Eurobasket 2015: Semi – Finals Preview – Day 2

Posted on Sep 18 2015 - 9:03pm by The Ball Hog

Σερβία και Ιταλία1)εχμ… Gus ξεκόλλα, ΔΕΝ πέρασε η Ιταλία Λιθουανία διεκδικούν την πρόκρισή τους στον τελικό, όπου τους περιμένει ήδη η Ισπανία. Πάμε να δούμε τί περιμένουμε από το αποψινό ματς.

Σερβία – Λιθουανία

Δεύτερος σερί ημιτελικός για τους Λιθουανούς σε επίπεδο Eurobasket και τρίτος συνεχόμενος, αν συνυπολογίσουμε και το περσινό Παγκόσμιο. Ειρήσθω εν παρόδω, την Ιταλία είχαν αποκλείσει και το ’13 στους προημιτελικούς, κάτι που μόνο ως καλός οιωνός μπορεί να χαρακτηριστεί, ενώ στον ημιτελικό είχαν αντιμετωπίσει τα πρώην… αδέρφια των αποψινών αντιπάλων τους: τους Κροάτες. Σε κάθε περίπτωση, ο ημιτελικός μεταξύ των δύο ομάδων έχει αρκετά σημεία για να παρατηρήσουμε, όχι απαραίτητα αγωνιστικά.

Για παράδειγμα, πέρα από την ομαδική και εθνική διάκριση2)οι Orlovi έχουν να πατήσουν βάθρο σε Eurobasket από το 2009 ο coach Djordjevic θέλει να πάει στον τελικό ώστε να διεκδικήσει να γίνει μόλις ο δεύτερος άνθρωπος που έχει κατακτήσει Eurobasket τόσο ως παίχτης, όσο και ως προπονητής. Ο μοναδικός ποιος είναι; Ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Σε σχέση με το 2013, οι Σέρβοι είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση, κυρίως όσον αφορά το ρόστερ. Από την άλλη, και ο Kazlauskas θέλει αυτό το ματς (και) για προσωπικούς λόγους, καθώς αν πάρει την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής, θα είναι πρώτος head coach που οδηγεί την εθνική ομάδα της Λιθουανίας σε back2back τελικούς Eurobasket.

Τι έχει αλλάξει από το 2013

Πολλά. Στην πραγματικότητα πάρα πολλά. Σε σχέση με το τουρνουά της Σλοβενίας, οι Σέρβοι έχουν Teodosic, έχουν Raduljica, έχουν τον Bjelica ως MVP της Euroleague, τον Bogdanovic πιο ώριμο και έναν προπονητή που αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από γάτα. Κυρίως, δείχνουν να έχουν περισσότερες επιλογές απ’ ότι δύο χρόνια πριν, κάτι που θα δούμε και παρακάτω στους αριθμούς τους. Ο coach Djordjevic φαίνεται να έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει στους παίχτες του τη νοοτροπία του, ενώ στα χέρια του ο Teodosic έχει αποδειχθεί πυρηνικό όπλο. Λείπει μεν η φυσική παρουσία του Krstic από την ρακέτα, ωστόσο Raduljica και Kuzmic κάνουν μια χαρά την δουλειά τους, ενώ σταθερότατος αποδεικνύεται ο Kalinic.

serbia

Το ρόστερ και τα συνολικά στατιστικά των Σέρβων το ’13.

Και η Λιθουανία πάντως, δεν πάει πίσω, όσον αφορά τις αλλαγές. Δεν υπάρχει Motiejunas, δεν υπάρχει Kleiza, δεν υπάρχουν τα αδέρφια Lavrinovic, δεν υπάρχει Pocius, δεν υπάρχει Delininkaitis. Κοινώς η μισή ομάδα του Kazlauskas είναι διαφορετική. Ωστόσο, ως φάνηκε στην πράξη, ο Λιθουανός coach έχει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό που χαρακτηρίζει την φετινή Λιθουανία, είναι η σταθερότητα στο παιχνίδι της. Μπορεί να μην έχει την καλύτερη άμυνα, αλλά είναι μέσα στις καλύτερες άμυνες. Ή μπορεί να μην αποτελούν τους πρώτους rebounders της διοργάνωσης, αλλά είναι μέσα στους πέντε πρώτους. Το κοινό σημείο του ’13 με το ’15 είναι το ότι η Λιθουανία αποτελεί ΟΜΑΔΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Σημαντικότατη παράμετρος στο παιχνίδι τους, πια, είναι και η σαφής αναβάθμιση του inside game τους ελέω Valanciunas.

lietuva

Το ρόστερ και τα συνολικά στατιστικά των Λιθουανών το ’13.

