σε αυτό το κομμάτι οι υπογραφές πέσανε και η Milwaukee Bucks Arena, χωρητικότητας 17.000 θέσεων, είναι προγραμματισμένη να υποδεχτεί τα Ελάφια για την σεζόν 2017-2018.

Εποχή Jason Kidd

Ο Jason Kidd ήταν ένας πολύ μεγάλος παίχτης και τώρα έπρεπε να αποδείξει ότι είναι ικανός και για προπονητής. Στην πρώτη του προπονητική δουλειά, στους Nets, ανέλαβε μια ομάδα γεμάτη παππούδια All-Stars (έστω και πρώην) και άφησε θετικές εντυπώσεις. Αλλά, όπως αποδείχθηκε οι φιλοδοξίες τους ήταν αρκετά μεγαλύτερες. Ζήτησε να διοικήσει (ουσιαστικά) εν λευκώ τους Nets, κάτι τέτοιο δεν του επετράπη και λόγω της καλής του σχέσης με τους νέους ιδιοκτήτες των Bucks, επέλεξε να δουλέψει σε μια νεανική ομάδα με την προοπτική να την φτάσει στην κορυφή. Στους Bucks η φιλοσοφία του ταίριαξε αμέσως. Οι νίκες ήταν περισσότερες από ό,τι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος και ήδη από το Δεκέμβριο είχαν ξεπεράσει τις 15 νίκες της προηγούμενης σαιζόν.

Δεν ήταν όλα ρόδινα

Ενώ όμως πράγματα έμοιαζαν ιδανικά προέκυψαν σημαντικά προβλήματα που λίγο έλειψε να τρενάρουν την θετική πορεία της ομάδας. O Jabari Parker πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 25 παιχνίδια στην rookie του χρονιά, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Larry Sanders σταμάτησε να αγωνίζεται για “προσωπικούς λόγους”, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, αλλά μετά και την τιμωρία του για χρήση μαριχουάνας αποχώρησε οριστικά από την ομάδα. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα έχασε δύο βασικούς της παίχτες, αλλά κατάφερε να σταθεί όρθια. Με τους  Αντετοκούνμπο, Middleton να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, και τον Pachulia να γίνεται ο βασικός center, συνέχισε να νικάει και έγινε η πρώτη ομάδα στο NBA που διπλασίασε τις νίκες της σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν πριν το All-Star Break.

Το τριπλό trade

Ενώ η ομάδα, κόντρα στα προγνωστικά, βρισκόταν σε τροχιά playoffs προχώρησε σε ένα trade με τρεις ομάδες εμπλεκόμενες. Μέσα στον πανικό της trade deadline, παραχώρησε τον βασικό της point guard, Brandon Knight, στους Suns με αντάλλαγμα τον rookie της χρονιάς 2014, επίσης point guard, Michael Carter-Williams από τους Sixers και τους Tyler Ennis (PG), Miles Plumlee (C) από τους Suns. Ενώ στην αρχή φάνηκε σαν κίνηση υψηλού ρίσκου, στην πραγματικότητα ήταν μια εξαιρετική κίνηση από τον Jason Kidd. O Carter-Williams είναι ένα ψηλό PG, που παίζει εξαιρετική άμυνα και ταιριάζει περισσότερο στα θέλω του προπονητή. Ο Knight το καλοκαίρι θα έμενε ελεύθερος, θα ζητούσε συμβόλαιο κοντά στο maximum1)υπέγραψε στους Suns για $ 70 εκατ. για 5 χρόνια και η ομάδα θα κινδύνευε να τον χάσει. Ταυτόχρονα προσέθεσε και δύο ρολίστες που ενίσχυσαν σημαντικά τον πάγκο.

Εκτός αυτού, ο MCW ανταποκρίνεται πλήρως στο ξεκάθαρο μοτίβο που έχει ο Jason Kidd για την ομάδα. Νεαρούς, αθλητικούς παίκτες, με τεράστιο άνοιγμα χεριών, να πιέζουν τον αντίπαλο κάθε θέσης, σε κάθε πιθανό σημείο του γηπέδου. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι Γιάννης, Jabari, Henson, Middleton (και πλέον Vasquez και Monroe) μπορούν να αγωνιστούν με την ίδια ευκολία σε περισσότερες από μία θέσεις μέσα στο παρκέ, μόνο χαρά μπορεί να προκαλεί στον Kidd και πονοκέφαλο στους συναδέλφους του.

wingspan

Playoffs

Τελικά η ομάδα με ρεκόρ 41-41 κατέκτησε την 6η θέση στην Ανατολή και τα playoffs ήταν γεγονός. Με αντίπαλο τους Bulls μοναδικός στόχος ήταν η συλλογή εμπειριών. Παρότι πολλοί μιλούσαν για σκούπα, λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας, η ομάδα πήρε δύο παιχνίδια (το ένα μάλιστα μέσα στο Σικάγο) πριν υποκύψει φυσιολογικά με 4-2. Η χρονιά φυσικά ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.

