Η Εργατιά του NBA: Spencer Hawes

Posted on Dec 1 2016 - 2:54pm by Gus Chr
Άδεια και δίπλωμα

Η ιστορία του Spencer Hawes δεν διαφέρει από τα άλλα μικρά παιδιά που πέταξαν μπόι νωρίς στην ζωή τους -κάνοντας εμάς τους υπόλοιπους να ζηλεύουμε. Τουλάχιστον τρία κεφάλια ψηλότερος από τους συμμαθητές/συναθλητές του και η μοίρα του ήταν προκαθορισμένη από νωρίς. Αν ψάξει κανείς μάλιστα το υπόβαθρο της οικογένειας θα καταλάβει τι εννοούμε. Θείος του είναι ο Steve Hawes, ο οποίος αγωνίστηκε για 10 σεζόν στο NBA (1974-84), με τις φανέλες των Rockets, Blazers, Hawks και Sonics. Κοινώς δεν ήθελε και προσπάθεια για να πιάσει την “σπυριάρα”.

sh3

Και πώς βρέθηκε στα μέρη μας;

Η πορεία του προς το NBA ξεκίνησε από το Seattle Prep, ένα λύκειο που θεωρείται από τα ελίτ των ΗΠΑ αναφορικά με την προετοιμασία των φοιτητών-αθλητών για τα κολέγια. Εκεί, όντας center, “έβγαλε μάτια”, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος το 2006, κατακτώντας παράλληλα και το βραβείο του MVP. O Hawes θεωρήθηκε ένα από τα κορυφαία ταλέντα στη χώρα, με το rivals.com να τον κατατάσσει ως δεύτερο καλύτερο Center στην ηλικία του για εκείνη την χρονιά και έκτο καλύτερο συνολικά.

Θέλοντας να συνεχίσει να αγωνίζεται για την πόλη του και την πολιτεία του κατ΄επέκταση, ο Hawes φόρεσε την φανέλα των Washington Huskies και στη μία χρονιά που αγωνίστηκε εκεί, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. “Έγραψε” 14,9 πόντους μ.ο.1)Στατιστικά από το basketball-reference.com., στατιστικό που τον έφερε στην 10η θέση της Pac-10, ενώ τα 6,4 rebounds στην ένατη. Παράλληλα, οι 461 που σημείωσε συνολικά αποτέλεσαν και ρεκόρ για πρωτοετή του πανεπιστημίου, το οποίο καταρρίφθηκε αργότερα από τον Isaiah Thomas.

Αυτές οι επιδόσεις του δεν άργησαν να φέρουν τις “σειρήνες” του NBA στα αφτιά του. Και ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, έναν παίχτη ύψους 2,16 που είχε 14,9 πόντους, 6,4 rebounds με ποσοστό που έφτανε στο 53,2%. Βλέποντας τις προοπτικές που ξεδιπλώνονταν μπροστά του αποφάσισε να αφήσει το κολέγιο και να δηλώσει συμμετοχή στο draft του 2007, όπου και επιλέχθηκε στο #10 από τους Sacramento Kings. Από τότε ο Hawes έχει αγωνιστεί σε άλλες τέσσερις ομάδες, σε Sixers, Clippers, Cavaliers αρχικά, ωστόσο το μπασκετικό του σπίτι, φαίνεται πως το έχει βρει στην Charlotte του Steve Clifford.

Φάε μια τυρόπιτα και θα με θυμηθείς

Ok, κλέβουμε λίγο, μιας και παίρνουμε φωτογραφία του Hawes από το κολέγιο, αλλά θα μπορούσε άνετα να περάσει ως Michael Phelps.

sh

Το τωρινό του look μας φέρνει στο μυαλό οποιονδήποτε ηθοποιό που υποδύεται μπράβο μαφιόζου του πρώην ανατολικού μπλοκ.

sh2
Και τι μέρος του λόγου είναι;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, δηλαδή ένας καταπληκτικός filler στο σύνολο του Clifford, υπήρξε πρωταγωνιστής, κυρίως στην Philadelphia. Ο αντίλογος, φυσικά είναι πως “άπαντες είναι πρωταγωνιστές στην Philly”, αλλά και πάλι. Ο Hawes είναι εκείνος ο παίχτης που δεν έχει πρόβλημα να θυσιάσει το “εγώ” του για να πάρει η ομάδα του αυτό που θέλει. Πρόκειται για έναν ψηλό που παρά το ύψος του ξέρει μπάσκετ, ξέρει να χρησιμοποιεί το κορμί του σωστά και διαθέτει καταπληκτικό timing. Επιπλέον, πρόκειται για έναν Center που σουτάρει, μέχρι στιγμής στην καριέρα του, με 35,2% από την γραμμή του τριπόντου, γεγονός που τον κάνει ακόμα πιο πολύτιμο.

Οι κινήσεις του, ωστόσο, μακρυά από τη μπάλα είναι ενδεχομένως ακόμα πιο εντυπωσιακές. Καλός screener, εξαιρετικός base line cutter, ενώ -παρά το ύψος του- δεν είναι λίγες οι φορές που φεύγει από τους πρώτους στον αιφνιδιασμό. Στα χέρια του Clifford o Hawes έχει αναδειχθεί σε ιδανική περίπτωση ρολίστα, που αν το φέρουν έτσι οι καταστάσεις, θα πάρει το παιχνίδι πάνω του και θα ξελασπώσει την ομάδα του. Μπόνους σε όλο αυτό, η σταθερότητά του από την γραμμή της φιλανθρωπίας, με το ποσοστό του να φτάνει σχεδόν στο 71%. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερα πειστήρια, ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα videos που έχει κάνει για αυτόν ο γνωστός Down To Buck:

Και παλαιότερα:

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ

Εδώ τα χαλάμε. Θα ήταν πολιτικός και μάλιστα με τη μεριά των ρεπουμπλικάνων. Λατρεύει τα πολιτικά debate και σύμφωνα με το ESPN έχει στο αμάξι του ένα αυτοκόλλητο με την επιγραφή: “God Bless George W. Bush”. Η ενασχόλησή του με τα Κοινά, μάλιστα, είναι τόσο έντονη που αρκετοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούν πως θα πολιτευτεί στην πολιτεία της Washington όταν αποφασίσει να κρεμάσει την φανέλα του.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Στατιστικά από το basketball-reference.com.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.