Τί θα δούμε απόψε/αριθμοί

Θεωρητικά θα δούμε θέληση και επιθυμία από την Σερβία να ανοίξει τον ρυθμό στο παιχνίδι. Η ομάδα του Djordjevic είναι πρώτη σε σκοράρισμα στην τρέχουσα διοργάνωση και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα θέλει να το εκμεταλλευτεί. Ο Σέρβος coach έχει την ευτυχία να διαθέτει μια ομάδα που μπορεί να απειλήσει με ευκολία τόσο από την περιφέρεια, όσο και μέσα από τα 6,75, την στιγμή που οι 25,3 assists ανά ματς (1η στο Eurobasket) εγγυώνται την επίθεση τύπου “λερναία ύδρα”. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως, πως η Σερβία έχει το βαθύτερο rotation από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά και ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο το οποίο θα αλλάξει, λόγω της κρισιμότητας του παιχνιδιού.  Από την άλλη, η Λιθουανία – θεωρητικά – θα κυνηγήσει να πάει το παιχνίδι σε χαμηλό σκορ, ενώ θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα παρουσιαστούν οι παίχτες του Kazlauskas μετά το ματς με την Ιταλία και την κούραση της παράτασης. Ενδεχομένως, αυτό να λειτουργήσει και ως πλεονέκτημα για την Λιθουανία, αφού τέτοια ματς σε διατηρούν… μπαρουτοκαπνισμένο. Η μεγάλη μάχη, αναμένεται να δοθεί στον τομέα των rebounds, αφού μιλάμε για την 4η και 5η ομάδα στην σχετική κατηγορία. Τέλος, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι δύο άμυνες επιτρέπουν περίπου τον ίδιο αριθμό πόντων στον αντίπαλό τους (Σερβία 72,9 και Λιθουανία 71,7).

team stats srb

Τα ομαδικά στατιστικά των Σέρβων

team stats ltu

Και εκείνα των Λιθουανών.

Σε ατομικό επίπεδο, οι Bjelica (14,7 πόντοι μ.ο.) και Teodosic (12,4) αναμένεται να τραβήξουν σε ακόμα ένα παιχνίδι το περισσότερο κουπί από όλους, καθώς αποτελούν τον πρώτο και τον τρίτο σκόρερ της ομάδας, αντίστοιχα. Δεύτερος είναι ο Raduljica (14,4), ο οποίος όμως αγωνίζεται μόλις για 17 λεπτά το παιχνίδι. Λόγω της παρουσίας του Valanciunas, ίσως δούμε τον ψηλό του Παναθηναϊκού σε αναβαθμισμένο – χρονικά – ρόλο, καθώς ο Djordjevic σίγουρα θα θέλει καλά box out στον Valanciunas που κατεβάζει σχεδόν 3 επιθετικά rebounds ανά ματς. Για να γυρίσουμε στον Teodosic, η ψυχραιμία του θα αποτελέσει βαρόμετρο για την Σερβία, αφού δεν είναι μόνο οι 12,4 πόντοι που σημειώνει ανά ματς, αλλά και οι 8,3(!!!) assists στις οποίες επιδίδεται.

Η Λιθουανία, όπως προαναφέρθηκε, έχει τον Valanciunas ως αιχμή του δόρατος, αφού μιλάμε για έναν παίχτη που βρίσκεται σταθερά σε κατάσταση double – double ή στα όριά του, εν πάση περιπτώσει. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν σημεία του παιχνιδιού που οι συμπαίκτες του θα θελήσουν να του δώσουν την μπάλα για να ποστάρει και, είτε να σκοράρει, είτε να φορτώσει τους αντίπαλους ψηλούς με φάουλ. Από εκεί και πέρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Maciulis και κατά πόσο θα αποδειχθεί ως ένα από τα πρώτα βιολιά στην επίθεση, ενώ – κλασικά – και η ηρεμία που αποπνέει πάντα ο Kalnietis θα παίξει τον ρόλο της. Θεωρητικά, πάντως, οι Λιθουανοί είναι πιο σκληρή ομάδα από τους Σέρβους και δεν αποκλείεται να δούμε λίγο περισσότερο… ξύλο από την πλευρά τους.

Match – Ups

PG – Teodosic v Kalnietis (Δώστε μας μάτια να βλέπουμε assists. Αμυντικά δεν είναι και οι καλύτεροι παίχτες, οπότε ίσως δούμε και αρκετά drives από την πλευρά των δύο).

SG – Markovic v Seibutis (Υπάρχουν σε αυτό το ματς για να σουτάρουν. Και δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από αυτούς του δύο).

SF – Kalinic v Maciulis (Καλός, χρυσός, σταθερός ο Nikola, αλλά κόντρα στον “ταύρο” υπάρχει θέμα. Σαφής υπεροχή των Λιθουανών εδώ).

PF – Bjelica v Jankunas (Στο μυαλό του Djordjevic ίσως υπάρχει η επιλογή να πάει στο “4” με τον Bjelica, προκειμένου να χτυπήσει τα αργά πόδια του Jankunas).

C – Kuzmic v Valanciunas (Λογικά περισσότερη ώρα θα περάσει ο Raduljica πάνω στον Valanciunas, αλλά, επίσης λογικά, ο Kuzmic που είναι πιο αναλώσιμος, θα επιλεχθεί στην αρχική πεντάδα ώστε να κουράσει τον Λιθουανό).

Εκτίμηση

Ισορροπημένο ματς στα χαρτιά. Η Σερβία έχει περισσότερες επιλογές από την Λιθουανία, ωστόσο οι Λιθουανοί απέδειξαν στο ματς με την Ιταλία πως, εφόσον χρειαστεί, μπορούν να πάνε το σκορ ψηλά. Να ξέρετε πως ο Gus3)μεταξύ μας και οι υπόλοιποι συντάκτες θέλει Σερβία για να δούμε τον Mirotic κόντρα σε αυτούς που τους έσκισε την σημαία.

References
1 εχμ… Gus ξεκόλλα, ΔΕΝ πέρασε η Ιταλία
2 οι Orlovi έχουν να πατήσουν βάθρο σε Eurobasket από το 2009
3 μεταξύ μας και οι υπόλοιποι συντάκτες