Preseason 2015-16

Ήρθαν: Greg Monroe, Chris Copeland, Greivis Vasquez, Rashad Vaughn (rookie, #17).

Έφυγαν: Ersan Ilyasova, Jared Dudley, Zaza Pachulia.

Η σημαντικότερη κίνηση είναι η απόκτηση του Greg Monroe ενός ψηλού που έλειπε από την ομάδα και με τα επιθετικά του χαρίσματα θα κάνει τη διαφορά. Η προσθήκη των Vasquez και του rookie Vaughn θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στα guards, ενώ ο Copeland θα ενισχύσει τα forwards ερχόμενος από τον πάγκο. Όλες οι κινήσεις ήταν προσεγμένες και σε συνδυασμό με την ανανέωση του Middleton έναντι $ 70 εκατομμυρίων για 5 χρόνια, όλα συνηγορούν πως στιγμές σαν αυτή δεν θα αργήσουν να επαναληφθούν:

Με την ομάδα σαφέστατα ενισχυμένη και πιο έμπειρη σε σχέση με πέρυσι, τον Jabari Parker (ελπίζουμε) υγιή, το ρόστερ γεμάτο ταλέντο, η ομάδα των Bucks ήδη θεωρείται ek tvn φαβορί για την τετράδα στην Ανατολή και την είσοδο για 1η φορά μετά από 15 χρόνια στον 2ο γύρο των playoffs. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα βέβαια του Jason Kidd και του GM της ομάδας, John Hammond, αποτελεί το πως αντιμετωπίζεται πλέον ο σύλλογος και αντικατοπτρίζεται πλήρως στην απόκτηση του Greg Monroe. Ένας από τους καλύτερους free agents του καλοκαιριού, για τον οποίο είχαν ενδιαφερθεί αρκετές ομάδες, και μέχρι ένα σημείο οι Knicks φάνταζαν ο σχεδόν σίγουρος επόμενος προορισμός του. Κι αν η απόρριψη του LaMarcus Aldridge στους Lakers για τους Spurs των Duncan και Popovich ήταν λογική, δεν θα μπορούσε κανείς να πει το ίδιο στην περίπτωση του Monroe. Δεν είναι πολλά τα χρόνια που πέρασαν από τότε που θα ήταν τελείως αδιανόητο ένας πολυδιαφημισμένος free agent να γυρίσει την πλάτη στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες για να παίξει στο Wisconsin. Πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Και σε αυτά αν λάβουμε υπόψιν την έλλειψη πλάνου των Knicks εδώ και χρόνια, δεν είναι και κάτι που πρέπει να μας ξαφνιάζει και τόσο.

Ποιο είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας έχοντας στην πεντάδα Carter-Williams, Middleton, Γιάννη, Parker, Monroe; Κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά. Αλλά αν αυτός ο κορμός καταφέρει να παραμείνει μαζί, είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα. Ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερα από ότι κι ο τελευταίος φίλαθλος της ομάδας θα τολμούσε μέχρι πρόσφατα να ονειρευτεί. Το μέλλον του ΝΒΑ περνάει αναμφισβήτητα πια από το Milwaukee.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 υπέγραψε στους Suns για $ 70 εκατ. για 5 χρόνια

4 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Mr.White August 25, 2015 at 17:09 -

    Απο οτι γνωριζω ο Ναιτ δεν υπεγραψε συμβολαιο με τους Σανς για 4 χρονια με 46 εκατ. $ αλλα για 5 χρονια και με 70 εκατ.$, δηλαδη το ιδιο συμβολαιο που εδωσαν οι Μπακς στον Μιντλετον.

    • Billy Hoyle August 25, 2015 at 17:22 -

      Σωστός ο παίχτης.

      • Mr.White August 25, 2015 at 18:30 -

        O κακομοιρης ο Μπραντον…Καλα που τον ξεφορτωθηκαν οι Μπακς…Νομιζω οτι καπου θα χαθει εκει στην δυση με τοσους καλους γκαρντ…

    • Billy Hoyle August 25, 2015 at 17:29 -

      Aντί συγγνώμης, ένα video: